10 найкращих бомбардирів Барселони в 21-му столітті

Блогер Sport.ua Олександр Шершень – про найкращих снайперів «блаугранас» у 21 столітті

Чомусь здається, що 622 голи в офіційних матчах Ліонеля Месі, забиті ним за 17 років кар'єри в складі «Барселони» - це рекорд клубу на всі часи. Навряд чи хтось замахнеться на цей неймовірний показник аргентинця. Можливо, саме наявність у складі «блаугранас» такого мега-бомбардира і не дозволила іншим гравцям-снайперам, починаючи з 2000-го року, забити за «Барсу» велику кількість голів. Так, відмітку у 100+ влучних ударів у 21-му столітті перетнули лише три гравці (не рахуючи Месі) - Луїс Суарес, Самюель Ето'О та Неймар. Сьогодні згадаємо десять найкращих снайперів «Барселони», які з 2000-го року забили найбільшу кількість м'ячів за команду.

Тож до вашої уваги список 10-ти найкращих бомбардирів «Барселони» у 21-му столітті.

1. Ліонель Мессі

Країна: Аргентина
Роки в команді: 2003-?.
Голи: 622

Ліонель Мессі, прийшовши до клубної академії каталонців у зовсім юному віці, став живою легендою «Барселони» ще багато років тому. Кількість його титулів просто вражає: аргентинець за цей час став 10-разовим чемпіоном Іспанії, 6-разовим володарем Кубка та 8-разовим Суперкубка Іспанії, 4 рази здобував Кубок Ліги чемпіонів, тричі Суперкубок УЄФА та стільки ж вигравав клубний чемпіонат світу. 6 разів аргентинець виборював Золотий М'яч найкращого гравця планети та Європи (2010, 2011, 2012, 2015 - Золотий м'яч ФІФА/2009 і 2019 - за версією «France Football»). Варто відзначити і таку ж кількість «Золотих бутс», що вручається кращому бомбардиру Європейських чемпіонатів (2010, 2012, 2013, 2017, 2018, 2019) і титул кращого снайпера ЛЧ (2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019).

Минулого сезону нападник встановив рекорд за кількістю виграшів Трофею Пічічі - призу найкращому снайперу чемпіонату Іспанії. Цей успіх був для нього сьомим в кар'єрі і цим самим аргентинець посунув з першого місця легендарного Тельмо Сарру. Що цікаво, у 2014-му форвард позбавив легендарного Сарру і звання, найкращого бомбардира чемпіонату Іспанії за всі часи (251 гол), який тримався з 1959 року. З того часу Ліонель Мессі забив ще рівно 200 голів у Ла Лізі і довів свій гольовий доробок в чемпіонаті до 451 м'яча. Загалом, щоб перечислити всі титули аргентинця в «Барселоні», то не вистачить ні часу, ні місця в матеріалі. Можливо, цей сезон для нього буде останнім у футболці «блаугранас», адже гравець ще того року хотів залишити клуб і «ера Мессі» в «Барселоні» закінчиться. Утім, побити всі рекорди нападника уже навряд чи найближчим часом комусь вдасться.

2. Луїс Суарес

Країна: Уругвай
Роки в команді: 2014-2020
Голи: 191

Хтозна, скільки б ще забив голів за «Барсу» El Pistolero, якби нинішній «коуч» «блаугранас» Рональд Куман не відмовився від послуг забивного уругвайця - одного із чотирьох нападників, який у 21-столітті забив за каталонців більше 100 голів. Ударний тандем Месі-Суарес наводив жах на оборонні редути суперників в 2014-2020 роках. Свій 191 гол в офіційних матчах за «Барсу» Луїс Суарес забив всього за 6 сезонів. Якщо брати математичні розрахунки, то це 32 голи в середньому за сезон, що не може не вражати. Лише 3 м'ячі не вистачило уругвайцю, щоб вийти на третє місце в списку усіх снайперів «Барселони» за історію. За 6 років виступів у складі синьо-ганатових «кусючий уругваєць», зібрав чимало трофеїв. Так, 4 рази він ставав чемпіоном Ла Ліги та володарем Кубка Короля, двічі Суперкубка Іспанії.

У 2015 році він здобув довгоочікуваний Кубок чемпіонів та Суперкубок УЄФА, тріумфував на Клубному чемпіонаті світу. Щодо особистих нагород, то варто відзначити здобуття Трофею Пічічі в сезоні 2015-2016 років. Цікавий факт - це його третя нагорода подібного рівня. У 2010-му Луїс Суарес виграв гонку снайперів у Нідерландах (в складі «Аякса») , а в 2014-му був найкращим в АПЛ (Ліверпуль»). Наразі форвард виступає за мадридський «Атлетіко» і, як у «Барселоні», продовжує штампувати голи у ворота суперників.

3. Самюель Ето'О

Країна: Камерун
Роки в команді: 2004-2009
Голи: 130

Камерунець потрапив до лав «Барселони» у 2004 році, коли Ліонель Месі лише розпочинав свій легендарний бомбардирський шлях. Будучи вихованцем молодіжки мадридського «Реала», заклятого ворога «Барси», Самуель відразу ж почав доводити уболівальникам, що він тут не для шкоди команді. Уже в перший сезон за каталонців камерунець наштампував 24 голи в Ла Лізі, поступившись одним м'ячем переможцю - Дієго Форлану із «Вільярреала», але відразу ж став тріумфатором у чемпіонаті. Утім, уже наступного сезону темношкірий діамант виправив ситуацію, здобувши лаври найкращого снайпера Ла Ліги із 26-ма влучними пострілами. Загалом камерунець за 5 років кар'єри в лавах «блаугранас» відзначився 130-ма голами на офіційному рівні, тричі ставав чемпіоном Іспанії, двічі перемагав в Суперкубку Іспанії та стільки ж у Лізі чемпіонів, один раз тріумфував у Кубку Короля.

У 2009-му залишив «Барселону», прийнявши пропозицію «Інтера», з яким здобув чемпіонство в Італії (2010) і втретє став володарем ЛЧ (2010). Після того були «Челсі», «Сампдорія», «Евертон», російський «Анжи» та виступи в турецькій Суперлізі і Катарі. 6 вересня 2019 року в своєму Instagram-аккаунті оголосив про завершення кар'єри.

4. Неймар

Країна: Бразилія
Роки в команді: 2013-2017
Голи: 105

Прийшовши до стану каталонців у травні 2013-го року за 57 мільйонів євро із бразильського «Сантоса», Неймар не відразу освоївся на «Ноу Камп». Ще б пак, у команді робили ставку на неперевершеного Ліонеля Мессі, крім того, вдалий сезон у клубі проводив і другий зірковий гравець «блаугранас» - чилієць Алексіс Санчес. У підсумку «новий Робіньо» з 9-ма голами в чемпіонаті став усього четвертим бомбардиром після Мессі (28 голів), Алексіса Санчеса (19) і Педро (15). Із трофеїв йому тоді підкорився лише Суперкубок Іспанії. 2014-2015 роки стали найкращими в кар'єрі бразильця. Окрім своєї основної роботи - забивання голів (39 за сезон) Неймар здобув усі трофеї, які тільки можна було здобути (окрім Суперкубка Іспанії) - Ліга чемпіонів, «золото» в Ла лізі, Кубок Іспанії, Суперкубок УЄФА та Клубний чемпіонат світу.

Наступне чемпіонство і Кубок Короля знову був за «Барсою». Бразилець знову відзначився більше 30-ма голами за сезон, але це бомбардирське досягнення легко перекрив головний конкурент Неймара по атаці - Луїс Суарес (59 голів) та Ліонель Мессі (41). Наступного сезону результативність бразильця знову впала - 20 голів і він вирішив піти з команди, тим більше, там було і без нього кому забивати. У 2017-році бразилець за рекордні 222 мільйони євро перейшов до «ПСЖ», в якому виступає і на даний час.

5. Педро

Країна: Іспанія
Роки в команді: 2008-2015
Голи: 99

Педро є вихованцем клубної академії «Барселони». Хоча він ніколи не був чистим нападником у складі каталонців, але лише одного м'яча йому не вистачило для того, щоб провести 100 голів за команду. За сім років, проведених в складі «блаугранас», іспанець встиг пограти з багатьма зірками світового футболу, і, не перебуваючи на головних ролях, все одно примудрявся забивати голи, як в чемпіонаті, так і в єврокубках. Він єдиний в історії футболу гравець, який перемагав у всіх основних міжнародних турнірах - Лізі чемпіонів (3 рази), Суперкубку УЄФА (3), Лізі Європи, Клубному чемпіонаті світу (2), чемпіонаті світу і чемпіонаті Європи. Загалом разом із «Барселоною» здобув 20 трофеїв за 7 років. У 2015 році залишив рідну команду та перейшов до лондонського «Челсі», з яким також зібрав непогану колекцію титулів: чемпіонство в Англіїї-2017, Ліга Європи-2019 та Кубок Англії-2018. Наразі виступає в Серії А за «Рому».

6. Роналдіньо

Країна: Бразилія
Роки в команді: 2003-2008
Голи: 94

Роналдіньо з'явився в команді після того, як тодішньому президенту «Барселони» Жоану Лапорті не вдалося придбати головну трансферну ціль піренейців - англійця Девіда Бекхема, який прийняв запрошення мадридського «Реала». І, варто сказати, що витрачені на його покупку 32 мільйони євро відбилися сповна. Ронні відразу ж став лідером команди, забивши в дебютному сезоні 22 м'ячі. І хоч каталонці не здобули жодного трофею, але бразильця визнали найкращим легіонером Ла Ліги і в підсумку по завершенні року він отримав титул Найкращого футболіста світу за версією ФІФА.

У наступній першості «Барселона» виграла чемпіонат Іспанії, але в Лізі чемпіонів вилетіла вже в 1/8 фіналу від лондонського «Челсі». І хоча результативність чемпіона світу різко впала, але його феноменальна гра не залишила байдужих футбольних експертів і в 2005 році його знову визнали найкращим у світі за версією ФІФА і на додачу вручили приз, як найкращому гравцю Європи за версією журналу France Football (Золотий м'яч). Наступного сезону Роналдіньо і Ко знову стали чемпіонами Ла Ліги і фінальним акордом успішного сезону стало здобуття «блаугранас» Кубка чемпіонів 2006 та Суперкубка Іспанії. Сам же бразилець став другим бомбардиром команди після Самюеля Ето'О (26 голів). Надалі справи в «Барселони» пішли на спад, протягом двох сезонів «зірковий» колектив Франка Райкаарда не здобув жодного трофею і в липні 2008 Ронні за 21 мільйон євро перейшов до італійського «Мілану». Після трьох років на Апеннінах «зубастик» повернувся до рідної Бразилії, встиг пограти і в Мексиці, розпочати музичну кар'єру та відсидіти 6 місяців у тюрмі за підробку документів.

7. Патрік Клюйверт

Країна: Нідерланди
Роки в команді: 1998-2004
Голи: 81

Якщо брати всю статистику виступів Патріка Клюйверта в складі «Барселони», то, загалом, на рахунку бомбардира 120 голів у футболці «блаугранас». Оскільки ми згадуємо найкращих бомбардирів команди 21-го століття, то візьмемо статистичні дані цього футболіста з сезону 2000-2001. До каталонської кар'єри у темношкірого нідерландця були зіркові часи в «Аяксі» і безліч трофеїв, завойованими з амстердамцями, перехід до «Мілану», де молодий гравець насмерть збив пішохода на авто і відбувся пожиттєвою забороною на водіння транспортними засобами, був звинувачений і потім виправданий у згвалтуванні і таке інше. Із таким негативним багажем позафутбольних «здобутків» переходив до «Барселони» один із найкращих нападників кінця 1990-х початку 2000-х. Утім, на Піренеях футболіст взявся за голову і протягом шести років був основним нападником «Барси». На жаль, виступи Патріка Клюйверта за каталонців припали на зовсім не зіркові часи цієї команди. За 6 років нідерландець здобув із клубом лише один трофей і то в 1999-му році. Після того він хоч і забивав регулярно, але в основному «вхолосту», бо титули здобувати це не допомогло. У 2004 році покинув команду, відзначившись у підсумку 81-м голом у проміжку з 2000 по 2004 роки. Після того змінив 4 колективи за 3 роки (Лілль, Валенсія, Ньюкасл, ПСВ), утім в жодному клубі бодай 10 влучань у ворота суперників не зробив, здобувши лише чемпіонство в Нідерландах 2007-го року. Патрік Клюйверт є батьком півзахисника «Роми», який наразі на правах оренди виступає за «Лейпциг».

8. Хаві

Країна: Іспанія
Роки в команді: 1998-2015
Голи: 81

Хаві, як і Педро і Мессі, є вихованцем футбольної академії «Барселони». Цей креативний півзахисник за 17 років у складі рідної команди став справжньою легендою клубу. Його феноменальні передачі та техніка завжди ставили у незручне становище захисників. Утім, плеймейкер не забував і про голи. Загалом, із сезону 2000-2001 років Хаві 81 раз засмучував воротарів суперників каталонців у різних турнірах. Ставши чемпіоном світу серед молоді 1999-го року, через 11-ть він підняв над головою Кубок найсильнішої команди планети, додавши до цього два Кубки Чемпіонату Європи (2008, 2012). Із рідною командою Хаві вигравав найрізноманітніші трофеї і загалом «назбирав» їх аж 25. Якщо вдатися до історії і статистики, то іспанець здобув такі трофеї: чемпіонат Іспанії (8 разів), Суперкубок Іспанії (6), Кубок Короля (4), Ліга чемпіонів (4), Суперкубок УЄФА (2) і Клубний чемпіонат світу (2). Хаві залишив «Барселону» у 2015 році, адже трофеїв, які можна було ще виграти, фактично не лишилося (каталонці навряд чи виграють ЛЄ, адже не беруть там участі апріорі). Він прийняв запрошення з екзотичного за мірками футболу «Аль-Саду» з Катару, де і там став чемпіоном країни і володарем різноманітних Кубків. А в 2019-році один із кращих гравців століття офіційно став тренером «Аль-Сада».

9. Хав'єр Савіола

Країна: Аргентина
Роки в команді: 2001-2007 (сезон 2004-2005 - оренда в «Монако», сезон 2005-2006 - оренда в «Севільї»)
Голи: 65

Хав'єр Савіола перейшов до стану «блаугранас» в 2001-році з аргентинського гранда «Рівер Плейта» за 15 мільйонів фунтів. У першому сезоні 19-річний аргентинець відзначився 17-ма голами в Ла Лізі, але клуб під керівництвом Луї Ван Галя виступав, м'яко кажучи, кепсько і ні в чемпіонаті, ні в Лізі чемпіонів нічого не показав. Наступного сезону нідерландця звільнили і на його місце прийшов серб Радомір Антіч, а ще через рік Франк Райкаард. Така часта зміна тренерів не могла не позначитися на грі перспективного аргентинця. Хоч він і за серба, і за нідерландця не забивав менше 10-ти голів за сезон, але ніяких дивідендів команді це не давало - «Барса», як і раніше, не могла здобути жодного трофею. Зробивши ставку на інших гравців, Франк Райкаард відправив «Кролика» по орендах: спочатку в «Монако», а потім у «Севілью». З останніми він здобув перший трофей за часи європейської кар'єри - Кубок УЄФА 2005-2006. У сезоні 2006/2007 повернувся до команди, але там йому місця вже не було, адже «запалювали» на «Ноу-Камп» уже інші особистості - Роналдіньо, Мессі, Ето'О. Забивши за каталонців тоді всього 5 голів, через рік перейшов до складу лютого ворога «Барселони» - мадридського «Реала», але там його бомбардирський талант взагалі погас - 4 м'ячі за два сезони. Але все-таки здобув свій єдиний титул чемпіона Іспанії у 2008 році. Далі були лісабонська «Бенфіка», «Малага», «Олімпіакос», «Верона» і рідний «Рівер Плейт».

10. Андрес Іньєста

Країна: Іспанія
Роки в команді: 2002-2018
Голи: 57

Андрес Іньєста закриває 10-ку найкращих бомбардирів 21-го століття «Барселони». Четвертий із нашого списку вихованець клубної академії. Загалом провів у команді 16 років ігрової кар'єри. Володіє титулом найтитулованішого іспанського футболіста в історії (37!!! трофеїв). Загалом здобув 9 чемпіонських титулів в Ла Лізі, 7 Суперкубків Іспанії і 6 Кубків Короля, 4 Кубка Чемпіонів і три Суперкубка УЄФА та стільки ж тріумфував на Клубному чемпіонаті світу. На рівні збірних Андрес є чемпіоном світу та дворазовим тріумфатором Чемпіонату Європи. До того ж два рази перемагав на чемпіонаті Європи серед юнаків до 16-ти років і до 19-ти років. Андрес ніколи не забивав багато голів і головним його завданням було постачати передачами своїх нападників, з чим він разом із Хаві протягом кар'єри в «Барселоні» і займався. На його рахунку лише 57 м'ячів у футболці каталонців в 21-му столітті, але, враховуючи результативність нових нападників «Барси», із 10-го місця півзахисника посунуть ще точно не цього сезону. Наразі Іньєста продовжує виступати на клубному рівні, граючи за японський «Віссел Кобе».

Юрій Штембєрг Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 01 травня 2024, 10:15 27

Кияни права на осічку не мають і її, судячи з усього, не допустять

Коментарі