Карлсен сенсаційно програв фінал онлайн-турніру 16-річному іранцю

Аліреза Фіруджа несподівано виграв фінал у чемпіона світу з рахунком 8,5:7,5

Норвезька шахіст Магнус Карлсен, чинний чемпіон світу, сенсаційно програв 16-річному Алірезі Фіруджі з Ірану в фіналі онлайн-турніру Banter Blitz Cup.

По ходу турніру Карлсен впевнено переграв аргентинця Алана Пічота, іспанця Хіменеса Куенка, азербайджанця Рауфа Мамедова, грузина Івана Чепарінова, шведа Нільса Гранделіуса та росіянина Санана Сюгірова. Але в фіналі поступився «темній конячці».

До цього 16-річний Аліреза Фіруджа з Ірану був срібним призером чемпіонату світу з швидкої гри. Ставши гросмейстером в 14 років, він виступає під прапором FIDE через розбіжності з національною федерацією. І зараз Фіруджа підніс сюрприз, вигравши онлайн-фінал у самого Карлсена з рахунком 8,5:7,5.

Перемога принесла гросмейстеру з Ірану $14 тисяч, Карлсену дісталося $9 тисяч. Загальний призовий фонд турніру склав $50 тисяч. Після фінального матчу Магнус похвалив молодого суперника: «Треба віддати належне Алірезі, він неймовірно сильний».

У зв'язку з карантином шахісти змушені зосередитися на онлайн-турнірах. Так, Карлсен організував великий турнір з призовим фондом $250 тисяч. Змагання за участю топ-8 гравців пройдуть в онлайн-режимі з 18 квітня до 3 травня. Склад учасників: Магнус Карлсен (Норвегія), Фабіано Каруана (США), Максим Ваш'є-Лаграв (Франція), Ян Непомнящий (Росія), Дінь Ліжень (Китай), Аніш Гірі (Нідерланди), Хікару Накамура (США), Аліреза Фіруджа (Іран).

Микола Степанюк Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футзал | 06 травня 2024, 23:57 2

І чоловіча, і жіноча збірні України займають 12-ту позицію в рейтингу

Коментарі