Понад 300 юних українських волейболістів вже перебувають у безпеці

Федерація волейболу України зуміла організувати виїзд хлопців та дівчат із різних міст за кордон

За місяць війни Федерація волейболу України змогла не лише евакуювати спортсменів, а й організувати їхнє проживання, тренування та підготовку до змагань. Велику фінансову та організаційну допомогу надали Польща, Чехія, Італія, Латвія.

- Незважаючи на війну, ми маємо думати про майбутнє, про те, що наші діти не можуть залишитися без тренувань. Тому Федерація думає не лише про безпеку спортсменів, а й про світовий волейбольний рейтинг, і про майбутні змагання, в яких ми перемагатимемо, - розповідає президент Федерації волейболу України Михайло Мельник. Вже евакуйовано спортсменів з Харкова, Запоріжжя, Полтави, Коростеня, Ємільчино, Миколаєва, Івано-Франківська, Луцька, Сум, Чернігова, Прилук... Наразі організовано евакуацію спортсменів із Бахмута.

Михайло Мельник пишається своїми партнерами та друзями з Європи, які прийняли наших дітей: «Федерації Польщі, Чехії, Італії та Латвії не лише забезпечують проживання, але й повністю взяли на себе все забезпечення, включаючи тренування та підготовку до змагань. Більше того, наші партнери самостійно відвозять наших дітей із польського кордону. Алгоритм такий: ми збираємо гурти у Львові та відправляємо автобусами за польський кордон. Є у нас провідник Святослав Оробко - він не лише знає всі маршрути та особливості перетину кордону, а й стежить, на якому з пропускних пунктів менше людей та немає заторів. Та й сам ще може стати о 23:00 з ліжка і проїхати 200 км уночі, щоб перекинути делегацію з одного на інший прикордонний перехід для швидшого його перетину. Про це може добре розповісти Анжела Зінченко, яка після блокади у Харкові та тридобового переїзду кордону дзвонила мені о першій ночі та зі сльозами говорила про велике серце Святослава Оробка та Катерини Біляченко (Генсека ФВУ). Велику допомогу у цьому надає польська Федерація волейболу та всі поляки».

Дві українські команди U-18 та U-20 вже десять днів готуються до змагань у Чехії у містечку Міклов, у чудовому місці за один кілометр від австрійського кордону. Усі витрати та організацію взяли на себе чехи.

Вчора до Латвії відправили молодшу групу волейбольної академії «Прометей» - діти отримали всі умови для життя та тренувань за рахунок наших латвійських друзів. Латвія готується прийняти ще 60 наших спортсменів. Ще 32 спортсмени виїхали до Мілана - автобуси чекали нас на польському кордоні.

Зрозуміло, в умовах важкої війни, в Міністерстві спорту грошей немає - всі ресурси потрібні на фронті. На сьогоднішній день є лише кошти на підготовку елітних спортсменів, які готуються виступати на Олімпіаді в Парижі. І саме тому така важлива і цінна допомога наших європейських друзів. «Викручуємось як можемо, - каже Мельник. - Ми могли б відмовитися від усіх змагань, нас зрозуміли б у всьому світі. Але я як президент розумію, що ми багато втратимо - у спортивній формі, іміджі, волейбольних рейтингах. Тому Федерація працює цілодобово.

По U-21 вже домовилися - команда готуватиметься в Австрії на базі національної збірної, U-22 тренуватиметься в Естонії. Чоловіча національна збірна готуватиметься до Євролізи в Естонії - вже домовилися зі збірними Фінляндії та Естонії про спільні тренування. З жіночою національною збірною складніше, поки не розумію, куди їх можна прилаштувати - чекаю на відповідь від Чехії, але, можливо, доведеться зовсім відмовитися від їхньої участі цього сезону. Федерація працює повністю. Великий обсяг роботи виконує Катерина Біляченко, генеральний секретар Федерації. Не залишається осторонь і Міністерство молоді та спорту - допомагає з організацією перетину кордону спортсменами. У неділю була проблема - не випускали тренерів U-18, попри підготовлені документи. Я зв'язався з міністром Вадимом Гутцайтом, і він буквально за лічені хвилини допоміг вирішити цю проблему особистим дзвінком на кордон».

Йде робота і до підготовки до ігор у Євролізі. Поки що вирішується питання не лише про участь України, а й забезпечення наших спортсменів за рахунок коштів країн-учасників.

Не залишилася осторонь Федерація та у визначенні справедливого іміджу країни-агресора. Вже в перший день війни були розіслані листи на ЄКВ із вимогою зняти російські команди з усіх міжнародних змагань та ФІВБ із вимогою відібрати у росії право проведення фіналу ЧС 2022. І ЕКВ, і ФІВБ спочатку не прислухалися до наших вимог. Але ми пішли далі. Усім 55 країнам-членам ЕКВ (крім росії) ми надіслали листи з пропозицією підтримати нашу ініціативу, так би мовити знизу. І ЕКВ пішла за нашими вимогами. Ми також звернулися до всіх 23 фіналістів чемпіонату світу відмовитись від участі у фіналі ЧС в країні-агресора. Першою відреагувала Франція, за нею - Польща, і вже потім реакція пішла як снігова куля - росію позбавили права приймати фінал ЧС-2022!

- За цей місяць я отримав сотні дзвінків, смс від представників багатьох країн світу з пропозиціями допомоги, підтримки… але жоден росіянин чи білорус не висловив участі. Лише один високопоставлений російський волейбольний функціонер зателефонував і попросив вибачення», - говорить президент ФВУ.

Сьогодні волейбольна громада, як і вся Україна, виборює нашу свободу. Кожен на своєму місці, крок за кроком, йдемо до ПЕРЕМОГИ!!!

Слава Україні!

За матеріалами ФВУ

Ігор Заржицький Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хокей | 07 травня 2024, 12:30 5

Українська збірна пробилася до Дивізіону 1A