В'ячеслав ГРОЗНИЙ: «Луческу знає, коли потрібно зіграти на результат»

Відомий фахівець - про старт сезону в УПЛ, єврокубки та тренерів

В ексклюзивному інтерв'ю Sport.ua В'ячеслав Грозний поділився своїми враженнями від старту сезону і похвалив українських тренерів.

- В'ячеславе Вікторовичу, що скажете про «Динамо» з Мірчею Луческу?
- Те, що «Динамо» виграло Суперкубок України і те, що воно буде грати в групі Ліги чемпіонів, це велика заслуга нового тренерського штабу.

- А які ще фактори вплинули на поліпшення гри киян?
- Мені здається, динамівці, можливо, самі на себе розсердилися. Вони хочуть довести, що все, що писалося і говорилося про них критичне, не відповідає дійсності. Вони гравці хорошого рівня. Просто, коли багато молодих хлопців одного рівня, складно, щоб команда відразу прогресувала. Так, зараз багатьом не подобається, як грає «Динамо». Але Луческу досвідчений тренер і він знає, що бувають ситуації, коли треба грати на результат, а не на красиву гру. Звичайно, ЗМІ це не завжди подобається. Потрібно розуміти, як із яким суперником грати.

- Луческу навіть живе на базі «Динамо». Це про щось говорить?
- Я розумію, чому Мірча живе на базі «Динамо». Я теж на багатьох базах жив, наприклад, московського «Спартака» і тбіліського «Динамо». Ти можеш займатися 24 години на добу роботою. Тебе нічого не відволікає. Навіщо йому квартира? Він на базі відео переглядає, готується до кожного тренування. Він може там спілкуватися, з ким йому необхідно. Зараз дійсно потрібно відзначити те, що в «Динамо» є високий рівень ігрової дисципліни, максимальна самовіддача, максимальне використання якостей тих гравців, які є в команді.

- Коли призначали Луческу, говорили про його вік. Даремно?
- У нас звикли говорити: давайте дамо шанс молодим! А ви підете до молодого стоматолога, який жодного разу не виривав і не лікував зуб? Луческу все вже довів. І не тільки Луческу, але і сер Алекс Фергюсон і Юрій Сьомін, який в 71 рік чемпіонат Росії виграв. Тому потрібно прибрати термін «молоді». Потрібно говорити «кваліфіковані», «висококваліфіковані». Одного молодого я знаю - це Юліан Нагельсманн, який в «Лейпцигу». Він один в світі, як Мессі і Фаті. Таких одиниці. Я з величезною повагою ставлюся до молодих талановитих тренерів. Чому ні? Але ті ж Мірча Луческу, Юрій Сьомін пройшли вже багато. Вони вже багато знають. Непогано хлопцям, які молодше, повчитися у них тренерству. Ось Олег Гусєв зараз вчиться у Мірчі Луческу, хтось у інших тренерів вчиться. Це нормальна ситуація.

- Чи буде у «Динамо» посилення під груповий турнір Ліги чемпіонів?
- Думаю, буде. Ну, це краще знають керівники клубу і головний тренер. Селекція - це така справа. Гроші і трансфери люблять тишу. Луческу знає, які позиції треба закрити. І керівництво «Динамо» розуміє: щоб гідно грати в групі Ліги чемпіонів, необхідно створити конкуренцію. І вони її створять. Чим більше українських команд буде пристойно грати, тим краще для нашого футболу. Ми ж чемпіони світу U-20, національна збірна здорово виступає, «Шахтар» щороку в групі Ліги чемпіонів грає успішно. Тепер і «Динамо» гратиме. «Зоря» буде в Лізі Європи грати.

***

- Як вам дебют у єврокубках «Колоса» і «Десни»?
- «Колос» і «Десна» гідно зіграли в кваліфікації Ліги Європи. Команди вперше в єврокубках грали і ніяких питань до них немає.

«Колос» дуже стрімко розвивається, тому що керівництво клубу досить амбітне. Вони побудували новий стадіон, запрошують хороших гравців. Навіть перехід Селезньова вже про щось говорить. У них склад пристойний зібраний. Цього року вони також будуть боротися за єврокубки.

Вважаю, українські команди, тренери і футболісти заслуговують того, щоб компліментарно про них говорити. В Україні класні тренери. Але багатьом ніде працювати. Якщо у нас буде мало команд, буде складно. У зв'язку з пандемією, складно куди-небудь їхати.


ФК Колос

- А як у вас справи з карагандинським «Шахтарем»?
- Зараз у зв'язку з пандемією я вже в Україні. І у мене з «Шахтарем» є домовленість в залежності від ситуації, яка буде складатися саме з цього питання. Якщо будуть поліпшення, я можу приїхати в Казахстан продовжувати працювати. Але вже за моїм бажанням. Тому що є проблеми з фінансуванням. З команди пішов ряд провідних футболістів. Але на сьогоднішній момент, «Шахтар» - єдина команда, яка обіграла «Кайрат» у цьому сезоні. У Казахстані всі матчі проходять в Алма-Аті. Змінився формат чемпіонату. «Іртиш», який я тренував, знявся з чемпіонату. У багатьох клубах відбулися зниження зарплат і зменшення бюджетів. Провідні футболісти в багатьох командах йдуть. Я не знаю, можливо, в «Астані» і «Кайраті» немає такої кризи. Але в карагандинському «Шахтарі» виникли певні фінансові проблеми. Ряд гравців пішли в різні команди. І ми, тренерський штаб, пішли клубу назустріч. Ми поїхали в Україну. І, якщо будуть поліпшення, то в результаті діалогу можемо повернутися туди, але не в обов'язковому порядку. Все буде залежати від нас. Ми постійно контактуємо з генеральним директором, з усіма. Зараз «Шахтар» очолює тренер, який працював з молодіжною командою. У мене чудові стосунки з усіма з Караганди. Я збирав цю команду. Її як такої не було. Треба бути об'єктивними.

- Тобто у вас із «Шахтарем» зараз немає контракту?
- Ми призупинили контракт. Відновити його можливо за обопільного бажання. Може, у мене буде така пропозиція, що я подзвоню в Караганду і скажу: у нас же була домовленість, тому я приймаю команду. Це нормально. Раптом в Україні надійде пропозиція. Але поки немає пропозицій. Команд мало. До того ж, у чотирьох командах у нас іноземці працюють. Я до іноземців нормально ставлюся, тому що також за кордоном працюю. У нас провідні команди очолюють португалець і румун. У «Динамо» і «Шахтаря» іноземні тренери. Питань ніяких немає. У «Шахтаря» португальський вектор, тому що тренеру потрібно з бразильцями спілкуватися однією мовою. Це правильно. Я з розумінням ставлюся до цього. Ментальність одна, мова одна.

***

- Стосовно інших іноземних тренерів що скажете?
- Йовічевич очолив «Дніпро-1». Мені складно коментувати це призначення. Я не володію інформацією. Для мене самого це також стало новиною.

Ну і грузинський фахівець Цецадзе з минулого року працює у «Львові». Про нього теж нічого не знаю. Хто платить гроші - той замовляє музику. Я в Грузії теж працював, я тренував «Динамо» Тбілісі. Я теж там був іноземцем. Даєш результат - працюєш, не даєш - не працюєш.

- Що думаєте по Дмитру Михайленку та Юрію Вернидубу, які зараз без команд?
- Я розумію Юрія Вернидуба, тому що я був у такій же ситуації. Коли твоя команда знаходиться на першому місці і твоє бачення подальшого розвитку команди трохи розходиться з можливостями клубу. Юрій Вернидуб реально розумів, що команда йде до чемпіонства і все для цього робив. І він дивиться далі, оцінює, ким грати в Лізі чемпіонів, як бути конкурентоспроможним. Він бачить, хто може стати посиленням. Він напевно називав ряд гравців, яких хоче бачити в солігорському «Шахтарі». Клуб бачить ситуацію по-своєму. У мене така ситуація не в одній команді була. Коли команда йде на першому місці, а тренер йде, то тут проблеми іншого порядку. Питання не в грі і не в результаті.

- Але його відхід виглядав дивно, погодьтеся?
- Для мене це не дивно, тому що тренер і клуб по-різному бачать ситуацію. Тренер підняв планку так, що навіть клуб злякався. Тому що потрібно шукати гроші на витрати. Але це нормально. Раз ви запрошували тренера, який буде боротися за найвищі місця, то ви повинні бути готові до такого. Ви запросили Григорчука. А у нього що, амбіції не такі ж? І той тренер хорошого рівня, і інший.

- Як ви прокоментуєте відставку Дмитра Михайленка?
- Я до Діми Михайленка добре ставлюся. Він дуже інтелігентний хлопець. Але немає результату, немає гри. Ти зобов'язаний йти. У нас професія така. Михайленко ж цю професію вибрав. Якщо твоя команда не дає результат, хто винен у цьому? Швидше за все, тут комплекс питань. Або тобі не вдалося взяти тих гравців, яких ти хотів, чи немає грошей, або за короткий проміжок часу не вдалося адаптувати тих нових футболістів до гри команди. А що, Моурінью не йшов? Дімі Михайленку, щоб довести, що він є тренером топового рівня, потрібно давати результат. За те, що він був хорошим гравцем, він уже отримав і матеріальні блага, і славу. Сьогодні ти зобов'язаний доводити, як тренер. У спорті тільки так. Якщо ти зважився бути першим, йди доводь, кожен день доводь. Спорт - це величезна праця. У нас багато талановитих хлопців. Я багатьом читаю лекції, приймаю іспити, видаю дипломи, коли перебуваю в Україні. Потрібно народитися тренером. Це покликання, як малювати, як співати. Не може хто-небудь прийти і почати це робити.

- Віктор Скрипник та Олександр Рябоконь у цьому сезоні продовжують справу минулого сезону?
- Це різні тренери. Скрипник грав у мене в «Дніпрі», коли я там був головним тренером. Потім він поїхав до Бремена грати за «Вердер». Вони різні за філософією та ментальністю. Скрипник - німецький тренер. Він в 96-му році поїхав до Бремена. Він як футболіст пройшов усю школу «Вердера» за різних тренерів. Потім він юнаків і молодь тренував. Потім із Шаафом вони працювали в першій команді. Коли Шааф пішов, Скрипник залишився головним тренером.

Він отримав німецьку школу тренерства, яка сьогодні найкраща в світі. Клопп, Нагельсманн, Флік, Тухель - німці. Раніше італійська, нідерландська, іспанська школи тренерства домінували. Сьогодні німецька школа футболу вийшла на провідні ролі. Чому? Мало хто замислюється про це. Коли Гвардіола очолив «Баварію», до німецької організації, дисципліни і пресингу, він додав найвищий рівень культури роботи з м'ячем і швидкість прийняття рішень. Завдяки цьому збірна Німеччини стала по-іншому грати. Також у Бундеслізі всі грали проти «Баварії», спілкувалися з Гвардіолою. І вони багато взяли від цього. Німецький футбол змінився, став цікавішим. Він уже не прямолінійний. Він сьогодні різноманітний. Для мене не є випадковістю те, що сьогодні німці - законодавці моди. А Скрипник пройшов цю хорошу школу. Ігрова дисципліна і культура роботи з м'ячем. Він же в «Зорю» запросив гравців, які більше працюють на атаку і які з м'ячем працюють здорово. «Львів» здорово зіграв проти «Динамо», але за всіма показниками програв «Зорі». Якби «Зоря» захотіла і максимально включилася, вона б ще більше забила.

- А Рябоконь?
- Рябоконь практично весь час працював в українському футболі на різних рівнях. З «Борисфеном» він у Першій і Вищій лігах успішно грав. А в «Десні», наскільки я розумію, нормальна хороша організація відділу, нормальна клубна робота, нормальне фінансування, футболісти хорошого рівня. Для мене не є дивним, що вони грають в єврокубках. Це цілком природно і нормально.

Дмитро Котков Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 28 вересня 2024, 15:40 13

Тренер нарікає на реалізацію моментів