П'ять висновків після матчу Україна - Північна Македонія

Оглядач Sport.ua ділиться враженнями від першої перемоги збірної України на Євро-2020

Sport.ua спільно з Favbet в спецпроекті «Україна на Євро-2020» підводить підсумки матчу Україна - Північна Македонія.

Ну от не виходить поки у нашої збірної на Євро-2020 грати без «валідолу». І другий поєдинок на чемпіонаті Європи для підопічних Андрія Шевченка склався непросто і залишив суперечливі враження. Головне, звичайно ж, що виграли. А решту висновків читайте нижче.

1. Ярмоленко і Яремчук - в атаці наше все

Getty Images/Global Images Ukraine

Відмінна форма Андрія і Романа не може не радувати. Як і їх зарядженість на чужі ворота. В їх активі - вже по дублю. Крім Ярмоленка і Яремчука, з наших на Євро-2020 не забивав ніхто. З одного боку, це прекрасно, що у нашої команди є такі гравці. Вони були кращими в грі проти Нідерландів, вони були кращими і в матчі проти Північної Македонії. Однак, разом з тим, з боку іншого проглядається якась залежність команди від дій, точніше, від функціонального стану цього дуету. Першу половину гри проти македонців і Андрій, і Роман провели на найвищому рівні. Але ось у другій помітно підсіли. Особливо це впало в око після 60 хвилини. Вони явно втомилися - не добігали, не створювали і навіть не чіплялися. Андрій Шевченко обох оперативно замінив. Капітана - на Циганкова, форварда - на Бесєдіна. Але ні Віктор, ні Артем повноцінно замінити лідерів не зуміли. Виходить, що в другій грі поспіль підсилити гру команди з лави не вдалося. Незважаючи на наявність на ній достатньої кількості начебто кваліфікованих виконавців. І цей факт напередодні визначальної гри проти Австрії не може не напружувати.

2. Відмінний матч Зінченка

Getty Images/Global Images Ukraine

Наш віце-капітан зіграв невдало в стартовому поєдинку: і гол з-під нього забили, та й в іншому він не відзначався. Хоча головний закид стосовно футболіста «Ман Сіті» після гри з підопічними де Бура був наступним: Зінченко повинен грати в нинішній збірній важливішу роль, адже володіє і необхідною майстерністю, і необхідною кваліфікацією і, звичайно ж, особливим статусом. Здається, що і сам Олександр вельми критично оцінив свій стартовий поєдинок на Євро. І не тільки оцінив, але і зробив належні висновки. У другому матчі наш «Зіна» був уже зовсім іншим: головною дійовою особою середини поля, головним елементом між півзахистом і атакою. Та й захистом теж. Так, суперник цього разу був нижче за класом, але заслуг Олександра це навряд чи зменшує: він провів дійсно відмінний матч.

3. Маліновський: все одно чогось не вистачає

Getty Images/Global Images Ukraine

І це «чогось» - не тільки забиті м'ячі. Пенальті - це все одно лотерея, не пощастити може будь-якому гравцеві, навіть найзірковішому. Справа не в цьому. Просто планка очікувань від гри Маліновського зараз на дуже пристойній висоті. Сам Руслан її туди «заніс», провівши блискучий сезон в «Аталанті». Однак у збірній України він поки не так помітний, як всім нам того хотілося б. Не такий «блискучий», чи що. Він проводить величезну роботу на полі, асистує партнерам, і цього не можна не відзначити. Але ми-то знаємо, що він може зіграти ще краще. Значно краще. Зрештою, він напевно хоче спробувати свої сили в ще більш топовому клубі, а для цього потрібно по-справжньому підірвати Євро. Може, в грі проти Австрії вийде?

4. Лівий фланг: краще, ніж першого разу, але...

У стартовому поєдинку Євро-2020 наш лівий фланг повністю провалився. Не задалося з перших хвилин, коли травмувався Зубков, не потрапив у гру Марлос, помилявся Зінченко, привозив Миколенко. Хавбек «Ференцвароша» не встиг відновитися до матчу проти македонців, і стало зрозуміло, що на цій позиції наш тренерський штаб буде експериментувати. В принципі, так і сталося. З перших хвилин лівофлангового півзахисника грав Маліновський. Шапаренко діяв більше в центрі, але теж із зміщеннями на лівий край. Після заміни Маліновського зліва почали грати Зінченко і Соболь. В принципі, щось погане говорити за наш лівий фланг в грі проти команди Ангеловськи не має сенсу, оскільки практично всі гравці, які відповідають за проблемну ділянку, зіграли непогано. Однак потрібно зазначити і ось що. Маліновський напевно був би більш корисним чи помітним в центрі поля, на «рідній» позиції. Але його туди змістили не від добра. А тому, що туди ставити просто нікого, як виявилося. На Євро «затикати» проблемну позицію, вочевидь, вдасться, але ось у найближчій перспективі потрібно міцно поставити собі за мету, щоб знайти нового Коноплянку.

Getty Images/Global Images Ukraine

5. Психологічна стійкість залишає бажати кращого

У стартовій грі героїчними зусиллями зрівняли рахунок. Але все одно не втримали нічию під натиском дуже серйозного суперника: і помилок багато індивідуальних наробили, і стали свідомо (чи несвідомо) притискатися до воріт. У тому випадку необхідно робити поправку на силу опонента. Як би не було прикро усвідомлювати, але збірна Нідерландів зараз просто вище за класом. Однак збірна Північної Македонії - іншого поля ягода. Загальний рівень вище вже у нашої команди. Проте, після сильного першого тайму «синьо-жовті» провели невиразний другий. Македонці після перерви перебудувалися, почали більше атакувати, збільшили швидкості. І відразу ж ми отримали проблеми. Будь на місці балканців більш досвідчена і майстерна команда, підсумок протистояння міг бути значно гіршим. Так, добре те, що добре закінчується. Однак в плані психологічної впевненості потрібно обов'язково попрацювати напередодні матчу з Австрією. Тому що команда Фоди - сильніша за команду Ангеловськи. Та й Арнаутович повернеться...

У Favbet на вихід України та Австрії з групи однаковий коефіцієнт 1.03

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 04 травня 2024, 07:18 0

4 травня відбудеться центральний матч 34-го туру Ла Ліги

Коментарі