20 років тому помер український воротар Сергій Перхун

Колишній лікар ЦСКА розповів, як у футболіста зупинилося серце

Олег Архангельський, який працював другим доктором ЦСКА, розповів про травму голкіпера Сергія Перхуна, який помер 28 серпня 2001 року по тому 10 днів після зіткнення з нападником «Анжи» Будуном Будуновим.

«Як зараз все пам'ятаю, кожну хвилину. Перхун вийшов за межі штрафного майданчика і міг грати тільки головою. У цей момент в повітрі також опинився Будунов. Обидва промахнулися повз м'яч і зіткнулися головами: Будун чолом, а Сергій - лобно-скроневою областю. Оскільки удар вийшов досить сильним, гравці впали на поле. Я вибігаю - у Сергія невелике розсічення брови. Свідомості не втрачав.

Питаю: «Як себе почуваєш?» Каже: «Боляче. Паморочиться голова». Його на ношах виносять в підтрибунне приміщення. У швидкій з ним розмовляв, все чудово було. Приїжджаємо. На всю лікарню одна чергова медсестра і терапевт. Субота - всі на дачах. Поки чекали лаборанта з дому, щоб зробити рентген, медсестра зробила Сергію протиправцеве щеплення. Обов'язкова процедура в таких випадках. Після рентгена нам сказали: «Літак чекає, команда в аеропорту». Я, як молодий лікар, боязко заперечив: «Добре б дві години почекати». Це класика, золотий стандарт.

При струсі мозку, навіть з легкими проявами, бажано дві години витримувати людини лежачи, спостерігати за нею. Це може пройти безслідно, а може погіршитися стан - наприклад, гематома натече в мозковій оболонці і спровокує генералізований напад. Що у нього в результаті і сталося... Мені сказали: «Через чотири години ми вже будемо в Москві, і, якщо знадобиться допомога - її нададуть». Мене з Сергієм і двома місцевими охоронцями посадили в «Гелендваген», і ми поїхали в аеропорт.

Як він себе відчував? Добре. Ходив по прийомному відділенню. Після рентгену я запитав: «Як голова, паморочиться?» - «Вже ні, - каже. - Нормально». Я перевіряв постійно окорухові нерви. Все було в нормі.

Хвилин через сім поїздки у Сергія трапився генералізований судомний припадок. З втратою свідомості і зупинкою дихання. Він різко повернув голову вправо і почав завалюватися набік. Я сяк-так уклав його на підлогу і прямо на ходу став робити непрямий масаж серця. Пульсу не було, рахунок йшов на хвилини. Десять хвилин бездіяльності - і все, смерть мозку...

Кажу охоронцям: «Терміново назад в лікарню». Поки доїхали, у мене майже не залишилося сил качати його. За словами місцевих лікарів, в реанімації його відразу підключили до ШВЛ - і начебто «завели» серце. Через годину сказали: повторна зупинка серця. І знову «завели», вже на медикаментах! Все ускладнив цей генералізований напад. Як я потім з'ясував, в таких випадках потреба мозку в кисні збільшується в 200 разів. Як це не боляче, його загибель вже тоді була вирішена», - сказав Архангельський.

Максим Гаптар Джерело: Чемпіонат
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 03 травня 2024, 19:12 8

Національна збірна України не буде обділена бонусами

Хокей | 03 травня 2024, 23:10 7
Коментарі