Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Лига чемпионов
| Обновлено 22 февраля 2018, 11:02
9142
9

Як Шахтар перші раунди плей-офф єврокубків проводив

«Шахтар» 12-й раз гратиме весною в єврокубках за часів незалежності

| Обновлено 22 февраля 2018, 11:02
9142
9
Як Шахтар перші раунди плей-офф єврокубків проводив
Bongarts. Шальке - Шахтер

Вперше в єврокубкову весну «гірники» вийшли в сезоні-2004/05, в перший повноцінний сезон Мірчі Луческу на посту головного тренера. Команда під його керівництвом вийшла до 1/16 Кубка УЄФА, посівши третє місце в групі Ліги чемпіонів, пропустивши вперед «Барселону» та «Мілан», але залишивши за бортом єврокубків «Селтік».

Суперником в 1/16 Кубка УЄФА стали ще одні гірники – німецький «Шальке», який за підсумками того сезону став віце-чемпіоном Німеччини та фіналістом кубка країни. Перша зустріч відбувалась на Регіональному спортивному комплексі «Олімпійський» (тодішня домашня арена донецького клубу) у Донецьку і зібрала на трибунах 24 тисячі глядачів. За українців тоді «капітанив» Анатолій Тимощук, який шістнадцятого лютого вивів свою команду на поле. Старт поєдинку вийшов провальним, вже на 7-й хвилині після вишуканого пасу з ліній штрафного майданчика відзначився Аїлтон. Діло йшло до програшу, та на 85-й хвилині Брандао замкнув дальню штангу, чим врятував нічию для свого клубу.

Перед матчем-відповіддю перевагу мав «Шальке», проте всупереч всяким очікуванням «Шахтар» взяв гору. Агахова в середині першого тайму здійснив сольний рейд, який завершив точним ударом. До фінального свистка рахунок не змінився і донеччани пройшли до наступної стадії турніру, де в 1/8 поступилися нідерландському АЗ.

В наступному сезоні «Шахтар» знову вийшов в 1/16 Кубка УЄФА, але цього разу «гірники» подолали груповий етап цього турніру. Опонентом  «Шахтаря» став французький «Лілль». Команда, яка вибила з Ліги чемпіонів «Манчестер Юнайтед» і пропустила в 1/8 «Вільяреал» та «Бенфіку» та була чинним віце-чемпіоном Франції. Першу зустріч донеччани проводили на виїзді і до 77-ї хвилини горіли з рахунком 3:0. В боротьбу за вихід в наступний раунд гірників повернули Брандао, який забив на 89-й хвилині. та Чипріан Маріка, відзначившийся на 90-й. 3:2 - непоганий результат виїзного матчу, для проходу далі «Шахтарю» вистачало одного голу, забитого в домашньому матчі. Та на жаль, команди розписали суху нічию і далі покрокувала французька команда.

Донецька команда рук не склала і вже в наступному сезоні втретє поспіль вийшла в 1/16 Кубка УЄФА, посівши третє місце в групі Ліги чемпіонів. У суперниках знову французький клуб, щоправда, цього разу не такий грізний – «Нансі». Перший матч проходив в Донецьку. «Шахтар», як і два роки перед тим, пропустив першим, на 81-й хвилині відзначився Марк-Антуан Фортюн. Та вже через три хвилини Даріо Срна зрівняв рахунок. «Гірники» повністю повторили сценарій двохрічної давності із «Шальке». Перемога 0-1 - і донецький клуб в 1/8 Кубка УЄФА. Єдиний гол на рахунку Фернандіньо.

Єврокубковий сезон-2007/08 закінчився для «Шахтаря» на груповій стадії Ліги чемпіонів. Четверте місце в групі D - і вперше за чотири роки команда Мірчі Луческу залишилась без євровесни. Всю свою накопичену енергію гравці витратили в наступному «трофейному» сезоні. Першим на шляху до титулу був «Тоттенгем». У першому матчі «гірники» атакували упродовж всього поєдинку, проте відкрити рахунок вдалося лише під завісу поєдинку. Тоді ще не «султан» і навіть не «царь» Євген Селезньов у повітрі переграв голкіпера гостей і відправив м'яч у сітку воріт. Успіх закріпив Жадсон.  «Шахтар» їхав на «Вайт Гарт Лейн» із комфортною перевагою у два м'ячі. Врівноважити шальки терезів спробував Дос Сантос ударом в «дев'ятку» воріт П'ятова. Та на більше шпор не вистачило, а гірники на 88-й хвилині. розіграли класну комбінацію, яку ударом з кута штрафного майданчика завершив Фернандіньо. В підсумку «Шахтар» пройшов далі і згодом став володарем Кубка УЄФА.

Перебуваючи в стані ейфорії, наступного сезону донецький клуб у другому раунді кваліфікації вилетів з Ліги Чемпіонів від румунської «Тімішоари». Та досить легко вийшов з групи тепер вже нового за назвою турніру Ліги Європи і знову зіграв в 1/16 фіналу. Повторити успіх минулого сезону, на жаль, не вдалося. Суперником донеччан знову став англійський клуб – «Фулхем». Перший матч «гірники» проводили на виїзді і пропустили вже на старті поєдинку. Золтан Геро на 3-й хвилині засмутив українських вболівальників. В середині тайму Луїс Адріано відновив паритет, але у другому таймі англійці добились свого і таранний форвард Бобі Замора встановив остаточний рахунок матчу -  2:1. Матч-відповідь також розпочався не надто вдало для донецького клубу – в середині першого тайму Бреде Хангеланн відкрив рахунок. «Шахтар» спромігся лише раз відповісти голом Жадсона, та цього виявилось замало. Далі пройшли англійці, які у тому розіграші дійшли до фіналу турніру.

Сезон-2010/11 можна назвати знаковим для «Шахтаря», адже тоді «гірники» вперше пробилися до плей-офф Ліги чемпіонів, причому зробили це з першого місця, залишивши позаду «Арсенал», «Брагу» та «Партизан». В 1/8 Ліги чемпіонів жереб звів донеччан із теперішнім суперником, римською  «Ромою, віце-чемпіоном та фіналістом Кубку Італії. Протистояння вийшло направду видовищним, особливо для українських уболівальників. Тоді у складі донеччан феєрили Вілліан, Фернадінью, Жадсон, Мхітарян. У першому матчі, який відбувся на «Стадіо Олімпіко», команди влаштували справжню перестрілку. На гол Перотти гості відповіли влучними ударами Жадсона, Кости та Адріано, і це лише перший тайм. У другому таймі «Шахтар» грав по рахунку, а «Рома» намагалась виправити ситуацію, та спромоглася лише на шедевр імені Менеза. Це був останній м'яч римлян у протистоянні. Та донеччани свого останнього слова ще не сказали і у матчі-відповіді відвантажили супернику ще 3 м'ячі – дубль Вілліана та гол Едуардо. У підсумку 6:2 на користь української команди і перший в її історії чвертьфінал Ліги чемпіонів.

Через два роки «гірники» повторили успіх і знову вийшли в 1/8 Ліги чемпіонів. Правда, цього разу зробили це з другого місця і отримали в суперники грізну на той час дортмундську «Боруссію». Перед першим матчем, який відбувся на «Донбас Арені», німецькі вболівальники говорили, що нічия їх цілком влаштує. З цим не погодились футболісти донецького клубу і першими відкрили рахунок. Це Даріо Срна на 31-й хвилині влучно пробив зі штрафного, та за 10 хвилин Левандовскі відновив паритет. У другому таймі гірники знову пішли вперед і були винагороджені за свою хоробрість – на 68-й хвилині Коста знову виводить свою команду вперед, та у «джмелів» знову знайшлися аргументи у відповідь у вигляді голу зі стандарту від Хумельса. Нічия 2:2, і вболівальники BVB цілком задоволені. І їхня радість не була даремною, адже за підтримки власних трибун «Боруссія» каменя на камені не залишила від надій «Шахтаря» на чвертьфінал, забивши тричі і не пропустивши у відповідь.

Після перерви довжиною в чотири роки «Шахтар» повертається в плей-оф Ліги Європи. Ця єврокубкова дуель насамперед згадується, як останній до сих пір матч донецької команди в єврокубках на рідній арені. 11 березня 2014-го в рамках 1/16 Ліги Європи гірники вдома приймали чеську «Вікторію». Це був матч-відповідь, перший закінчився з рахунком 1:1. Гол за донецьку команду забив Адріано. При 36 тисячах рідних уболівальників «Шахтар» у першому таймі пропустив двічі і до кінця зустрічі спромігся лише на гол престижу. Все той же Адріано встановив остаточний рахунок матчу. 2:3 за сумою матчів, і далі пройшла «Вікторія».

Всі проблеми, які просто таки лавиною зійшли на клуб, не завадили йому в наступному сезоні втретє в історії вийти в 1/8 Ліги чемпіонів. Жереб був нещадний до чемпіона України: топ світового футболу – мюнхенська «Баварія». Перший матч пройшов на «Арені Львів» за безкомпромісної боротьби.  Вболівальники голів так і не побачили. Рахунок 0:0 вселяв певний оптимізм перед матчем на «Альянц Арені», та червона Кучера і пенальті у ворота української команди вже на третій хвилині матчу ставили хрест на надіях про вихід до наступного раунду. В підсумку 7:0, і «Шахтар» залишився за бортом турніру.

Через одинадцять років «гірники» знову зустрілися зі своїм першим суперником в плей-офф єврокубків – «Шальке». Знову стадія 1/16 турніру, знову нічия в домашньому матчі і знову декласування суперника на його полі, правда, тепер із розгромним рахунком 0:3 - відзначилися Марлос, Феррейра, Коваленко.

В попередньому сезоні команду очолив новий тренер – Пауло Фонсека, та він не став змінювати традицій і першому ж своєму сезоні вивів команду в весняну частину Ліги Європи. Всі ми прекрасно пам'ятаємо перший матч між «Шахтарем» і «Сельтою», у якому забив тодішній новачок Бланко-Лещук. Звісно ж, всі ми також пам'ятаємо цей «намальований» Йоном  Гвідетті пенальті на дев'яностій хвилині матчу-відповіді і поразку в овертаймі.

Майбутнє протистояння «Шахтаря» та «Роми» має досить багато паралелей з протистоянням українських і німецьких «гірників». «Рома» так само була першим суперником донецького клубу в плей-офф, тільки Ліги чемпіонів, а не Ліги Європи. «Рома» також на момент першого протистояння з «Шахтарем» була віце-чемпіоном і фіналістом кубка своєї країни. Ну і, сподіваємось, що «Рома», так само як і «Шальке», буде двічі переможена донецьким «Шахтарем».

Мирон СТАН

Фото Getty Images

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Итальянский топ-клуб может летом подписать Довбика
Футбол | 24 апреля 2024, 14:37 6
Итальянский топ-клуб может летом подписать Довбика

Форвард «Жироны» может продолжить карьеру в «Наполи»

ВИДЕО. В УЕФА поздравили легенду Динамо с ДР и вспомнили его гол топ-клубу
Футбол | 25 апреля 2024, 12:17 5
ВИДЕО. В УЕФА поздравили легенду Динамо с ДР и вспомнили его гол топ-клубу

Сегодня, 25 апреля, Олегу Гусеву исполнился 41 год

Комментарии 9
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
NEVALACHKA
От читаю про ці матці і ностальгія за тими часами, були в нас хороші команди і футболісти!
Bacardi
спасибо . интересно. освежил память ) ++++
slavaodina
Спасибо за хорошую статью и интересный анализ. Хочется верить в дальнейший успех Шахтера. Несмотря на более звучные имена прошлых лет, у сегодняшнего Шахтера есть Фонсека (ИМХО как тренер он на голову выше Луча), и новые таланты. Причем некоторые из них за нашу сборную играют. В любом случае, сегодняшний матч внушает оптимизм!
torgrim
а просто статистику коротко можно в начале или вконце материала? ну нет времени все перечитывать