Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Разное
| Обновлено 21 сентября 2016, 14:52
1155
0

Андрій ПОДКОВИРОВ: «Заповнені трибуни - ознака прогресу в грі збірної»

Авторитетний український тренер впевнений, що українська збірна на вірному шляху

| Обновлено 21 сентября 2016, 14:52
1155
0
Андрій ПОДКОВИРОВ: «Заповнені трибуни - ознака прогресу в грі збірної»
Андрей Подковыров

З якого дива ми маємо обігрувати зараз Словенію? Збірна України перебуває на початку шляху – так можна стисло окреслити точку зору Андрія Подковирова щодо виступів підопічних Євгена Мурзіна у кваліфікаційному турнірі ЄвроБаскета-2017. Авторитетний український тренер при цьому зазначає – заповнені трибуни у Палаці Спорту свідчать про прогрес у грі збірної України.

- Невже Словенія була таким нездоланним бар’єром для нашої команди?
- У першу чергу я хотів би привітати увесь тренерський штаб з тим, що збірна України буде представлена у фінальній частині Чемпіонату Європи. Це по-перше. Щодо того, що не всі питання залежали від збірної України. Дійсно, тут підгрупа і формула вийшла така, що перше місце гарантує вихід до фіналу, друге місце – команда, яка обіграла усіх, хто опинився нижче, і могла не потрапити. Тут, напевно, щось не так. Хоча умови були для усіх однакові. Було б прикро, якби ми виграли усі ігри у підгрупі окрім як у команди-переможниці, і не потрапили б. Щодо того, чи можна було обігрувати Словенію? Однозначної відповіді я б не давав. Поясню чому. Якщо розглядати з точки зору конкретної гри, можна було б сказати, мовляв, коли ми повели шість очок і був шанс, але усе це в умовному способі балачки. Збірна Словенії – постійний учасник фінальних стадій Чемпіонату Європи. Олімпія Любляна – постійний учасник Євроліги УЛЄБ. Дитячі команди багато років постійно працюють за своєю системою, готують багато гравців високого рівня. Сказати так, що Україна взяла і просто зараз почне обігрувати збірну Словенії, я б так не говорив. Бо за класом команди, за майстеровитістю гравців Словенія досвіченіша за збірну України. Тому, якщо говорити об’єктивно, то я вважаю, що збірна Словенії досвіченіша і я не можу сказати, що збірна країни сильніша. А у конкретних ви падках у конкретній грі можна обіграти будь-яку команду. До того ж у цих іграх Україна демонструвала... не було такого, що провал на 20 очків і одна команда сильніша за іншу. Йшла рівна гра і десь може досвід і майстерність гравців переважили у збірної Словенії. У тій грі, яку ми зіграли з ними у гостях, навіть коли ми почали програвати -18, то хлопці не розклеїлися і не програли -20, а скоротили і у кінці була рівна гра. 6-7 очок це у баскетболі нічого не значать. Одие-два захисти, пара влучних триочкових – ось тобі і рівний рахунок. Тому, добре, що Україна зі Словенією грала і бодалася, а не програла по 20 очок. Але нічого страшного теж нема у цій Словенії. Її можна обігрувати, але для цього збірній Україні треба брати участь у більшій кількості відповідальних матчів. Тоді можемо обігрувати.

- Якщо гравці на клубному рівні гратимуть у провідних Європейських чемпіонатах.
- Звичайно. Коли гравці беруть участь у чемпіонатах інших країн, вони змагаються там у статусі легіонерів. А що таке легіонер? Цей гравець має бути кращим за місцевих гравців, запитують з них більше. І проведуть не один сезон, чи два, а гратимуть там регулярно. Тоді потім цей досвід вони зможуть реалізувати у збірній України.

- Станіслав Медведенко, коментуючи матч Україна – Словенія зауважив, що у господарів була відсутня тактична гнучкість.
- Зараз можна усе, що завгодно говорити. Можна було і так, і так. По-перше, тренеру видніше. По-друге, у нас така наявність гравців передньої лінії, що у жодній з команд нашої підгрупи таких гравців не було. Тому цілком зрозуміло, що він намагався їх використовувати. Інша справа, що вони у цій грі не показали того, що вони можуть показати. І протягом матчу посадити обох центрових на лаву запасних і спробувати інші варіанти, то це не гра експериментів. Або ж це має бути заготовка, яка постійно працює - якщо починаємо гру, і у нас не виходить, тоді граємо так. Або ж це гра, від якої залежав вихід чи не вихід. Тому тренер приймав рішення виходячи з того, що він вважав кращим. І об’єктивно – зіграй хоча б один з наших "великих" свою гру, яку вони могли показувати, то усе могло б бути по-іншому.

- Для покращення якості гри можна загострити конкуренцію у збірній, чи не так?
- Якщо з цих гравців, які потенційно можуть увійти до складу, взяти того ж Леня, Боломбоя, Гладиря, Зайцева, Пустозвонова, то вже конкуренція буде вищою. Є тривалий період, і збірна у такому складі має працювати постійно. І це не буде так, що ми одразу ж маємо обігрувати Словенію. Чого ми маємо її обігрувати? На даний момент. Якщо збірна у такому складі проводитиме і далі Чемпіонати Європи, припустимо, 10 років, і буде підпитка молодих гравців, тоді це увійде в систему. Так, як є в усіх цих збірних, включаючи збірну Словенії. А у нас поки що – початок шляху. Зформовано збірну, початок ще був за Фрателло, ті самі гравці, зараз ця збірна продовжує рух вперед і потрапили на чемпіонат Європи. Завдання виконали, добре. А там далі треба з сильними суперниками створювати цю конкуренцію, більш боєздатну команду, щоб вигравати там. Для цього треба брати участь у підготовчих турнірах з сильними суперниками. Зіграти 10 матчів і поступитися сильним, ніж вигравати у більш слабких.

- На матчі зі Словенією люди заповнили трибуни, чекали перемоги, але ж їм не поясниш, що сьогодні ми не можемо ще їх обіграти.
- Словенія дуже серйозна команда. Я не думаю, що той, хто розбирається у баскетболі, може сказати, що збірна України зараз сильніша за словенію. Не думаю. Те, що обіграти її можна – вийшли гравці на майданчик і показують свою силу. Я не вважаю, що її неможливо обіграти. Можливо. Але однозначно сказати, що ми сильніші за словенців, я б так не говорив.

- Але судячи з заповнених трибун, збірну України вболівальники люблять.
- Якщо трибуни люди заповнили і ціна квитків була дорожчою, ніж на першій грі, це свідчить про те, що збірна України грає у кращий баскетбол, більш якісний баскетбол. Бо ніякими коврижками на трибуни таку кількість людей не можна залучити. Тільки рівень гри команди. Якщо свого часу Будівельник брав участь у Євролізі і приїздила Барселона і інші клуби, звісно глядачі прийдуть і дивитимуться на якісний продукт. А приїде команда слабенька - не прийдуть. Тобто якщо Палац заповнений – збірна України на вірному шляху і я бажаю їй подальшого прогресу.

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.