З вигнанців - у герої. Круті віражі Фреда в Манчестер Юнайтед

Sport.ua - про те, як розвивається кар'єра колишнього лідера «Шахтаря» в Англії

«Фред - це найгірший трансфер «Манчестер Юнайтед» в клубній історії. Це не тільки моя думка, а й тисяч фанатів «червоних дияволів» по ​​всьому світу. Цей трансфер, на жаль, не виправдав себе. Дивлячись на гру Фреда, часом задаєшся питанням - чи дійсно він взагалі з Бразилії?» - сказав у травні минулого року екс-футболіст «Манчестер Юнайтед» Пол Паркер, який виступав за команду на початку 90-х років минулого століття.

«Я дуже задоволений Фредом. Він стає все більш кращим і кращим футболістом. Думаю, тепер всі наші вболівальники розуміють, чому ми віримо в нього. Фред здатний покрити буквально кожну травинку на полі, виграючи єдиноборства у своїх опонентів», - прокоментував завоювання Фредом звання найкращого гравця «Манчестер Юнайтед» за підсумками січня 2020 року головний тренер команди Оле-Гуннар Сульшер.

Ці дві практично взаємовиключні цитати авторитетних у футбольному світі людей говорять про те, що в грі № 1 взагалі дуже складно знайти консенсус щодо ролі і користі від того чи іншого гравця. Часто фанати одного і того ж клубу в соціальних мережах готові буквально роздерти один одного на шматки, відстоюючи свою думку. Втім, футбол тим і хороший, що дозволяє кожній зануреній в гру людині безперешкодно і вільно висловлювати свої думки та ідеї щодо незліченної безлічі різних нюансів - від тактичних задумів тренерів до зовнішнього вигляду того чи іншого футболіста.

Щоправда, за підсумками минулого сезону переважна більшість прихильників «Манчестер Юнайтед» погоджувалися з думкою Паркера. Купівля Фреда за 52 мільйони фунтів у «Шахтаря» не просто не виглядала корисною, а її, мабуть, не можна було охарактеризувати ніяк інакше, ніж помітним словом «катастрофа». У 17 зіграних в рамках Прем'єр-ліги матчах Фред абсолютно ніяк не зміг зарекомендувати себе з позитивного боку. Це призвело до того, що досить швидко португальський менеджер Жозе Моуріньо втратив віру в бразильського хавбека, а після звільнення «Особливого» і приходу на тренерський місток Оле-Гуннара Сульшера ситуація якщо і змінилася для Фреда, то зовсім не глобально.

Одним з останніх матчів Фреда в АПЛ-2018/19 була виїзна гра «червоних дияволів» проти «Евертона», в якій команда з Манчестера з тріском програла - 0:4. Вийшовши в стартовому складі, бразилець відзначився лише 37 техніко-тактичними діями за тайм, показавши абсолютно жажливу точність передач (лише 57%), після чого поступився місцем на полі вихованцю академії «Юнайтед» Скотту Мактомінею. Після того матчу Фреду було дано шанс все виправити через кілька днів в дербі проти «Сіті», але бразилець і тут не зміг показати ефективність - при 87 ТТД на його рахунку виявилося лише 37% виграних єдиноборств, що мізерно мало в поєдинку проти суперника, який любить та вміє якісно контролювати м'яч.

З приходом Оле-Гуннара Сульшера в «Манчестер Юнайтед», Фреду не вдалося переламати ситуацію на свою користь. Він, як і раніше, був гравцем з «найближчої орбіти» для першої команди, і не більше. Після завершення сезону-2018/19 багато фанатів «Юнайтед» взагалі вважали, що влітку команду очікує серйозна чистка складу, і Фред потрапить в когорту тих, від кого норвезький менеджер побажає позбавитися в першу чергу. Але бразилець залишився, а після того, як травми почали переслідувати Поля Погба, й зовсім отримав довгоочікуваний шанс повернути своє добре ім'я і, можливо, навіть закріпитися в основному складі «червоних дияволів».

Отримавши регулярну ігрову практику, Фред поступово почав демонструвати ті якості, які, мабуть, і сподобалися скаутам «Манчестер Юнайтед» під час перегляду виступів бразильця за «Шахтар». Неймовірна працездатність, чіпкість на кожному клаптику поля, вміння вчасно розлучатися з м'ячем і відрізати кілька опонентів одразу за рахунок точних довгих передач - всі ці якості Фред нарешті почав демонструвати і в англійській Прем'єр-лізі.

Навіть в програному в середині січня поєдинку проти «Ліверпуля» (0:2) саме Фред був одним з накращих у своїй команді. Взагалі ж в останніх десяти поєдинках за «Юнайтед» бразилець лише в двох відзначився менш ніж 100 техніко-тактичними діями, будучи найпрацездатнішим гравцем команди за останні місяць-півтора. Не дивно, що саме Фреда переважна більшість уболівальників «червоних дияволів» (51% респондентів з 110 тисяч) визнала найкращим гравцем команди в першому місяці цього року, і це при тому, що хавбек не відзначався ні голами, ні результативними передачами.

Ще рік тому уявити собі подібне могли лише затяті оптимісти, але сьогодні Фред стає одним з найважливіших гравців «Манчестер Юнайтед», його опорою і в якійсь мірі навіть надією. Звичайно, ситуація може змінитися після остаточного одужання Поля Погба, коли француз, найімовірніше, складе пару основних центральних хавбеків з дорогим січневим новачком «Юнайтед» Бруну Фернандешем. Втім, майбутнє самого Погба в стані «червоних дияволів» далеко не безхмарне, а тому в наступному сезоні, спираючись на події останніх 12 місяців, складно сказати, хто буде грати за «Манчестер Юнайтед» в центрі поля.

Статистика показує, що в більшості ключових ігрових показників Фред домігся прогресу в порівнянні з минулим сезоном. У цьому, як зізнається сам футболіст, йому допомогла довіра з боку тренерського штабу. По суті, лише в цьому сезоні бразилець дійсно її відчув, хоча і з вимушеної для клубу причини.

«Довіра з боку менеджера дуже важлива, і сьогодні я відчуваю, що вона у мене є. Я просто хочу продовжувати робити те, що роблю - грати добре і починати кожен матч в стартовому складі. Чого б мені хотілося ще? Звичайно ж, забивати голи. Сьогодні мені куди більш комфортно в Англії і Прем'єр-лізі, ніж коли я тільки сюди приїхав. Все, про що я мріяв у футболі - мати регулярну ігрову практику. Тепер, коли вона у мене є, немає сумнівів, що моя впевненість в своїх силах зростає з кожним днем, а це допомагає прогресувати будь-якому футболісту», - сказав нещодавно Фред в одному з інтерв'ю, коли його попросили прокоментувати своє становище в команді.

Мабуть, з моменту відходу з «Шахтаря» нинішній Фред максимально близький до того, якого знають українські вболівальники. Попередній, який явив себе світові відразу після переїзду на Туманний Альбіон, був лише блідою тінню себе колишнього. Нині ж колосальна працездатність і наростаюча впевненість в своїх силах дозволяють Фреду не тільки почати збирати індивідуальні нагороди, а й служать відмінним доказом, що в футболі не варто передчасно списувати когось з рахунків.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 01 травня 2024, 15:24 2

Колишні гравці «Динамо» ще не помирилися

Коментарі