Він відмовиться від корони? Карлсен захищатиме титул лише за однієї умови

Магнус зіграє новий матч, тільки якщо його суперником стане Аліреза Фіруджа

Норвезький шахіст Магнус Карлсен може відмовитися від свого титулу чемпіона світу з шахів.

Карлсен заявив, що гратиме в наступному матчі за шахову корону лише за однієї умови: якщо Турнір претендентів виграє молодий іранський шахіст Аліреза Фіруджа, який нині виступає під прапором Франції.

У нещодавньому інтерв'ю Магнус зазначив: «Якщо хтось інший, окрім Фіруджи, виграє Турнір претендентів, малоймовірно, що я зіграю наступний чемпіонський матч». Турнір претендентів намічено на червень 2022 року, а матч за титул чемпіона світу орієнтовно запланований на початок 2023 року.

Норвежець розповів, що його мотивація до матчу проти Яна Непомнящего (7.5:3.5) не була на високому рівні, а радість від перемоги не близька до того, що він очікував. Карлсен не був так мотивований, як раніше: «Більшу частину року для мене було ясно, що цей матч за титул має стати для мене останнім. Це вже не означає так багато, як раніше. Я не відчував, що позитивне переважує негативне. Я хочу піти, коли перебуваю на вершині». При цьому Карлсен підкреслив, що не збирається зав'язувати із шахами і планує й надалі грати у звичайних турнірах.

Однак швидке сходження Фіруджи, який набрав рейтинг вищий за 2800, дещо змінило думку Карлсена: «Я повинен сказати, що був справді вражений його виступом у Grand Swiss Tournament і в командному чемпіонаті Європи. І я сказав би, що це мотивувало мене більше за щось інше».

Якщо Фіруджа не виграє Турнір претендентів, шанувальники шахів зможуть побачити повторення сценарію 1975 року, коли у шаховому світі з'явився новий чемпіон світу, а чинний чемпіон не програв матч. 11-й чемпіон світу Боббі Фішер втратив титул через те, що не зміг узгодити з ФІДЕ деталі матчу проти Анатолія Карпова, який потім отримав титул.

Норвежець виграв 5 матчів за шахову корону: двічі у Вішванатана Ананда (2013, 2014), у Сергія Карякіна (2016), Фабіано Каруани (2018) та Яна Непомнящего (2021). Якщо Карлсен відмовиться від титулу, у 2023 році буде зіграний матч між переможцем і тим, хто посяде друге місце в Турнірі претендентів.

Микола Степанюк Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 01 травня 2024, 21:01 1

30 квітня Реал Мадрид на виїзді зіграв унічию з Баварією у першому матчі 1/2 фіналу ЛЧ

Коментарі