Чому Шахтарю потрібен Артем Довбик

Оглядач Sport.ua впевнений, що форвард «дніпрян» прямо зараз може рівноцінно замінити Мораеса

Те, що «Шахтар» цікавиться форвардом «Дніпра-1» Артемом Довбиком - це не фейк. Ні для кого не є секретом, що команді дуже потрібен кваліфікований молодий нападник з українським паспортом. Під ці три критерії 23-річний новоспечений футболіст збірної України підходить як ніхто інший. Тому не виключено, що найближчим часом «гірники» можуть офіційно вступити в боротьбу за цього гравця.

Крім того, що Довбик є одним з головних відкриттів нинішнього сезону УПЛ, стало бути, інтерес до нього і «Шахтаря», і інших клубів зрозумілий і логічний, зацікавленість донеччан має і іншу причину.

Справа в тому, що контракт головного і практично єдиного на даний момент форварда «Шахтаря» Мораеса з донецьким клубом закінчується в грудні цього року. І за нашою інформацією, натуралізований бразилець розмірковує над тим, щоб покинути команду. Йому нещодавно стукнуло 34 роки, він хоче на заході кар'єри перебратися або на історичну Батьківщину, до Бразилії, або спробувати щастя в МЛС. «Шахтар» знає ці наміри свого футболіста, і не має наміру його утримувати. Тому що яким би не був забивним і неконфліктним Жуніор, в клубі прекрасно усвідомлюють, що найкращі його роки позаду, і більше, ніж він дав команді, дати вже не зможе. Тому заміну Мораесу потрібно шукати вже зараз, не чекаючи зимового трансферного вікна. Тому що тоді може бути банально пізно.

***

А заміна Мораесу, виявляється, бігає зовсім поруч. За моєю інформацією, селекціонери «гірників» вважають, що за багатьма базовими характеристиками (в тому числі і профільними), Довбик нічим не поступається Мораесу. А в деяких моментах і перевершує натуралізованого бразильця. Ну, ясна річ, віком - відразу на одинадцять років молодше, і, звичайно ж, атлетизмом. А саме міці часто не вистачало Жуніору, втім, як і всій донецькій команді, в нинішньому сезоні.

Безумовно, в разі придбання Довбика «Шахтар» все одно зіткнеться з певними ризиками, адже хлопцеві в будь-якому випадку знадобиться час для акліматизації, впровадження в складну і ігрову систему, і систему взаємовідносин. Але це все - об'єктивні складності, своєрідна хвороба росту, через яку проходили абсолютно всі молоді новачки «Шахтаря». Навіть з бразильським паспортом.

Проте, мені здається, що в разі, якщо донеччани таки зважаться на цю покупку, вже в найближчому майбутньому вони будуть винагороджені - і за терпіння, і за прозорливість. Довбик за своїм потенціалом має вже зараз всі підстави боротися за місце в стартовому складі більш іменитої команди, ніж та, в якій він зараз виступає (при всій повазі до «Дніпра-1»). Він дуже високий, «збитий» гравець, і в даному випадку це не вада, а перевага. Виграти єдиноборство, поштовхатися в чужій штрафній, зіграти роль «шлагбаума» або розігруючого - це те, що запросто виходить у Артема вже зараз. Але ж, крім всіх тих переваг, що дає високий зріст, Артем ще і в міру швидкий і технічний гравець, а його удару з лівої може позаздрити добра половина УПЛ. До того ж, він може грати не тільки центрфорварда, але і дев'ятого номера, і навіть правого вінгера. Тобто, якщо він чимось і поступається зараз Мораесу, так це, хіба що тим, що Жуніор вже давно увійшов в систему гри донеччан. Але ж це справа наживна, чи не так?


CК Дніпро-1. Артем Довбик

До того ж, ще одним важливим бонусом є і трансферна ціна футболіста «дніпрян». Клуб нібито не збирається розлучатися з одним зі своїх лідерів, адже контракт з ним розрахований до літа 2023 року. Але сума відступних, порядку триста-п'ятсот тисяч євро, яка нібито є на даний момент актуальною, не повинна стати перешкодою для «Шахтаря». Навіть якщо зараз «гірники» і живуть в режимі здорової економії. Ну, право, це ж не Романа Яремчука купувати за 20 мільйонів євро, а футболіста, який вже завтра може вирости і в нового Мораеса, і в нового Яремчука. І, при бажанні, в нового Брандау, якщо хтось ностальгує за тим, колишнім «Шахтарем».

Так що, вважаю, якщо донеччани підметушаться, зігравши на випередження, в особі Довбика вони отримають відмінне підсилення і основного нападника на довгі роки.

***

А те, що грати на випередження доведеться, можна не сумніватися. «Шахтар» - не єдиний, кому приписують предметний інтерес до форварда з Дніпра. Багато говорилося і говориться про зацікавленість до персони Довбика зі сторони не останніх клубів Туреччини та Бельгії. З цього приводу нічого конкретного не скажу: на жаль, перевірити інформацію на «вошивість» не вдалося. Хоча мене запевнили, що на грі 18-го туру «Ворскла» - «Дніпро-1» дійсно були присутні скаути «Бешикташа», які приїхали дивитися саме на Артема.

Однак тут «прорізався» ще один інтерес. З чуток, гра форварда «дніпрян» подобається наставнику «Динамо» Мірчі Луческу. Причому не тільки наставнику, але і, начебто, керівництву київського клубу. В даному випадку потрібно розуміти ось ще що. На зорі своєї кар'єри, в 2014-му, Довбик вже був на перегляді в «Динамо». Але тоді форвард черкаського «Дніпра» не підійшов столичному клубу. Але клуб його запам'ятав. Як і футболіст той перегляд. Цілком можливо, що історія може отримати продовження.

Хоча в даному випадку не все так очевидно, як з «Шахтарем». Справа в тому, що у «Динамо» вже є свій «Довбик». Це Бесєдін. Хто з них краще, а хто гірше - тема окремої замітки, але те, що ці нападники - одного поля ягода, видно неозброєним поглядом. Тому в разі гіпотетичного підписання Довбика тренеру «біло-синіх» потрібно буде вибирати між двома Артемами: разом їх «вживити» в командну схему навряд чи вдасться.

А ось в схему «Шахтаря» вписати Довбика вдасться. Причому відносно безболісно. Я впевнений, що вийде, і вище коротко сказав, чому. Та й Артему, який до своїх 23-х уже встиг пограти в трьох закордонних клубах, не буде особливою проблемою змінити обстановку і звикнути до нових реалій. Тим більше, що там, в нових реаліях, умови будуть на порядок краще.

Тому якщо «гірники» хочуть за порівняно невеликі гроші отримати якісний «товар», потрібно брати. Інакше потім доведеться переплачувати.

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 08 травня 2024, 22:45 0

Альфонсо Девіс замінив Сержа Гнабрі у поєдинку-відповідь 1/2 фіналу Ліги чемпіонів.

Коментарі