Мегафайт року. Усик та Джошуа будуть битися за спадок

Лев Кравців – про головний поєдинок 2021 року в боксі

Олександр Усик та Ентоні Джошуа все-таки зустрінуться. Багато скепсису було з приводу навіть можливості організації такого поєдинку. Фанати вважали, що переговори з Усиком - це ігри, які веде команда британця, щоб потягнути час, і в результаті все-таки буде організований бій Джошуа - Ф'юрі за всі пояси. Але вийшло по-іншому. Українець і британець підписали контракти - поєдинок відбудеться 25 вересня на «Тоттенхем Арені» в Лондоні.

Чому Джошуа не боксує з Ф'юрі?

Спочатку, виходячи з карантину, британці придумали, як їм здалося, прибутковий план. Повернути боксу колишню велич і грошові історії. Поєдинок Джошуа і Ф'юрі - найбільш високооплачуваний в боксі на даний момент. Гонорари варіювалися в районі ста п'ятдесяти мільйонів на руки кожному, не рахуючи продажів трансляцій.

Але команди не врахували один дуже важливий момент, який сплив в результаті і який все зруйнував - коронавірус не втік безслідно, ніби його й не було. У багатьох країнах все ще не можна збиратися великими групами людей. То тут, то там спалахують нові осередки мутованих штампів. По суті, варіантів було два: перенести поєдинок з Британії або перенести на більш далекі терміни.

З Великобританії не хотілося, враховуючи національну приналежність обох спортсменів. На далекі терміни - теж. Але через деякий час Боб Арум зрозумів, що грати в ці ігри не цікаво. Фінансово нічого не складалося, довелося б їхати до Саудівської Аравії або ОАЕ і американський промоутер тихо, але швидко і впевнено злився з процесу. До кінця переговорів за бій боровся тільки Едді Хірн, ніби останній атлант, який тримає на собі весь небосхил.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ентоні Джошуа

Насправді проблем було навіть більше, ніж здавалося на самому початку. Нібито вирішені проблеми з Усиком і Уайлдером виявилися зовсім невирішеними. По-перше, спроба злити Діонтея, який нібито все прострочив провалилася. Розумні промоутери американця почекали момент, вчасно подали позов до суду і виграли - Ф'юрі зобов'язаний зустрітися з Уайлдером, навіть якщо вважає, що немає.

Тайсон швидко зрозумів, що платити потрібно занадто багато і що з Джошуа не складається, і пішов загрожувати американцеві. Фактично, був шанс піти від цього бою, але команди перерахували і зрозуміли, що все це - надто невиправдано дорого.

По-друге, спроба злити Усика теж загрожувала провалом. Команда українця посміхалася Хірну, але готувала позов - Усик є обов'язковим претендентом вже кілька років, а за цей час боксував лише за підтвердження свого статусу. Президент WBO ходив надутим і ображеним - нібито він пропонував Олександру боксувати з Руїсом, але той відмовився. Але К2 і всі причетні лише вичікували самий грошовий момент. Якби позов Уайлдера не задовольнили, в хід пішов би позов Усика. Шансів у бою Джошуа - Ф'юрі зараз просто не було.

При чому тут Усик до чемпіонського бою? Він же нікого не перемагав!

Так-так, існують люди, які вважають, що абсолютний чемпіон світу нікого не перемагав. Гаразд, якщо серйозно, в супертяжах Олександр і правда перемагав не дуже-то багато.

Візерспун - більше перевірка на міцність в бою з габаритним хлопцем. Усик її пройшов і ті, хто чекав чогось впевненого розчарувалися: треба ж, екс-крузер не розбив величезного суперника відразу, ось це шок.

Далі тисячолітні простої закінчилися виходом на Чісору. Дерек - класний суперник для перевірки на міцність кого завгодно. Британець перевірив Олександра по повній. Такого здоровенного і важкого суперника в українця ще не було.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Усик проти Чазза Візерспуна

Усик пройшов перевірку з напругою, але, в цілому, виграв впевнено. Просто важко, а з огляду на співвідношення габаритів і те, що Чісора - найбільший персонаж, всім фанам українця стало трохи не по собі. Далі мав бути або Джойс і чергове шоу за підтвердження статусу, або Джошуа. Обидва варіанти важкі, як не крути. І великі, і з ударом, і терпіти можуть, і не ясно, чи втече від їх напору Усик, або чи здивує їх своїми влученнями.

До речі, претендентство Олександра взялося не з повітря. Ще будучи крузером і б'ючи там всіх, Усик отримав статус суперчемпіона WBO. Президент Організації - навряд чи затятий фанат українця. Статус дав, а при переході в нову вагу трохи про нього не забув. Нібито.

Олександр Красюк розповідав, як їм з командою доводилося нагадувати главі Організації, що регламент - це не просто слово, а справжній документ, яким потрібно користуватися. Цей документ приписував Усику можливість відразу ж претендувати на бій за титул. Олександр зачекав, попрацював над собою, але ось і скористався своїм правом в найкращий для себе момент.

Так коли бій?

25 вересня, арена футбольного клубу «Тоттенхем» в Лондоні. Великий стадіон на більш, ніж шістдесят тисяч місць. На таких Усик ще не боксував. Так, пам'ятаємо про «Уемблі» в поєдинку з Чісорою, але фанатів там було кілька людей. Тепер повинні пустити всіх, якщо до вересня все не зміниться, що цілком реально.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Усик та промоутер Джошуа - Едді Хірн

У контракті на бій прописано реванш. Правда, односторонній. Якщо гігант потрапить по Усику і виграє - реваншу не буде. А якщо навпаки - обов'язково. Сторона А, тут вже як хочеш, так і живи.

Команда Джошуа перестраховувалася як могла. Нібито вела переговори з Ділліаном Вайтом і Енді Руїсом. Можливо, правда. Можливо, намагалися нервувати Красюка. Потім, коли WBO погодилася з тим, що пора, включилися в переговори, але замість декількох тижнів витратили кілька місяців - домовлялися по дрібним деталям. Реванш, звичайно, серед них. Це вам не Ломаченко зі своїм «ладно, хай не буде пункту» - тут працюють професіонали.

Є шанс, що Усика буде тренувати Ломаченко-старший. Навіть, скоріше, ймовірність майже стовідсоткова. Анатолій Миколайович завжди допомагав Олександру, якщо не був зайнятий Василем. Зараз Лома-молодший чекає вирішення справ між Лопесом та Камбососом, тому часу хоч відбавляй.

Присутність Ломаченка-старшого напружує британців. Беллью говорив про те, що тепер шанси Джошуа стали нижче, а Красюк радів таким звісткам. Анатолія Миколайовича можна критикувати за бій з Салідо або Лопесом - він іноді занадто пізно включається і хоче бачити холодну голову свого підопічного. Все це справедливо.

Але до таких боїв він готує добре. Гассієв був розбитий, Джошуа теж буде йти вперед і тиснути, тому що грати в бокс з Усиком - самогубство. Головне не забувати, що такого здорованя потрібно бити боляче, а не тюкать і тікати. Далі канатів все одно не втечеш.

Якщо до кінця вересня коронавірус не накриє всіх хвилею, Усик боксуватиме за майже всі пояси в супертяжах проти величезного бійця на піку форми. Ця битва за масштабами нічим не поступається великим протистоянням братів Кличків.

Лев Кравців Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 02 травня 2024, 16:43 7

Девін хоче зберегти «0» у графі поразок

Коментарі