Дев'яте чемпіонство поспіль та рубка за топ-4. Яким буде сезон Бундесліги

Sport.ua представляє прев’ю Бундесліги-2020/21, яка стартує сьогодні ввечері

Третій топ-чемпіонат Європи стартує вже сьогодні! Слідом за Англією й Францією новий сезон починається й в Німеччині. На поле «Альянц Арени» ввечері вийдуть найкраща команда Європи «Баварія» та «Шальке».

Давайте розберемося, які інтриги по ходу сезону на нас чекають, та за якими командами буде найбільш цікаво стежити.

Дитсадок «Боруссії» Д не зможе обігнати «Баварію»

Спойлер: чемпіонська гонка буде, але виграти її «Боруссія» Д не зможе. І не через те, що дортмундці слабкі . Ні, навпаки, зараз на «Сигнал Ідуна Парк» зібралася найсильніша команда з часів Юргена Клоппа. Чого тільки варта зв'язка Санчо - Холанд, від якої в Європі не відмовився б жоден топ-клуб.

Справа в тому, що нинішня «Баварія» грає в якійсь своїй лізі. Щоб з нею конкурувати на довгій дистанції, потрібно бути як мінімум командою рівня «Манчестер Сіті» або «Ліверпуля». І для цього потрібен тренер рівня Клоппа, а не Люсьєн Фавр.


Твіттер Боруссії Д. Джейдон Санчо і Ерлінг Холланд

До того ж, всі зірки «Боруссії» Д занадто молоді. А ті ж Джованні Рейна, Рейньєр і Джуд Беллінгем, на яких вже в цьому сезоні буде робитися ставка, взагалі ще діти. Дуже талановиті діти, але тим не менше.

Те ж саме стосується й «РБ Лейпциг». При всій крутості Нагельсманна, Упамекано і компанії , боротися з «Баварією» за титул їм не під силу.

Єдиний шанс інших - епідемія травм у «Баварії». Якщо раптом на довгий термін вилетять Левандовскі , Кімміх ,Сане, Гнабрі або Нойєр , це стане для мюнхенців проблемою. Але в своєму оптимальному стані «рекордмайстери» не повинні втрачати очки частіше, ніж п'ять-шість разів за сезон.

Боротьба за топ-4 обіцяє бути спекотною

Перше й друге місце, з великою ймовірністю, знову буде за «Баварією» та Дортмундом. А ось за інші дві лігочемпіонівські позиції очікується неймовірно серйозна боротьба. Фаворитом на одне з місць, звичайно, вважається «РБ Лейпциг», але «бикам» належить звикати до життя без Тімо Вернера. Упевнений, по ходу сезону Дані Ольмо та новобранець із «Зальцбурга» Хван Хі Чхан зможуть замінити Тімо, але на самому старті точно будуть проблеми.

Дуже добре перед стартом сезону виглядають перспективи «Боруссії» М. «Жеребці» посилилися лише двома гравцями: у « Інтера » орендували правого латераля Валентино Лазаро , а у «РБ Лейпциг» атакуючого півзахисника Ханнеса Вольфа. Але найголовніше - Гладбах зберіг всіх своїх лідерів. Маркус Тюрам, Алассан Плеа , Яна Зоммер, Маттіас Гінтер та Денніс Закаріа навіть не думали про відхід влітку. А значить, до сезону команда Марко Розе готувалася в оптимальному складі та без всіляких нервів, що дуже важливо для такого колективу.

Куди складніше ситуація у «Байєра». Команда втратила Кевіна Фолланда та Кая Хаверца - двох системоутворюючих футболістів. На місце Фолланда у «Роми» купили Патріка Шика, а ось замість Хаверца награватиметься 17-річний Флоріан Віртц. Тінейджер дуже сподобався після рестарту минулого сезону, але навряд чи ще готовий повноцінно замінити Кая. Але все одно склад Леверкузена виглядає дуже солідно, а фактор Петера Боса , який вміє налаштувати команду на матчі з великими клубами (перемоги над «Баварією» та «Боруссією» Д в минулому сезоні) повинен позначитися.

Крім вищеназваних, реальними претендентами на четверте місце виглядають «Хоффенхайм», «Айнтрахт» та «Герта».

«Хоффенхайм» - «темна конячка» сезону. Адже туди прийшов сам Хенесс!

Однією з головних новин літа в німецькому футболі, для мене особисто, стала зміна головного тренера в «Хоффенхаймі». Команда Альфреда Схройдера була відверто сирою та нудною. Потрапляння «селян» до Ліги Європи за підсумками сезону було лише наслідком регулярних осічок конкурентів, а не якогось неймовірного прориву самої команди.

Тепер же «Хоффе» прийняв шалено цікавий тренер - Себастьян Хенесс. Відповідаю на питання одразу: так, родич. Себастьян - племінник легендарного керівника «Баварії» Улі Хенесса. Батько Себастьяна - колишній форвард «Баварії» Дітер Хенесс.


Твіттер Баварії. Себастьян Хенесс

У минулому сезоні Себастьян Хенесс очолював другу команду «Баварії», з якою вперше в історії клубу зумів посісти перше місце в третій лізі Німеччини! У Другій Бундеслізі, згідно з регламентом, дублюючі склади грати не можуть, але все одно, досягнення дуже серйозне.

У «Баварії II» Хенесс був змушений ставити футбол за тією же схемою, що і головна команда - 4-2-3-1. Однак в «Хоффенхаймі» він планує використовувати всі ті ж 3-5-2, що і були за Нагельсманна. Як мінімум, цією розстановкою він грав у Кубку Німеччини проти «Кемнітцера» (2:2, по пен - 5:4).

Німецька преса нерідко порівнює Себастьяна з Нагельсманном, а значить, дивитися за цією командою точно буде цікаво.

Що там у середняків?

Дуже серйозні втрати поніс «Фрайбург». Команда Крістіана Штрайха втратила відразу двох футболістів збірної Німеччини: форвард Лука Вальдшмідт перебрався в «Бенфіку», а центрбек Робін Кох поїхав підкорювати АПЛ з «Лідсом». На заміну Вальдшмідту перейшов Емір Деміровіч з «Алавеса», а замість Коха поки нікого не купили. Зате « Фрайбург » оформив свій рекордний трансфер, купивши у «Анже» центрхава Баптисту Сантамарію за 10 мільйонів євро.

Але веселіше за всіх літо провів берлінський «Уніон». Клуб, який найголосніше говорив про фінансові проблеми через пандемію, підписав дев'ять нових футболістів. Більшість з них, звичайно, вільними агентами, але зарплатна відомість клубу все одно солідно збільшилася. Найвідоміший з новачків - колишній форвард збірної Німеччини Макс Крузе, який минулий сезон результативно провів у Туреччині (7+7). Але при цьому команда позбулася свого найкращого бомбардира Себастьяна Андерссона. Шведський форвард перебрався до «Кельну».

Також цікаво літо провела «Герта». Клуб, у якого минулої зими несподівано з'явилися великі гроші, купив у «Фрайбурга» дуже непоганого воротаря Олександра Шволова, а з «Кельна» перейшов центрфорвард Джон Кордоба. Проте головне посилення - центральний півзахисник Люка Тузар, який перейшов з «Ліона».

З таким підбором футболістів у «Герти» є всі шанси поборотися як мінімум за потрапляння в єврокубки.

А що з новачками?

З 2009 року не грала в Бундеслізі «Армінія», але за підсумками минулого сезону виграла Другу Бундеслігу й підвищилася в класі. У другому за силою дивізіоні команда з Біліфельда запам'яталася максимально атакуючим футболом - 65 голів, а також дивовижним вмінням рятувати матчі - 14 нічиїх і лише 2 поразки.

Влітку «Армінія» нікого не купувала: тільки орендувала та брала вільних агентів. З усіх трансферів можна виділити лише оренду у «ПСВ» вінгера збірної Японії Ріцу Доана . В іншому у новачків Бундесліги вкрай слабкий склад. Лідером та найкращим бомбардиром є Фабіан Клос, який в минулому сезоні забив 21 гол та віддав 10 ассистів . Але є одна проблема - в свої 32 роки він не провів жодного сезону в Бундеслізі. Те ж саме стосується й 60-річного головного тренера команди Уве Нойхауза.

А ось «Штутгарт» виглядає куди солідніше. Керує грою команди колишній помічник Нагельсманна в «Хоффе» Пеллегріно Матараццо , з яким «шваби» видали гарну другу половину минулого сезону та обійшли «Гамбург» з «Хайденхаймом» в боротьбі за пряме підвищення в класі.

Також «Штутгарту» вдалося не тільки зберегти всіх лідерів, але й непогано підсилити склад екс-капітаном «Ганновера» Вальдемаром Антоном, центрхавом збірної Японії Ватару Ендо та орендованим у «Арсеналу» грецьким центрбеком Константиносом Мавропаносом.

Хто претендуватиме на виліт?

Звичайно, в боротьбі за виживання будуть обидва новачки, і немає ніякої віри в те, що «Армінія» зможе залишитися в Бундеслізі. Клуб із Біліфельда дуже сильно нагадує торішній «Падерборн», який грав яскраво проти будь-якого суперника, але йому категорично не вистачало класу. Те ж саме й з «Армінією». Їй банально не вистачить ресурсів.

А ось «Штутгарт», думаю, навряд чи вилетить. У «швабів» досить досвідчених та талановитих молодих футболістів, щоб зберегти прописку в еліті.

Одним з головних кандидатів на виліт, як не парадоксально, зараз виглядає «Шальке». У минулому сезоні гельзенкірхенці видали під кінець серію з 14 матчів без перемог, а влітку втратили свого ключового центрхава Вестона Маккені, який перебрався в «Ювентус» на правах оренди. Ну а основний воротар Олександр Нюбель за старою гельзенкирхенською традицією перейшов до «Баварії» безкоштовно.

Але головна біда «Шальке» - в фінансових проблемах клубу, які не дозволяють хоча б якось посилюватися. Наприклад, з « Герти» вільним агентом перейшов ветеран Ведад Ібішевич, який зізнався, що отримувати зарплатню не буде, а єдині виплати може отримати лише у вигляді бонусів за певні успіхи. Крім нього, «кобальтові» посилилися тільки форвардом «Айнтрахта» Гонсалу Пасієнсією. Звичайно, мова і тут йде лише про оренду.

Все настільки погано, що основним воротарем, за словами головного тренера Девіда Вагнера, буде повернувшийся з оренди в «Норвічі» та норвезькому «Бранні» Ральф Ферманн. Ось тільки залишав він «Шальке» з очевидною зайвою вагою, а в минулому сезоні зіграв аж 3 матчі.

Ось уже третій сезон поспіль я прогнозую виліт «Майнцу». З року в рік у «карнавальщиків» не змінюється зовсім нічого, а загальний рівень команди й головного тренера нижче, ніж у конкурентів. Думаю, в цьому сезоні «Майнцу» не відкрутитися від вильоту або зони перехідних матчів.

Що стосується «Вердера», який дивом врятувався за підсумками минулого сезону, то є всі передумови до того, що команда буде боротися за виживання і в новій кампанії. Але поки все виглядає так, немов у Бремені провели роботу над помилками та змогли вивести команду на непоганий рівень до старту сезону.

Очевидно, буде вести боротьбу за виживання й «Уніон». Про це свідчить і абсолютно дика трансферна кампанія, і синдром другого сезону, який ніхто не відміняв.

Хто з проспектів може вистрілити?

84 матчі, 128 голів і 26 асистів ! Ось такою шаленою статистикою на молодіжному рівні володіє 15-річний гуманоїд дортмундської «Боруссії» Юссуфа Мукоко. Він уже провів тренувальні збори з першою командою, а 20 листопада, коли йому виповниться 16 років, отримає право виходити на поле в матчах Бундесліги. У «Боруссії» вже відкрито говорять, що по ходу сезону Мукоко буде підміняти Холанда. І надії на цього хлопця покладаються величезні.


Твіттер Боруссії Д. Юссуфа Мукоко

У «Баварії» можна виділити підписання вихованця «ПСЖ» Тангі Куассі. 18-річний захисник перейшов на правах вільного агента, і виглядає відмінним посиленням для мюнхенців: високий, з хорошим вмінням грати головою та відмінним першим пасом. У Тангі є все, щоб непогано виходити замість Зюле або Боатенга.

Про Джуда Беллінгема та Джованні Рейну сказано вже дуже багато. Звикайте, що тепер це гравці основної обойми «Боруссії» Д.

Також варто звернути увагу на центрального півзахисника «РБ Лейпциг» Лазара Самарджича . Влітку «бики» викупили 18-річного таланта у «Герти», і він вже працює з командою Юліана Нагельсманна. Самарджич є лідером юніорської збірної Німеччини, а в 2019 був визнаний найкращим футболістом країни в категорії U-17. Досить гарний проспект з хорошим вмінням вести гру в центрі поля. До того ж він опинився в клубі, де просто прекрасно працюють з талановитою молоддю.

Бонус від МОЗ

Матчі Бундесліги будуть проходити з глядачами! Не всі, але більшість! Як мінімум, так буде на старті сезону, а далі все залежить від рівня поширення зарази, яка поневолила цей світ.

МОЗ Німеччини дозволив клубам допускати на стадіон 20% фанатів від його місткості. Але, наприклад, сьогоднішній стартовий матч сезону пройде за порожніх трибун, оскільки рівень зараження в Мюнхені перевищив планку в 30 випадків на 100 тисяч населення. Всі інші поки планують грати з уболівальниками.

Правда, більшість ультрас все одно відмовляються приходити на стадіон до тих пір, поки не знімуть всі обмеження. Ну це вже їхні проблеми

Ілля Квіткін Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 06 жовтня 2024, 15:23 0

З 7 по 13 жовтня канал покаже 7 футбольних матчів у цифровому ефірі Т2 та кабельних мережах