Консейсао не шукає легких шляхів. Повертається поєдинком проти Мартінеса

Протистояння стилів, яке закриє боксерський

Робсон Консейсао повертається після поразки від Оскара Вальдеса. Через чотири місяці бразилець знову вийде в ринг проти непереможеного боксера - він не збирається відпочивати. Цього разу в суперниках молодий американський проспект Хав'єр Мартінес.

Цей поєдинок - випробування для обох, адже і одному й іншому спортсмену є що доводити.

Консейсао суперечливо програв Вальдесу. Багато хто назвав той поєдинок головним апсетом 2021 року

Робсон Консейсао - саме той бразильський боксер, який мало не переміг Василя Ломаченка у любителях. Тоді українець відверто перебивав опонента, а у фінальному раунді навіть кілька разів відправив до нокдауну, але суддів це не переконало - вони віддали мінімальну перемогу бразильцеві.

Українська сторона не відступила - подала апеляцію та її прийняли вперше за дуже довгий час. Ломаченко повернувся на турнір, Консейсао - вилетів.

З 2016 року Робсон дуже впевнено почувається у професіоналах. Те, що Лома домінував у любителях, зовсім не означає, що бразилець - поганий боксер. Його навички та природжений атлетизм дозволяли проходити одного опонента за іншим, доки він не дістався титулу, яким володіє Оскар Вальдес.

Getty Images/Global Images Ukraine. Робсон Консейсао

Той поєдинок - один суцільний скандал. Здійснивши головний нокаут 2021 року, Вальдес ризикував стати одним із головних спортсменів року, але провалився. Прямо перед поєдинком він попався на допінгу. Найсмішніше те, що у WBC йому дозволили боксувати і пояс не відібрали. А пояснюючи ситуацію, сказали, що цей допінг не страшний і еквівалент його дорівнює трьом банкам енергетика. Сказати, що дивне пояснення - нічого не сказати.

Сам поєдинок проти Консейсао у нього вийшов чудовим. Боксери обмінювалися ролями, по черзі діяли першим номером, чудово захищалися та смачно атакували. Робсон діяв розкутіше, Оскар до кінця бою забрав роботу в атаку на себе. Перемога пішла мексиканцю, але багато хто засмутився - кажуть, переміг бразилець.

Про однозначну перемогу Консейсао говорити не можна - битва була близькою і можна було віддавати в обидва боки. Робсон, як претендент, міг перемагати, але моментами упускав можливості, в яких варто контратакувати і загравався із захистом і публікою. Чемпіон володів ініціативою та багато діяв попереду. Не завжди вдало, але все ж таки.

У цій ситуації у багатьох зіграла неприязнь до допінгіста, який і з ним не зумів беззаперечно перемогти претендента. Вийшла безвиграшна ситуація для мексиканця. Переміг би явно - сказали б, через допінг. Виграв так - усі зляться не менше. Але нічого не вдієш - він сам себе в неї загнав.

Велися розмови про те, щоб оскаржити суддівське рішення, але команда бразильця схаменулась - все одно нічого не вийшло б. Вже через чотири місяці після того бою Робсон знову вийде в ринг, і знову проти суперника з нулем у графі поразок.

Getty Images/Global Images Ukraine. Хав'єр Мартінес

Хав'єр Мартінес із США - цікавий, міцний американський проспект. Великих імен у рекорді немає, великих звершень поки що теж. Консейсао - перший справжній тест і суперником, і ім'ям для 24-річного бійця. І від цього навіть ще цікавіше.

На відміну від 33-річного суперника, Мартінес - щирий прихильник атакуючих дій у рингу. Його стихія - атака та жорсткі удари з обох рук. 11 нокаутів з 17 переможних поєдинків натякають, що потрапляти під ці удари краще не варто.

При цьому боксує Хав'єр теж непогано. Якісна американська школа боксу. Багато силових на середній дистанції, пошук себе біля суперника через джеб - ось це все. Коли опонент біля канатів, Мартінес вмикається на повну, насипаючи без кінця. Цікаво.

Робсон чудово контратакує таких хлопців, класно працює другим номером і не дає закривати себе в кутах. Навіть Вальдесу це було непросто, але американець відчутно габаритніший за мексиканця. Він вищий на шість сантиметрів, а руки взагалі довші на десять сантиметрів. Тобто, втекти за розумного пресингу буде не так просто.

Що на руку всім фанатам.

То хто ж фаворит?

На цей бій знайти лінію практично неможливо - дивно, безумовно. Але оцінити реальність перемоги обох справді вкрай важко. Справа в тому, що тут приблизно п'ятдесят на п'ятдесят. Ну або шістдесят на сорок на користь Консейсао.

З одного боку Робсон, у якого і мотивації повернутися вище даху, і досвіду більше і просто по-боксерськи він різноманітніший. Бразилець може і в атаку, і від суперника. Може і жорстко, і розумно. Може порубатися, а може повелосипедити. Може пограти на публіку, а може встати та влаштувати повноцінний серйозний поєдинок. Дуже класний, різнобічний боксер, який міг би бити Вальдеса без питань, якби він був більш зосередженим, серйознішим і трохи краще готовим фізично.

Getty Images/Global Images Ukraine

З іншого боку, молодий Хав'єр Мартінес. Сильний, міцний, атакуючий, з ударом. Габаритний, до речі, також. Любить затиснути суперника та навалювати йому на своїй території. Витримати його пресинг важко будь-кому, нехай боксерів рівня Консейсао в рекорді і не було поки. Молодість може заганяти досвід. Чи вийде?

Цікаве, інтригуюче протистояння, яке хочеться побачити.

Все ж таки фаворитом бачиться Робсон Консейсао. Бразилець просто дуже хороший. І так, ми багато говорили про габаритність Мартінеса в порівнянні з Вальдесом, але бразилець більший - і за Оскара, і за самого американця. Він і вищий, і руки довші. Тому Мартінесу доведеться побігати так, як ніколи раніше. І суперник більший, і набагато спритніший за будь-кого з тих, з ким доводилося виходити в ринг.

Якщо Консейсао повернеться успішно, то й нагору рейтингів може знову потрапити. А там, судячи з усього, Оскар Вальдес і Шакур Стівенсон з'ясують, хто ж матиме відразу два пояси. Якщо далі об'єднання після цього не піде, Робсон може претендувати на бій не за один, а одразу за два титули.

Його бокс на це заслуговує, залишилося підтягнути серйозність та фізичну готовність.

Поєдинок Робсон Консейсао - Хав'єр Мартінес відбудеться у ніч із суботи на неділю, 30 січня, у Талсі. Орієнтовний початок бою 05:00 за київським часом.

Лев Кравців Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 01 жовтня 2024, 16:16 19

Андрій не зіграє у найближчих матчах збірної