Джойс – головний претендент на бій з Усиком. Хто це?

Лев Кравців – про британця, з яким, швидше за все, зустрінеться Олександр Усик

Джозеф Джойс, судячи з усього, стане наступним суперником Олександра Усика. Так, Джошуа або Ф'юрі доведеться відкласти. Зате потім відразу бій за абсолютне чемпіонство в супертяжах. Якщо буде пройдений цей великий британець.

У любителях Джойс був постійно на другому плані

Джо Джойс нарешті добрався до рівня, який йому пророкували всі ці роки. Всю кар'єру він був десь поруч із топами, і ось тепер британець за крок від боротьби за абсолютне чемпіонство.

Британець завжди був поруч із топами, першими місцями і великими нагородами. У любителях у нього дві золоті медалі з усіх великих турнірів. У 2014 році Джозеф виграв Ігри Співдружності, а у 2015 році - Європейські ігри.

Усі більш авторитетні турніри Джойс регулярно програвав. У 2013 році в Мінську на чемпіонаті Європи залишився з бронзою. Тоді в півфіналі його нокаутував росіянин Сергєй Кузьмін. Через рік на чемпіонаті світу в Досі британець взяв точно таку ж нагороду.

На Олімпіаді 2016 року в Ріо-де-Жанейро Джозеф забрався дуже далеко - в фінал турніру. Але і там програв - рішенням більшості суддів перемогу забрав француз і нині один з головних проспектів суперважкої вагової категорії Тоні Йока.

До речі, в 2011 році Джозеф Джойс боксував з Ентоні Джошуа, який через деякий час став олімпійським чемпіоном. Але той бій закінчився дуже швидко - вже в першому раунді Ентоні переміг достроково.

Варто відзначити, що і перемоги у Джойса були гідні. На тих же Іграх Співдружності британець розібрався з досвідченим австралійцем Джозефом Гудоллом. А на Європейських іграх - з росіянином Гасаном Гімбатовим. Пристойні скальпи.

Крім цього, результат фінального бою Олімпіади-2016 досить спірний. Багато хто і тоді, і зараз впевнені, що перемагати повинен був саме Джойс.

Незважаючи на все це, факт залишається фактом. Джозеф завжди поруч із топами, дуже близько знаходиться від головних нагород, але зупиняється за крок, а то і менше.

Напівпрофесіонали показали Джойса з іншого боку

По ходу любительської кар'єри Джойс брав участь і в колись важливому і галасливому турнірі World Series of Boxing (WSB). Ті самі «Українські отамани», п'ятираундові турніри без шоломів - ви точно пам'ятаєте, як пильно ми тоді стежили за боями.

Джозеф боксував у напівпрофі три роки - з 2013 по 2016. Фактично перший бій відбувся у 2012 році - Джойс переміг Матео Модугно технічним нокаутом у четвертому раунді. Але дебют відбувся в одинадцятому місяці і після цього британець в напівпрофесіонали вийшов наступного року, тому порахуємо, що брав участь три роки.

Так, деякий час не просто можна було боксувати і в аматорах, і в профі. Це навіть був один із способів отримання ліцензій.

Так уже вийшло, що в 2013 році, коли Джойс набирав обертів у любителях, в напівпрофесіоналах він вийшов у ринг проти Олександра Усика. Взагалі, затія боксувати в супертяжах від українця виглядала на той момент дивно. Навіщо олімпійському чемпіону в крузервейті підніматися у вазі до гігантів? Невже він збирається дебютувати в профі у хевівейті? У чому сенс цієї перевірки сил? А що, якщо ці хлопці влучать? Питань було хоч греблю гати. На багато з них відповів поєдинок з Джойсом.

Звичайно, Джозеф тоді не був топом і номером один збірної. В цей же час Усик на той момент - олімпійський чемпіон. Але, взагалі-то, шанси оцінювалися, якщо не рівними, то близькими. Все через розміри. Джойс вищий, більший і фізично потужніший за Олександра. Що йому взагалі не допомогло.

Джойс просто не встигав за швидким, рухливим і швидкісним суперником. Олександр навіть входив у розміни з гігантом і виходив звідти переможцем. У підсумку перемога одноголосним рішенням суддів. Джо, звичайно, не згоден. Він визнає поразку, але вважає, що бій був рівним, а він поступився через недосвідченість.

Як підсумок виступів британця в напівпрофі - всього дві поразки. Перша - від Усика. Друга - від росіянина Максима Бабаніна, який свого часу бив навіть Тайсона Ф'юрі. Називати ці поразки ганебними язик не повернеться. Перший - олімпійський чемпіон і просто неймовірно талановитий спортсмен. Другий - просто великий талант, незважаючи на свою антропометрію і зовнішній вигляд.

Підсумковий рекорд Джойса в WSB - 14 перемог, 2 поразки і 7 перемог нокаутом. Як тільки з британця зняли величезні аматорські рукавички, удар став лягати в ціль щільніше, а суперники частіше падали.

Успіхи в профі легко можуть привести до титулу

У професіоналах Джозеф зібрав колекцію другорядних поясів на будь-який смак. WBC Silver, WBO International, чемпіон Європи за версією EBU, чемпіон WBA Gold, чемпіон Британської Співдружності, чемпіон Великобританії. Звучить це все цікаво і виглядає красиво, але за собою особливо нічого не несе.

До недавнього часу рекорд Джойса виглядав цікаво, але не більше того. Перемоги над Бермейном Стіверном, Алєксандром Устиновим і Брайантом Дженнінгсом виглядають непогано, якщо не вдаватися в подробиці. Всі вони - боксери, що вийшли в тираж. А деякі і зовсім зробили собі ім'я за рахунок успіхів в інших видах спорту, як той же Устинов.

Тому перед поєдинком з Даніелем Дюбуа все ставили не на вікового (35 років) Джозефа і прорахувалися. Дюбуа в загальному і цілому виглядав краще за суперника, але регулярні влучання Джойса принесли свої плоди - перелом орбітальної кістки, величезна гематома на обличчі і відмова від продовження поєдинку.

Фактично, бій Джойс - Дюбуа був за право боксувати з Усиком і сперечатися з ним за статус претендента на пояс WBO. Два проспекти вирішували, хто піде далі вже зараз, а кому доведеться почекати. Можливо, навіть добре, що виграв Джо. Він є значно старшим і попереду має не так багато років кар'єри, як Дюбуа.

А Усик нарешті пройде справжній суперважкий тест. Чісора був прекрасний своїм досвідом, а Джойс - габаритами. Він вище Олександра на сім сантиметрів, а розмах рук і зовсім перевалює за два метри. Нехай страшним одноударним нокаутом Джо радує не дуже часто, але кулаки у нього важкі: нуль поразок, 12 перемог, 11 з них - достроково кажуть про все.

Тоннаж Джозеф може створити в поєдинках із ким завгодно, а період, коли він падав від влучань, здається, остаточно закінчився - останній раз він програвав достроково ще в любителях і навіть вбивчий Дюбуа не зміг прошити голову британця. Після такого суперника Усик точно буде готовий до здоровенних чемпіонів.

Якщо, звичайно, буде готовий хоч колись.

Лев Кравців Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 26 квітня 2024, 04:45 0

Український боксер серйозно налаштований на бій проти мексиканця

Коментарі