Майже чемпіони. Як Донбас втретє побив Сокіл у фінальній серії

Донбасу залишився один крок до чемпіонства

Доля чемпіонства в Українській хокейній лізі-2020/2021 виглядає вирішеною. Переможець регулярного чемпіонату «Донбас» після двох перемог удома завдав «Соколові» поразки у третьому матчі фінальної серії уже й на виїзді. При цьому донеччани виглядали переконливими не лише за результатом, але й за грою. Фактично, на рівних кияни боролися з суперниками лише в першій зустрічі, яка завершилася перемогою «Донбасу» 2:1. А перемога команди Павла Микульчика у другому поєдинку з розгромним рахунком 5:1 виглядає якоюсь мірою переломною.

«Не сказав би, що гравці «Сокола» після другої поразки виглядали надломленими, - коментує тренер «Донбасу». - Можу сказати, що ми ретельно проаналізували усі попередні матчі між «Донбасом» і «Соколом» у регулярному чемпіонаті, ще коли команду очолював мій попередник (Ігор Чібірєв - авт.). Зрештою, «Сокіл» я добре вивчив, ще очолюючи «Краматорськ». Ми з киянами розійшлися у сезоні 3-3, так що я знаю, як їх перемагати. Нічого надзвичайного тут немає. Просто треба виконувати завдання й гнути свою лінію. Звичайно, треба визнати, що команда у нас досвідченіша, хлопців, які раніше грали в фіналах, більше, ніж у «Сокола». У суперників команда молодша. Але вони швидкі й небезпечні. З ними завжди важко. Нинішню гру «Сокіл» розпочав рішуче. Нам пощастило, що забили дві швидких шайби».

І справді, «Сокіл» розпочав домашню зустріч вельми агресивно і на старті мав дві непоганих нагоди відкрити рахунок. Однак, стримавши стартовий натиск суперників, донеччани невдовзі змогли відзначитися у воротах Дмитра Кубрицького з інтервалом у 77 секунд двічі.

«Сокіл» зумів підтягнутися у середині першого періоду завдяки влучному кидку Єгора Курбатова. Перевернути гру на свою користь кияни мали шанс у середині другої 20-хвилинки. То коли суперники зірвали вихід Антона Рубана сам на сам з Алєксєєм Трифоновим з допомогою порушення. Дивно лишень, чому судді покарали «Донбас» у цій ситуації не штрафним кидком, а двома хвилинами штрафу. А ще через якийсь час життя «Соколові» ускладнило десятихвилинне вилучення центрфорварда першої ланки Єгора Кузьменка, відсутність якого через травму стала одним із основних факторів, які призвели до поразки в другому матчі серії.

«Тренерам не можна коментувати дії суддів, тому утримаюся й я, - каже Олег Шафаренко. - Єдине, що можу сказати - у нашій лізі з суддями розмовляють усі. Не обов'язково за це карати десятихвилинним штрафом. Нічого, Єгор посидів, подумав. Наступного разу розмовляти не буде. Буде йому досвід на наступний плей-оф».

Зрештою, попри всі труднощі часу на порятунок у «Сокола» було ще достатньо. Втім, другу половину гри підопічні Павла Микульчика провели, можливо, просто, проте ця простота принесла надійсність, яка переросла в третю перемогу. Підсумковий рахунок зустрічі встановив один із найталановитіших молодих українських хокеїстів Олександр Пересунько, який у цій грі закинув своїх перших дві шайби у фінальній серії.

«У мене немає претензій до підопічних, - підсумовує гру Олег Шафаренко. - Ми показали, що можемо перемагати «Донбас», у регулярному чемпіонаті, але ігри плей-оф все ж відрізняються. Мушу сказати, що сьогодні донеччани вже не діяли так добре, як у домашніх поєдинках. Їх можна було перемагати. Але індивідуальні помилки нас поховали. Схожих промахів такий суперник не пробачає. Ці похибки пов'язані з класом гравців. Ми видаємо те, на що у цей час здатні. Вище голови стрибнути важко. У мене немає претензій до своїх гравців».

«Після голу Курбатова гра була напруженою до заключних секунд, - говорить Павло Микульчик. - Важливо, що ми вчасно закинули третю шайбу. В Києві грати важче ще й тому, що майданчик в АТЕКу менший, ніж в інших містах. Відповідно рішення доводиться приймати швидше. На роздуми немає часу, гравці повинні миттєво оцінювати ситуацію і приймати рішення відповідно до нашої системи і тактики на гру».

Чемпіонство «Донбас» може оформити уже у п'ятницю, 23 квітня, коли зіграє на льоду спорткомплексу АТЕК вдруге у цій серії. Припущення, що святкову мить донеччани захочуть відкласти до п'ятого матчу вдома, Павло Микульчик відкидає.

«Ні про яке повернення в Дружківку не може бути мови, - каже тренер. - Будемо намагатися завершити серію в найближчому поєдинку у Києві. Немає часу думати про те, де ставати чемпіонами. З таким налаштуванням можна догратися. Ми не збираємося розслаблятися. Кожен із трьох попередніх матчів дався нам важко. «Сокіл» - хороша команда, за неї виступає достатньо майстрів. Вони створюють чимало проблем у нашій зоні. Просто ми намагаємося грати за завданням. Нам більше щастить. Певен, що кияни будуть впиратися до кінця».

«Сокіл» (Київ) - «Донбас» (Донецьк) - 1:3 (1:2, 0:1, 0:0)

Рахунок в серії - 0:3

Шайби: 0:1 - Кожевников (Монс, Туркін), 03:19. 0:2 - Пересунько (Лялька, Буценко), 04:36. 1:2 - Єгор Курбатов (Фелікс Морозов), 08:32. 1:3 - Пересунько (Лялька, Монс), 35:05

«Сокіл»: Кубрицький; Чолач - Андрейків, Сисак - Алєксєй Платонов, Владислав Лисенко - Букарєв, Олендаренко; Антон Рубан - Єгор Кузьменко - Андрій Міхнов, Алєксандр Павленко - Єгор Курбатов - Фелікс Морозов, Гільманов - Андрєй Смірнов - Німенко, Ступак - Ярослав Панченко - Малетін, Коржилецкий. Тренер - Олег Шафаренко

«Донбас»: Алєксєй Трифонов; Кожевников - Тунхузін, Роман Кобєлєв - Єгор Журавльов, Колесніковс - Пангелов-Юлдашев; Шишлянников - Андрєй Бірюков - Сигарьов, Лялька - Микита Буценко - Пересунько, Монс - Туркін - Казаковцев, Мільохін - Карамнов - Віктор Захаров. Тренер - Павло Микульчик

21 квітня. Київ. Спорткомплекс АТЕК. Без глядачів

Іван ВЕРБИЦЬКИЙ, фото автора

Іван Вербицький Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 30 квітня 2024, 12:00 8

26–29 квітня відбулися матчі 33-го туру чемпіонату Іспанії 2023/24

Коментарі