Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 10 июня 2013, 08:08
8893
39

Феттель безупречен! Алонсо дотягивается до подиума + ВИДЕО

Гран При Канады завершается очередным триумфом Себастьяна Феттеля

| Обновлено 10 июня 2013, 08:08
8893
39
Феттель безупречен! Алонсо дотягивается до подиума + ВИДЕО

Острів Нотр-Дам цього року зустрів Формулу 1 не надто привітними дощами, які змочували трасу в п’ятницю-суботу, що значно ускладнювало роботу гонщикам й інженерам правильно оцінити можливості двох комплектів сліків – SuperSoft і Medium, та й температура повітря і траси була низькою. Синоптики ж обіцяли сонячну і суху гонку, що тільки заплутувало усіх з вибором гоночної стратегії та налаштувань болідів, примхами небесної канцелярії в Монреалі нікого не здивуєш.

Дощова кваліфікація перервала серію Mercedes з 4 поулів поспіль – найшвидшим в третьому сегменті виявився чинний чемпіон, який проїхав трасою у найбільш оптимальний для цього момент. Компанію німцеві на першому ряду стартового поля склав Хемілтон, а справжньою сенсацією й зіркою для журналістів несподівано для багатьох став молодий Валттері Боттас, який кваліфікувався третім – найкращий результат фіна в його ще короткій кар’єрі й найкращий результат сезону для Williams. Для двох претендентів на титул – Алонсо і Ряйкконена – кваліфікація закінчилася не надто добре. Іспанець став 6-м, а фін мало того, що кваліфікувався тільки 9-м, так ще й отримав штраф за порушення правил під час виїзду з боксів і відкотився ще 10-е місце. Аналогічне до Кімі покарання отримав і Ріккардо.

Після кваліфікації в Pirelli сказали, що оптимальна шинна тактика за сухої гонки складатиметься з двох піт-стопів: старт на надм’яких шинах, заміна на аналогічний комплект і фініш на Medium. Альтернативний варіант – старт на SuperSoft і два піт-стопи з шинами Medium. На стартовому полі тільки четверо пілотів обрали більш жорсткий комплект для початку гонки – Ді Реста, обоє пілотів Marussia Б’янкі та Чілтон і Грожан, який провалив разом з командою кваліфікацію, а внаслідок штрафу за аварію в Монако стартував з останнього місця.

Старт гонки вийшов напрочуд спокійним – жодного серйозного контакту. Бернд Майландер міг спокійно продовжувати спостерігати за перегонами не виїжджаючи на трасу.

Валттері Боттас, який вперше у кар’єрі так високо стартував, трохи знітився на старті й у другому повороті програв позиції спочатку Росбергу, а потім і Вебберу, але фін швидко опанував себе і не дав Алонсо легко себе обігнати. Але і Фернандо не був би самим собою, якби після кількох невдалих спроб не здійснив вдалий випад. Тож уже після першого кола Росберг, Веббер і Алонсо по одній позиції виграли, а Боттас три програв. Два місця виграв і Даніель Ріккардо, прорвавшись з 11-го на 9-те місце.

На жаль, інтрига в боротьбі за перемогу сьогодні наказала довго жити одразу ж після старту – Феттель у своїх найкращих традиціях зразка 2011-го року, вигравши поул і захистивши його на старті помахав рукою всьому пелотону і помчав до своєї першої в Канаді перемоги. Адже про яку інтригу можна говорити, якщо вже після 2 кіл Себастіан привіз Хемілтону 2,8 сек., а надалі ж відстань між ними тільки збільшувалася.

В групі лідерів відриви також потрохи зростали, але не так швидко, як між лідером і другим пілотом. Вчорашній герой кваліфікації Боттас поступово відставав від Алонсо і став рухомою перешкодою для більш швидких гонщиків позаду себе. Першим Валттері зумів обігнати Вернь, одразу за французом в атаку пішов і Сутіл, та німець помилився у 3-му повороті, його болід закрутило на слизькому поребрику, розвернуло на 360 градусів, але він, пропустивши повз себе чималу групу машин, продовжив гонку.

Перша хвиля планових піт-стопів розпочалася трохи раніше, ніж прогнозували в Pirelli, Ріккардо, Хюлькенберг і Мальдонадо поїхали на новою гумою вже на 13-му колі, на 14-му шини поміняли Веббер, Вернь і Перес, на 15-му – Росберг і Боттас, падіння якого продовжувалося, на 16-му – Феттель і Алонсо, на 18-му – Масса і на 19-му – Хемілтон.

Після цих зупинок в серединці пелотону виник традиційний вінегрет з болідів, які їхали як на свіжих, так і на зношених сліках, а отже боротьба була доволі захоплюючою. Чого, на жаль, не скажеш про лідерів. Феттель з космічною швидкістю летів до перемоги, Хемілтон нікого не підпускав. Реальна боротьба починалася тільки з третьої позиції – це Росберг ніяк не міг знайти спільну мову з машиною і відставав все більше від напарника, підпускаючи до себе Веббера. Згодом цей дует наздогнав й Алонсо. Боротьба між німцем, австралійцем й іспанцем тривала довго і дуже цікаво, мабуть, в цей момент кращих дуелей не було. Ніко намагався стримувати більш швидких опонентів як міг, але зрештою змушений був капітулювати практично одразу ж поїхавши за новим комплектом шин.

Залишившись без Росберга боротьба між Алонсо і Веббером набула нових барв і здавалося навіть, що більшою мірою перетече у боротьбу тактичну, адже Фернандо спочатку ніяк не міг наздогнати свого товариша. Та воля випадку змішала карти у цьому протистоянні: Гідо Ван Дер Гарде у шпильці не захотів пропустити Веббера на коло і між болідами стався незначний контакт, якого вистачило для невеликого пошкодження переднього крила на машині австралійця. Також це допомогло Алонсо наблизитися до Марка. А от Ван Дер Гарде за таку поведінку удостоївся честі постояти 10 секунд в компанії власних механіків на піт-лейн. Як виявиться пізніше, для голландця цей інцидент не стане останнім.

Зрештою ще до других піт-стопів Алонсо зумів зламати опір Веббера і вийшов на третю позицію. Після ж другої зміни шин лідерами виявилося, що темп Фернандо значно вищий за гоночний темп Хемілтона, який із значним відривом випереджав іспанця. Інтрига в боротьбі за друге місце відродилася досить несподівано.

Так само несподівано практично на рівному місці в першому повороті 52-го кола помилився Феттель, втративши на цьому 4 секунди. Слова Гійома Рокелена швидко привели німця до тями і він більше не помиляючись дуже упевнено доїхав до своєї третьої перемоги в сезоні.

В той самий час протистояння Алонсо з Хемілтоном досягло свого апогею й Фернандо після довгого й активного пресингу таки зумів обігнати Льюіса за сім кіл до фінішу. На наступному ж колі британець спробував контратакувати, але не гальмуванні перед фінальною шиканою між болідами відбувся мінімальний контакт, а Ferrari залишилася попереду. Більше активних дій Хемілтон не чинив, хоча після гонки казав, що все було в рамках правил і до Алонсо жодних претензій не має.

На жаль, Кімі Ряйкконен вдруге провів невдалу гонку, от тільки цього разу звинувачувати йому немає кого. Хіба що власну команду, яка придумала для фіна тактику одного піт-стопа, що нічим особливо позитивним не закінчилося. Кімі опинився позаду не тільки Верня, а й Ді Рести з Массою, які стартували значно позаду. Такими темпами і з такими результатами з чемпіонськими амбіціями пілоту Lotus доведеться розпрощатися ще влітку.

З одного боку перемога Феттеля була для нього і команди вистражданою, особливо після вкрай болючого фіаско на останньому колі два роки тому, з іншого ж – з таким домінуванням над суперниками як сьогодні має бути соромно піддавати постійній обструкції шини Pirelli.

Себастіан тепер випереджає Алонсо, який вийшов на друге місце в особистому заліку, на 36 очок – м’яко кажучи немало, хоча ще залишається 12 етапів, відіграти відставання на яких іспанцеві, можливо, буде до снаги. Red Bull в Кубку Конструкторів зупинити може тільки дуже велике диво, розраховувати на яке навряд чи варто – занадто нестабільно виглядають конкуренти австрійської команди.

Об’єктивно оцінити результати для Ferrari непросто, адже з одного боку стайня завжди ставить перед собою максимальні завдання, з іншого ж – сьогодні Алонсо здобув максимум можливого, боротися з Феттелем не міг ніхто. Іспанець взагалі сказав, що його другий результат за даних умов можна прирівняти до перемоги. Проблеми Масси в суботу частково були компенсовані в гонці, де бразилець у чудовому бойовому стилі прорвався з 16-го на 8-ме місце, але яким би міг бути Феліпе, якби стартував з першої десятки?

Однозначно крок уперед зробив Mercedes, який після провалу в Бахрейні показав, що на нормальній трасі таки може боротися якщо не за перемогу, то за подіуми так точно. Залишається тільки здогадуватися чи це на команду з Бреклі так вплинули тести Pirelli (попри слова Пола Хембрі, що там тестувалися прототипи зразків для 2014-го року), чи нарешті інженери зрозуміли як слід працювати з наявною гумою.

Ювілеї в Формулі 1 традиційно вважаються недобрим знаком для самих ювілярів, але сьогодні святкування 100 Гран Прі для Force India не позначилося неприємностями. Сутіл і Ді Реста самі викували своє щастя, особливо схвальних слів заслуговує шотландець, який через проблеми в кваліфікації стартував лише 17-м, але проїхавши на Medium неймовірні 57!!! кіл зумів набрати очки, фінішувавши сьомим! Адріан хоч і зіткнувся з проблемами, коли невдало спробував обігнати Боттаса і коли отримав проїзд по піт-лейн за повілний пропуск Хемілтона з Алонсо, але все-одно зумів замкнути залікову зону. Для ювілею – непоганий в цілому результат.

В Toro Rosso можуть сміливо пишатися досягненням Верня, адже Жан-Ерік, ставши шостим на фініші, показав свій найкращий результат в кар’єрі.

Ще вчора він був одним з героїв, а сьогодні фінішував тільки 13-м – sic transit gloria mundi – сказали б стародавні римляни про Валттері Боттаса і навряд чи помилилися б. Цьогорічні результати Williams крім суму не навіюють нічого більше.

Провалом і ніяк інакше не назвати уїк-енд для McLaren, адже від команди від етапу до етапу чекають побачити вдосконалення боліда, особливо оптимістичним був результат в Монако, але повернення на класичний трек завершилося повним фіаско. 11-те і 12-те місця на фініші з величезним болем сприймаються вболівальниками легендарної команди з Уокінга. Схоже, що в «консерваторії» таки варто щось міняти…

Північноамериканський вояж Великого цирку закінчився й тепер в Сільверстоуні за три тижні звучатиме симфонія двигунів!

В'ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua
 

Гран Прі Канади

 

Пілот

Команда

Час

Піт

1.

С. Феттель

Red Bull

1:32:09.143

2

2.

Ф. Алонсо

Ferrari

+ 14.408

2

3.

Л. Хемілтон

Mercedes

+ 15.942

2

4.

М. Веббер

Red Bull

+ 25.731

2

5.

Н. Росберг

Mercedes

+ 1:09.725

3

6.

Ж.-Е. Вернь

Toro Rosso

+ 1 коло

2

7.

П. Ді Реста

Force India

+ 1 коло

1

8.

Ф. Масса

Ferrari

+ 1 коло

2

9.

К. Ряйкконен

Lotus

+ 1 коло

1

10.

А. Сутіл

Force India

+ 1 коло

3

11.

С. Перес

McLaren

+ 1 коло

2

12.

Дж. Баттон

McLaren

+ 1 коло

1

13.

Р. Грожан

Lotus

+ 1 коло

2

14.

В. Боттас

Williams

+ 1 коло

2

15.

Д. Ріккардо

Toro Rosso

+ 2 кола

2

16.

П. Мальдонадо

Williams

+ 2 кола

3

17.

Ж. Б’янкі

Marussia

+ 2 кола

1

18.

Ш. Пік

Caterham

+ 2 кола

2

19.

М. Чілтон

Marussia

+ 3 кола

1

20.

Е. Гутьєррес

Sauber

+ 7 кіл / не фінішував

2

Найшвидше коло гонки: Марк Веббер (Red Bull) - 1:16.182 (69-те коло)

Не фінішували:

Н. Хюлькенберг

Sauber

46 коло

аварія

Г. ван дер Гарде

Caterham

44 коло

аварія

Особистий залік

1.

С. Феттель

Red Bull

132

2.

Ф. Алонсо

Ferrari

96

3.

К. Ряйкконен

Lotus

88

4.

Л. Хемілтон

Mercedes

77

5.

М. Веббер

Red Bull

69

6.

Н. Росберг

Mercedes

57

7.

Ф. Масса

Ferrari

49

8.

П. Ді Реста

Force India

34

9.

Р. Грожан

Lotus

26

10.

Дж. Баттон

McLaren

25

11.

А. Сутіл

Force India

17

12.

Ж.-Е. Вернь

Toro Rosso

13

13.

С. Перес

McLaren

12

14.

Д. Ріккардо

Toro Rosso

7

15.

Н. Хюлькенберг

Sauber

5

Кубок конструкторів

1.

Red Bull Racing

Renault

201

2.

Scuderia Ferrari

Ferrari

145

3.

Mercedes AMG Petronas

Mercedes

134

4.

Lotus F1 Team

Renault

114

5.

Sahara Force India F1 Team

Mercedes

51

6.

McLaren

Mercedes

37

7.

Toro Rosso

Ferrari

20

8.

Sauber F1 Team

Ferrari

5

 Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 39
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Anti-Surkis
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
hybrid
хехе, 20 років дивишся, а так нічого і не розумієш. вітаю.
це всякі трекшен/лаунч/хз-контролі робили пілотування таким складним в часи шумахера? молодець, дуже слушно написав
шумахер ніколи не їздив на болідах нюі. але феррарі першої половини 2000х була ти, що кубік називає ніріальним самовозом, так.
ну з тобою і так все ясно залишається сподіватися, що феттелефобію колись офіційно визнають хворобою і придумають від неї якусь наркоту.
VLADLeoN
Поправочка Нандо стал чемпиом в 05-06 и тогда Шуми ещё был.
RIF1984
Алонсо во времена Шумахера пыль за ним глотал,и смог стать чемпионом только тогда когда Шуми ушел,а сейчас появился новый лидер Себ и Нанду за ним точно не угнаться.
VLADLeoN
В 06-05 когда Алонсо стал чемпионом Рено не была сильной командой.
А что щас технического превосходства нет?Вспомни когда в 11 Себ выйграл чемп в одни ворота.А секрет был в выдувном дифузоре.Вспомни когда в 11г на ГП ВБ наложили ограничения и РБ сразу сдал.
RIF1984
Имена им сделали их предыдущие конюшни-Рено,Макларен,и их техническое превосходство в те времена,а гоночного таланта у них нет.
VLADLeoN
"общего лошья"?Как же Нандо Хем?Хочешь сказать эти пилоты унылые?
RIF1984
Себ молодец!,преемник Шумахера,старт с поула,быстрый отрыв от остального лошья,и хай конкуренты пыль за ним глотают,чемпионская езда,быстрая и уверенная,не тыр-пыр как у остальных,Вебер пусть задыхается от зависти)))
p.s. Исключением из "общего лошья"является разве что Райкконен,ему бы машинку хорошую,дал был тогда старичек копоти)))
CubiQ
Вообще-то Ньюи никогда не работал в Феррари
Именно!
Venigret
Шумахер не выскочка хотя бы потому что на тех болидах что гоняли по времена Шуми малейшах ошибка в управление или работе с педалями и ты в заднице. И там практически все зависело от гонщика, а не от машины. Сейчас только Алонсо и когда это позволяет делать машина еще и Райконен умудряются выдавливать из машины больше чем можно.
koks781
На Гран-при Канады погиб сотрудник автодрома
http://sport.obozrevatel.com/formula1/38965-na-gran-pri-kanadyi-pogib-sotrudnik-avtodroma.htm
konstb333
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
yurasya
А немає їх. Всі критики кричать про самовозку, то чому такий гігантський відрив однієї самовозки від іншої? Чому "выскочка" наздоганяє легендарного Шумі за кількістю полів. Чому сам Шумі не був вискочкою коли їздив на болідах спроектованих тим самим геніальним конструктором. І бути вискочкою тричі поспіль ну по меншій мірі робити такі заяви смішно. А заїхати на подіум на тороросо також випадок? Тому горе вболівальникам пораджу підтримувати своїх пілотів, а не поливати брудом їх конкурента.
ra55ia
А Ви дивились Китай, чи Іспанію, чи просто узнали шо Феттель виграв і все "Где соперники???"?
konstb333
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Imhotep25
У Вебера работа такая, держать на хвосте.
baol
вот если б не профукал столько, пока висел на хвосте у Вебера следом за не помню кем - могла бы быть борьба и за первое. а так слишком много потерял... они ж как прошли - сразу время на круг на 2 сек уменьшилось, но было уже поздно - запал порядка 20ти сек уже был.
ManUtd
соглашусь, так как Пол Ди Реста на Force India (5-ая команда в кубке конструкторов) стартовал 17-ым (за Массой)... а финишировал 7-ым (перед Массой)
CubiQ
Лол. Что тут говорить. У пальца была дикая самовозка, спасибо Хэму что тефтель не заработал Шлем!