Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 03 сентября 2017, 19:44
3231
2

Переможний дубль Мерседес в Італії

Льюіс Хемілтон впевнено переміг і вперше в сезоні очолив особистий залік

| Обновлено 03 сентября 2017, 19:44
3231
2
Переможний дубль Мерседес в Італії
Цього року небесна канцелярія вирішила, що в Італії без її втручання уїк-енд вийде не надто цікавим, тож вирішила серйозно втрутитися. Вже на старті першої практики, яка зазвичай починається мляво на ще слизькій трасі, пілоти почали активно працювати, бо всі знали, що дощ може піти будь-якої миті. Зрештою він пішов, але сильно на роботу не вплинув. Так само сухо було і під час другого тренування. Найцікавіше погода припасла на суботу – над королівським парком поливало мов з відра й уже в третій практиці не всі пілоти навіть виїжджали на трасу.
 
Кваліфікація узагалі перетворилася на велике чекання – чекання нормальних для сесії умов. Першу сесію після вильоту Грожана через аквапланування зупинили на понад дві години. Після продовження дощ то стихав, то посилювався і решту кваліфікації найбільш важливим було правильно вибрати шини – проміжні чи для сильного дощу. Зрештою за таких складних умов поул з нереальною перевагою у понад секунду здобув Льюіс Хемілтон. Таким чином встановивши новий рекорд Формули 1, адже його суботня звитяга стала вже 69-ю в кар’єрі. Друге та третє місця зайняли пілоти Ред Булл, але на машинах обох в Монці міняли елементи силової установки, тож місце на першому ряду дісталося Ленсу Строллу – канадець неймовірно виступив у вирішальний момент! Другий ряд (враховуючи штрафи інших) дістався Окону з Боттасом, а третій – Феррарі, пілоти якої на домашній для команди трасі вирішальну сесію кваліфікації просто провалили.
 
Попри вельми незвичні результати стартове поле виглядало зовсім інакше здебільшого через надзвичайно велику кількість штрафів. Одразу семеро пілотів отримали штрафи за заміну елементів силової установки: Ферстаппен, Хюлькенберг, Сайнс, Ріккардо, Палмер, Алонсо і Вандорн. Серхіо Перес втратив 5 місць за заміну коробки передач. Грожана, що так і не проїхав жодного швидкого кола, стюарди допустили до гонки. Штрафи сильно перемішали стартове поле, наприклад, Кевін Магнуссен, який вибув уже після першої кваліфікації, стартував з 9-ї позиції, а Серхіо Перес попри власний штраф  і 11-те місце у кваліфікації, стартував десятим.

 
Сьогодні ж небо над Монцою було майже безхмарним, тож потреби в дощовій ґумі вже не було, зате у всіх були 6 свіжих не обкатаних комплектів сліків. Всі гонщики мали вільний вибір шин для старту, а вибирати могли з-поміж комплектів Medium, Soft, SuperSoft, привезених Піреллі на етап. Шинники ще в п’ятницю після тренувань спрогнозували, що більшість в гонці обмежиться єдиним піт-стопом. На старт гонки Ферстаппен, Ріккардо, Палмер і Алонсо обрали шин Soft, решта гонщиків – SuperSoft.
 
Старт гонки видався вкрай цікавим: якщо Хемілтон спокійно зберіг лідерство, то позаду британця відбувалася напружена боротьба за позиції. Окон вийшов на друге місце, обігнавши Стролла, Райкконен пройшов Боттаса. Макс Ферстаппен просто чудово піднявся на 5 позицій – з 13-ї на 8-му. В останньому повороті дуель двох фінів поновилася і Валттері вийшов вперед, Кімі спробував контратакувати на прямій, але Мерседес №77 залишилася попереду.
 
Боттас швидко знайшов потрібний темп і на 3-му колі обігнав Стролла, а на 4-му – Окона, вийшовши на друге місце позаду напарника. На тому ж таки 3-му колі Феттель обігнав Райкконена, а Ферстаппен зіткнувся з Массою у першій шикані. Внаслідок цього на Ред Булл стався прокол переднього правого колеса і Макс повільно попрямував до механіків. Попри невдоволення голландця стюарди не знайшли нічого кримінального в діях Феліпе, а от Ферстаппен після повільного повернення в бокси та позапланового піт-стопу повернувся в гонку останнім.
 
Поки пілоти Мерседес поїхали у відрив, то у гонщиків Скудерії справи йшли значно складніше. Феттель на 4-му колі обігнав Стролла і на 7-му Окона, вийшовши на третє місце. А от Райкконен застряг позаду Ленса. На деякий час найцікавішою ситуація була саме в тріо Окон – Стролл – Райкконен, двоє останніх їхали в зоні дії DRS, проте нічого не могли зробити з конкурентом попереду.
 
Зрештою ситуація в гонці стабілізувалася і залишалося чекати на піт-стопи. Як виявилося чекати довелося недовго. В Феррарі вирішили, що найкращим варіантом для обгону Стролла з Оконом буде піт-стоп і вирішили застосувати підрізку. Кімі вже на 16-му колі вирушив на свій єдиний піт-стоп, де отримав комплект Soft. Водночас заминка з переднім лівим колесом вартувала фіну близько секунди. В Форс Індії вирішили реагувати миттєво, тому вже на наступному колі в бокси звернув Окон. Естебана механіки обслужили без заминок і він на трасу повернувся попереду Феррарі. Ще колом пізніше на піт-стоп поїхав Стролл, але і канадець через проблеми з заднім лівим колесом затримався на секунду-півтори, повернувшись в гонку позаду Райкконена. Лідери ж продовжували їхати не поспішаючи в бокси.
 
В середині пелотону досить жорсткою вийшла боротьба між Палмером і Алонсо – Джоліон зрізав другу шикану і повернувся попереду іспанця, але позиції пілоту Макларен не повернув. Фернандо одразу звернув увагу команди на це і ще довго з’ясовував чи покарали англійця. А Палмер отримав п’ятисекундний штраф, який відбув на піт-стопі, щоправда пізніше змушений був зійти через проблеми, побачені командою на телеметрії.
 
Навряд чи хтось сильно здивувався з того, що знову найбільш напруженою була боротьба між Оконом, Райкконеном і Строллом, які попутно наздоганяли тих гонщиків, які ще не побували на піт-стопі. Зрештою на 26-му колі Кімі таки зумів підібрати ключі до захисту Естебана і перед першим поворотом обігнав Форс Індію француза. Трійка лідерів тим часом ще більше відривалася від решти пелотону.
 
На 32-му колі в бокси поїхав Феттель – підрізати Боттаса він звісно не міг, але чекати довше сенсу вже не було. «Срібні стріли» відреагували на зупинку Себастьяна і на двох наступних колах в боксах побували Льюіс з Валттері. Останнім без піт-стопа на трасі залишався Ріккардо, який стартував на більш жорсткому комплекті, та зрештою й австралієць поміняв ґуму на 38-му колі, отримавши комплект SuperSoft.
 
Даніель одразу почав штампувати швидкі кола одне за іншим і стало зрозуміло, що він швидко наздожене Райкконена. Так і сталося – вже на 41-му колі Ріккардо обігнав фіна, вийшовши на четверту позицію. Темп Ред Булл був таким, що дозволяв наздогнати навіть Феттеля, який збавив оберти через проблеми з керуванням машини.
 
Останні десять кіл гонки пройшли під акомпанемент гонитви Ріккардо за Феттелем і місцем на подіумі та боротьби між Форс Індією та Вільямс. Якщо Окон був далеко, то Стролла наздогнав Масса до якого швидко приєднався Перес. Та попри мінімальні відриви ані Феліпе, ані Серхіо покращити позицію не вдалося.
Ріккардо скоротив відставання від Феттеля до трьох секунд, але водночас було ясно, що до картатого прапора чотириразовий чемпіон залишиться попереду, тому Даніель припинив свою шалену гонитву. За два кола до фінішу синхронно в бокси заїхали Алонсо й Ерікссон – команди вирішили стратегічно не фінішувати в гонці.
 
 Поул, спокійне лідерство і така сама безсумнівна перемога сьогодні дісталася Хемілтону. Тріумф британця став шостим в сезоні та 59-м у кар’єрі. Більше того, це вперше в сезоні той самий пілот переміг у двох гонках поспіль. Та найголовнішим стало те, що Льюіс уперше в сезоні очолив особистий залік! Щоправда відрив від Феттеля складає лише 3 очка.
 
Боттас фінішував другим і це став третій переможний дубль Мерседес у сезоні. Феттель розчарований сильним відставанням від «срібних стріл» та проблемами з машиною таки дістався до останнього місця на подіумі, де отримав свою порцію овацій відданих вболівальників Феррарі.
 
Пілоти Форс Індії сьогодні на трасі не перетиналися і довели, що рожеві машини наразі є найкращими серед інших. Ну і Макс Ферстаппен попри відставання у коло і два піт-стопи, перший з яких вийшов вимушеним, таки дістався фінішу, замкнувши залікову зону. На цьому європейська частина чемпіонату закінчилася, попереду сім етапів у Азії та Америці.

 
За два тижні в Сінгапурі – на «території Феррарі» – боротьба в чемпіонаті продовжиться!

В'ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ

Гран Прі Італії

 

Пілот

Команда

Час

Піт

1.

Л. Хемілтон

Mercedes

1:15:32.312

1

2.

В. Боттас

Mercedes

+ 4.471

1

3.

С. Феттель

Ferrari

+ 36.317

1

4.

Д. Ріккардо

Red Bull

+ 40.335

1

5.

К. Райкконен

Ferrari

+ 1:00.082

1

6.

Е. Окон

Force India

+ 1:11.528

1

7.

Л. Стролл

Williams

+ 1:14.156

1

8.

Ф. Масса

Williams

+ 1:14.834

1

9.

C. Перес

Force India

+ 1:15.276

1

10.

М. Ферстаппен

Red Bull

+ 1 коло

2

11.

К. Магнуссен

Haas

+ 1 коло

1

12.

Д. Квят

Toro Rosso

+ 1 коло

1

13.

Н. Хюлькенберг

Renault

+ 1 коло

1

14.

К. Сайнс

Toro Rosso

+ 1 коло

1

15.

Р. Грожан

Haas

+ 1 коло

2

16.

П. Верляйн

Sauber

+ 2 кола

1

17.

Ф. Алонсо

McLaren

+ 2 кола / не фінішував

2

18.

М. Ерікссон

Sauber

+ 2 кола / не фінішував

2

Найшвидше коло гонки: Даніель Ріккардо, Red Bull – 1:23.361 (49-те коло)

Не фінішували:

С. Вандорн

McLaren

35 коло

силова установка

Дж. Палмер

Renault

32 коло

механічні проблеми

Особистий залік

1.

Л. Хемілтон

Mercedes AMG Petronas F1 Team

238

2.

С. Феттель

Scuderia Ferrari

235

3.

В. Боттас

Mercedes AMG Petronas F1 Team

197

4.

Д. Ріккардо

Red Bull Racing

144

5.

К. Райкконен

Scuderia Ferrari

138

6.

М. Ферстаппен

Red Bull Racing

68

7.

С. Перес

Sahara Force India F1 Team

58

8.

Е. Окон

Sahara Force India F1 Team

55

9.

К. Сайнс

Scuderia Toro Rosso

36

10.

Н. Хюлькенберг

Renault Sport Formula 1 Team

34

11.

Ф. Масса

Williams Martini Racing

31

12.

Л. Стролл

Williams Martini Racing

24

13.

Р. Грожан

Haas F1 Team

24

14.

К. Магнуссен

Haas F1 Team

11

15.

Ф. Алонсо

McLaren Honda Formula 1 Team

10

16.

П. Верляйн

Sauber F1 Team

5

17.

Д. Квят

Scuderia Toro Rosso

4

18.

С. Вандорн

McLaren Honda Formula 1 Team

1

Кубок конструкторів

1.

Mercedes AMG Petronas F1 Team

Mercedes

435

2.

Scuderia Ferrari

Ferrari

373

3.

Red Bull Racing

TAG Heuer

212

4.

Sahara Force India F1 Team

Mercedes

113

5.

Williams Martini Racing

Mercedes

55

6.

Scuderia Toro Rosso

Renault

40

7.

Haas F1 Team

Ferrari

35

8.

Renault Sport Formula 1 Team

Renault

34

9.

McLaren Honda Formula 1 Team

Honda

11

10.

Sauber F1 Team

Ferrari

5

 

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Таблица Ла Лиги после Эль Класико, победы Жироны и поражения Атлетико
Футбол | 23 апреля 2024, 12:00 0
Таблица Ла Лиги после Эль Класико, победы Жироны и поражения Атлетико

19–22 апреля состоялись матчи 32-го тура чемпионата Испании 2023/24

Цуренко проиграла на старте супертурнира в Мадриде
Теннис | 23 апреля 2024, 14:34 12
Цуренко проиграла на старте супертурнира в Мадриде

Александра Эала из Филиппин обыграла Лесю в трех сетах

Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
hybrid
не кваліфікація, а цирк якийсь. пацани отримують мільйони за те, що ніби є найкращими водіями світу, сидять в найбезпечніших машинах світу, а не можуть проїхати в дощик, бо небезпечно страшенно. а коли їм нарешті дозволяють, то вже на наступному колі всі перезуваються в інтери. маразм.
зате ми хало будемо чіпляти. а відмінити дурнувате правило, через яке люди змушені їхати в дощ з сухими налаштуваннями - то нє.