ПЕТРАКОВ: «Тримати м'яч 75 відсотків і програти 0:3 — це не для мене»

В.о. головного тренера збірної України розповів про підготовку до матчів відбору на ЧС-2022

У неділю, 29 серпня, 64-річний український фахівець Олександр Петраков був представлений в якості в.о. головного тренера збірної України з футболу разом зі своїм штабом. Петраков відповів на питання журналістів, які стосуються національної команди і відбору на ЧС-2022.

- Хлопці збираються потроху. Сьогодні багато хто ще грає в Європі - Яремчук, Качараба. Є травмовані гравці. Які травми - не можу поки сказати. Потрібно зустрітися і поговорити з хлопцями, лікарі мені доповідатимуть ситуацію. Сьогодні приступаю до роботи. Перше тренування - о 19:00. Про себе я вже багато разів говорив, більше нічого поки сказати.

- Чи визначилися ви із капітаном команди? Як будете вибирати?
- Капітаном раніше був Пятов Андрій. Віце-капітан - Ярмоленко Андрій. Я нічого не хочу міняти. Хлопці заслужили це право.

- Чи підписаний вже контракт із УАФ? Якщо так, то які його терміни?
- Контракт підписаний. Мені приємно, що ви всі про мене переживаєте. Але далі інформація конфіденційна.

- Чи може Олег Гусєв приєднатися до тренерського штабу?
- Ні. Я не вів з ним переговори. Не знаю, звідки ця інформація з'явилася.

- Чи важко вам було психологічно прийняти збірну за два тижні до відновлення відбору на ЧС?
- Це специфіка національних збірних. Потрібно зібратися і за два дні підготувати команду. Хтось може це зробити, хтось ні. Мене нічого не відволікає. Лайте, хваліть, говоріть. Я не дуже звертаю на це увагу.

- Можна говорити, що ви - тренер-прагматик?
- Прагматик? Може, так воно і є. Я знаю, що у футбол завжди грають на результат. Національна збірна повинна грати на результат. Піднімається прапор країни, грається гімн. Тримати м'яч 75 відсотків і програти 0:3 - це не для мене.

- Хто з молодих гравців знаходиться в полі вашого зору?
- Молодий гравець повинен заграти в молодіжній збірній. Повинен заслужити право отримати виклик у національну команду. Так просто нікого викликати не будемо.

- Якою інформацією ви володієте про збірну Казахстану?
- Мені прислали інформацію про цю команду ще 10 серпня. Вчора дивився гру Україна - Казахстан. Дивився їхні ігри з Північною Македонією, з Францією. У мене ніколи не було недооцінки суперника. Казахстан - навчена команда, у них є свої козирі. У мене є дві людини, які займаються аналітикою - Володя Лазоренко і Авраам Кампомар. Ми розуміємо, що не можемо втрачати очки в Казахстані. І зробимо все, щоб перемогти

- Хто стане першим номером (питання тренеру воротарів В'ячеславу Кернозенку)?
- У процесі підготовки ми зберемо інформацію. Подивимося, хто краще готовий. Я можу сказати свою думку. Мені здається, що на воротарській позиції, незважаючи на проблеми, у нас немає проблем.

- Чи не хочете повернути в збірну України Георгія Цітаішвілі і, можливо, поборотися за Еріка Шуранова?
- Свого часу я брав Цітаішвілі на турнір Лобановського, а потім на чемпіонат світу. Сказав йому: «Я тебе візьму в збірну, але щоб ти потім не пішов у збірну Грузії. Він сказав: «Ні, Васильович. Так не буде». Але так і сталося.

Шуранов? Це його вибір. Вмовляти грати за свою країну - неправильно. Це повинно бути у серці.

- Які першочергові завдання у збірної України? І чи будете ви змінювати стиль Шевченка?
- А що таке стиль Шевченка? Катати м'яч безцільно ми не будемо. Як готувати команду? Головне - відновити. Сьогодні «Шахтар» грає в Ужгороді. Вранці вони тільки прилетять - і відразу сядуть у літак і полетять до Казахстану.

- Якими будуть ваші функції в команді (питання Шовковському)?
- На сьогоднішній день наша мета - вирішення завдання потрапляння на чемпіонат світу. Особисто я зосереджуся на організації гри команди в обороні. Але ми все промовляємо з тренером, і рішення приймає він.

- Ви сказали, що ви - пряма і прямолінійна людина. Це добре для молоді. Який стиль спілкування у вас буде із дорослими гравцями?
- Я розумію, що я повинен бути дипломатом. Зіграємо пару ігор - я тоді скажу напевно. Я повинен сам на сам поговорити з хлопцями. З одними поговорю сьогодні, з деякими - у літаку. А деякі хлопці прилетять прямо у Нур-Султан. Вони навіть на тренування не встигають.

- Найкращий гравець УПЛ останніх років, Віталій Буяльський, грав незначну роль в команді Шевченка. Чи розраховуєте ви на нього?
- Ми розмовляли з ним. За якою схемою ми буем грати - я не скажу. Якщо він буде тягнути, він буде грати. Я його знаю дуже добре. Ще з київського спортінтернату. Він 1993 року. Я навіть знаю, звідки він родом - з Калинівки Вінницької області.

- Чим обумовлений виклик Качараби і Сікана?
- Тараса Качарабу я дуже добре знаю. І людські якості, і ігрові - все у нього гаразд. У нас травмовані Бондар, Попов, Микита Бурда. Тому я викликав Качарабу. Бачив його автогол у кваліфікації Ліги чемпіонів. Це не його автогол. Він віддав м'яч, а воротар не прийняв. Він радий, що отримав виклик у збірну.

Сікан? У нас є певні проблеми в нападі. Травмований Бєсєдін. Я спілкувався з Роберто Де Дзербі, і він добре відгукувався про Сікана.

- Після Казахстану на вас чекає непростий матч із Францією. Думаєте вже про цю гру?
- Звісно. Це я вам, журналістам, можу сказати, що думаю тільки про Казахстан. Буде ротація, звичайно. Франції буде простіше - у них більше можливість для ротації. Але якщо не обіграємо Казахстан, то з Францією вже можна не грати.

- Обговорювали, коли пропаде у вас приставка в.о.?
- Мене це не цікавить. Ми - максималісти. Мене цікавить результат. Поставили завдання потрапити на ЧС у Катарі.

- У Казахстані штучне поле. Це може стати проблемою?
- Ми там грали в 2011 році. Так, є специфіка. Я розмовляв з Костишиним. Він каже, що вони його мало полили. Поле дуже швидке. Але ви знаєте, що поганому танцюристу заважає. Хто вмієте грати в футбол - той грає.

Також Петраков відверто відповів на питання про те, чи буде він викликати у збірну України футболістів з російських клубів.

Сергій ЦИБА

Михайло Шаповалов Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 20 травня 2024, 20:03 12

Команда Юрія Мороза не використала купу нагод, аби відігратись

Коментарі