Шанси близькі до нуля! Що потрібно Україні для виходу на жіночий Євробаскет

Вирішальним буде рейтинг других місць по завершенні останнього туру в групах

6 лютого о Португалії відбудеться поєдинок кваліфікація жіночого Євробаскету-2021, в якому зустрінуться збірні Фінляндії та України. В цей же день заплановані матчі останнього туру відбірного раунду й в інших групах.

Sport.ua намагається оцінити шанси «синьо-жовтих» перед заключним туром.

Формула кваліфікації. На чемпіонат Європи 2021 поїдуть 9 переможців груп і 5 найкращих збірних з 9, що зайняли другі місця в своїх групах.

У фінальний раунд вже вийшли Франція та Іспанія (як господарі), Бельгія, Сербія, Швеція, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Словенія (забезпечили путівку, вийшовши з групи).

6 лютого команді Срджана Радуловича потрібна тільки перемога над Фінляндією. Але й в цьому випадку доля української команди залежить від результатів матчів конкурентів в інших групах.

У рейтингу других команд в залік приймаються тільки результати поєдинків проти 1-ї та 3-ї команди. А результат матчів проти збірних, що зайняли 4-те місце, не враховується.

Вивчимо детальніше розклади у групах кваліфікації жіночого Євробаскету-2021

Українкам необхідно обов'язково обіграти Фінляндію, різниця в рахунку значення не має.

Бельгія вже вийшла на чемпіонат Європи, а Португалія та Фінляндія втратили шанси.

Запам'ятаємо. У України в рейтингу за перемогами і поразками буде: 2-2, за різницею очок: +2. Матчі проти аутсайдера, Фінляндії, для цілей рейтингу враховуватися не будуть.

А ось у разі поразки українок виходить, що Фінляндія виходить на третє місце групи G. В України рекорд стане 1-3, і про Євробаскет-2021 точно можна забути. Тому програвати не можна!

У групі A Словенія поза конкуренцією, а з другим місцем поки незрозуміло - Болгарія і Греція зустрічаються в очному поєдинку на нейтральному полі. Якщо виграє Болгарія, то це нам вигідно: друге місце тут буде мати рейтинг 1-3. Якщо ж Греція переможе, буде мати 2-2, і різниця відраховується від мінус 6.

Нам потрібна: або перемога Болгарії з будь-якою різницею, або перемога Греції не більше ніж в 7 очок. Цілком можливий розклад.

У групі B лише три команди. Нічого не відкидається. Швеція завдання вирішила, а Чорногорія (поки що 2-1, різниця: -4,) швидше за все, переможе явного аутсайдера, Ізраїль. У першому колі Чорногорія виграла 73-66.

Потрібна сенсація. Мабуть, конкурент з групи B Україну обійде. Але можна слабо сподіватися на сенсацію у вигляді перемоги Ізраїлю.

У групі С для нас все сумно. Боснія і Герцеговина вже гарантувала собі фінальний раунд (гірше ніж 3-1 не буде), а Росія явно обіграє Швейцарію (в першому колі розрив був шаленим: 98-42). Навіть сенсація не допоможе: у Росії величезна плюсова різниця навіть при 2-2).

Погано: ловити в цій групі нам нічого.

Вивчаємо групу D. Чехія та Італія - явні лідери, обмінялися перемогами між собою. Мають велику плюсову різницю очок. У 6-му турі грають проти слабких Данії та Румунії відповідно.

Погано: друге місце групи D точно обходить Україну в рейтингу.

І тут все відразу зрозуміло. На другому місці - Туреччина, яка завершила турнір і має рекорд: 2-2, різницю +25. Ну навіщо Україна програвала так сильно Бельгії? Все могло бути не так сумно, якби різниця була краще +25. А є, нагадаємо, тільки +2.

Погано: Туреччина гарантовано обходить Україну в рейтингу других місць.

Великобританія завершила турнір (2-2, різниця: -1). В останньому турі Білорусь приймає Польщу. Як би не завершився матч, у другого місця групи буде різниця або 0, або негативна.

Відмінно! Україна точно буде вище представника групи F. Нас влаштує будь-який результат в матчі Білорусь - Польща.

Ось тут дуже цікавий і важливий момент. У головного кандидата на друге місце - Угорщини 2-2 і різниця +7. Це дуже погано, адже в України різниця гірше (+2). Знову пошкодуємо, що не взяли зайвих очок 5 з Бельгією або Португалією.

Але є один нюанс. В останньому поєдинку групи нам потрібна перемога Словаччини над Нідерландами, але тільки в 1, 2 або 3 очки (навіть в 4 влаштує, якщо словачками не буде набрано 90+ очок, що навряд чи). Тоді в розподілі трьох команд на другій позиції опиниться Словаччина, маючи різницю гірше за наших +2.

Малоймовірно! Тут нам дуже потрібен шалений розклад, при якому Словаччина переможе Нідерланди, але тільки в 1, 2, 3 або 4 очки!

У групі I Хорватія вирішила питання, а Німеччина (різниця: -15) і Латвія (-10) з'ясують володаря другої позиції. Нехай ніхто не виграє так багато, щоб перевершити Україну (+2).

Тут все реально: нам потрібна або перемога Німеччини не більше ніж в 16 очок, або перемога Латвії не більше ніж в 11 очок.

Поточний рейтинг других місць груп

Підводимо підсумки! Які шанси України пройти до фінального раунду?

Для нашого потрапляння на Євробаскет Україну можуть випередити не більше 4-х опонентів з 8.

Відразу відзначимо, що представник групи F - нам не конкурент.

У групах С, D, E друге місце точно обжене Україну. Ще можемо пропустити вперед тільки одну збірну додатково.

Значить, мають зійтися розклади в інших групах! А саме - 3 з 4 умов:

Якщо перші дві події цілком можливі, то 3-тя і 4-та - майже з області фантастики (нам потрібна хоча б одна з цих двох малореальних). Не більше 5%. На жаль, все йде до того, що Україна залишиться за бортом Євробаскету 😢

Висновок: шансів в України дуже мало, вони близькі до нуля. Але диво поки ще можливе! Віримо в збірну!

Микола Степанюк Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 02 травня 2024, 23:36 7

Команда Почеттіно перемогла в дербі

Коментарі