Юрій ВЕРНИДУБ: «Важливо, що Шахтар став чемпіоном, інше - ілюзії»

Український наставник дав ексклюзивне інтерв'ю Sport.ua

На початку осені Юрій Вернидуб несподівано для багатьох залишив солігорський «Шахтар», який йшов на першому місці в чемпіонаті Білорусі. При цьому він відразу заявив, що має намір взяти невелику паузу, після чого готовий знову зануритися в роботу. Фахівець не приховував, що хоче продовжити роботу в Україні, і, за нашою інформацією, навіть провів переговори з власником «Руху» Григорієм Козловським, але знову несподівано для багатьох очолив молдавський «Шериф».

Коли записувалося це інтерв'ю, ще не було оголошено про те, що 54-річний фахівець продовжить кар'єру в Молдові.

- Юрію Миколайовичу, розкажіть, де ви зараз перебуваєте? І які у вас плани?
- Я зараз перебуваю в Україні, в Запоріжжі, вдома з дружиною удвох. Всі живі-здорові, слава Богу. Плани є. Різні варіанти розглядаємо і думаємо над ними.

- Можете натякнути, є варіанти з України або з-за кордону?
- З України немає, тільки з-за кордону.

- Це європейський вектор або країни СНД?
- Це країни СНД.

- Усім цікаво, чому ви пішли з солігорського «Шахтаря». Уже можна пролити світло на це питання?
- Я тоді прийняв таке рішення. Я вже давав інтерв'ю, не хочу про це говорити. Пішов і пішов. Це моє право. Я вирішив так вчинити і все слава Богу.

- Конфлікту з клубом у вас не було?
- У нас все добре. Я пішов з «Шахтаря» без всяких сварок і конфліктів. Після чемпіонства мене і команда привітала, і президент, і спортивний директор.

- Як оціните те, що «Шахтар» виграв чемпіонат Білорусі? Все-таки ви збирали цю команду.
- Ясна річ, хотілося всю цю справу самому довести до кінця. Але якщо вже так склалися обставини... 22 тури наш тренерський штаб пропрацював із «Шахтарем». Ми зробили досить хороший обсяг роботи з цією командою. А потім вісім турів із «Шахтарем» працював наш український тренер, досить хороший фахівець Роман Григорчук. Я радий за нього, що він все-таки довиконав ту задачу, яку я почав виконувати. Коли я йшов, команда була на першому місці, і все одно вона стала чемпіоном Білорусі. Це найважливіше!

- Роман Григорчук сказав, що у вас з ним хороші відносини, що ви телефонуєте. Ви йому підказували щось по ходу чемпіонату?
- Нехай це теж залишиться між нами. Роман Григорчук теж досить доросла людина і досвідчений тренер. Ми поговорили просто, позначили все. Він прийняв це рішення і правильно зробив. Відразу, коли мені сказали, що можливо, Григорчук прийме «Шахтар», я сказав, що це хороший вибір. І найважливіше, що «Шахтар» став чемпіоном. Все інше - це вже ілюзії.

- Ви сказали, що капітан «Шахтаря» вам дзвонив і вся команда вас привітала. Приємно отримувати такі поздоровлення?
- Звісно. Вся команда в особі капітана привітала мене і весь тренерський штаб із чемпіонством. Вони подякували за всю виконану роботу і за віру в те, що команда все одно стане чемпіоном. І вони цього добилися. Це найважливіше.

- За вашого керівництва «Шахтар» мало пропускав і пристойно забивав. Як вдалося налагодити гру в обороні і атаці, створити такий баланс?
- Коли ми прийшли, все-таки склад команди серйозно змінився. Значить, та робота, яку ми провели на зборах і в зимове міжсезоння, дала свої плоди. Чудово і добре, що у нас був відрізок, коли команда зіграла 17 турів без поразок. Значить, ми обрали правильний вектор, а Роман Григорчук його, як то кажуть, просто завершив.


ФК Шахтар Солігорск. Юрій Вернидуб

- Там був і пристойний відрізок, коли «Шахтар» багато матчів поспіль не пропускав.
- Так, дійсно, команда вісім або дев'ять матчів поспіль не пропускала м'ячів.

***

- Як оціните виступ «Зорі» в Лізі Європи?
- В принципі, «Зоря» два матчі виграла. Я вважаю, у луганської команди група була досить серйозна. «Лестер» все-таки представляє Прем'єр-лігу Англії і є досить непоганим клубом. Та й «Брага» постійно займає призові місця в чемпіонаті Португалії. Той же АЕК - непростий суперник. Я думаю, може, на самому початку десь щось не виходило. Але потім «Зоря» два матчі поспіль виграла у АЕКа і «Лестера». Це дорогого коштує. Луганчани очки в загальну скарбничку України взяли і це найважливіше.

- Як вам матч «Зорі» з «Десною» на Кубок України?
- Я думаю, по праву «Зоря» пройшла в 1/4 фіналу Кубка України. Що стосується чемпіонату України, то, як зазначив і Віктор Скрипник, протягом місяця команда показала хороші результати і повернула колишнє ім'я, а також те, чим славилася. Тому і результати такі. Так, є відставання в три очки від третього місця, але у луганчан є гра в запасі з «Олімпіком». Але вся боротьба попереду!

- У цьому сезоні «Зоря» зможе повторити минулорічний успіх і взяти бронзу?
- Чому ні? Я вважаю, «Зоря» - один з головних кандидатів на те, щоб зайняти третє місце в УПЛ.

- Владлен Юрченко після матчу з «Десною» розкритикував роботу українських суддів, сказавши, що вони не вміють працювати з VAR. Ви як вважаєте? Є над чим працювати?
- Я думаю, що там непочатий край роботи. З VAR начебто стало більше прозорості. Система може виявити якісь помилки. Але з іншого боку, ось ці тривалі паузи і перегляди... Я думаю, треба вдосконалити роботу VAR. Є чому вчитися. Сподіваюся, все зміниться в кращий бік.

- Що скажете стосовно виступу «Динамо» і «Шахтаря» в Лізі чемпіонів?
- Гідний виступ. У наших команд групи були одні з найсильніших. Вони зіграли з такими іменитими суперниками: «Реал», «Барселона», «Ювентус», «Інтер», «Боруссія» Менхенгладбах. Достойно вони виступили. Прикро тільки за «Шахтар». Трохи не вистачило, щоб пройти до плей-оф Ліги чемпіонів. А «Динамо» - молода команда. Футболісти отримали колосальний досвід. Кияни давно не виступали в Лізі чемпіонів. «Динамо» зробило хороший заділ, щоб у подальшому показувати хороші результати в Лізі чемпіонів. А в наступному році, якщо потраплять до групового раунду Ліги чемпіонів, треба намагатися пройти далі.

***

- Що скажете про «Динамо» з Луческу? Чи поліпшив він гру киян?
- Однозначно. Мені дуже подобається, як Луческу працює. Він виконав колосальну роботу з «Динамо». Я сподіваюся, що після зимового міжсезоння кияни ще краще стануть. Якщо вони посиляться, то в цьому сезоні у «Динамо» є всі шанси стати чемпіоном України.

- Як вам жеребкування Ліги Європи? «Динамо» грати з «Брюгге», а «Шахтарю» з «Маккабі»?
- «Динамо» і «Брюгге» - це дві однакові команди на даний момент. Шанси 50 на 50. У «Брюгге» в Лізі чемпіонів досить непроста група була, і вони показували непоганий футбол. Точно так же, як і «Динамо» Київ. У другій парі перевагу віддам у бік «Шахтаря». Думаю, «гірники» пройдуть далі.

- Можете дати оцінку роботі Луїша Каштру з «Шахтарем»?
- Того року при ньому команда стала чемпіоном. У цьому році йде на другому місці і у них невелике відставання від першого місця. Вся боротьба попереду. Ну а те, що «Шахтар» показав у Лізі чемпіонів! Думаю, досить непогано два рази обіграти «Реал».

- Але були і два розгроми від «Боруссії» ...
- Але бачите, це футбол. Думаю, тут вплинула і ситуація з пандемією. Все-таки скільки футболістів перед грою з «Боруссією» випало. Багато молоді грало. Я думаю, це - одна з головних причин.

- Ще один український тренер Сергій Ребров також порадував в якихось моментах. Що скажете про Реброва і його «Ференцварош»?
- Думаю, він дуже хороший тренер. Це та людина, яка два роки пропрацювала в «Динамо», двічі ставала чемпіоном з київським клубом. Після того, як він пішов, кияни не були чемпіонами. Зараз ось є шанс за Луческу. І зараз у чемпіонаті Угорщини «Ференцварош» показує хороші результати. Вони з пристойним відривом йдуть на першому місці. Я думаю, що буде третє поспіль чемпіонство «Ференцвароша» з Ребровим. Я впевнений в цьому, знаючи Сергія, його амбіції і його підхід до своєї роботи. Думаю, він на своєму місці просто прекрасно виглядає, як тренер, як фахівець. Я думаю, він росте в рівні дуже пристойно.

- У вашого сина в Запоріжжі є дитяча школа. Як там справи?
- Так, це проект мого сина. Я сподіваюся, що в майбутньому буде і далі розвиватися ця школа. Можливо, він правильний вибір зробив. Віталік настільки сильно любить футбол, що зважився створити дитячу школу. Це дорогого коштує. Я йому побажаю побільше здоров'я і успіхів у «Зорі», а також розвитку його футбольної школи.

- У зв'язку з пандемією ми дізналися про багато нових українських футболістів. Хто вас здивував?
- Ілля Забарний. Той же Шапаренко заграв по-новому за Луческу. Він показує досить непоганий футбол. Це дорогого коштує. І в «Шахтарі» з'являються наші українські вихованці. Той же Корнієнко. Єдине, травма його трошки підкосила. А так він досить добре виглядає.

- Добре себе проявили і три класних воротарі Бущан, Нещерет і Трубін ...
- Я думаю, це пов'язано з тим, що зараз у чемпіонаті України грає менше іноземних футболістів, саме хороших іноземних футболістів. Це дає шанс розвиватися нашим українським молодим хлопцям. Всі шанси є, щоб закріпитися в таких грандах, як «Динамо» і «Шахтар», і рухатися далі. Та ж збірна України подивіться, як додала! Набагато цікавіше збірна України виглядає.

Дмитро КОТКОВ

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хокей | 02 травня 2024, 10:00 7

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Коментарі