Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
1413
0

Останній акорд великого маестро

Чеський голкіпер Домінік Гашек яскравими літерами вписав своє ім'я в історію світового хокею

Останній акорд великого маестро

Король пішов... Гадаю, цей славетний чеський голкіпер заслужив право називатися саме так. Упродовж усієї кар'єри Домінік Гашек демонстрував гру найвищого рівня, здобувши безліч командних та індивідуальних нагород. За час виступів у найсильнішій хокейній лізі світу він шість разів визнавався найкращим воротарем НХЛ та чотири рази — найціннішим гравцем регулярної першості за різними версіями. Подібних успіхів у заокеанській еліті не досягав жоден голкіпер зі Старого Світу! Також у колекції Домініка є найбажаніші для будь-якого хокеїста трофеї — два Кубка Стенлі (2002, 2008) та олімпійське «золото» (1998, Нагано). І це далеко не повний перелік титулів і регалій нашого героя. Нещодавно Домінатор оголосив про завершення кар'єри гравця. Неперевершений майстер залишив великий хокей на тріумфальній ноті, вдруге піднявши над головою Кубок Стенлі. Про таке завершення кар'єри мріє кожен гравець...

Із місця — в кар'єр

Домінік, як і більшість хлопців його рідного міста Пардубіце, з дитинства мріяв стати хокеїстом. У шість років батько записав сина до спортивної школи, щоби малюк міг спробувати сили в грі «справжніх чоловіків».

«Коли я вперше потрапив на перегляд, — згадує Гашек, — у мене навіть не було нормальних ковзанів. Тато власноруч зробив мені ковзани, прикрутивши леза до звичайних черевиків. Оскільки я був вищим за однолітків, мене включили воротарем до команди дев'ятирічних хлопців. У них якраз була проблема з голкіперами»...

Із 1981 року розпочалася професіональна кар'єра Домініка. Уявіть, яким щасливим був Гашек-старший, коли синок одягнув фуфайку його улюбленого клубу «Тесли»! Хоча 16-річний гравець у своєму дебютному сезоні не був основним голкіпером команди, вже тоді стало зрозуміло, що на хокейному небосхилі з'явилася нова суперзірка. У 12 зіграних поєдинках того чемпіонату Домінік продемонстрував високий клас, відбивши понад 90% кидків, тож із наступного року його місце в основі «Тесли» вже не викликало жодних сумнівів. Упродовж сезону 1981-1982 років Гашек показував відмінну гру на останньому рубежі, здобувши славу далеко за межами міста.

За молодим голкіпером уже доволі давно пильно спостерігали заокеанські скаути, очікуючи слушну нагоду для «переманювання» гравця в НХЛ. Зрештою, влітку 1982 року в 10-му раунді драфта чеха обрав «Чикаго». Розуміючи, що відразу буде вкрай тяжко закріпитися в основі «Чорних яструбів», розважливий парубок відмовився тоді від контракту, залишившись на батьківщині.

Трофей за трофеєм

Жалкувати про своє рішення Домініку не довелося. У сезоні 1986-1987 років «Тесла», завдяки неперевершеній грі свого воротаря, впевнено виграла національний чемпіонат Чехословаччини, а Гашека визнали найкращим голкіпером та гравцем сезону. Тоді ж наш герой блискуче виступив за національну збірну ЧССР, яка виборола «бронзу» світової першості у Відні. Саме охоронця воріт чехословацької команди назвали найкращим воротарем того турніру.

В чемпіонських перегонах 1988-1989 років «Тесла» повторила позаторішній успіх, ефектно здобувши чемпіонський титул. І знову Гашеку не було рівних серед голкіперів чехословацької елітної ліги.
Свій останній сезон на батьківщині Домінік провів за «Дуклу», в складі якої досяг найкращих особистих показників. Він пересічно пропускав лише 2,13 шайби за гру, відбивши понад 93% кидків! Після цього Гашек спакував валізи та вирушив підкорювати заокеанський бомонд, маючи у скарбничці п'ять нагород найкращому голкіперові, дві — найціннішому хокеїсту елітної чехословацької ліги, а також    дві бронзові медалі ЧС.

Боротьба за «місце під сонцем»

Утім, у НХЛ чехові все потрібно було розпочинати спочатку. В «Чикаго» кар'єра у Домініка не склалася. Наставник команди Майк Кінен не довіряв йому, віддаючи перевагу Еду Белфору. За два сезони у складі «Червоних яструбів» Гашек зіграв лише 25 поєдинків. Зрештою, 1992 року його обміняли в «Баффало».
Саме в складі «Клинків» Гашек отримав шанс проявити себе та сповна ним скористався. Починаючи з другого чемпіонату у формі цього колективу, чех забронював за собою місце основного воротаря і в сезоні 1993-1994 Домінік змусив Майка Кінена «кусати лікті». В матчах регулярної першості Гашек пересічно пропускав менше двох шайб за гру, відбивши 93% кидків! За підсумками сезону отримав Vezina Trophy— нагороду найкращому голкіперові ліги.

Не збавляв обертів Домінік і надалі. В наступному чемпіонаті голкіпер «Баффало» знову був поза конкуренцією, вдруге поспіль виборовши звання найкращого воротаря сезону. Проте, як з'ясувалося, це були лише «квіточки». У двох наступних чемпіонських перегонах Гашек зібрав одразу шість індивідуальних нагород! Утім, амбіційний гравець прагнув значно більшого. Заповітною мрією Домінатора було завоювання Кубка Стенлі та олімпійського «золота». Це при тому, що скептики частенько називали Гашека невдахою і пророкували йому долю баскетболіста Карла Мелоуна, який, попри фантастичну особисту кар'єру, так і не виграв жодного командного трофею. Тоді ніхто не міг навіть уявити, що 32-річний голкіпер лише починає свій зірковий шлях...

У зеніті п’яти кілець

Безумовно, головною подією сезону 1997-1998 для Гашека стала Олімпіада в Нагано, де хокейний турнір став особливим, адже вперше участь у ньому змогли взяти представники НХЛ. До Японії х’їхалося чимало зірок світового рівня (у Білій Олімпіаді взяв участь навіть легендарний Уейн Грецькі), і мало хто очікував, що героєм чемпіонату стане голкіпер «Баффало». А даремно! Вже у першому поєдинку чеська збірна, завдяки 29 «сейвам» Домінатора, переграла Фінляндію — 3:0. Наступною жертвою чехів стали слабенькі казахи (8:2). Чехи цілком могли розраховувати на перше місце в групі, але Ягр та компанія не використали купу моментів і зрештою поступилися Росії — 1:2.

У 1/4 фіналу Гашек практично самотужки переграв зіркових американців. Бездоганна гра Домінатора настільки розлютила американців, що «зірково-смугасті» після матчу розтрощили меблі в готельних номерах. У півфіналі на Чехію очікував складніший суперник — Канада. Впродовж усієї зустрічі канадці мали незаперечну перевагу і лише дива майстерності у виконанні Гашека зберігали в матчі інтригу. Чеські хокеїсти могли виграти уже в основний час, але за хвилину до фінальної сирени Тревор Лінден перевів гру в серію булітів. Гашек холоднокровно парирував усі кидки канадців, а його колега Патрік Руа не зміг упоратися з кидком Роберта Райхеля. І Чехія — у фіналі!

У вирішальному матчі чехи зустрілися з добре знайомою збірною Росії. Цього разу вони навмисне віддали ініціативу суперникам, отож, завдяки черговому диво-матчу Гашека, перемогли — 1:0. Це було перше олімпійське «золото» для Чехії як самостійної держави. Вся країна переживала ейфорію, а Гашеку навіть пропонували балотуватися на президентську посаду. Та він, після недовгих роздумів, робити політичну кар'єру  відмовився. Зате на його честь назвали великий астероїд, а чеська драматургія увічнила подвиг голкіпера у виставі «Нагано».

«Я хочу Кубок!»

Після тріумфу на Олімпіаді Домінатор жадав трофеїв і на клубному рівні. Тим більше, що керівництво «Баффало» перестало робити акцент у трансферній політиці на захисників. Підсумком вдалої селекційної політики став вихід до фіналу Кубка Стенлі у сезоні 1998/1999. Цей фінал став другим для Домінатора, але вперше чех сам вирішував долю Кубка. У фінальній серії «клинкам» протистояв «Даллас». Один із найнудніших фіналів у літописі Ліги закінчився скандалом. У вирішальному шостому матчі серії Бретт Халл ковзаном проштовхнув шайбу у ворота суперника, але арбітр проігнорував порушення правил. Гашек ще довго видавав «епітети» рефері: «Можливо, він спав, можливо, приймав ванну, а може, просто не знає правил». Але критика на адресу арбітра не була ґрунтовною: «Даллас» і без тієї шайби здобув би титул.

Ця невдача дала чехові привід вперше задуматися про завершення кар'єри. «Допомагали» в цьому і травми. Так на рубежі тисячоліть Домінатор пропустив 40 матчів через травму паху, а повернутися на попередній рівень чеському голкіперові не вдавалося.

Та 2001 року в кар'єрі Гашека сталася переломна подія. «Баффало» настільки завантажив свою зарплатну відомість, що був змушений обміняти ветеранистого голкіпера до «Детройта». Можна зрозуміти й самого гравця, для якого це був реальний шанс виграти Кубок Стенлі. «Я хочу Кубок!», — заявив чех перед переїздом до «міста моторів». І Гашек не був розчарований: рекордна 41 перемога у регулярній першості, рекордні 116 очок зіркового «Детройта» та легка прогулянка по сітці плей-офф, у підсумку — виграш Кубка Стенлі.

Темна смуга та довгоочікуваний фініш

Здобувши заповітний трофей, Гашек вирішив завершити кар'єру гравця. Але терпіння в нього вистачило лише на рік. Проте повернення виявилося невдалим — після 14 матчів за «Детройт» голкіпер зазнав чергової травми.

Після локауту в НХЛ Домінатор спробував виграти чемпіонат з «Оттавою», але рецидив старої травми знову його «зламав». Далі було повернення до «Детройта» і... провал у півфіналі Кубка Стенлі. Багато скептиків висловлювали сумнів щодо доцільності подальших виступів Гашека за клуб, але боси «Червоних крил» контракт із 42-річним голкіпером продовжили.

Прикро, але гра Гашека в останньому сезоні (особливо у плей-офф) повністю відповідала його сміховинній зарплатні у 750 тис. доларів (для порівняння — у 2001 році оклад чеха складав 6,5 мільйона «зелених»). Провальні матчі частенько чергувалися з відносно вдалими. А наставник «Детройта» Кріс Бебкок на запитання, чи довірить він місце у воротах Гашеку в фінальній серії плей-офф, заявив: «Плей-офф — не місце для експериментів!» І хоча Домінатор зробив не надто вагомий внесок у завоювання титулу, своєю кар'єрою він заслужив на другу каблучку.

Свою роль у команді розумів і сам голкіпер. Саме тому він не ображався на Бебкока, не вимагав більше ігрового часу і спокійно сприймав критику на свою адресу. Гашек розумів — його час уже пішов, і краще завершити справу свого життя на мажорній ноті. Саме тому найкращий чеський воротар XX століття завершив свою кар'єру. Кар'єру, яка залишила яскравий слід у серцях багатомільйонної армії прихильників хокею. Прощавай, Домінаторе!


Юрій ПОЛУКАРОВ, Юрій КИРИЧЕНКО, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Экс-чемпион мира: Фьюри выставляет себя идиотом. Он знает, что попал в беду
Бокс | 29 марта 2024, 01:57 0
Экс-чемпион мира: Фьюри выставляет себя идиотом. Он знает, что попал в беду

Карл Фроч прокомментировал поведение Тайсона перед боем против Александра Усика

Без шансов для соперников. Сокол – чемпион Украины
Хоккей | 29 марта 2024, 12:14 2
Без шансов для соперников. Сокол – чемпион Украины

Киевляне уверенно выиграли финальную серию

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.