Україна гідно виглядала у першому відборі, але потрапити на ЧС буде важко

Оглядач Sport.ua підбиває підсумки першого раунду кваліфікації ЧС для збірної України

Минулого четверга, після того як було дано фінальний свисток у ризькому поєдинку між збірними України та Іспанії, для колективу Айнарса Багатскіса завершилася перша половина тривалої кваліфікації на найближчу світову першість. Тепер, коли усі матчі в квартеті G зіграно і вже сформовано таблицю новоствореної групи L другого раунду, саме час на холодну голову підбити підсумки першої частини відбору для синьо-жовтої команди. Тим більше, що цікавих моментів за три минулих ігрових проміжків було достатньо.

Що маємо у багажі?

Не зайвим буде ще раз нагадати, що до другого раунду збірні групи G (Іспанія, Грузія, Україна), що пройшли далі, перемістилися з урахуванням результатів матчів проведених тільки між собою. Спочатку в регламенті, затвердженому ФІБА, в залік йшли поєдинки й проти останнього колективу в четвірці, який вибував з подальшої боротьби. Однак після того як ФІБА виключила з паралельної відбірної групи Н наших кривавих сусідів і анулювала результати їхніх матчів, для того, щоб зрівняти шанси команд на другому етапі було прийнято рішення про те, що наступного раунду збірні з нашого квартету G перейдуть без урахування результатів протистоянь з аутсайдером групи.

Але навіть за такої простоти підрахунку підсумковий результат цієї частини відбору викликає певні протиріччя. З одного боку, ми отримали стратегічну перевагу над дуже серйозним опонентом в особі збірної Грузії, а з іншого - прикра поразка від Іспанії в Ризі після блок-шоту Себастьяна Саїза на останніх секундах може дуже дорого обійтися нашій збірній. Та й перший матч кваліфікації у Тбілісі команда Айнарса Багатскіса також могла вигравати. Тоді більшу частину зустрічі Україна на рівних грала з господарями і навіть неодноразово лідирувала в рахунку, але все вирішив ривок грузинів (або провал українців, тут вже кому більше подобається) на останніх хвилинах.

Виходить, що з чотирьох ігор нашої збірної, які йдуть у подальший залік, українці без варіантів програли тільки виїзний поєдинок в Іспанії. Однак варто лише згадати дату цього матчу (24 лютого 2022 року) як усі питання щодо нього відпадають автоматично. Дуже складно грати в баскетбол, коли твої рідні та близькі опинилися під ракетними ударами.

Кадрове питання

Упродовж усієї першої половини кваліфікації наш колектив переслідував злий рок у плані збору максимально бойового складу. Судіть самі, в першому ігровому вікні (листопад 2021) через травму матчі пропускав В'ячеслав Бобров, який є дуже важливим ігровим елементом в українській збірній, у другому ігровому проміжку (лютий 2022) до Іспанії з тієї ж причини не зміг полетіти один із наших найсильніших бігменів Володимир Герун. А ось у третьому кваліфікаційному вікні (липень 2022) травми та відмови зовсім посипалися як з рогу достатку. З гравців, які пропустили нещодавні матчі, можна цілком скласти дуже навіть бойову п'ятірку - Джером Рендл, Олександр Липовий, Богдан Близнюк, Володимир Герун, Олексій Лень (у цей час він уже міг бути заграний). Так що буквально в кожному поєдинку наш ростер ніяк не можна було назвати оптимальним.

Під час відбору в команді дебютувало кілька нових осіб (Ілля Сидоров, Артем Ковальов), але з усіх них не можна не відзначити Івана Ткаченка. Вихованець «Черкаських Мавп» свій перший офіційний поєдинок у команді зіграв у лютому, але саме в липневому ігровому вікні він розкрився по-справжньому. Враховуючи, що на позиції третього номера збірна мала великі проблеми (травма Липового та відсутність Близнюка) наш тренерський штаб не побоявся довіритися Івану, і молодий форвард не підвів. Надійна гра в захисті, відсутність особистого егоїзму в атаці, гарне порозуміння з партнерами, важливі набрані очки та просто шикарний данк у четвертій чверті гри з Грузією. До речі, саме цей хайлайт у виконанні Івана Ткаченка офіційні особи ФІБА визнали найкращим кидком згори у липневому ігровому вікні в усьому світі (на відео з 6:16):

Дуже схоже, що тепер наш колектив набув ще одного сильного гравця в своїй ротації.

Окремо хочеться зупинитись на персоні Святослава Михайлюка. З вересня 2018 року до української збірної не приїжджали гравці НБА і нинішнього липня цей момент настав. Проте своєю грою наш представник у найсильнішій лізі світу залишив вкрай неоднозначне враження. Свят за останні три поєдинки з відривом набрав найбільше очок у нашій команді (таких було 55), але відсоток реалізації залишає бажати кращого. За три матчі Михайлюк виконав 56 кидків по кільцях суперників (другий за цим показником у нашій команді йде Ілля Сидоров - 47 кидків за шість матчів), але реалізував лише 20 з них (35,7%). Якщо ж взяти основну профільну характеристику Святослава - триочкові, то там цифри ще гірші (7 із 26, 26,9%, що, скажемо прямо, дуже не густо).

Промахи трапляються у всіх, але також під час оцінки гри баскетболіста «Торонто Репторс» варто згадати дев'ять втрат (стільки ж у відборі і в Артема Пустового, але за п'ять проведених зустрічей) і лише одну результативну передачу на своїх партнерів. Помітно, що Святослав отримав від нашого тренерського штабу певний карт-бланш, і це було цілком логічно та очікувано, але сказати, що такий хід повністю себе виправдав, на жаль, не можна. При цьому неозброєним поглядом була помітна зарядженість Михайлюка на майданчику та велике бажання допомогти команді. Хочеться вірити, що на Чемпіонаті Європи, що відбудеться зовсім скоро, уродженець Черкас покаже найкращі зразки свого баскетболу і всім продемонструє свій справжній рівень гри. А те, що він досить високий, сумнівів не викликає.

Що далі?

Тепер команда Айнарса Багатскіса має провести ще шість матчів у групі L також у трьох ігрових вікнах (серпень 2022, листопад 2022 і лютий 2023). А в суперниках у нашого колективу будуть збірні Італії, Ісландії та Нідерландів. Вже має свій вигляд турнірна таблиця перед стартом другої половини відбору та сформовано розклад матчів:

24 серпня. Україна - Італія

27 серпня. Ісландія - Україна

11 листопада. Нідерланди - Україна

14 листопада. Україна - Ісландія

23 лютого. Італія - Україна

26 лютого. Україна - Нідерланди

Одразу впадає в око, що Україна відстає від прохідного третього місця на цілих дві перемоги, що в умовах шести турів, що залишилися, виглядає серйозною відстанню. Відповідно нам потрібно розраховувати на поразки прямих конкурентів (насамперед збірної Грузії). Збірну Ісландії нашій команді під силу відчепити самостійно і, схоже, доведеться мінімум один раз перемагати Італію.

Не можна сказати, що це завдання нездійсненне, але й легкою прогулянкою його точно не назвеш. Втім, якщо не обігравати Ісландію та Нідерланди, то навіщо взагалі тоді їхати на чемпіонат світу? Та й збірна Італії також не виглядає непереможним суперником. А вже у серпні в нашому складі можуть бути і Михайлюк, і Лень, і решта гравців. Однак італійці також можуть зібрати всіх найсильніших під Євробаскет-2022, але будемо орієнтуватися на свою збірну.

Дуже багато шансів нам додає перевага в особистих зустрічах над Грузією. У кваліфікації на попередній Кубок Світу-2019 Україна виходила до другого раунду зі схожими вступними даними, але тоді всю другу частину відбору над нами дамокловим мечем висіла негативна різниця в матчах з Латвією. Тепер такого нема. По суті, нам необхідно здобути на одну перемогу більше, ніж кавказці. І на це є шість спроб.

***

Перша частина кваліфікації на планетарний форум видалася дуже цікавою для нашої збірної. Вистачало і радісних, і прикрих моментів (виграй підопічні Айнарса Багатскіса у іспанців в Ризі і проекція для України на другий етап зараз взагалі була б чудовою). Проте головні баталії ще попереду. Хочеться побажати всім причетним до української національної команди вдалої гри, мудрих рішень та трішки спортивної удачі в другому раунді.

Олексій Коляго Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Теніс | 30 квітня 2024, 07:01 3

Свьонтек вибила Соррібес-Тормо, Даніель програла Соболенко, Коко вилетіла від Кіз

Коментарі