Каспаров: Анексія Криму - важливий крок в плані денонсації домовленостей

13-й чемпіон світу з шахів - про систему міжнародної безпеки

13-й чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров поділився думкою про систему міжнародної безпеки через призму анексії Криму

«Система міжнародної безпеки - це набір договорів. Ви домовляєтеся, підписуєте якісь документи. У вас виникають якісь організації, які працюють якщо не за принципом консенсусу, то за принципом якогось пошуку компромісу. Це те, як почав функціонувати світ під впливом вільного світу і решта світу після 1945 року. На сьогоднішній день дуже багато концепцій, які були закладені в основу такого функціонування світу, по суті стали непрацездатні.

Анексія Криму - це найважливіший крок в плані денонсації будь-яких домовленостей. Якщо сильніша країна може, використовуючи сприятливий момент, анексувати територію сусідньої країни, не пред'являючи жодних претензій... А ось це те, що російська пропаганда, і багато тих, хто піддаються їй, свідомо чи опускають або забувають - з 91 року по 2014 рік Росія не пред'явила Україні жодної територіальної претензії. Жодна російська влада - Єльцин, Путін, Медведєв, потім знову Путін, ні один російський парламент - жодного разу не пред'являли територіальних претензій до України.

В результаті виявилося, що територію можна анексувати, розв'язати війну на сході України. По суті повне ігнорування будь-яких уже традиційних, що склалися в світі, норм поваги прав людини. А домінуюча концепція, якщо взяти Сирію, наприклад: нинішня влада завжди права і не важливо, що ця влада робить. Вона може застосовувати хімічну зброю, знищувати сотні тисяч людей громадян - раз вона влада, вона має рацію. І це насправді відхід від вектора руху людства, яке прагнуло до того, щоб знижувати градус насильства, щоб все-таки домовленості між сторонами замінювали грубу фізичну силу, часто військову або якусь іншу», - сказав Каспаров на радіо «Ехо Москви».

Володимир Клепач Джерело: Facebook
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 22 травня 2024, 10:16 0

Тайсон програв бій українцю Усику і втратив титул WBC

Коментарі