Росія і допінг: злочин і покарання

Sport.ua - докладно про резонансне рішення виконкому WADA

Дев'яте грудня в Росії чекали з тривогою. Практично без надії. Якщо ви хоча б поверхово цікавитеся спортом і час від часу читаєте про те, що коїться в російському спорті, ви не могли не помітити, що там вже з літа готувалися до гіршого. Малочисельні розсудливі тамтешні спортивні чиновники обережно натякали, що результати розслідування за даними з бази Московської антидопінгової лабораторії не принесуть позитивного результату - аж надто відверто з тієї афери стирчали чиїсь вуха. І найгірше не змусило себе довго чекати.

Дев'ятого грудня виконком Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) прийняв рішення відсторонити Росію на чотири роки від усіх великих міжнародних змагань, включаючи Олімпійські Ігри і чемпіонати світу. Крім того, у Росії на цей термін відберуть право на проведення міжнародних змагань, а антидопінговий орган країни - РУСАДА - позбавлений статусу. Але і це ще не все. Виконком заборонив російським офіційним особам, представникам Олімпійського і Паралімпійського комітетів Росії відвідувати Олімпійські і Паралімпійські ігри впродовж чотирьох років. Покарають Росію і рублем. Точніше, доларом: країну чекає серйозний штраф - за обман, плюс доведеться розщедритися на оплату всіх витрат, пов'язаних з проведенням міжнародних перевірок РУСАДА.

Ось тепер, після того, як уже багато разів в думках повторилася фраза «руїнами російської спортивної допінг-системи задоволений», пора вникнути в суть питання, подивитися, що там, за фасадом цього рішення, і чому такий суворий вердикт.

Отже, що конкретно за рішенням виконкому WADA втратила Росія? Росії заборонено брати участь в Олімпійських Іграх 2020 і 2022 років. Виходячи з рішення виконкому, у Росії повинні відібрати право на проведення чемпіонату світу з волейболу 2022 року, чемпіонату світу з хокею 2023 року і Літньої Універсіади 2023 року. Але! Як вже було рік тому на Олімпіаді в Пхенчхані, російські спортсмени будуть допущені на Ігри, якщо вони виконають відразу кілька обов'язкових умов, головна серед яких - непричетність до допінгової історії. В даному випадку є ще одне «але»: чисті російські спортсмени будуть змушені виступати під нейтральним прапором (білим, Олімпійським), без національного гімну, і, швидше за все, в нейтральній екіпіровці (без національних кольорів).

У Росії є можливість оскаржити це рішення виконкому WADA?

Так, є. Законом передбачено право на оскарження цього рішення протягом 21дня з часу отримання рішення в Спортивному арбітражному суді (КАС) Лозанни (Швейцарія). Показово, що апелювати до КАС з цього приводу можуть як російські організації (типу НОКу або будь-якої профільної спортивної федерації, що має міжнародний статус), так і міжнародні - типу МОКу або, наприклад, Міжнародної федерації біатлону. На даний момент в Росії більшість вагомих спортивних чиновників схиляються до подачі апеляції в КАС. А ще там все гучніше лунають голоси про створення альтернативних Олімпіад (типу Ігри Доброї Волі, як в старі радянські часи). Так чи інакше, до тих пір, поки у Росії буде залишатися час на апеляцію в Лозаннський суд, рішення виконкому WADA не можна вважати офіційним документом.

Як довго може затягнутися розгляд можливої ​​апеляції Росії?

Стандартна процедура при розгляді подібних питань - три місяці. Але якщо є «виробнича необхідність», а також «підвищене» бажання відповідних органів і структур розглянути питання швидше, КАС може розглянути цю справу за прискореною процедурою.

Чому WADA настільки сувора до Росії?

Першопричиною такого радикального рішення виконкому Всесвітнього антидопінгового агентства стали кричущі факти, які спливли на поверхню під час розслідування зловживань в Московській антидопінгової лабораторії. Нагадаємо, що рік тому РУСАДА після жорсткого бана було відновлено в статусі. Але з умовою, що представники WADA отримають доступ в московській лабораторії до допінг-тестів 2012-2015 років. З горем навпіл, російська сторона погодилася на цю умову: дала доступ до проб. Міжнародні експерти, які аналізували ці проби, прийшли до висновку, що в багато допінг-проб були внесені зміни. А в деякі - взагалі за кілька днів до передачі на вивчення. Експертна комісія переконана: це не випадковість або фатальна помилка, а саме навмисна маніпуляція з метою приховати винних у свідомому застосуванні заборонених медичних препаратів. Представники WADA відрапортували, що вони вже встигли встановити всіх причетних до змін проб, як і винних у вживанні допінгу російських спортсменів. Йдеться про «пул» в 145 людей.

Але ж все це почалося не в минулому році?

Ні, не в минулому. Все почалося раніше. Не секрет, що російський спорт високих досягнень і допінг весь час йшли паралельними курсами. Наприклад, на зимових Олімпійських іграх 2002 року Росія була позбавлена ​​відразу п'яти нагород в лижному спорті (два «золота» і три «срібла»), а через два роки на літній Олімпіаді довелося повертати дві медалі (золоту і бронзову), здобутих відповідно в легкій і важкій атлетиці. Але по-справжньому системною проблема допінгу в російському спорті стала в 2014 році. Через рік з «хвостиком» після Олімпіади в Сочі, де російські спортсмени здобули аж 33 медалі, Росію звинуватили в системному застосуванні допінгу. І контролем цієї системи з боку держави. Була створена спеціальна комісія для перевірки - на чолі з Паундом. Ця комісія в своїй роботі покладалася на свідчення колишнього голови московської антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова, який, втікши з Росії в США, розповів про масові допінгові зловживання росіян під час проведення Олімпіади-2014.

Зокрема, Родченков повідав, що господарі Олімпіади-2014 поставили на потік підміну «брудних» допінг-проб своїх спортсменів на чисті. І цей процес курирувався на найвищому державному рівні. Зокрема, ФСБ. За підсумками розглядів в КАС по Іграх в Сочі, росіяни втратили «всього нічого» - чотири медалі. Але паралельно все одно проходили розгляди і з'ясування міжнародних комісій з приводу державного курирування допінгу в російському спорті і безпосередньо перевірялися допінг-проби «медальних» російських атлетів. Наслідок цих розборок - відсторонення Росії від Ігор у Пхенчхані. Але потім МОК і WADA все ж вирішили дати Росії шанс виправитися. РУСАДА поновлять в статусі, російський НОК теж, але умовою цих зрушень була передача електронних даних московської антидопінгової лабораторії. Як бачимо, своїм шансом грати за правилами Росія не скористалася: рішення про її «видворення» на чотири роки на виконкомі WADA було прийнято одноголосно.

А це рішення WADA торкнеться російського футболу?

Швидше за все, лише формально. Чемпіонат світу з футболу 2022 року підпадає під юрисдикцію WADA, отже, росіяни повинні пропустити Мундіаль, якщо, звичайно, отримають право там зіграти. Але, не дивлячись на те, що за умовою угоди між ФІФА та WADA міжнародна футбольна федерація повинна підкорятися всесвітньому антидопінговому агентству, більш реальним бачиться наступний варіант: якщо Росія проб'ється на ЧС-2022, її футболістів ретельно перевірять на допінг. І якщо вони цю перевірку пройдуть, то будуть виступати на Мундіалі під нейтральним прапором і без національного гімну. Що ж стосується Євро-2020, то росіяни на ньому точно зіграють. З тієї простої причини, що УЄФА чомусь не вважається організатором великих міжнародних змагань, та й прямого договору з WADA у європейського футбольного Союзу теж немає. Тому росіяни зіграють на чемпіонаті континенту. Причому зіграють вдома - в Санкт-Петербурзі: це право у них навряд чи відберуть. Як і фінал Ліги чемпіонів 2021 року.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Олімпійські ігри | 27 липня 2024, 08:57 0

Олімпійський турнір із футболу відбудеться з 24 липня по 10 серпня

Коментарі