Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
1215
0

Прийшов, побачив.., замінив!

Ян Марек: шлях хокеїста

Ян Марек зробив собі ім'я, ще виступаючи на своїй батьківщині в Чехії. У сезоні 2002-2003 рр. у складі клубу «Трінєц» 23-річний форвард став найкращим голеадором чеської Екстраліги. Наступним етапом кар'єри Марека була «Спарта». Три роки талановитий нападник вірою й правдою служив празькій команді, здобувши славу далеко за межами Чехії.

Відмінно зарекомендував себе Ян і в російській Суперлізі, куди перебрався 2006 року. Минулого сезону став найкращим бомбардиром «Магнітки», гідно замінивши Євгена Малкіна. Своєю продуктивною грою чех зробив вагомий внесок у чемпіонський титул колективу. Не менш потужно хокеїст виступає й у поточних чемпіонських перегонах...

Народжений хокеїстом

Про Яна можна сказати, що він народився хокеїстом. Першими улюбленими іграшками хлопчика були ключка та шайба. З ними майбутній бомбардир практично не розлучався: спочатку ганяв диск по квартирі, пізніше — на дитячих ковзанках, які взимку у чеських містечках можна побачити майже у кожному подвір'ї. Щовечора після вуличних хокейних баталій малюк повертався виснаженим та побитим, однак безмірно щасливим і сповненим емоцій. Як і кожен місцевий хлопчина, Ян мріяв стати льодовим лицарем. Як з'ясувалося згодом, батьки прийняли вірне рішення, записавши сина до хокейної школи...

В юніорській лізі Марек себе зарекомендував відмінно. Тренери були в захваті від його вміння завжди опинятися потрібного часу в потрібному місці. Окрім цього, юнак відзначався слаломною швидкістю та надзвичайно «м'якими руками». До того ж Ян почувався немов риба у воді в силовій боротьбі. І це притому, що габарити парубка аж ніяк не богатирські.

Невдовзі на молодого хокеїста розпочалося справжнє полювання з боку команд Екстраліги. Більше того, за грою Марека спостерігали навіть скаути з НХЛ! Найспритнішими виявилися представники «Трінца», яким вдалося вмовити гравця укласти угоду з клубом.

Шлях до визнання

Утім, проявити себе на професіональному рівні Янові вдалося далеко не відразу. Перші сезони в чеській еліті молодий нападник відверто провалив: у 62 матчах спромігся набрати лише 10 очок. Звісно, така гра новачка не могла задовольнити наставника клубу. В результаті Марека перевели до четвертої ланки. Однак, починаючи з 2000 року, справи в Яна пішли вгору. В регулярній першості 2000-2001 форвард не відзначався високою результативністю, однак закидав надзвичайно вагомі шайби. Із семи голів Марека п'ять виявилися переможними!

А далі пішло-поїхало. В наступному чемпіонаті наш герой набрав 40 (11 + 29) пунктів, ставши одним із провідних виконавців колективу. Проте, безумовно, найкращим для Яна у складі «Трінца» став сезон 2002-2003. У 50 зустрічах нападник закинув 32 шайби та віддав 30 передач, ставши найкращим бомбардиром та снайпером чеської Екстраліги! Невдовзі Яна навіть задрафтував «Рейнджерс», однак практично відразу після урочистої церемонії гравцеві дали зрозуміти, що в складі нью-йоркського колективу місця для нього немає. Грати за фарм-клуб Марек не захотів, прийнявши рішення повернутися на батьківщину.

Перший трофей

2003 року здібний форвард перебрався до «Спарти», де одразу гучно заявив про себе. У своєму першому сезоні в складі празького колективу Ян зумів подолати 50-очковий бар'єр (21+30), ставши найкращим бомбардиром та снайпером «спартанців». Наступний чемпіонат хокеїстові не вдався: через травму коліна Марек пропустив майже половину регулярної першості. До того ж переважно грав у третій ланці, оскільки до команди приїхали через локаут чимало гравців із НХЛ. Утім, навіть за таких обставин Ян примудрився набрати 28 очок.

Проте в чемпіонських перегонах 2005-2006 наш герой знову опинився в центрі уваги: в 48 зустрічах першого етапу форвард 22 рази вразив ворота суперників власноруч і 32 рази допоміг відзначитися партнерам! Відмінно Марек виступив і у кубковому поході, закинувши 4 переможні шайби. Багато в чому саме завдяки зусиллям цього хокеїста «Спарта» здобула чемпіонський титул.

По слідах Сікори й Еліаша

Після цього тріумфу Ян вирішив спробувати власні сили у російській Суперлізі. Вибір чех зупинив на «Магнітці», де свого часу виступали його зіркові співвітчизники — Петр Сікора і Патрік Еліаш. Обидва так і не змогли стати лідерами клубу. Втім, те, що не вдалося Сікорі та Еліашу, виявилося до снаги Мареку. Нападник блискуче провів регулярну першість 2006-2007, із 47 очками ставши найкращим бомбардиром «Металурга». А у плей-офф Ян продемонстрував узагалі неперевершену гру, в 13 поєдинках провівши 6 шайб та віддавши 8 голевих передач! Тож, як бачите, в тому, що магнітогорці стали чемпіонами — величезна заслуга чеха.

Поточний сезон Ян проводить не менш потужно. Після 49 турів регулярного чемпіонату в активі форварда вже 47 очок (16+31). Отже, найближчим часом Марек може перевершити свій минулорічний бомбардирський показник. А нещодавно скарбничка гравця поповнилася черговою нагородою. «Магнітка» блискуче виступила у Кубку європейських чемпіонів, без проблем виборовши цей почесний трофей. У фіналі «Металург» не залишив шансів празькій «Спарті» — 5:2. За іронією, одним із героїв зустрічі став саме Марек, в активі якого дві шайби та передача...

За межами льоду

До речі, Марек — дуже забобонна людина. Наприклад, за словами колишнього одноклубника Яна — українця В'ячеслава Завальнюка, після невдалих матчів чех замикає свою ключку на ніч у туалеті для «перевиховання»! Зазвичай, після цього форвард знаходить свою гру.

Вільний час він здебільшого проводить у мережі Інтернет, спілкуючись у такий спосіб зі своєю дівчиною та батьками, які мешкають у Празі.

«Зараз, — каже Марек, — мене все влаштовує в «Магнітці». У нас чудовий колектив, тренер і вболівальники. До того ж мені до вподоби російська кухня. Не вистачає лише моєї дівчини, за якою я дуже сумую. Не можу дочекатися, коли вона приїде до мене. Тоді я буду абсолютно щасливою людиною!»


Юрій ПОЛУКАРОВ, «Спортивна газета»

хоккей
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Крис САТТОН: «Из Зинченко сделали козла отпущения»
Футбол | 19 апреля 2024, 08:45 5
Крис САТТОН: «Из Зинченко сделали козла отпущения»

Экс-форвард «Челси» выступил в защиту украинца

Футболисты Байера, сыгравшие в финале ЛЧ-2001/02. Где они сейчас?
Футбол | 19 апреля 2024, 13:00 23
Футболисты Байера, сыгравшие в финале ЛЧ-2001/02. Где они сейчас?

Вспоминаем тех представителей Леверкузена, которые оказались в шаге от выдающегося триумфа

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.