У космосі агресорів немає? НАСА продовжує працювати з російським агентством

Напруга зростає, але співпраця продовжується

Астронавт НАСА Марк Ванде Хей повернеться з МКС наприкінці цього місяця на борту російського космічного корабля «Союз», як і планувалося раніше. Космічне агентство підтвердило, що воно, як і раніше, тісно співпрацює з російським космічним агентством «роскосмос» на Міжнародній космічній станції, незважаючи на вторгнення путінських орків в Україну.

Ванде Хей, який вирушив на МКС у квітні 2021 року, має повернутися назад 30 березня. Він приземлиться на борту російського космічного корабля «Союз» у Казахстані. Чиновники НАСА не сказали, що будуть якісь суттєві зміни у планах щодо повернення Ванде Хея до Сполучених Штатів після його приземлення. Він вирушить додому літаком Gulfstream, як й інші американські астронавти до нього.

Протягом майже десятиліття російські кораблі «Союз» були єдиним засобом доставки астронавтів на космічну станцію і назад. Можливість замінити російські кораблі з'явилася, коли SpaceX представила свою капсулу Crew Dragon в 2020 році, і США відновили можливості пілотованих космічних польотів.

На тлі вторгнення росії в Україну та подальших санкцій з боку США та їхніх союзників «роскосмос» заборонив запуск телекомунікаційних супутників британським стартапом OneWeb. Глава агентства Дмитро Рогозін також пообіцяв більше не продавати ракетні двигуни російського виробництва американським компаніям. Незважаючи на зростаючу напруженість, НАСА стверджує, що США та Росія продовжують спільну роботу над операціями на МКС.

На запитання, чи є у НАСА плани на випадок непередбачуваних обставин, якщо відносини між роскосмосом та американським агентством справді погіршаться, менеджер програми Міжнародної космічної станції НАСА Джоел Монтальбано зазначив: «Міжнародна космічна станція була флагманською моделлю міжнародного співробітництва. Нині немає жодних ознак того, що наші російські партнери хочуть зробити щось інше. Ми плануємо продовжувати роботу так само, як і сьогодні».

Олександр Тішура Джерело: CNN
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 05 жовтня 2024, 08:33 10

Тренер був незадоволений деякими діями українця на полі

Коментарі