Галас та лють. Найвідоміший епізод в кар'єрі Майка Тайсона

Лев Кравців згадує безумство, яке творилося під час реваншу Тайсона та Холіфілда

Дострокова поразка Тайсона в першому поєдинку було якщо не шоком, то, як мінімум, подією планетарного масштабу. Майк був фаворитом як в принципі, так і за котируванням букмекерів 22 до 1. І тут трапляється та саме поразка, яка порадувала більшість фанів.

Майк не міг чекати - реванш повинен був відбутися. На організацію і промо самого очікуваного реваншу 1997 року та підготовку пішло сім місяців.

Тайсон знову був фаворитом

Перед реваншем Майк знову значився фаворитом, як у букмекерів, так і у спортивних аналітиків. Ніхто не вірив, що, як тоді вважалося, старий, змучений травмами Холіфілд, зможе видати ще один настільки тактично вивірений бій.

Проте, фанатська любов була відчутна. Всі бажали Холіфілду захистити пояси, майже ніхто не хотів перемоги Майка. І це до розмови про домінування.

Під час багаторічного домінування Володимира Кличка в супертяжах ходило стійке переконання, що його не люблять через його стиль «джеб-клінч». Нібито, якби він був настільки яскравим, як Тайсон, всі любили б українця. Але це точно не так.

Апріорі в спорті все влаштовано так, що постійного домінанта не люблять. Спочатку людям стає нудно, потім вони перестають визнавати тотальне домінування кого-небудь, посилаючись на різні причини. Майка теж в один момент перестали любити. Хтось, через витівки поза рингом. Більшість же через нудьгу. Нехай навіть його нокаути були запаморочливими, людям хотілося новизни. Навіть постійно вбиваючи всіх, Тайсон вмів набриднути. Мабуть, лише Флойд Мейвезер, зі значно менш яскравим стилем, зумів підігрівати до себе інтерес до самого кінця кар'єри і робити на цьому шалені гроші.

Холіфілда не обожнювали, але щиро бажала йому перемоги більшість. Для того часу його перемога була казкою, а перемога в реванші стала б втіленням дива.

Будь-яке розсічення до четвертого раунду могло поховати цей бій

Боксери вийшли в ринг під різну реакцію трибун. «Холі! Холі!», однозначно, скандували значно активніше, а Евандера зустрічали тепліше.

Майк і його команда залишилися незадоволеними рефері ще після першого поєдинку. Холіфілд - майстер роботи головою. Своєю лисиною він занадто часто лупцював Тайсона в першому поєдинку, але так і не був покараний достатньо. На реванш планували призначити того ж рефері. Звичайно ж, команда претендента запротестувала. У підсумку, до них прислухалися і призначили Міллса Лейна - одного з кращих суддів в рингу того часу.

Перед початком бою Міллс попередив про один цікавий пункт правил: якщо до четвертого раунду хтось із бійців отримає серйозне розсічення після забороненого удару (наприклад, головою), бій буде визнаний таким, який не відбувся. Це правило застосовується в поєдинках, але так, схоже, команди убезпечили себе від дурних поразок через зіткнення головами.

Особливо, убезпечила себе команда Тайсона. Майк в принципі не вмів так працювати головою на ближній, як Холіфілд, але був схильним до травм. Журналісти навіть жартували про те, як людина, що іменує себе «Залізним» (прізвисько Майка - «Iron», прим.), Може так часто травмуватися. Але ця міра була необхідною. Всі розуміли, що Евандер не вибере якусь іншу тактику, а та, яка була в першому бою, саме небезпеку отримати розсічення і передбачала.

Майк був втіленням люті

Тайсон точно хотів розмазати опонента. Здавалося, що він відчував до нього всі можливі прояви ненависті, з тих, що відомі людям. Майк щиро вірив, що тактика Холіфілда на перший бій була не чесної, що той занадто часто бив головою і довго тримав його за руки.

Під кінець першого рівного раунду, Евандер несподівано зривається в рубку і жорстко пробиває Майка кілька разів. Ця трихвилинка точно за ним. Майк розлючений. Він намагався бити відразу багато і боляче, але суперник в'язавав його, бив головою, а потім активізувався і став потрапляти вже жорсткими ударами. Непорядок.

Тайсон вилітає на другий раунд з бажанням знищувати, але тут же потрапляє в обійми і майстерну в'язку роботу Холіфілда. Евандер відверто б'є головою і розсікає брову Майка. Мабуть, це був перший випадок, коли «Залізний» Майк став апелювати до рефері. Але суддя не відреагував і Холіфілд продовжує порушувати правила.

Спочатку він валиться на Тайсона у канатів так, що вони удвох мало не вивалилися. Потім б'є по потилиці і не забуває працювати головою. Майк злий, говорить про це рефері, але той не реагує. Можливо, не бачив, можливо, вважав дії недостатньо небезпечними. Ні в якому разі не хочеться звинувачувати суддю в упередженості, але саме в цей момент він втратив хід поєдинку. Евандер дійсно порушував і не отримував попередження там, де повинен був.

Майк в люті. Два раунди не на його користь і з явними порушеннями правил. Ну як так? З гонгом на третій раунд він накидається на Холіфілда, як накидаються на кровних ворогів. Майже ідеальний раунд Майка. Він багато б'є, потрапляє і майже не пропускає. Він починає відчувати дистанцію і то, як можна дістати суперника. В кінці раунду Холіфілд пов'язує Тайсона і б'є головою. Майк психує і відкушує опонентові задньо-верхню частину правого вуха. Жах.

«Залізний» психанув. Замість того, щоб продовжувати гнути свою лінію, він проявив себе в самому огидному з можливих продовжень. Відразу після цього Майк ще й штовхає Холіфілда, за що отримує мінус два очка штрафу - за укус та поштовх. Бій вже майже провалений, але після короткої наради його дозволяють продовжити. Бійці зближуються, і Майк знову пропускає удар головою. У пориві люті Тайсон кусає суперника за друге вухо, але тут вже обійшлося без відкушених частин тіла.

У перерві починається бійка. У рингу починається бійка. Евандера відгороджують від Майка стіною з поліції і стюардів. Тайсон б'є наліво і направо, намагаючись дістатися до суперника і показати, хто сильніший. Холіфілд залишає ринг, Тайсона ніяк не вдається відправити у підтрибуннє приміщення. У зв'язку з дискваліфікацією Майка, Евандер залишається чемпіоном світу.

Більшість приймає це суддівське рішення оплесками. Більшість, але не всі. Починаються бійки прямо в залі. Б'ються фанати боксерів, деякі члени команд, а під ці атаки потрапляють і стрюарди. Тепер здається, що бій під назвою «Галас та лють» не міг завершитися по-іншому.

Так що ж трапилося?

Більшість журналістів після поєдинку вийшли з матеріалами про те, наскільки жахливий Тайсон, про те, що так чинити не можна і його потрібно дискваліфікувати аж до довічного терміну. Атлетична комісія штату Невада дійсно скасувала ліцензію Майка, а також оштрафувала його на 3 мільйони доларів, плюс судові витрати. Через рік ліцензія була відновлена.

Варто зазначити, що не всі журналісти були на боці Холіфілда. Наприклад, Кетрін Данн якраз розкритикувала Евандера за поведінку, а також своїх колег за цькування Майка Тайсона. Як завжди, істина якраз посередині.

Ми завжди намагаємося знайти винного в будь-якій життєвій ситуації, але, насправді, однозначного винного тут, як це зазвичай буває, немає. Частково винен Холіфілд. Він постійно порушував правила. Бив головою, по потилиці, навалювався і заламував спину. Так робити не можна.

Але, з іншого боку, Тайсон прекрасно знав, що суперник обере саме таку тактику. Потрібно було налаштовуватися на це психологічно і готуватися тактично. Майк точно був готовий перемагати і якби не нерви, міг продовжити те, що почав в третьому раунді. Але його підводила психологія і Холіфілд взяв своє саме цим - спокоєм і тим, що дотримувався конкретного плану.

Знав про те, що може трапитися щось схоже і рефері. Досвідчений Міллс Лейн, який судив, крім двох наших героїв, таких боксерів, як Оскар де ла Хойя, Хеліо Сезар Чавес і Ларрі Холмс, точно розумів на що йде. Це саме божевільна подія в історії боксу 1997 року, як мінімум. Там точно повинні були статися провокації, порушення правил і безумство.

Можна заявити, що рефері не впорався і поплив, але приймати правильні рішення по ходу звичайного поєдинку часто складно. Наскільки складно реагувати на події в такому поєдинку уявити неймовірно важко. Він повинен був карати Холіфілда, так. Але не факт, що це все одно не призвело б до схожого підсумку.

У кінці кінців, десять років тому, 16 жовтня 2009 року, на шоу Опри Вінфрі Тайсон вибачився перед Холіфілдом і той прийняв вибачення. Все-таки, «Галас та люсь» - це лише маркетинговий хід і помітна назва поєдинку. Справжні історичні подія в світі спорту повинні закінчуватися саме так.

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 28 вересня 2024, 08:15 0

Іспанець – про спадщину Ліонеля Мессі

Коментарі