Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 08 ноября 2021, 00:17
1418
0

Стронгмен. Хто стане найсильнішим в Україні?

Цієї суботи у Хусті відбудеться головний турнір стронгменівського сезону

| Обновлено 08 ноября 2021, 00:17
1418
0
Стронгмен. Хто стане найсильнішим в Україні?

Пандемія COVID-19 здійснила свій руйнівний вплив на кожну сферу людського життя. Богатирський спорт, як і інші види, зазнав  масового  скасування запланованих турнірів. Однак, до своєї честі,  Федерація стронгмену України зуміла провести достатню  кількість змагань для того, щоби сформувати рейтинг найбільш успішних атлетів року, які отримали право боротися за титул «Найсильнішої Людини України-2020».

Обставини змушують провести одразу  два фінали в один день. 26 вересня, у закарпатському Хусті, відбудуться обидва  вирішальних турніри сезону – в Елітній та Першій Лігах. Однак є й приємний факт – конкуренція від карантину аж ніяк не постраждала і боротьба за титул Ukrainian Strongest Man обіцяє бути важкопрогнозованою.

Фіналісти  турніру «Найсильніша Людина України»

За підсумками шести турнірів було сформовано рейтинг у Вищій та Першій Лігах. До чинного володаря титулу Олексія Новикова, який автоматично отримує право на виступ у фіналі, приєдналося сім атлетів з найвищими показниками набраних на змаганнях балів. Таким чином, усіх фіналістів – восьмеро:

Олексій Новиков – «Найсильніша Людина України – 2019»  +

Рейтинг ФСУ за підсумками сезону -2020 (Вища Ліга):

  1. Павло Кордіяка, Львів
  2. Олександр Кочергін, Чернівці
  3. Богдан Ксенчук, Кривий Ріг
  4. Денис Бережник, Хуст
  5. Андрій Ананьєв, Красноград
  6. Андрій Дмитрієв, Суми
  7. Володимир Климко, Львів

Рівнозначні фаворити: чемпіон і претендент

Чинний володар титулу «Найсильнішої Людини» киянин Олексій Новиков, котрий носить це звання уже чотири роки поспіль,  традиційно є головним фаворитом змагання. Однак його основний конкурент останніх років львів’янин Павло Кордіяка, який двічі поспіль ставав віце-чемпіоном, серйозно підтягнув свої силові показники, а тому його шанси експертами оцінюються на одному рівні з актуальним володарем титулу.

  • Цього сезону було помітно, що Кордіяка правильно побудував тренувальний процес і, як наслідок, суттєво додав у силі та спортивній майстерності , - зауважує дворазовий чемпіон світу зі стронгмену  Сергій Конюшок, -  Павло однозначно сильний зараз і у нього є гарний шанс здобути найвище звання - уперше у своїй кар’єрі.

Новиков – півроку без змагань

Президент ФСУ Сергій Конюшок вважає помилкою Олексія Новикова те, що він пропустив внутрішній український сезон, орієнтуючись лише на міжнародний, а отже, позбувся змагальної практики. Фактично Олексій так само робив  минулого року, але тоді не було пандемії і киянин багато й успішно виступав за кордоном. І хоч прибув на «Найсильнішу Людину-2019» з ушкодженням, все одно не залишив шансів конкурентам. Цього ж року, хоч певні турніри й були заплановані, усе скасувалося. Найбільш прикрим для Новикова стало те, що лише за кілька днів до вильоту на турнір Europe`s Strongest Man йому повідомили, що для участі у змаганні, яке 5 вересня відбулося у Великій  Британії, необхідно  провести два тижні у самоізоляції (після прибуття на місце).

  • Якби мене повідомили про це раніше, я б вилетів заздалегідь і обов’язково б виступив, - каже Олексій, - терміни турніру кілька разів переносили, а вимог щодо самоізоляції раніше не висували. Коли ж про це повідомили за кілька днів до вильоту – сенсу їхати уже не було жодного.

Відтак на даний момент єдиним  змаганням, в якому взяв участь Олексій Новиков цього року, залишається турнір Arnold Strongman Classic, що відбувся у США ще у перших числах березня, тобто  півроку тому. За цей відчутний період часу Новиков наполегливо тренувався і навіть встановив світовий рекорд у режимі «он-лайн»,  визнаний усіма авторитетними організаціями світового стронгмену  – 11 підйомів 100-кілограмової гантелі «Дамбл» за відведений ліміт часу у 75 секунд. Але це не турнір, а лише одна вправа.

Зрештою, сам Новиков великої проблеми з  відсутності змагань у цьому сезоні не робить, а навпаки вважає це перевагою:

  • Класно, що «Найсильніша Людина»  є першим для мене турніром у сезоні після великої перерви. Це - не найважчі для мене змагання, якщо порівнювати з навантаженням на світових турнірах топ-рівня. Я гарно відновив форму і «Богатир року»  стане  для мене чудовою розминкою, в тому числі, для нервової системи в умовах психологічного пресингу, причому і турнірного,  і … сімейного (сміється). Річ у тім, що моя мама завжди дуже переживає перед змаганнями, а особливо тепер, коли турнірів уже тривалий час не було.

Після «Найсильнішої Людини  України», Олексій має цього року виступити на найпрестижнішому турнірі світового стронгмену -  World Strongest Man, проведення якого  заплановане на десяті числа листопада на Флориді. Головне, щоби у плани знову не втрутився карантин…

Кордіяка: сезон прогресу

Як і  Новиков, Кордіяка також пережив проблему скасування міжнародних змагань, зокрема чемпіонату світу з лог-ліфту у Литві та світової першості зі стронгмену, що мав відбутися в Узбекситані. Але, на противагу своєму опоненту, Павло не відмовлявся від участі у внутрішніх змаганнях.  За два місяці Павло Кордіяка взяв участь у чотирьох з шести турнірів сезону і в  кожному з них впевнено переміг. Спочатку галичанин вдруге поспіль виграв чемпіонат України, а згодом тріумфував на двох етапах Кубка України, доповнивши колекцію титулом переможця Трак-Пул-чемпіонату України.

  • Зараз почуваю себе добре, - запевняє львів’янин, - за останній рік підтягнув деякі свої слабкі місця, зокрема тягу. На минулорічному Фіналі, під час «Тімбер-Кері,  у мене набрякли руки, що дало фору Олексію одразу у три бали на старті. Цього сезону можу сказати, що мій хват тримає нормально.

До речі, Новиков повідомив, що також досяг цього року гарного показника у тязі - 370 кг на 2 рази і 360 кг на 5. Водночас Олекса визнає чесноти свого  основного  конкурента :

  • Павло зробить все, щоби перемогти цього року. Бачу з відео, розміщеного ним  у соцмережах, що Кордіяка багато тренується. Ми також спілкуємося з Павлом, і я з перших вуст  знаю, що він покращив цілу низку своїх  персональних рекордів цього року. Стронгмен – вид спорту, який не визнає недооцінки опонента, тут можна зашпортатися і втратити свою перевагу в момент. Та й удача має значення. Павло однозначно став сильнішим, а тому буде дуже цікаво.

Кочергін на чолі групи переслідувачів  

Цього року  «Найсильніша Людина -2020» розпочинатиметься з «Трак-пулу» і ця  вправа, де важко передбачити усі нюанси, одразу дасть комусь із головних претендентів перевагу.  Зрештою,  саме у цій дисципліні гарні результати можуть показати й інші конкуренти  - Олександр Кочергін, Богдан Ксенчук та Денис Бережник. Кожен із цієї трійки  може втрутитися у розподіл очок на старті.

Щоправда, найвище зі згаданого тріо,  поза всякими сумнівами, котуються шанси Олександра Кочергіна. Чернівчанин уже двічі був на подіумі головного турніру – 2017-го взяв «срібло», а торік - бронзу. Можна не сумніватися, що його честолюбство, витривалість і сила породжують у буковинця найвищі амбіції. Він розуміє силу фаворитів і буде битися з ними до кінця.

  • Сашко однозначно буде впливати на розподіл місць. На «Кулях» – точно, - впевнений Сергій Конюшок,- Кочергін буде вклинюватися у результати і це додаватиме невизначеності у боротьбі головних конкурентів, а, отже, збільшить інтригу.  

У цьому сезоні Кочергін, як і Кордіяка, виступив на чотирьох турнірах. У двох змаганнях – чемпіонаті України та етапі Кубку – поступився лише львів’янину. На двох інших – впевнено переміг. Найсвіжіший тріумф Кочергіна тижневої давнини  – на парному чемпіонаті України у Дніпрі, де він разом з Віталієм Герасимовим здобув престижний командний титул вперше у своїй кар’єрі. Досі,  два роки поспіль, Олександр брав на цьому турнірі «срібло» разом з досвідченим чернівчанином Андрієм Бурштином.  Тож, до головного старту  року ветеран АТО підійшов  у піднесеному настрої та оптимальній формі.

  • Він вміє псувати нерви, - жартує Павло Кордіяка, - можна сказати, що вага снарядів у фіналі велика і йому буде складно боротися за лідерство, зокрема «Оверхед» може його відкинути. Але він ніколи не здається.

Ксенчук та Бережник – у кожного свої козирі  

Перед стартом «Найсильнішої Людини» не можна не згадати про атлета, який вразив багатьох цього сезону. 22-річний криворіжець Богдан Ксенчук, наче вихор увірвався в еліту стронгмену. Завдяки силі й великій власній вазі молодий ломус показує високу швидкість у перенесенні важких снарядів. Два тижні тому він пронісся з  двома  валізами по 160 кг на дистанцію 20 метрів за 10,53 секунди, а на чемпіонаті України майже повторив національний рекорд Олексія Новикова з 380-кілограмовим Супер-Йоком на таку ж відстань - 9,38 секунди! Та й машину він добре тягне. Це серйозні козирі, однак брак техніки у підйомі куль та метанні ваги на висоту зменшують шанси Богдана на медалі. Хоча, хто-зна, можливо він готує нам усім сюрприз!

Водночас вдома виступає міцний та непоступливий Денис Бережник і фактор рідних стін має допомагати хустянину. Бережник має сильний трак-пул, він витривалий, добре працює в естафетах і знає, як підіймати кулі. Як і Кочергін, Бережник досяг на парному чемпіонаті України історичного для себе результату – виборов «срібло» у тандемі  із земляком Іваном Деркачем, а,  отже, з переможним настроєм все гаразд.  Зазначені  факти роблять  Дениса  претендентом на медалі найпрестижнішого турніру року і показують наскільки висока конкуренція нині існує.

Трійка, що здатна вистрелити

Доповнюють чудову вісімку фіналістів міцні богатирі  Андрій Ананьєв, Андрій Дмитрієв та Володимир Климко, у кожного з яких є сильні вправи і у компанії найсильніших їхнє місце цілком закономірне. Для першого участь у «Богатирі року» - дебютна, а отже знакова. Цього сезону уродженець Краснограда, що на Харківщині, Ананьєв показав свою силу та витривалість, увійшовши до топ-5 на трьох турнірах зі здобуттям другого  місце на одному з етапів Кубка України.

Андрій Дмитрієв – фактично єдиний номінальний представник середньої ваги у фіналі – вже вдруге поспіль виборює місце у головному змаганні року. Нинішнього сезону Дмитрієв лише раз був у призах (часто підводила тяга), але сумчанин усе ж показав вищу стабільність за інших конкурентів і,  з однаковою кількістю балів із Климком, закрив галерею фіналістів.

До слова, Володимир Климко – найбільш досвідчений богатир із цієї трійки: для львів’янина це уже четвертий турнір «Найсильніша Людина» у кар’єрі. Сезон складався непросто для Володі, і до фіналу він проскочив завдяки класному виступу на Трак-пул чемпіонаті, де став другим – одразу за іменитим земляком Кордіякою. І, оскільки, фінал розпочинається з тяги машини, Климко має всі шанси бути у топі зі старту турніру. Крім того, він сильний у метанні ваги на висоту. Тож, при певних розкладах є сенс сподіватися на призи. А, взагалі, кожен з цього тріо здатен вистрелити в окремих дисциплінах.   

Фінал Першої Ліги

Цікавою та безкомпромісною буде й боротьба у фіналі Першої Ліги, яку очолюють богатирі, котрі не зіпсували б каші і у головному змаганні. Основними фаворитами турніру є дворазовий чемпіон світу і актуальний чемпіон України у вазі до 110 кг Віталій Герасимов, досвідчений    непоступливий Андрій Кошубський та два відкриття сезону – чемпіон України у найлегшій богатирській вазі Василь Олейников і призер етапу Кубка України у Вищій Лізі Богдан Копил. Але й решта стронгменів точно не будуть статистами.

Тож фінал Першої Ліги, що відбуватиметься у почерговому потоці (вправа за вправою) з «Богатирем року»,  буде аж ніяк не «розбивкою» основного змагання, а ще одним конкурентним і видовищним турніром. Отож, хустянам, справді, пощастило побачити два яскравих змагання одночасно. Решта ж України зможе стежити за стронгменівськими баталіями  у режимі он-лайн під час прямої трансляції.

Учасники Фіналу Першої Ліги:

  1. Андрій Кошубський, Київ
  2. Василь Олейников, Херсон
  3. Віталій Герасимов, Дніпро
  4. Богдан Копил, Черкаси
  5. Віталій Бондаренко, Кривий Ріг
  6. Іван Деркач, Мукачево
  7. Юрій Руденко, Київська область
  8. Юрій Дувало, Львів

Слова фаворитів

Завершимо нашу передстартову аналітику  фразами  двох головних претендентів на титул «Найсильнішої Людини-2020». Ці висловлювання дуже чітко передають те, як прагнуть налаштувати себе атлети.

Олексій Новиков:

  • Я не стою на місці, також зростаю і у мене – найвища мотивація. Зараз перебуваю в одній зі своїх «дуже добрих форм» за останній час. Якщо моя впевненість мене не підведе, все буде – супер.

Павло Кордіяка:

  • Намагатимусь не думати про те, хто мій основний конкурент під час турніру. Мені важливо змагатися із собою. Якщо я досягну свого найкращого результату, то виграю.

Гідні слова гідних конкурентів. Хай там як, а до цього турніру, як ні до жодного іншого, найкраще пасує фраза «Хай переможе Найсильніший!».

Турнір «Найсильніша Людина України-2020»

26 вересня, Хуст

Вправи:

  1. «Трак-пул»  (тяга машини вагою 8,5 тони)
  2. «Естафета-1»: перенесення щита (20 метрів) + перенесення коромисла  (375 кг на 20 метрів). Ліміт часу – 1 хв.
  3. Естафета «Оверхед»: гантеля «Дамбл» (85 кг) + штанга «Аксель» (120 кг) + колода «Лог ліфт» (140 кг) + гантеля «Дамбл» (95 кг) + штанга «Аксель» (140 кг) + колода «Лог ліфт» (150 кг). Ліміт часу – 1 хв.
  4. «Тімбер-керрі» (перенесення колодязя)  330 кг на 20 метрів. Ліміт часу – 1 хв.
  5. «Вага на висоту» – 4 покришки вагою ) 35 кг на висоту 4 метри.
  6. «Кулі»  – 120 кг на 1,50 м, 140 кг на 1,40 м, 160 кг на  1,30 м, 180 кг  на 1,20 м. Ліміт часу – 1 хв.

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ

Источник Sport.ua
Оцените материал
(7)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.