Артем ФРАНКОВ: «Не вірте казкам і казочкам про VAR»

На думку журналіста, в українському футболі VAR не знайти як мінімум до зими

Український журналіст Артем Франков в авторській колонці тижневика «Футбол» розповів про нюанси впровадження системи VAR в Україні:
«Відразу ж розчарую - ніяких слідів застосування системи Video Assistant Referee в футболі України ви не знайдете як мінімум до зими, не вірте казкам і казочкам. Єдина пересувна установка ВАР (а це звичайна, можливо, дообладнати якимись моніторами ПТС - пересувна телевізійна станція, що належить цілком собі вітчизняній фірмі) буде працювати в тестовому режимі.
Тестовий - означає офлайн, тобто жодні рішення з її допомогою прийматися не будуть; більш того, звіти будуть направлятися безпосередньо в ФІФА без спроб їх оприлюднення та аналізу на місці. Єдиним контролюючим всю цю справу інспектором виступить глава суддівського комітету ФФУ Лучано Лучі - він єдиний у нас пройшов навчання по ВАР, але найближчим часом цю проблему планують вирішити масовим засилом народу на курси.
Система ВАР буде випробовуватися на Суперкубку України і далі на одному-двох (як буде встигати переміщатися) матчах туру. Що почому? У режимі офлайн - 120 тисяч за гру, тобто до закінчення першої частини чемпіонату ФФУ-УАФ доведеться розщедритися приблизно на 4,5 млн грн. Гарантій, що результати тестування задовольнять ФІФА, немає, а тому всe може продовжитися. Варіант зі створенням в Києві єдиного центру ВАР (оцінюється в 3 млн євро) відкинутий. Не знаю, наскільки тут доречно слово «поки».
На виконкомі всe, що стосується ВАР, затвердили. Фінансування в сезоні-2019/20 берe на себе УАФ, з наступного сезону платити запропоновано клубам ПЛ. Тобто непомітну, а тому невдячну підготовчу роботу оплатить федерація / асоціація, а потім, після того як... Цікаво, а якщо ПЛ відмовиться оплачувати, всі зусилля по впровадженню відеоассістента рефері просто накриються мідним тазом?!
Є, до речі, у ВАР одна цікава сторона, яка не відразу впадає в очі. З цього сезону в Лізі чемпіонів і Лізі Європи система буде задіяна по максимально повній програмі, а це значить, що арбітри з країн, де ВАР ще не працює (Україна повинна стати всього лише 14-ю в Європі, де це впроваджено хоча б в скромних масштабах), не матимуть права судити матчі єврокубків!»
Микола Степанюк Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 23 травня 2024, 03:17 0

23 травня леверкузенська команда поступилася бергамаскам з рахунком 0:3

Коментарі