Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Легкая атлетика
|
1621
1

Ігор ГОЦУЛ: «Не почув від Повх і Земляк, що вони не вживали допінг»

Президент ФЛА повідомив, що українки намагаються довести неправильність процедури взяття допінг-проб

Ігор ГОЦУЛ: «Не почув від Повх і Земляк, що вони не вживали допінг»
Getty Images. Олеся Повх
Президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул прокоментував звинувачення у вживанні допінгу українок Повх і Земляк.
 
— Як гадаєте, чи має право на життя контраверсійна думка: менше почали вживати заборонене, після чого результати «просіли» і стали чеснішими…
— Мені щиро хочеться вірити, що спортсмени стали чесніші, і вважаю, що є підстави так думати. Щодо результатів, то є фахові люди, які мусять знайти відповідь на це питання. Я ж готовий долучитися і допомагати у пошуку відповідей.
 
— Ви так само були заскочені допінговим скандалом Ольги Земляк та Олесі Повх у день вильоту до Лондону?
— Неодноразово ФЛАУ оголошувала про свою нульову толерантність до допінгових питань. Говорили про те, що в нас не буде політики подвійних стандартів стосовно цього. На жаль, не всі спортсмени і тренери зрозуміли, що часи змінилися, й у світовій легкій атлетиці відбувся етичний перехід стосовно допінгу. Якщо ще десять років тому про спортсмена, який «попався», могли говорити «ой, йому не пощастило…», то нині ці заборонені препарати прямо називають обманом, шахрайством, нечесною грою. Наша позиція тут не зміниться і буде жорсткою: не може бути винятків у ставленні до допінгу, причому незалежно від імені, досягнень та заслуг атлетів. Щойно ця людина визнається винною, вона нестиме покарання за це.
 
— Земляк і Повх заявляли про несертифіковані лабораторії, які брали проби…
— Я з сумом спостерігав метушню навколо цього та коментарі горе-фахівців і самих спортсменок. У зв’язку з інцидентом важко втриматися від однієї аналогії. Нині в Україні, на щастя, почалася більш жорсткіша боротьба з корупцією. Часто чиновник, якого ловлять, починає говорити не по суті, а чіпляється за процедурні моменти, наприклад, чи мали право його «прослуховувати». Зверніть увагу на скандал із Олею та Олесею: з сумом констатую, що не почув від спортсменок такого: «Ми даємо слово, ми присягаємося, що ми не вживали заборонених препаратів, не порушували жодним чином заборони і т.д». Вся риторика намагалася довести неправильність процедури.
 
— Водночас ніхто не може стовідсотково сказати сьогодні, що ці легкоатлетки винні…
— Абсолютно вірно. Їм тільки пред’явлено звинувачення, і в атлеток є можливість довести свою невинність. Більше того, ФЛАУ буде всіляко допомагати атлеткам це доводити, якщо в них є відповідні аргументи. Але це робиться не на прес-конференціях, а юристами та лікарями. Якщо Ольга та Олеся скажуть, що вони невинні і зможуть це довести, ми будемо їм допомагати. Якщо ж аргументи відсутні, то, на жаль, наші шляхи розходяться.
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

В Челси принято решение о будущем Мудрика
Футбол | 24 апреля 2024, 19:01 3
В Челси принято решение о будущем Мудрика

«Пенсионеры» расставили приоритеты в отношении украинца

В Барселоне подтвердили, что Хави останется по окончании сезона
Футбол | 25 апреля 2024, 09:45 1
В Барселоне подтвердили, что Хави останется по окончании сезона

Специалист доверяет каталонскому проекту

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
okijizo
Леся та Ольга вже скільки років у спорті , не думаю що вони могли вжити щось заборонене.З іншого наші легкоатлети не настільки багаті як наприклад тенісисти чи футболісти та боксери які можуть наймати цілі команди по підбору препаратів не заборонених для вживання. могли і бадягу підсунути.
З другого боку за що отримує гроші лабораторія Вада в Україні якщо така є чи вони тільки кал та мочу збирають.