Один з 11-ти. Чому за неприїзд у збірну ФХУ покарала лише Микиту Буценка

Син і батько Буценки понесли відповідальність через різні порушення

Як уже повідомляв Sport.ua, рада Федерації хокею України проголосувала за те, щоб рекомендувати Міністерству молоді і спорту розірвати контракт із нападником дружківського «Донбаса» Микитою Буценком у зв'язку з тим, що він не виконав умов договору - не прибув на збір національної команди і не брав участі в турнірі у словенській Любляні.

«В угоді Буценка та Міністерства молоді та спорту України є пункт про обов'язкову участь у всіх заходах національної команди, що передбачені Єдиним календарним планом фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України. Своє неприбуття до лав збірної України спортсмен клубу «Донбас» мотивував тим, що відчуває втому після насиченого сезону в чемпіонаті України та має мікротравми. При цьому він не проходив медичний огляд у головного лікаря збірної України, аби підтвердити наявність пошкоджень», - йдеться в офіційному поясненні ФХУ.

Новина викликала у хокейному середовищі неоднозначну реакцію. Мовляв, чому лише Буценко, якщо до лав збірної не приїхали відразу 11 хокеїстів, семеро з яких (Віталій Андрейків, Андрій Григор'єв, Віктор Захаров, Севастян Карпенко, Віталій Лялька, Фелікс Морозов, Олександр Пересунько) на рівні з Микитою входять згідно з інформацією сайту Мінмолодьспорту до оновленого 1 квітня 2021 року складу національної збірної?

Sport.ua отримав пояснення від ФХУ, що не всі гравці, які входять до складу збірної, укладають із Мінмолодьспортом контракти і відповідно отримують від держави щомісячну заробітну плату. У сезоні-2020/2021 до складу штатної збірної України входило, окрім юніорів 2001-2002 років народження, у статусі спортсменів-інструкторів семеро представників чоловічого хокею з шайбою. То - Сергій Бабинець, Роман Благий, Андрій Міхнов, Дмитро Німенко, Всеволод Толстушко, Володимир Алексюк і Микита Буценко. Перші шестеро з цього списку виклику тренера національної команди Вадима Шахрайчука не проігнорували. З них у турнірі в Любляні не виступав лише Алексюк, який випав з обойми за підсумками тренувальних зборів.

Не приїхав у розташування збірної лише Микита Буценко. За це він і був покараний. Рішення щодо інших гравців, за інформацією прес-служби ФХУ, буде винесено на наступному засіданні ради Федерації. «Наразі триває внутрішнє розслідування», - йдеться в повідомленні.

Між тим, розмови про «полювання на відьом» підсилилися після того, як через лічені дні після рішення по Микиті Буценку ФХУ на своєму офіційному сайті повідомила про припинення співпраці з батьком хокеїста, тренером одночасно молодіжної (U20) і юніорської (U18) збірних України Костянтином Буценком.

«Тренер вчиняє дії, що дискредитують нашу громадську організацію, а також поширює конфіденційну інформацію, що повинна була використовуватись лише в робочих цілях у рамках діяльності Спортивного комітету ФХУ. При цьому перед початком співпраці з ФХУ фахівець підписував «Зобов'язання про нерозголошення комерційної таємниці та конфіденційної інформації ВГО «Федерація хокею України». Ба більше, Костянтин Буценко, будучи членом ради Федерації, ігнорує засідання органу ФХУ. На наступних зборах ради Федерації буде порушено питання щодо позбавлення Буценка членства нашої організації. Його вже було виключено з усіх комітетів Федерації. Також спеціаліст більше не буде працювати зі збірними України U18 та U20 як асистент головного тренера команди Олександра Бобкіна», - йдеться в офіційному повідомленні.

«Буценко-старший порушив статтю 31 статуту Федерації хокею України, - пояснює Sport.ua член ради ФХУ Сергій Коваль. - Там чітко і недвозначно говориться, що членам Федерації забороняється створення і вступ до будь-яких спортивних об'єднань, громадських організацій, спілок, асоціацій, ліг та союзників без згоди Федерації».

Костянтин Буценко (праворуч) уважно слухає промову Бориса Колеснікова на конгресі «УХА»…

…і голосує в унісон з рештою делегатів

Як відомо, 28 травня у Києві відбувся конгрес так званої Української хокейної асоціації («УХА»), яка є дотичною до власника клубу «Донбас» Бориса Колеснікова. «УХА» по суті є альтернативою чинній національній Федерації і на згадуваній конференції фактично оголосила намір перебрати на себе повноваження проведення всіх всеукраїнських змагань з хокею. Костянтин Буценко був одним із делегатів зібрання, брав участь у голосуванні, про що свідчать численні світлини, розміщені на сайті Української хокейної ліги.

У своєму найсвіжішому повідомленні сайт Української хокейної ліги в контексті створення «УХА» теж торкнувся теми хокеїста Микити Буценка: «Діяльність Асоціації буде спрямована на захист і представництво інтересів гравців. Так як чиновники за закритими дверима приймають рішення, лякаючи заслужених гравців збірних на всіх рівнях - багаторазових чемпіонів України, що мають масу досягнень на світовій арені - дисциплінарними санкціями. А таких гравців, як Микита Буценко, ще й позбавленням зарплати, яку платить Міністерство спорту, а не ФХУ».

Протистояння між національною Федерацією хокею і Українською хокейною лігою, яка відтепер підпорядковується «УХА», набирає обертів…

Іван Вербицький Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 28 вересня 2024, 17:45 17

Палмер розбирається з Брайтоном

Коментарі