Динамо та чемпіонство, Шахтар та поразка, Мораес та травма, Костишин та геї

Найцікавіші події 23-го туру УПЛ - в нашому традиційному огляді

За три тури до кінця чемпіонату «Динамо» стало недосяжним для найближчих переслідувачів: київська команда, розбивши «Інгулець» 5:0, оформила перше за п'ять сезонів чемпіонство. А ось «Шахтар» знову програв. Цього разу «Олександрії». Донеччани взагалі ризикують залишитися без Ліги чемпіонів в новому сезоні, адже відрив від третьої «Зорі» - лише одне очко (якщо вважати, що луганчани виграють свій пропущений матч). За три тури до фінішу загострилася до межі і битва за збереження елітної прописки.

Суддя туру

Незважаючи на те, що гра між «Маріуполем» і «Рухом» завершилася більш ніж впевненою (за рахунком) перемогою гостей 3:0, за здобуті три очки команда Федика повинна подякувати і арбітра матчу Романову. Перелом в матчі трапився в середині другого тайму, за рахунку 0:0, коли захисник приазовців Чоботенко не за правилами перервав прохід Борячука. Романов призначив пенальті і вилучив гравця «Маріуполя». І якщо щодо червоної картки питань немає, то ось порушення правил, швидше за все, було до лінії штрафного майданчика. За рахунку 2:0 головний арбітр не зарахував чистий гол Топалова в ворота львів'ян: Романов зафіксував офсайд у маріупольця, хоча положення поза грою в тому епізоді не було.

Іменинник туру

У день матчу проти «Маріуполя» колишньому форварду приазовської команди, а на даний момент нападнику «Руху» Борячуку виповнилося 25 років. Іменинник з'явився на полі на початку другого тайму, і саме йому судилося стати одним з героїв зустрічі. Спочатку на Борячуку Чоботенко заробив червону картку і пенальті (хоч і спірний, але тим не менше), а потім Андрій забив другий гол «Руху», замкнувши головою фланговий простріл. Взяв участь форвард і в третьому взятті воріт своєї колишньої команди.

Стандарти туру

Всі три голи в матчі «Колос» - «Ворскла» були забиті після розіграшу стандартних положень. У першому і третьому випадках після подачі зі штрафного у виконанні Богданова гравці «Ворскли» грубо помилялися у своєму штрафному майданчику, а от у другому господарі відзначилися після повторного удару з пенальті (перший удар Чурка з «точки» потягнув Різник).

Сейв туру

Воротар «Ворскли» Різник, хоч і пропустив відразу три голи від «Колоса», але в жодному з них Дмитро не винен. Більш того, кандидату в збірну України вдалося зробити блискучий сейв на 66-й хвилині матчу. У його ворота був призначений пенальті, але сильний удар Чурка в кут воротар полтавчан потягнув. Але ось відбити повторний удар того-таки Чурка Різник вже не зміг.

Ідіоти туру


ФК Колос

Те, як футболісти «Колоса» святкували другий гол у ворота «Ворскли» (Чурко добив м'яч у сітку після того, як Різник відбив його удар з одинадцятиметрової позначки), змушує задуматися про моральне здоров'я гравців ковалівської команди. Святкуючи гол, вони імітували поїзд. Після гри клуб з Ковалівки на своїй сторінці в мережі фейсбук опублікував фото святкування з підписом «Ту-т-у-у-у». У такий ось спосіб ковалівський клуб «відзначив» трьох своїх «героїв» - Лисенка, Мілька і Чурка, які влаштували раніше п'яний дебош в нічному поїзді Ужгород - Київ.

Образа туру

Після гри проти «Ворскли» наставник ковалівців Руслан Костишин не зовсім адекватно пройшовся по журналісту ТаТоТаке Андрію Сеньківу. Зокрема, тренеру «Колоса» не сподобалися висловлювання журналіста щодо інциденту за участю гравців «Колоса» (в поїзді Ужгород - Київ): «Це не журналістика, це х** знає що. Якщо Сеньків дозволяє собі такі заяви... Він з такою насолодою це говорив, таке відчуття, що він в гей-вечірках бере участь. Він так в кайф все говорить, що, по-моєму, він там постійний учасник. Я не дозволю своїх футболістів так ображати». І ще: «Журналіст Сеньків просто знищив пацанів морально. Він дуже брудно говорив. Я дуже хочу їх захистити, не знаю як. Не хочу бути таким, як Сеньків. Але він з такою насолодою їх ганьбив, що у мене таке відчуття, що він сам цим займається. Що він сам, б****, ходить з п** юном надроченим, б****, і бере участь в гей-парадах. Він такий кайф від цього отримував, що капець. Без доказів, без нічого. Моїх футболістів не треба чіпати, я сам розберуся з ними». Як бачимо, справа президента «Олімпіка» Влада Гельзіна не тільки живе, а й процвітає.

Клас туру

Після впевненої і змістовної гри «Минаю» проти «Десни» здавалося, що закарпатська команда і далі буде радувати змістовними діями. Але не в грі проти «Дніпра-1». За весь поєдинок на «Дніпро-Арені» гості не завдали жодного удару в площину воріт команди Йовічевича. А ось господарі забили відразу тричі (при одному промаху з пенальті). «Дніпряни» зараз набрали відмінну форму, але, на жаль для їхніх уболівальників, втрутитися в єврокубкові розборки вони вже не можуть: надто багато було упущено в першому колі.

Штрафний туру

Дуже крутий гол зі штрафного забив в ворота «Минаю» півзахисник «Дніпра-1» Булеца. Сергій практично без розбігу завдав дуже сильного і точного удару в самий верхній кут воріт, абсолютно без шансів для голкіпера Поповича. Ідеальний удар.

Воротар туру

Лаври героя зустрічі «Львів» - «Десна» по праву належать голкіперу господарів Ільющенкову. Впродовж практично всього поєдинку Олександр справлявся з небезпечними випадами чернігівців. Апофеоз його геройств - відбитий пенальті. Адже й не скажеш, що Гуцуляк пробив невдало - просто в тому епізоді блискуче зіграв Ільющенков, вгадавши напрямок удару.

Бразилія туру

Відмінний гол в ворота «Десни» забили футболісти «Львова». Бразильські легіонери команди за хвилину до свистка на перерву спорудили міні-шедевр. Після втрати м'яча Імерековим троє бразильців «Львова» - Альваро, Ернест і Ренан - вибігли на двох захисників «Десни» і голкіпера. І розіграли гольову комбінацію, немов по нотах. На завершальній її фазі Ренан на гросмейстерській паузі поклав на газон і захисника, і воротаря, і пробив під поперечину вже фактично порожніх воріт.

Джокер туру

Матч проти «Олімпіка» для «Зорі» складався непросто: на м'яч Юрченка відповів точним ударом Каргбо. Обидва голи були забиті з пенальті. Перемогу команді Скрипника приніс колишній гравець «олімпійців» Шахаб. Іранського форварда наставник луганчан випустив на поле на 66 хвилині, а вже через п'ять хвилин він забив. Це лише другий м'яч Захеді за «Зорю».

Травми туру


ФК Шахтар

Перед грою проти «Олександрії», на тренувальному занятті, серйозну травму отримав форвард «Шахтаря» Мораес. Жуніор невдало приземлився, намагаючись пробити по воротах головою, і отримав розрив «хрестів». Як наслідок - натуралізований бразилець буде прооперований. Він пропустить не тільки залишок нинішнього сезону, а й початок наступного. І Євро-2020. Для «Шахтаря» втрата Мораеса - дуже серйозний удар, оскільки 34-річний футболіст був практично єдиним форвардом в команді. Але на цьому кадрові біди «гірників» не закінчилися. Уже в матчі з «Олександрією» отримав серйозну травму молодий захисник Бондар. Валерій не зміг самостійно покинути поле - його забрали на ношах. Ось що сказав про пошкодження захисника Луїш Каштру: «На жаль, по Бондарю новини не найкращі. Є дуже великі переживання. Думаю, це теж дуже складна травма».

Сенсація туру

Чергової поразки, вже четвертої в сезоні і другої поспіль, зазнав «Шахтар». Цього разу команда Каштру поступилася в гостях «Олександрії». До речі, вперше в своїй історії «гірники» програли олександрійцям на виїзді. І програли по ділу. Гостям не вистачило ні мотивації, ні настрою, ні бойовитості. За всіма цими показниками, а ще по числу ударів в площину воріт, команда Шарана була краща за команду Каштру. З такою грою донеччани можуть не втримати і друге місце.

Дірка туру

За хвилину до кінця першого тайму «Олександрія» отримала право на пенальті в ворота «Шахтаря» - це Тете зіграв рукою в м'яч у своєму штрафному майданчику. Вирок судді Бойка виконав Гречишкін. Причому виконав так, що спочатку здалося, що колишній гравець «Шахтаря» пошкодував «гірників» і пробив мимо. Лише після повтору стало зрозуміло, що Дмитро був точним. Просто м'яч після його удару в самий кут чи то порвав сітку воріт, чи то дірка в сітці там вже була.

Перемога туру


ФК Динамо

«Динамо» потрібна була перемога над «Інгульцем», щоб за три тури до кінця сезону оформити чемпіонський титул. І команда Луческу її здобула. Здобула впевнено і красиво. Гостей кияни фактично «розібрали на запчастини», відвантаживши у їхні ворота п'ять м'ячів. Відразу після фінального свистка «Динамо» було нагороджено чемпіонським кубком і золотими медалями, команді було влаштовано святковий салют, а Буяльський викупав у шампанському Луческу. Цей титул для «біло-синіх» - перший за останні п'ять сезонів. А в цілому - 16-й за ліком.

Слова туру

Головне з чемпіонської промови тренера «Динамо» Мірчі Луческу: «Якщо мене запитають, в чому різниця між нинішньою командою і тією, яку я прийняв першого серпня, то я в першу чергу скажу, що різниця в тому, що хлопці набули менталітет переможців. Чемпіонами стали ті ж футболісти, що були в «Динамо» і раніше, але найголовніше - це не талант, а щоденна праця. Хлопці щодня жили з думкою про те, щоб стати чемпіонами».

Пам'ять туру

Чемпіонство президент динамівців Ігор Суркіс присвятив пам'яті свого батька: «Величезне спасибі всім, хто нас підтримував. Спасибі моєму братові, який підтримував у важкі часи, коли я не спав ночами. Але найголовніше - цю перемогу особисто я присвячую батькові, який не дожив три місяці до перемоги. Він був уболівальником зі стажем більше 80 років. Прожив 101 рік. Він би сьогодні дуже радів і точно так же танцював, як і всі танцюють».

Збірна туру

Ільющенков - Пашаєв, Махмутович, Забарний, Миколенко - Богданов, Циганков, Юрченко, Булеца - Борячук, Ренан.

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 28 вересня 2024, 22:26 0

Дивіться найцікавіші моменти матчу 6-го туру АПЛ

Коментарі