Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Гребля на байдарках и каноэ
| Обновлено 22 августа 2016, 20:25
2652
1

Володимир МИЛЯН: «Золото Юрія Чебана називаю шаленим»

Голова федерації веслування на байдарках та каное Львівщини про виступи українців у Ріо

| Обновлено 22 августа 2016, 20:25
2652
1
Володимир МИЛЯН: «Золото Юрія Чебана називаю шаленим»
Збірна України з веслування на байдарках та каное успішно виступила на Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро. В активі наших спортсменів – дві медалі, одна з яких золота. Олімпійським чемпіоном  вдруге у своїй кар’єрі став Юрій Чебан (на фото). Одесит, продемонструвавши феєричний фініш, виграв фінал змагань каное-одиночок на 200 метрів. Ще одну медаль у скарбничку нашої команда поклали львів’янин Тарас Міщук та полтавчанин Дмитро Янчук. Наші спортсмени стали третіми у змаганнях каное-двійок на 1000 метрів.

- Володимире Петровичу, чи стала для Вас несподіванкою медаль Тараса Міщука та Дмитра Янчука?
- З їхньою підготовкою та їхніми силами ми розраховували на медаль. Ці хлопці – чемпіони Європи, призери етапів Кубків світу. На цій дистанції були дискваліфікованими спортсмени з Білорусі та Румунії. Спортсменів з цих країн підозрюють у вживанні допінгу. Зважаючи на це, ми розуміли: якщо Янчук та Міщук підійдуть до змагань у хорошій формі, ми можемо розраховувати на п’єдестал. Німці, які стали олімпійськими чемпіонами у цій гонці, є дуже сильними, а бразильців, вважаю, можна було перемагати. Справа  в тому, що під час гонки був зустрічний вітер, а з ним боротися нашим хлопцям не так просто, оскільки вони у своїй ваговій категорії поступалися суперникам.
 
- Чи могли хлопці розраховувати на більше, аніж бронзова медаль?
- Могли. Німці – дуже сильні, однак при певному збігу обставин їх можна було обійти. Особливо тоді, коли б не було зустрічного вітру. По телебаченню цього помітно не було. Цей вітер особливо відчувався на старті гонки.
 
- Знаю, що в Україні була дуже велика конкуренція між спортсменами хто поїде захищати честь України на цій дистанції...
- Міщук та Янчук перемогли на Кубку України. Перші два човни за підсумками Кубка України потрапляли на відбір на Олімпіаду, а згодом за підсумками результатів на етапах Кубка світу визначався склад, хто поїде до Бразилії. В Україні сьогодні є чотири дуже сильні каное-двійки: Юрій Вандюк/Андрій Рибачок (Ковель), а також Віталій Вергелес (Львів)/Денис Камерілов (Полтава) а також Богдан Чабан (Ковель)/Борислав Бизу (Южний). На щастя, система відбору на Олімпіаду у каное-двійці була строго дотримана, тому жодних питань ні в кого не виникло.
 
- Не так давно Тарас Міщук здебільшого виступав серед молоді. Чи можна сказати, що його перехід у доросле веслування дався без особливих проблем?
- Так. Успішні результати на юніорських та молодіжних змаганнях передалися і на дорослому рівні.
 
- Як зустрічатимете Тараса Міщука, до речі, єдиного з львів’ян хто повернувся додому не тільки з сувенірами, а й олімпійською медаллю?
- Наша делегація прилітає до України в середу вночі. Хочу поїхати до Києва і зустріти наших героїв. Хочу привітати не тільки Тараса Міщука та Дмитра Янчука, а й потиснути руку дворазовому олімпійському чемпіону Юрію Чебану.
 
- Як загалом оціните виступ збірної України з веслування на Олімпіаді в Ріо?
- Дві медалі – дуже хороший результат. Золото Юрія Чебана називаю шаленим. Його фінальний заїзд вболівальники називають фурором. Окрім бронзи Міщука та Янчука, у нас є два четвертих місця (байдарка-двійка жіноча та байдарка-четвірка жіноча), а також одне п’яте місце Павло Алтухова з Хмельницького (каное, 1000 м). До речі, це п’яте місце може стати четвертим, оскільки є ймовірність того, що за допінг дискваліфікують колишнього львів’янина Сергія Тарновського, який зараз виступає за Молдову.
 
- До слова, розкажіть, яка ситуація з допінгом у веслуванні?
- Можливо, питання допінгу уже набридає усім, але повинна бути якась межа. Ходять чутки, що спортсмени їдять таку хімію, що аж в це не віриться. Допінг у веслуванні загалом поширений. Росія завжди ним зловживала, інші країни також «відзначалися». Добре, що міжнародна федерація не побоялася дискваліфікувати велику кількість росіян і не допустити їх до Олімпіади в Ріо.
 
- Повертаючись до виступу нашої команди в Ріо-де-Жанейро, чи стала несподіванкою золота медаль Юрія Чебана?
- На відміну від Міщука та Янчука, Чебан здивував. На золото я не розраховував. Бачив, що цього року Юрій  був не в тій спортивній формі, у якій був раніше. У півфіналі він фінішував третім, йшов на межі потрапляння у фінал. Що цікаво, була допущена помилка організаторів, які не до кінця орієнтувалися у системі відбору спортсменів у фінал А. Допущена помилка не дозволяла Юрію Чебана змагатися за медалі у фіналі А. Юрій Чебан написав протест, мовляв була допущена помилка система відбору у фінал А, цей протест розглянули і за півтори години був результат, що Чебан виступатиме у фіналі А. Можна сказати, що цю медаль Юрій виборов сам, відвоювавши справедливість. Особливо Юрій вразив своїм фінішем. Чебан – не тільки спортсмен з великої букви, а ще й така людина. Окрім того, Чебан – великий патріот України. Він неодноразово казав, що краще мати менше грошей, але жити в Україні. Мама Юрія Чебана працює волонтером в АТО.
 
- Чи здивували Вас результати українців на Олімпіаді, які тепер виступають за інші країни?
- Дивного нічого немає. Валентин Дем’яненко родом з Черкас, а з 2007 року виступає за Азербайджан. Він виборов срібну медаль у тому заїзді, що Чебан золото. Чебан і Дем’яненко – одвічні суперники. На двох Олімпіадах Чебан переміг колишнього українця. Бачили б Ви який злий і недобрий був Дем’янко після фінішу…
 
- Колишній львів’янин Сергій Тарновський виступав за Молдову. Він виборов бронзову медаль, однак цю медаль можуть забрати, оскільки спортсмена підозрюють у вживанні допінгу. Кажуть, ці розбірки триватимуть півтора-два місяці.
- Що цікаво, у заїзді Чебана виступав ще один колишній українець – Андрій Крайтор. Він родом з Херсона, однак, виступає за Росію. У цьому фіналі він фінішував шостим. Його, мовляв, через допінг не хотіли допускати до Олімпіади, однак своє місце у Ріо-де-Жанейро він довів через суд.

Інна Осипенко-Радомська, яка виступала за Азербайджан, - зубаста спортсменка. Дуже шкода, що бронзову медаль вона здобула не за Україну. У мене не було сумнівів, що вона буде в призах. Для неї це була п’ята Олімпіада, на якій вона виборола п’яту медаль.
 
- Кажуть, що за золоту медаль Азербайджан дає спортсмену півмільйона доларів...
- Є такі чутки. В Україні сума менша – 125 тисяч доларів.
 
- Гроші – головна причина виступу українських спортсменів за інші країни?
- Так.
 
- Що утримує наших спортсменів в Україні, коли умови за кордоном суттєво кращі?
- Юрія Чебана тримає тільки патріотизм. Втім, якщо в загальному брати підготовку наших спортсменів до Олімпіади, то можна сказати, що не на сто відсотків, але добре була профінансована підготовка наших олімпійців. Вона пройшла без особливих збоїв. Раніше були певні проблеми, тому саме через це до Азербайджану перебралася Інна Осипенко-Радомська.
 
- На Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро Україна виборола 11 медалей, що є значно гірше, аніж на попередніх Олімпійських Іграх. Як оціните такий медальний доробок наших спортсменів?
- Зробили крок назад. Це результат не є несподіваним. У нас триває війна, а це накладає психологічний відтінок на спортсменів. Люди тренуються, але підсвідомо знають, що ця ситуація є дуже непростою. Потрібно аналізувати, чому так сталося. Ми мали надії на певні види спорту, однак, чомусь не вдалося. Якщо брати до уваги лише веслування, то на Олімпіадах у нас зазвичай непоганий доробок. Найголовніше те, що наша збірна є молодою, має свій потенціал. Найстарший з них – Юрій Чебан, усі інші значно молодші. Зважаючи на це, у нас є майбутнє, має бути хороша команда уже на Олімпіаду-2020.

Богдан ПАСТЕРНАК
Источник Гал-інфо
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Трубин не спас в серии пенальти. Марсель прошел Бенфику
Футбол | 19 апреля 2024, 00:51 38
Трубин не спас в серии пенальти. Марсель прошел Бенфику

Французская команда выиграла четвертьфинал ЛЕ

«Твой момент, брат». Звездный игрок Реала расхвалил Лунина
Футбол | 18 апреля 2024, 18:58 0
«Твой момент, брат». Звездный игрок Реала расхвалил Лунина

Джуд Беллингем отметил феноменальную игру украинского вратаря

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Jovi Burst
Украинский гребец Юрий Чебан рассказал, что на Олимпиаде в Рио хотел стартовать на каноэ с рисунком взорвавшейся в Москве ракеты.
«С момента, когда наша страна начала переживать тяжелые времена, я решил делать на каноэ тематические рисунки со смыслом. В 2014 году я специально заказал лодку, на которой была изображена ракета, удачно взорвавшаяся в Москве. В Рио я хотел добавить на нее еще больше фрагментов, но не получилось.
Поэтому там я удачно финишировал на каноэ с казаками, которые скачут на лошадях с булавой и саблей, как символ того, что мы непокорный, свободный народ, который твердо стоит на своем и в силах дать отпор всем», – сказал Чебан.
В Рио Чебан завоевал золото в заезде на каноэ-одиночке на дистанции 200 м.