Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина
| Обновлено 09 января 2018, 22:34
2471
0

Олена САМБУРСЬКА: «Головна мета для України - здобути путівки на ЧЄ»

Українська баскетболістка про виступи в Румуніїї та в національній збірній

| Обновлено 09 января 2018, 22:34
2471
0
Олена САМБУРСЬКА: «Головна мета для України - здобути путівки на ЧЄ»
ФБУ. Елена Самбурская

Олена Самбурська цієї осені повернулася до збірної України і суттєво урізноманітнила дії нашої команди у задній лінії, додала бажаної швидкості і дуже органічно вписалася у суттєво оновлений колектив нашої команди. Проте, минулий рік подарував їй чимало випробувань. Захисниці , яка пережила низку травм довелося шукати новий клуб, у наслідок чого вона опинилася у румунському Клужі, не найкращому клубі не найсильнішого чемпіонату. Там також напередодні новорічних свят вона зазнала незначних ушкоджень, які втім не завадили їй дебютувати у чемпіонаті Румунії і зараз вона сповнена бажання набувати ігрової практики і бути корисною збірній

- Скажи, як наприкінці минулого року ти опинилася у Румунії і крім того не найсильнішій команді чемпіонату, які цілі і завдання стоять перед Клужем у цьому сезоні?
- Так сталося, що у мене були доволі тривалі проблеми зі здоров’ям і через це я на деякий час випала із гри, втратила багато часу. Я прекрасно розуміла, що на цьому етапі для мене дуже важлива ігрова практика, знову відчути навантаження, ігровий ритм. Рівень команди у моєму випадку значення не мав, тому я і опинилася у Румунії. Те що команда не найсильніша мене не обходить, хоча звісно, хотілося б вийти у плей-офф. В цьому сенсі у нас важлива гра із Александрією наприкінці тижня.

- Перед Новим Роком ви поступилися своїм безпосереднім суперницям із Арада, чи слід чекати якість тренерські перестановки у вас?
- По ходу сезону поразки і перемоги, це звичайний робочий процес, найголовніше вміти робити правильні висновки, ставати сильніше і покращувати результати безпосередньо перед іграми на виліт, а чи будуть зміни, це уже справа керівництва клубу.

- Ти уже достатньо багато поїздила баскетбольною Європою чи можеш порівняти румунський чемпіонат із «сусідніми» болгарським, угорським, українським зрештою?
- У кожній країні, у будь-якому чемпіонаті є команди по слабкіше, а є хороші, міцні. Мені здається, що чемпіонат Угорщини більш конкурентний, у Румунії теж зараз дуже непоганий рівень, щодо Болгарії, то зараз там увели заборону на легіонерок терміном на 3 роки, тому думаю, що зараз український і болгарський чемпіонат приблизно на одному рівні. Хоча, як показав матч у листопаді, наша збірна суттєво сильніша за болгарську. У нас більша частина збірниць грає за кордоном, а у болгарок переважно вдома.

- Як ти взагалі оцінюєш для себе минулий рік і як зустрічала новий?
- Новий рік у мене пройшов у роботі. Щодо минулого року, то можу оцінити його як вдалий. Так мені довелося змінити команду, але це нормальна практика для гравця. Позитивним є і те що після великої перерви я знову граю у баскетбол, більше того я знову у складі національної збірної, для мене це дійсно великий успіх, тим паче що ми впевнено виграли 2 матчі на старті кваліфікації. Час на місці не стоїть і я сподіваюся що зможу знайти ще «свого» тренера, який буде бачити як краще мене використовувати.

- Чи відрізняється румунський Новий рік від нашого чи є хороші подружки у команді з ким приємно провести час, адже ти єдина українка у балкано-американському колективі?
- Чим відрізняється  Новий рік? Мабуть тим, що у нас це велике свято з усіма належними наслідками , а для них це звичайний  вечір, можливо, хіба що з більш святковою, якоюсь спеціальною вечерею. Різдво вони відзначають більш гамірно, у них це свято №1, хоч вони і православні, але Різдво зустрічають раніше ніж ми, українське Різдво у нас у команді пройшло як звичайний тренувальний день. Подружки у команді, звісно у мене є та й загалом атмосфера тут дуже хороша у колективі.  

- А прізвисько тобі дали у колективі?
- Як тільки мене тут не називали, і Сімба, і Самба, як і у збірній України, і просто Олена, теж часто звертаються.

- Ти дуже активна у інстаграмі постиш новеньке постійно чи надходили пропозиції по рекламі?
- Відбою від рекламодавців немає, постійний потік, але ж я не забуваю, що у першу чергу, я – баскетболістка. (Усміхається)

- Як ти оцінюєш своє повернення до збірної України у матчах із голландками і з болгарками?
- Важко робити, якісь висновки про збірну, адже ми провели разом лише 10 днів. Якщо порівнювати із тією збірною, у якій я грала раніше, то вона змінилася мабуть на 95% і гравці, і тренери, персонал. Для початку відбору, я гадаю, ми показали гідний результат. Щодо Бошковіча, то він справив на мене враження справжнього професіонала і працювали ми у задоволення.

- Як гадаєш, чи можемо ми поборотися за пряме попадання на ЄвроБаскет, для цього необхідно бодай раз перегравати іспанок?
- Важливо, що зараз у збірній у нас підібрався відмінний колектив, дуже велике бажання працювати разом і досягати успіху. Шанс завжди є у всіх, хтось зможе скористатися своїм шансом, а хтось ні. Для загального успіху, особливо коли суперниці настільки сильні як збірна Іспанії, потрібна і часточка везіння. Коли ми роз’їжджалися, то настрій у всіх був відмінний, прощалися до лютого місяця, то сподіваюся, що побачимося знову разом. Правильна командна хімія дуже важлива, вона допомагає перемагати будь-кого. Це має розуміти кожна із нас, усі хто приїхали захищати честь країни.

- Суперниці цього разу у вас будуть серйозніші ніж восени…
- Про іспанок нічого й говорити, вони чемпіонки Європи, усе ясно без зайвих слів, з іншого боку – це надмотивація для нас і після гри ми можемо стати тою командою, яка переграла чинних чемпіонок. Дівчатам слід згадати, як вони раніше перегравали чемпіонок континенту.

Такі збірні як голландки дуже небезпечні,  їх ніколи не зараховували до топ-команд Європи, а добротні команди, які грають без тиску відповідальності, розкуто являють велику загрозу. Удома ми маємо підготуватися на 101%, повна концентрація і жодної недооцінки.

- Ти як вихованка миколаївського баскетболу, як гадаєш чи змогло б твоє місто прийняти один із домашніх матчів збірної?
- Я впевнена, що Миколаїв міг би прийняти матч жіночої збірної, зала хороша у нас є, чула там навіть Матч зірок Суперліги ось буде зовсім скоро, вболівальники дуже активні і дійсно баскетбольні, які розуміються на грі, а матч збірної України без сумніву став би подією для міста!

- Які твої цілі на Новий 2018 рік?
- Хотілося б, щоб новий рік був багатим на події і щоб плани ставали реальністю, але думаю, головна мета для нас вийти з групи і здобути путівки на ЄвроБаскет - 2019.

 

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Таблица УПЛ. Шахтер увеличил отрыв от конкурентов после победы над Зарей
Футбол | 19 апреля 2024, 06:45 172
Таблица УПЛ. Шахтер увеличил отрыв от конкурентов после победы над Зарей

Горняки могут попасть напрямую в групповой раунд Лиги чемпионов 2024/25

Вондроушова остановила Соболенко в Штутгарте и может сыграть с Костюк
Теннис | 19 апреля 2024, 18:17 4
Вондроушова остановила Соболенко в Штутгарте и может сыграть с Костюк

Маркета прервала серию из пяти поражений в матчах с теннисистками из топ-10

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.