Лікнеп. Що таке плент, клатч, ейс і інші терміни в CS:GO?

У черговій статті нашого проекту заглиблюємося в деталі популярної киберспортивної дисципліни

Спецпроект Sport.ua і Parimatch про кіберспорт набирає обертів. Щотижня ми розповідаємо вам про нові деталі кіберспорту - індустрії, яка з кожним роком стає все більш популярною. У цьому випуску ми продовжуємо говорити про одну з головних киберспортівних дисциплін - CS:GO.

Читайте: Лікнеп. Які бувають турніри з СS:GO і як на них ставити?

Ми почали цей проект спільно з Parimatch, оскільки ця компанія є невід'ємною частиною кіберспорту, приділяючи йому не менше часу і сил, ніж традиційним видам спорту. Компанія є глобальним партнером топових організацій, які представлені складами в CS:GO - це Fnatic, Virtus.pro, Team Spirit і HellRaisers. А легенди Counter-Strike Данило Zeus Тесленко і Марсело coldzera Давид є бренд-амбасадор компанії. Також з Parimatch співпрацюють інші відомі гравці, серед них колишній гравець золотого складу NAVI, а зараз відомий коментатор Арсеній ceh9 Триноженко.

Головні терміни CS:GO

Counter-Strike - народна гра, яка вийшла в 2000-му році з модифікації до гри Half-Life. За ці роки гра переживала різні епохи, від легендарної 1.6 - до провальної Source. У 2012-му році з'явилася Counter-Strike: Global Offensive, яка зараз є однією з найпопулярніших киберспортивних дисциплін в світі.

CS:GO - інтуїтивно зрозуміла гра, поріг входження в неї досить низький. Завдання в грі просте - дві команди терористів і контр-терористів (спецназ) повинні або усунути один одного або виконати свої завдання. У терористів їх дві - закласти і підірвати бомбу, у контр-терористів протилежна місія - не дати встановити бомбу або знешкодити бомбу. Відзначимо, що для перемоги в раунді обидві сторони також влаштовує варіант знищення всієї команди суперника. Сенс гри простий, але під час трансляцій професійних команд іноді можна загубитися серед великої кількості специфічних термінів, про них ми і розповімо нижче.

«Плент» (Plant - з англійської означає установка) і «деф'юз» (Defuse - розрядити, зняти заряд). Термін ставити «плент» або захищати «плент» - означає встановлювати бомбу або захищати її. У професійному CS:GO команди грають тільки ті карти, де є сценарій «закладка бомби». Саме цей момент є ключовим. На всіх картах є два місця для закладки бомби - А плент і B плент. Тільки в цих місцях терористи можуть встановити бомбу. Закладка триває три секунди, бомба вибухає через 40 секунд. У сторони захисту є можливість «задеф'юзити» (знешкодити) бомбу. «Деф'юз» триває 10 секунд або за 5, якщо у контр-терориста є набір сапера.

«Клатч» (Clutch - термін з професійного спорту, означає напружений і вирішальний момент в кінцівці матчу). У CS:GO клатч - це вирішальний момент раунду. Це ігрова ситуація, коли гравець команди залишається наодинці проти одного або декількох суперників. Виграні клатчі завжди особливо цінуються в іграх.

«Ейс» (англ. ACE - All Clan Elimination - усунення всієї команди) - це головний індивідуальний перформанс в CS:GO. «Ейсом» називається ситуація, коли гравець сам вбиває всіх п'ятьох гравців ворожої команди. Один з найбільш значущих «ейсів» в історії Counter-Strike зробив українець Іван Edward Сухарєв. Легенда NAVI в 2010-му році зробив «ейс» з пістолета в матчі з Fnatic.

«Ретейк» (Retake - знову взяти) - ситуація, коли команда намагається повернути собі контроль над точкою. Часто «ретейк» трапляється, коли терористи встановили бомбу, їх суперники відходять, перегруповуються і намагаються вибити суперників з точки і знешкодити бомбу.

«Еко», «економічний раунд» - важливою механікою в CS:GO є економіка. Перед кожним раундом команди влаштовують закупівлю зброєю, бронею і «девайсами» (гранати, коктейлі Молотова, набори сапера). Команда, яка виграє раунд - отримує більше грошей на наступний, команда, яка програла, команда отримує менше грошей. «Еко» - це ситуація, коли команда не має грошей на повноцінну закупівлю (автомат, броня, гранати). Найчастіше «еко» роблять після програного пістолетного раунду. Економічний раунд команда з великою часткою ймовірності програє, але збереже гроші на наступний, щоб добре закупитися.

«Форс бай» (force buy - примусова купівля) - раунд, коли команда вирішує закупитися на всі гроші, навіть якщо їй не вистачає на хорошу зброю. «Форс баї» найчастіше бувають, коли команда програла раунд, але зробила кілька вбивств або заклала бомбу. Також вони практикуються перед зміною сторін або в кінці гри, коли команді вже немає сенсу збирати гроші. Іноді команда вирішується на «форс», коли відчуває впевненість у своїх силах. У таких випадках команда купує більш дешеву зброю (популярний вибір - пістолет Desert Eagle, пістолети-кулемети MP9 і Mac-10).

«Ентрі-фраг» (entry frag - вступне усунення) - перше вбивство в раунді, яке вважається найважливішою подією в раунді. Команда, яка зробила «ентрі» отримує чисельну перевагу і може краще розіграти раунд в атаці або захисті.

«Банан» - прохід на мапі Inferno, провідний на точку B. Називається так, бо має загнуту форму, схожу на банан. Саме ця частина карти є найпопулярнішою для заходу на точку з боку терористів.

«Банан» на Inferno

Термінологія в CS:GO спочатку може здатися складною, але вже після кількох переглянутих матчів все стає набагато зрозуміліше. Професійні коментатори часто пояснюють ті чи інші ситуації.

Наступні турніри

Після топових турнірів BLAST Premier: Global Final і IEM Katowice 2021 естафету переймає інший чемпіонат - ESL Pro League. 24 команди з усього світу з 8 березня по 11 квітня розіграють призовий фонд в розмірі 750 тисяч доларів. На груповому етапі по 6 команд потрапили в чотири групи. СНД-який регіон представляють Natus Vincere, Virtus.pro і Gambit.

Прогнози на найближчі матчі

19.03 13:00 Gambit - MIBR

Головне відкриття останніх тижнів - Gambit підходить до ESL Pro League в якості однієї з темних конячок. Колектив Hobbit і sh1ro недавно сенсаційно завоював золото на IEM Katowice 2021 і увірвався в світовий топ. Зараз російський клуб цілком заслужено займає четверте місце в рейтингу HLTV. У групі C Gambit є однією з найсильніших команд і спробує поборотися за першу сходинку з NAVI.

MIBR в останні місяці розтратила колишній запал. Зараз команда знаходиться на 30-му місці в рейтингу і продовжує опускатися. Бразильці не змогли пробитися в основний етап Katowice, пізніше виступили на турнірі тір-2-рівня Snow Sweet Snow #2, де в першому раунді плей-оф поступилися Winstrike. У цьому протистоянні більше шансів на перемогу у Gambit. Коефіцієнт на їх перемогу дорівнює 1.20, на успіх бразильців можна поставити з показником 4.20.

  • 1.20
  • -
  • 4.20
Сделать ставку

19.03 16:30 Natus Vincere - Cloud9

«Народжені перемагати» підходять до цього турніру після поразки від Gambit в чвертьфіналі Katowice 2021. Весь цей час команда готувалася до про-ліги. Незважаючи на локальну невдачу NAVI залишаються однією з найсильніших команд у світі. S1mple зараз знаходиться в феноменальній формі і переживає пік популярності. Нещодавно його трансляцію на Twitch дивилося більше 80 тисяч чоловік. Саме NAVI і Gambit є основними претендентами на перші два місця в групі C. У цю боротьбу спробує втрутитися Cloud9.

Серйозні фінансові вливання до складу з CS:GO американської організації поки не приносять плодів. Es3tag і компанія не пройшли на IEM Katowice, також не змогли кваліфікуватися на DreamHack Masters, на турнірі Snow Sweet Snow здобули кілька перемог, але поступилися в чвертьфіналі Winstrike. Команда знаходиться не в найкращій формі і зможе претендувати, в кращому випадку, на третє місце в групі. А в матчі з NAVI шансів мало. Коефіцієнт на перемогу «клаудів» - 3.75, на Natus Vincere - 1.25.

  • 1.25
  • -
  • 3.75
Сделать ставку

Максим Гаптар Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 27 липня 2024, 17:21 8

Українки не зуміли виграти свої битви