Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 09 апреля 2018, 23:04
2092
0

Ігри Співдружності - другі за масштабом після Олімпіади

Що варто знати про Ігри Співдружності

| Обновлено 09 апреля 2018, 23:04
2092
0
Ігри Співдружності - другі за масштабом після Олімпіади
gathletics.com.ua
На початку 20-го століття про цю державу говорили, як про імперію, над якою ніколи не заходить сонце. Все тому, що її домініони та колонії знаходились на всіх континентах світу та загалом охоплювали близько чверті сухопутної поверхні Землі. В будь-який момент доби сонце світило принаймні над якоюсь частиною цієї величезної держави.
 
Мова йде, звісно, про Британську імперію. Її давно вже немає на політичній карті світу, проте залишається відчутною потужна історична спадщина. Це, насамперед, використання англійської мови у багатьох країнах, як основної, або ж другої офіційної. Це поширеність англо-американської правової системи. І навіть таке незвичне для нас явище, як лівосторонній дорожній рух, – це теж правило британського походження, і ним керується кожен третій водій на планеті.
 
Не секрет, що британці є ще й родоначальниками багатьох видів спорту. Любов до змагань у них в крові. Закономірно, що їхні спортивні традиції поширилась далеко за межі острова – на всі британські володіння.
 
Так, у 1911 році відбулася непересічна спортивна подія – на честь коронації короля Георга V були проведені Ігри Британської імперії. Атлети з різних частин імперії змагалися в боксі, боротьбі, плаванні та, звісно ж, у легкій атлетиці. Саме ці змагання стали прообразом майбутніх Ігор співдружності.
 
Офіційно перші Ігри Британської імперії (тепер – Ігри співдружності) відбулися в канадському місті Гамільтон у 1930 році. З того часу вони проходять кожні 4 роки, за винятком 1942 та 1946 років, коли проведенню змагань завадила Друга світова війна.
 
Назва Ігри Співдружності походить від назви міжурядової організації – Співдружності націй, що об’єднує держави та території, які колись входили до складу Британської імперії, але зі здобуттям незалежності продовжують зберігати між собою особливий тісний зв’язок. Формально вони не є чужоземними, а главою Співдружності націй виступає англійська королева Єлизавета II.
 
Співдружність націй – це 53 держави, серед яких є невеличкі країни Океанії з населенням до 200 тисяч осіб, а також такі гіганти, як Індія, де проживає понад мільярд людей. Це також Малайзія та Сінгапур, Австралія та Нова Зеландія, Ямайка і Канада, Мальта та Кіпр. Це Кенія, з її найвитривалішими бігунами, Камерун, ПАР, Нігерія та багато інших країн. В цілому, Співдружність націй охоплює понад 2,4 мільярди людей з усього світу, причому, що цікаво, 60% цих людей – не досягли 30 років.
 
Попри те, що Співдружність налічує 53 члени, участь в Іграх бере 71 команда. Це пов’язано з тим, що деякі країни представлені кількома колективами. Наприклад, Велика Британія – це 4 команди: Уельс, Північна Ірландія, Шотландія та Англія. Або ж, наприклад, Фолклендські острови – хоч і залежна британська територія, але спортсмени з цих островів виступають окремим колективом і під власним прапором.
 
За своїм масштабом Ігри співдружності поступаються лише літнім Олімпіадам, тож не дивно, що Ігри цінуються як спортсменами, так і глядачами, які зазвичай вщент заповнюють трибуни. Зазвичай в Іграх беруть участь близько 5000 спортсменів, які змагаються у 18 видах спорту. Більшість видів спорту належать до олімпійської програми, але є чимало й неолімпійських, які популярні саме в країнах Співдружності, наприклад, нетбол або регбі-7.
 
Найбільше медалей розігрується в легкій атлетиці, де змагання проходять за олімпійською програмою. На цьогорічних Іграх легкоатлети будуть стартувати з 8 до 15 квітня. При цьому параспортсмени та звичайні атлети виступатимуть паралельно, тобто, на відміну від Олімпіад, їх змагання не розділяються в часі.
 
Фаворитами Ігор Співдружності незмінно є Англія, Канада, Австралія, Індія, ПАР, Кенія, чиї спортсмени найчастіше сходять на п’єдестал пошани.
 
Цьогоріч XXI Ігри Співдружності приймає Австралія, а саме місто Голд-Кост, що знаходиться на її східному узбережжі, і славиться своїм теплим морем та чудовими пляжами.
 
Церемонія відкриття Ігор відбулася 4 квітня на стадіоні «Каррара» за участю британського принца Чарльза. Найбільш знакові словами на церемонії відкриття Ігор співдружності, що стали заголовками газетних статей, пролунали з уст президента Федерації Ігор Співдружності Луїзи Мартін: «…more relevant than ever before.» Йдеться про те, що XXI Ігри в Голд-Кості «актуальні, як ніколи».

Вочевидь, це пов’язано із загостренням збройних конфліктів у всьому світі, на фоні яких спорт є джерелом миру та об’єднання.
«Ми маємо прекрасну нагоду стати світовим лідером у демонстрації того, як можна успішно процвітати разом, будучи надзвичайно різними, але при цьому об’єднаними – сім’єю, яка складається з 2.4 млрд людей», – сказала Луїза Мартін.
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.