Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
|
3494
0

Футзальный 2015-й: вспоминаем год и называем лучших

Вашему вниманию своего рода «Оскар» отечественного футзала по версии Ассоциации футзала Украины

Футзальный 2015-й: вспоминаем год и называем лучших

Бігунок на календарі відраховує останні дні 2015 року. Цей рік вийшов цікавим на події, були у ньому свої герої та антигерої, свої радості та розчарування, відповідно, і спогадів цей рік залишив немало.

Прес-служба АФУ вирішила згадати усе, що було пам’ятним у році, що минає. Ми визначили кілька номінацій та опитали представників АФУ щодо переможців у цих номінаціях.

ПОДІЯ РОКУ. Вихід на ЄВРО-2016 національної збірної України з футзалу





Чи не вперше наша національна збірна пройшла відбірковий цикл без якихось особливих складнощів. Відправлялась команда до Баку (де проходив відбірковий турнір) лише з одним завданням – вийти з групи з першого місця, аби не ускладнювати собі життя матчами плей-офф. Після перших двох матчів з Данією та Бельгією це завдання виглядало досить легким, якби не наступний суперник у матчі за перше місце – добре знайомий нам усім Азербайджан. До честі нашої команди, у цій грі хлопці показали таку гру, заради якої варто приходити на трибуни, і заслужено перемогли складного суперника 3:2. Впевнено пройшовши відбірковий етап, збірна напряму потрапила на чемпіонат Європи 2016 року, що пройде у Сербії. Погодьтесь, це найбільш суттєве досягнення нашої країни у футзалі за 2015 рік!

ДЕБЮТ РОКУ. Микола та Михайло Грицини

 

Ще у кінці 2014 року мало хто очікував, що брати Грицини у новому сезоні стануть не лише лідерами і головною рушійною силою «Енергії», а й одразу закріпляться в основі національної збірної України, допомігши їй вийти до плей-офф чемпіонату світу 2016 року з першого місця у групі. Особливо яскраво талант братів розкрився у другій половині року: Микола завершує рік одним з кращих асистентів чемпіонату, а Михайло – лідером бомбардирської гонитви! Футзал завжди був «братським» спортом, про що свідчать такі прізвища, як Сорокіни, Іванови, Москалюки, Усаковські... Тепер у цьому списку з’являється прізвище «Грицина», носії якого заслужили перемогу у номінації «Дебют року».

РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ РОКУ. Фінальний етап ЧУ-2015 серед жіночих команд, ІМС-НУХТ – Біличанка-НПУ – 10:7



Цей матч фактично нічого не вирішував у розподілі нагород чемпіонату України серед жіночих команд сезону 2014/2015 рр. Але принциповість матчів між цими суперниками завжди піднімає градус матчу на високий рівень. В Івано-Франківську, де проходила фінальна частина чемпіонату, колективи видали черговий спортивний шедевр, під час якого було забито аж 17 м’ячів! «Перестрілка» завершилась на користь ІМС-НУХТ, а гра потрапляє до нашої номінації.

СЕНСАЦІЯ РОКУ. MANZANA



Кубок України завжди був цікавим змаганням, адже тут навіть команди з нижчих ліг мали можливість заявити про себе і зіграти з грандами. Але у році 2015-му в українському футзалі сталась дійсно унікальна подія – Кубок України здобула аматорська команда, яка навіть у першості міста участі не приймала! Такого не очікував ніхто, але це сталось. Головною подією на шляху до кубку можна сміливо вважати перемогу в 1/8 фіналу над лідером вітчизняного футзалу, «Локомотивом». Далі були «зняті скальпи» з «Епіцентру К3» у чвертьфіналі та «ЛТК» у півфіналі. Останнім суперником стали земляки з «ХІТа», майбутнього тріумфатора Першої ліги. І вдача знову посміхнулась «яблуневим» - капітан команди Юрій Балашов підняв омріяний трофей над головою! Цікаво, що в усіх вищезгаданих матчах «Манзана» перемагала у серії пенальті... Такому результату є свої пояснення - команда складена з гравців, які мають за плечима солідний досвід виступів на різних рівнях не лише на теренах нашої країни... Але, як би там не було, перемога «Манзани» у Кубку України – справжня сенсація 2015 року!

ДОКУМЕНТ РОКУ. Програма з футзалу для ДЮСШ



Довгі 20 років вітчизняний футзал розпочинався у кабінетах успішних людей, які одного дня вирішували створювати власну команду і набирали в неї зрілих гравців з великого футболу. Справжньої системи виховання юних футзалістів у нашій країні просто не існувало, дітям доводилось пізнавати новий для себе вид спорту фактично у зрілому віці. Усе змінилось у 2015 році, коли Міністерство молоді та спорту України затвердило першу навчальну програму для футзальних ДЮСШ. Це стало можливим завдяки плідній праці робочої групи на чолі з Миколою Повисшим. Відтепер дитину можна навчати футзалу, починаючи з наймолодшого віку, а профільні ДЮСШ мають посібник, який полегшить життя дитячим тренерам у процесі виховання майбутніх зірочок.

МОЛОДА НАДІЯ РОКУ. Віталій Дзюба та Софія Рубан





У цій номінації представлені найбільш перспективні гравці українського футзалу. Серед чоловіків таким визнано капітана «ЛТК-ІнБев-НПУ» та гравця національної збірної України Віталія Дзюбу. Вже кілька років поспіль Віталій своєю грою доводить Україні, що навіть попри складне матеріальне становище клубу можна виходити на паркет і показувати класний футзал (згадаємо лише минулий сезон, коли «ЛТК» з Дзюбою попри відсутність власної інфраструктури, стабільного фінансування та умов для тренувань наробив шороху у чемпіонаті та кубку). Наразі Дзюба є лідером об’єднаної команди «ЛТК-ІнБев-НПУ», а також гравцем, на якого постійно розраховує Олександр Косенко. Щодо Софії Рубан, то складно знайти найбільш перспективного виконавця у жіночому футзалі. Крім того, Софія голосуванням серед представників клубів була визнана кращим молодим гравцем сезону 2014/2015!

ПОВЕРНЕННЯ РОКУ. Домашні матчі національної жіночої збірної з Італією



Вперше з 2007 року національна жіноча збірна України з футзалу зіграла на території рідної країни. Сталось це восени 2015 року, коли до Львова завітала національна збірна Італії. Наші дівчата показали класну гру, заслуживши перемогу у другому матчі і нічию у першому. Але головне те, що збірна продовжує своє існування та залишається на провідних ролях у Європі попри відсутність офіційних змагань під егідою УЄФА і ФІФА.

ВІДКРИТТЯ РОКУ. Всеукраїнський фінал Шкільної футзальної ліги України





Безперечно, найбільше позитивних вражень подарували нам у 2015 році школярі. Пілотний проект Шкільної футзальної ліги України стартував у восьми містах. Після проведених відбіркових етапів переможці приїхали до столиці, де відбувся фінал шкільних змагань. Протягом двох днів кращі щкільні команди визначали найсильнішого у запеклих змаганнях, а фінальний матч між представниками Житомира та Івано-Франківська став справжнім тріумфом дитячого футзалу. У році наступному Шкільна футзальна ліга вже охопить всю Україну, але фундамент найбільш масових дитячих змагань був закладений саме у 2015 році.

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Сборная Украины U-19 обыграла Венгрию во втором товарищеском матче
Футзал | 21 апреля 2024, 22:38 0
Сборная Украины U-19 обыграла Венгрию во втором товарищеском матче

Украинцы завершили выезд в Венгрию со 100% результатом

Лунин удивил Реал условием, при котором он останется в команде
Футбол | 25 апреля 2024, 00:13 7
Лунин удивил Реал условием, при котором он останется в команде

Украинский вратарь хочет повышения зарплаты

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.