Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Бельгия
| Обновлено 08 апреля 2015, 14:39
912
0

Валерий КРИВЕНЦОВ: «Андерлехт напоминает Олимпиакос»

Наставник «Шахтера» U-19 рассказал о подготовке команды к полуфиналу Лиги чемпионов

| Обновлено 08 апреля 2015, 14:39
912
0
Валерий КРИВЕНЦОВ: «Андерлехт напоминает Олимпиакос»
Керманич «Шахтаря» U-19 розповів про підготовку команди до півфіналу юнацької Ліги чемпіонів, травмованих футболістів і силу «Андерлехта».
 
— Валерію Сергійовичу, незабаром дев’ятнадцятирічні «гірники» стартуватимуть у фіналі чотирьох юнацької Ліги чемпіонів. Як донеччани готуються до надвідповідального поєдинку проти «Андерлехта»?
— Перед Лігою чемпіонів зіграли матч внутрішньої першості проти «Карпат». Цей поєдинок для нас вийшов дуже складним, і перемогу вдалося вибороти лише на заключних хвилинах. Хлопці продемонстрували характер і неабияку силу волі, тож ми цілком задоволені їхнім бажанням і зарядженістю на боротьбу. Щодо безпосередньої підготовки до зустрічі проти бельгійців, то спершу проведемо теоретичні заняття: й про тактику поговоримо, й по перебудовах. Розберемо суперника, визначимо його слабкі та сильні сторони, обов’язково акцентуватимемо увагу на стандартні положення. Потрібно, щоби наші футболісти й візуально побачили опонента, розповімо, хто в них правша, хто лівтюк, хто дриблінгом володіє й тому подібне. Потім спробуємо змоделювати нашу гру, як діятимемо 10 квітня. На жаль, проблем додають травмовані, кількість яких із кожним днем зростає.
 
— До речі, про травмованих. Наразі відомо, що Віктор Коваленко перебуває в лазареті. Хто ще може пропустити гру з бельгійцями?
— Навряд чи Коваленко зможе нам допомогти, адже він іще навіть не приступив до тренувань. У останній зустрічі з «Карпатами» Вова Грачов травмувався. У нього ушкодження задньої поверхні стегна. Те ж саме в Дениса Арендарука. Узагалі, з урахуванням того, що раніше «випали» Ічуаідзе й Куксенко, позиція лівого захисника викликає найбільше занепокоєння. А якщо ще не зможе відновитися Грачов, то вже будемо щось думати.
 
— Валерію Сергійовичу, не секрет, що багато в чому успіх у матчах між юнацькими командами залежить од психології самих футболістів. Мовляв, якщо налаштувати їх потрібним чином, вони гори звернуть. У якій наразі фізичній та психологічній формі перебувають ваші підопічні?
— Психологічно та фізично хлопці на рівні. Узимку ми добре попрацювали, тож функціонально команда готова. Єдиний мінус — 10 днів ми працювали без збірників: 4 людини вирушили в розташування збірної 1997 року, 6 чоловік — у збірну, складену із хлопців 1996 року. По суті, цілісної команди в нас і не було. Гравці з’їхалися лише напередодні матчу з львів’янами.
 
— Що розкажете про «Андерлехт»? Чим цей суперник особливий, адже цьогоріч у єврокубках бельгійці переграли навіть чинного чемпіона турніру — «Барселону» (1:0) і добре знайомий нам «Порту» (5:0)?
— «Андерлехт» має у своєму розпорядженні достатньо багато кваліфікованих виконавців. Тренерський штаб «фіолетово-білих» постійно проводить ротацію складу, вводячи нових футболістів. Глибина запасу в них вражаюча. Також варто відзначити, наскільки добре організована в них командна гра, тактично й технічно хлопці оснащені дуже добре. Є в них двоє мобільних опорних півзахисників, котрі не тільки виконують великий обсяг чорнової роботи, а й добре працюють на атаку. Звичайно, варто виокремити й напад брюсельців. Попереду в них діє тріо темношкірих форвардів, і всі потужні, пластичні та швидкі, із хорошим дриблінгом. Загалом, команда цікава, помітно, що вони справді вміють грати у футбол.
 
— Стосовно форвардів. У складі брюсельців виступає Арон Лейя-Ісе­ка, який за сім матчів у ЛЧ відзначився дев’ятьма забитими м’ячами. Як збираєтеся зупинити цього хлопця?
— Так, ми збираємося ретельно вивчити цього хлопчину, розібрати його на «деталі». Потрібно, щоби наші захисники знали, як він відкривається, під яку ногу прибирає м’яча, тобто без уваги темношкірого форварда «Андерлехта» не залишимо.
 
— За якою схемою діють бельгійці?
— Вони грають за схемою 4-3-3, з двома опорними, одним піднападаючим і трьома яскраво вираженими форвардами. Упродовж матчу ця схема може трансформуватися у 4-2-3-1. Насправді, їхня тактика залежить од суперника, бо до кожного матчу вони підходили зі своїми особливостями.
 
— Чи можна цю команду за стилем гри порівняти з командами, з якими цьогоріч зустрічався «Шахтар» U-19 у єврокубках?
— «Порту» проти нас грав із одним опорником, «Атлетик» також. Певно, за стилем гри «Андерлехт» найбільше схожий на «Олімпіакос». Повторюся, але в брюсельців організація гри перебуває на високому рівні: це й культура пасу, пересування футболістів по полю, ведення єдиноборств. Багато агресивних футболістів — із позитивної точки зору.
 
— Отож, яку тактику ведення гри оберуть донеччани проти такого грізного опонента?
— У першу чергу, мені потрібно зрозуміти, які футболісти будуть у моєму розпорядженні, адже травмованих наразі надміру. Коли ситуація трохи проясниться, тоді будемо щось думати, обирати відповідну тактику. Маємо багато проблемних позицій, потрібно якось виходити із цього.
 
— Коли команда вирушає в Ньон і яка там запланована програма?
— Восьмого квітня зранку з Києва вилітаємо прямим рейсом до Женеви (розмова відбулася 6 квітня. — Р. К.).
По приїзді розміщуємося, проводимо вечірнє тренування. Дев’ятого на першу годину дня заплановане тренування, а вже десятого зіграємо з «Андерлехтом».
 
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.