Падіння і тріумф Герейнта Томаса. Підсумки тижня в велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

Гонки тижня

27 квітня - 2 травня - Тур Романдії (Швейцарія)

Минулого тижня в Швейцарії відбулася престижна багатоденка Світового туру Тур Романдії. Незважаючи на близькість старту Джиро, топ-фаворити «Корса роза» рідко приїжджають на цю гонку - в основному це розбірки людей, які знаходяться на ще далеко не завершальній стадії підготовки до Тур де Франс. Так було і цього разу, за рідкісними винятками.

Справжній дрім-тім привезла на Романдію команда «Ineos Grenadiers», тому, нічого дивного в тому, що підопічні Дейва Брейслфорда зайняли перші два місця в загальному заліку: перемогу здобув Герейнт Томас, другим став Річі Порт.

Міг замахнутися «Ineos» і на всі три місця на подіумі. Феноменально почав гонку Роан Денніс, який виграв 4-кілометровий пролог з перевагою в цілих 9 секунд. Австралієць добре терпів і рельєф, проте всі шанси на подіум загального заліку втратив на третьому етапі, який проходив під проливним дощем.

Опади стали причиною цілої серії падінь, і одним з постраждалих став саме Денніс, який в підсумку програв на тому етапі прямим конкурентам за загальним заліком хвилину. Та й, судячи з виступу австралійця на наступних двох етапах, падіння не пройшло безслідно і обмежувало його фізичні можливості.

Getty Images/Global Images Ukraine

Падав на четвертому етапі і переможець Туру Романдії Герейнт Томас. Падіння це мало набагато менші наслідки для британця, проте виглядало більш епічно. Томас приїхав на фініш вирішального гірського етапу, який також проходив під проливним дощем, з Майклом Вудсом, і за 50 метрів до фінішу впав, віддавши перемогу канадцеві. Хоча, будемо відверті, Вудс, швидше за все, виграв би етап і без падіння свого суперника.

Томас на тому інциденті втратив приблизно 20 секунд, але все одно заробив дуже важливу перевагу над більшістю прямих конкурентом за загальним заліком, і на фінальній розділці впевнено довів справу до заслуженої перемоги.

Замкнув топ-3 загального заліку Фаусто Маснада - якраз один з тих, хто після Романдії відправиться на Джиро д'Італія. Гонщик «Deceuninck Quick Step» провів видатну за своїми мірками фінальну розділу і в підсумку піднявся в топ-3 генеральної класифікації. Напередодні старту Джиро Маснада в прекрасній формі, хоча в своїй команді буде лише третім, в кращому випадку другим номером.

Майкл Вудс і Марк Солер через слабку фінальну розділку залишилися без подіуму загального заліку, але також провели дуже сильну і яскраву гонку, вигравши по одному етапу. Солер, до слова, як і Маснада, відправиться на Джиро, де буде головною ставкою «Movistar» в загальному заліку.

З розчарувань відзначимо, в першу чергу, дует лідерів «Jumbo Visma» - Стівена Круйсвейка і Сеппа Кусса. Круйсвейк зараз готується до Тур де Франс і поки що далекий від оптимальної форми. Хоча, в цілому, для нього це нормальна ситуація - він з тих генеральщиків, який на тижневі гонки частіше за все не розмінюється. Що стосується Кусса, то в останні роки він проявив себе як геніальний гірський грегарі, але кожного разу розчаровує, коли отримує свободу дій і шанс попрацювати на свій результат.

Getty Images/Global Images Ukraine

Якщо говорити не тільки про претендентів на загальній залік, то продовжує розчаровувати Філіппо Ганна. Італієць, який в минулому сезоні був беззаперечно найсильнішим роздільщиком світу, зараз є лише блідою тінню самого себе - лише дев'яте і десяте місця в розділках на Романдії. Якщо недавно здавалося, що Ганна не форсує форму перед Джиро д'Італія, то зараз очевидно, що чемпіон світу просто не в формі. А ось Петер Саган потроху оговтується: на Турі Романдії він виграв другий етап - непоганий знак перед стартом Джиро, куди він поїде вдруге поспіль.

Наступний тиждень

Уже в суботу, 8 травня в Турині стартує Джиро д'Італія. Старту першого Гран туру сезону на нашому сайті буде присвячений окремий матеріал, тому рубрика «наступний тиждень» цього разу пустує.

Дайджест новин

- Свіжоспечений переможець Туру Фландрії Каспер Асгрен продовжив контракт з «Deceuninck Quick Step». Нова угода розрахована до кінця 2024 року. Фінансові умови угоди не розголошуються, але, очевидно, на датчанина чекає істотне підвищення зарплати.

Getty Images/Global Images Ukraine

- У гоночному розкладі Брендона МакНалті відбулися серйозні зміни. Талановитий американець пропустить Джиро д'Італія і поїде на Тур де Франс в якості помічника Тадея Погачара. «UAE Emirates» готує на «Велику петлю» максимально бойовий склад - не порівняти з тим, який був рік тому.

- А ось «Jumbo Visma» офіційно повідомила про те, що Том Дюмулен Тур де Франс пропустить. Замінить його Йонас Вінгегор. Пауза в кар'єрі Дюмулена триває, а шанси на те, що вона переросте в повноцінне завершення кар'єри, стають все вищими.

Олег Дідух Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 07 жовтня 2024, 00:59 3

Тімоті Бредлі згадав бій українця з Даніелем Дюбуа