У Нідерландах - золотий матч, в Україні - срібний, а в Англії - стикові?

Що буде з національними квотами в ЛЧ за умови, що національні чемпіонати не відновляться?

Євро-2020 УЄФА переніс на наступний рік. Зроблено це було в першу чергу для того, щоб у національних асоціацій була можливість дограти призупинені через епідемію коронавірусу чемпіонати. Однак терміни карантину по всій Європі відсувають все далі і далі, і цілком може трапитися така ситуація, що національні чемпіонати не будуть дограні. В такому випадку, швидше за все, буде зафіксована в якості остаточної, поточна турнірна таблиця першостей.

Проаналізувавши топ-чемпіонати континенту, ми прийшли до висновку, що при такому сценарії в наступний сезон Ліги чемпіонів можуть потрапити відразу кілька «ноунеймів».

Україна

З чемпіоном все давно зрозуміло: «Шахтар» випереджає найближчого переслідувача на 13 очок. Тобто, хоч «тушкою», хоч «опудалом», але «гірники» все одно стали б чемпіонами. А ось на другому місці зараз «Зоря». Так високо в УПЛ луганчани ще не фінішували. Якщо чемпіонат не дограють і приймуть за основу поточну таблицю, «Зоря» вперше в своїй історії візьме участь у кваліфікації Ліги чемпіонів. А ось «Динамо», що йде на третьому місці, потрапляє в Лігу Європи. Як і «Десна» з «Олександрією». Але «прикол» в тому, що у «Зорі» і «Динамо» по 46 очок. Кияни вже зараз різко проти такого стану речей. Може, цим двом командам провести «срібний» матч?

Англія

З чемпіоном ще більш зрозуміло, ніж в Україні: «Ліверпуль» за дев'ять турів до кінця сезону випереджає «Сіті» на космічні 25 очок. Відіграти таку різницю нереально. А ось далі починається найцікавіше. Якщо через «бан» УЄФА поки що діючий чемпіон Англії - «МанСіті» - не буде допущений до єврокубків, то прямі путівки в Лігу чемпіонів повинні отримати «Лестер», «Челсі» і «МанЮнайтед». Це тріо на даний момент провело по 29 матчів. А ось «Шеффілд», що йде на сьомому місці, - на гру менше. Але, якщо припустити, що цей «вискочка» виграв би матч 29-го туру, він би обійшов в таблиці «МанЮнайтед» і кваліфікувався в ЛЧ. Як бути в цьому випадку? Може, теж організувати «стиковий» матч між двома «юнайтедами»?

Іспанія

У Примері всі команди зіграли однакову кількість матчів - по 27-м. Чемпіоном в разі непоновлення чемпіонату стає «Барселона». «Реал» - другий, «Севілья» - третя. А ось четвертий «Сосьєдад» і п'ятий «Хетафе» мають однакову кількість балів - по 46. Якщо слідувати «букві» таблиці, то в ЛЧ повинні грати баски. Але ось чи погодиться з такою постановкою питання «Хетафе»?

Німеччина

У Бундеслізі на даний момент зіграно 25 турів. Лідер - «Баварія», другою йде «Боруссія» з Дортмунда, третій - «Лейпциг», на четвертому місці «Боруссія» з Гладбаха. Начебто все зрозуміло, і без гострих кутів. І претензії п'ятого «Байєра», що відстає від Гладбаха лише на два очки, можна зрозуміти лише суто по-людськи.

Італія

У серії А лідирує за звичкою «Ювентус», випереджаючи другий «Лаціо» на одне очко. Третій - «Інтер», четверта - «Аталанта». Не виключено, що саме цей квартет пробився б в ЛЧ від Італії і за підсумками повноцінного сезону: аж надто вони хороші на фоні інших.

Франція

З чемпіоном давно все зрозуміло: «ПСЖ». Парижани випереджають «Марсель» на 12 пунктів. І навряд чи щось або хтось завадило (завадить) команді Тухеля фінішувати першою. Третім несподівано виявився «Ренн».

Росія

Першим після 22-х турів йде «Зеніт». На другому місці з відставанням в дев'ять очок - «Локомотив». Саме ці два колективи за умови дострокового завершення сезону потрапляють безпосередньо в Лігу чемпіонів. Третім йде «Краснодар», у якого стільки ж очок, скільки і у команди Сьоміна - по 41-му. В такому випадку команда Сьоміна повинна зіграти в кваліфікації ЛЧ. Якщо, звичайно, кубанці не зажадають «срібного» матчу.

Португалія

«Порту» на даний момент чемпіон: випереджає «Бенфіку» на одне очко. Ці дві команди за підсумками 24-х турів повинні кваліфікуватися в ЛЧ: «Порту» - безпосередньо, «Бенфіка» - в стикові раунди. Третє місце на даний момент займає «Брага».

Бельгія

У Лізі Жюпіле після 29 турів без шансів для інших - «Брюгге». Брюжани випереджають другий на даний момент «Гент» на 15 очок. За умови «консервування» чемпіонату, команда Едуарда Соболя напряму потрапляє в груповий турнір Ліги чемпіонів, тоді як команда Романа Яремчука, Романа Безуса і Ігоря Пластуна - в кваліфікацію ЛЧ. На третьому місці несподівано йде «Шарлеруа».

Нідерланди

У Ередівізі на даний момент - двовладдя: «Аякс» і АЗ набрали по 56 очок, причому за кількістю перемог, нічиїх і поразок у цих команд абсолютна рівність. Але за рахунок додаткових показників амстердамці зараз перші. Як бути в такому випадку? Проводити «золотий» матч? Третій зараз «Фейєноорд».

Валерій ВАСИЛЕНКО

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 04 травня 2024, 16:30 1

Нинішня команда Віктора Скрипника зіграє з попередньою, якою він керував у першому колі

Коментарі