Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина
| Обновлено 26 февраля 2013, 14:34
3132
5

МАЩЕНКО: «За свой счет трансляции ПХЛ не потянем» +ВИДЕО

Гостями Sport.ua стали редактор ТК «Хоккей» Александр Мащенко и комментатор Александр Сукманский

| Обновлено 26 февраля 2013, 14:34
3132
5
МАЩЕНКО: «За свой счет трансляции ПХЛ не потянем» +ВИДЕО

Гостями Sport.ua стали головний редактор телеканалу «Хокей» Олександр Мащенко та коментатор Олександр Сукманський, які відповіли на численні питання хокейних вболівальників і поділилися секретами своєі роботи.

- Телеканал «Хокей» дуже яскраво розпочинав свою роботу після чого справи пішли на спад, з чим це пов’язано?
Олександр Мащенко:
- Телеканал «Хокей» створювався як прект соціальний, спрямований на відродження інтересу глядачів до хокею. Крім того, це проект експериментальний. І ці експерименти принесли величезні плоди. За рік ми зробили те, що ніхто не думаю взагалі можливо робити. Ми зробили велику кількість власних програм, і зробили багато для розширення хокейного горизонту для глядачів. Зараз ми розробляємо нові проетки трішки інші по кошторису, по наповненню, і про них незабаром всі почують.
Олександр Сукманський:
- Я би не сказав, що є якийсь спад. Обсяг трансляцій більша, ніж у перший сезон. Коли ще можна було в Україні побачити кілька матчів КХЛ, потім вночі подивитися матчі НХЛ у прямому єфірі, крім того ще й поединки Евротуру, плюс збірна України на олімпійських відборах, плюс чемпіонати світу. Який же це спад, якщо хокею за рік показано більше, ніж за 20 попередніх років. Для мене, як для коментатора, спортивний канал – це, в першу чергу, пряма трансляція.

- Чому та каналі не транслююються матчі ПХЛ?
О.М.
- Ситуація така, що виробництво власної трансляції каналом – справа дуже дорога. Вартість виробництва однієї трансляції співмірна з вартістю двох тижнів трансляцій матчів КХЛ. На сьогоднішній день канал «Хокей» не заробляє гроші. Ми сподіваємося, що це буде з подальшим розвитком. Тому ми, будучи зацікавленими у висвітленні власного хокейного продукту, пропонували клубам співпрацю на умовах вигідних для всіх. Поки що ми не отпримали чітких відповідей на наші пропозиції. Оскільки власним коштом ми не потягнемо ці трансляції, тому досі чекаємо. Ніхто не каже, що клуби мають повністю платити за все, асле співпраці поки що немає ніякої.

- Щодо трансляції матчів НХЛ. Обіцяли показувати до 15 поєдинків, але немає і 10. В чому причина?
О. М.
- Фішка і в трансляціях НХЛ і в трансляціях КХЛ в тому, що ми отримуємо матчі, трансляція яких виробляється. І якщо в НХЛ умовно 10 матчів на ніч, то ми отримуємо на вибір до 4-х, і два з цих матчів можуть запросто накладатися по часу. Тому ми вибираємо ті матчі, які на нашу бумку варті уваги.

- Чи відбудеться перехід на формат 16:9 і коли це станеться?
О.С.
- Головний аргумент на користь того, що це відбудеться – рейтинг. За останній рік рейтинги збільшилися. Зрозуміло, що до безкінечності вони рости не будуть, але ще є куди.
О.М.
- Порівняно з першими замірами рейтингу, цифра виросла у три-чотири рази. Ясно, що ці цифри – непорівнювані з загальнонаціональними каналами, але справа в тому, що до спорту треба привчатися. Тривале привчання глядачів до спортивного продукту працює на підвищення рейтингу.

- Олександре, чому ви вирішили піти з FCDK Web TV?
- Я не пішов. Це корисний досвід. Це зовсім інша робота – на телебаченні і в клубі, інші стилі, скрізь своя специфіка. Довгий час я поєднував і «Динамо» і «Хокей», але треба обирати.

- Є різниця між коментуванням футбольного і хокейного матчу?
- Так. Хокей – це складніший вид спорту для коментування, для розуміння. По-перше, він швидший, по-друге, люди постійно змінюються на майданчику, по-третє, все складніше з технічної точки зору. Можливо, просто нашим глядачам ближчий футбол, і коли ти відкоментував трансляцію футбольну, то потім можна почитати набагато більше відгуків, ніж після хокейного матчу.

- Ви відслідковуєте коментарі глядачів?
- Так, я найактивніший користувач нашого форуму на сайті телеканалу. Цікаво. Звісно іноді пишуть речі, на які не варто звертати увагу. Але загалом, думаю, кожен коментатор тим чи іншим чином відслідковує думку вболівальників, критику, побажання. І я реально деякі побажання беру до уваги.

- Чи збирається телеканал «Хокей» висвітлювати олімпійський турнір і в яких маштабах?
О.М.
- Минулого тижня були переговори з «Першим національним», у якого є права на трансляцію. Ми дуже хочемо і дуже сподіваємося, що будемо показувати.

- Яким чином на каналі подвищують рівень коментаторів і журналістів?
О. М.
- Ніде з коментаторами так не працюють, як на телеканалі «Хокей». У нас є вчитель з мовлення, який регулярно займається з коментаторами, і це приносить свої плоди. Якщо взяти записи з лютого минулого року і теперішні, то цей прогрес буде очевидним. Крім того, у нас і керівництво доволі досвідчене, тому робота іде постійна.

- На каналі проводився конкурс коментаторів, які його результати?
- Це не була якась піар-кампанія, ми справді шукали людей, які можуть коментувати. Ми переслухали всіх, і відібрали двох людей, які можуть вчитися. Один з них – журналіст, але не спортивний, інший, взагалі немає досвіду журналістського. Як показав досвід, є коментатори – заповнені інформацією зануди, а є коментатори актори. Якщо людина поєднує ці дві риси, то це майже ідеальний коментатор. Таких, майже ідеальних, не було, але більше приваблювали увагу ті, хто актори. Але цей умовний переможець конкурсу десь зник, у нього інша робота і він навіть був не з Києва.
О.С.
- Справа в тому, что йому требі було ще вчитися. Всі, хто коментують у нас, років 5, а то і більше були репортерами для спортивних новин. Без цього важкувато. Можливо, цього людина злякалася.
О.М.
- Насправді, ми не можемо собі дозволити оплачувати навчання коментатора. Тут треба вчитися самому. Але ми відкриті, у нас і досі деякі люди приходять, пробуються. Деякі наші журналісти виростають и пробують коментувати.

Немає більш суб’єктивного оцінювання, ніж оцінка коментатора. Якщо говорити: «Приберіть цього коментатора, тому що він мені не подобається» - то це не аргументація. У нас є форум, всі відкриті, тому всю критику можна доносити.

- ТК «Хокей» критикують ще й за те, що коментатори коментують матчі російською, наприклад, Олег Мосальов.
- Олег не може коментувати українською, він у Москві. Ми вибрали Мосальова в першу чергу через те, що він двічі кращий коментатор КХЛ. У нас коментатори різні, це цікаво и це правильно. В цьому сенсі у Олега виликий досвід, він актор, а емоції глядач сприймає краще, і йому самому цікаво те, що ми робимо. В КХЛ так не працюють. Тому, думаю, ми і надалі будемо співпрацювати.

- Як ви ставитися до того, що, наприклад, у Донецьку, оголошення на арені роблять російскою мовою, нашивки на формі хокеїстів теж російською?
- А ви рахували, скільки разів в Росії, на хокейних майданчиках лунав гімн України? 26 разів. Чи порахували, скількох людей затягнули в академію «Донбасу». А там же, крім академії, де порядку 40 дітей готують до профессійного хокею, є ще й ДЮСШ, де ще кілька сотень дітей навчаються. І це завдяки тому, що «Донбас» грає в КХЛ. Тому мене не бентежить, що там написано на «светрику».
О.С.
- А мова диктора прописана в регламенті КХЛ, на кожному матчі має буди оголошення російською мовою.

- Ви вже згадали про дитячу школу «Донбасу», а чи плануєте робити програми про розвиток дитячого хокею в Україні?
- Ми два фільми зробили про дитячий хокей. Але ми будемо і надалі висвітлювати це питання, плануємо робити цикл програм.

- Коли від каналу чекати програм власного виробництва, чи маєте намір запрошувати до студії єкспертів?
- В найближчий час, коли буде плей-офф ПХЛ, чемпіонат світу, ми трошки поміняємося і у нас буде більше оброворення. З приводу аналітичних програм, то зараз у нас виходить невеличка програмка «Експерт. Плей-офф. ПХЛ», коли єксперти будуть дивитися матчі ПХЛ і розмірковувати про них.
О.С.
- За той час, коли ми показували «Тиждень хокею» і «ICE CENTER», це було три місяці, і ми вже фактично губилися, кого запрошувати, тому що ми з усіма вже поспілкувалися.
О.М.
- Не так багато у нас є спікерів взагалі и не так багало людей, які готові говорити, і яких буде цікаво слухати.

- Чи можливо показувати архівні матчі «Сокола» чи збірної України?
- Зараз наші продюсери активно шукають цей матеріал. Всі пам’ятають, в якому стані був хокей, але не всі пам’ятають, що цього хокею не було на телебаченні. Від більшості матчів «Сокола» залишилося лише п’ятихвилине саммері десь в архівах. Дуже небагато є повних матчів, крім того, є повний хаос з правами, а для нас це принциповий момент. І технічна якість відео дуже умовна. Зі збірною, взагалі, проблема. Минулого року, перед чемпіонатом світу в Словенії миробили проект «На шляху до Словенії», и почали шукати відео, і брали його у вболівальників, записане з телевізора. Але те, що ми знайдемо, ми обов’кажемо вже навесні.

- Чи плануєте показувати чемпіонат світу у повному обсязі?
- Так, ми покажемо ЧС у повному обсязі.

- Чи можна збільшити трансляції матчів НХЛ, та ПХЛ?
- Глядач голосує кнопкою. Після закінчення минулого сезону в НХЛ, ми з нетерпінням чекали на новий, але нам його зіпсував локаут. І ми вимушені зараз констатувати, що рейтинги трансляцій матчів НХЛ – низькі, занадто низькі, щоб збільшувати обсяг. Це ж не просто так, ми купили права і більше нічого не платимо, кожен матч – це технічні витрати, і це немаленька сума. І якщо вона буде виділятися на нерейтинговий проект, то це буде нерозумно. Тому знову ж таки, коли матчі будуть цікаві глядачу, тоді ми збільшимо обсяг трансляцій.

- Чи можливо в принципі показувати чемпіонати Швеції, Чехії т.д?
- От дивіться. Соьогодні у нас три матчі КХЛ, ми, наприклад, збільшуємо, показуємо 4, а ще треба Швецію кудись поставити. Зрозуміло, що це буде в запису, о третій ночі, коли в прямому єфірі має буди НХЛ, тоду рухаємо цей матч на 4 ранку, а там ще один матч НХЛ. І це серйозна річ, тому що цікавий людям або прямий ефір, або матч, який щойно закінчився. Якщо ми будемо купувати матч німецької чи чеської ліг, щоб показувати їх назвтра, то це буде нелогічно.
О.С.
- Насправді, незрозуміло, як це все скомпонувати. Ніхто ж не знав, що цого року у ПХЛ будуть проблеми і вони не будуть співпрацю з нами проводити. Хто знав, що буде локаут в НХЛ? І яким чином тоді підписати контракт зі шведми, щоб вони надали трансляції на три місяці, на час локауту в НХЛ? Цього ніхто робити не буде. Треба підписувати контракт на весь сезон. А закінчується локаут в НХЛ, і куди цю Швецію, приміром, ставити?



- За яку команду в НХЛ ви вболіваєте і чому?
О.С.
- Мені подобається «Детройт» і Паша Дацюк.
О.М.
- А мені «Девілс» подобаються, бо туди Понікаровський перейшов.

- Як Ви ставитеся до того, що «Донбас» грає лише з одним українцем у складі?
О.С.
- Я хотів би, щоб у «Донбасі» було було більше українців, ніж Варламов, які б відповідали рівню КХЛ. Але де взяти таких українських хокеїстів? Так можна було б ставити четверту ланку, якби вони, очевидно, справлялися зі своїм завданням. На це краще відповість головний тренер. Але я так думаю, що під час локауту НХЛ запросили у «Донбас» українців, хоча могли б запрошувати тих же канадців. В КХЛ з українців грає тільки Касянчук, і його підписали б, можливо, якби у нього не було контракту з «Динамо».
Потрібно, щоб хокеїсти самі до себе збільшували вимоги. Единий, кому не лавали шанс зіграти у першій команді – Віталій Люткевич, всім іншим шанс давали.

- А яке ваше ставлення до того, що гравці ТОП-рівня не приїздять до збірної України, і результатом стала гра команди на відборі на ОІ-2014?
О.С.
- Не приїхав Касянчук, але у нього дитина народжувалася. Матерухіна відсіяли, він нібито був неготовий, Варламов не приїхав з особистих причин. Українські хокеїсти за 20 років страждань українського хокею, мабуть, уже десь і не винні збірній і федерації. Я важаю, що якщо не приїжджають всі найсильніші, то тут уже мабуть менеджмент федерації винен. Або скажіть, що ми все зробили, а вони не приїхали. А так Касянчук не приїхав через сімейні обставини, а так би приїхав, звжди приїжджав. Варламов... Ну він 10 років поспіль пояснював, що хокеїстам не платять, їх не забезпечують, як належне. Мабуть уже втомився пояснювати.

- Чи буде Ваш канал і в наступному сезоні спонсором аматорської команди в Аматроській лізі Києва? Чи можна до неї приєднатись?
- До команди можна приєднатися. Поки що ми плануємо підтримувати команду.

- Чи є в планах телеканалу випуск одноїменної газети, чи дайджесту?
ОМ:
- А газети іще читають? (посміхається). Кожен, хто цікавиться хокеєм, завжди зможе знайти максимум інформації на сайті нашого каналу www.bighockye.ua. Це буде інформативно і оперативно. Ласкаво просимо!

- Чи можна розраховувати, що дійсно класні програми «За лаштунками», «Своя гра» будуть у вільному доступі (та хоча б і не у вільному) на веб-сайті телеканалу?
 ОМ:
- Всі ці програми наразі вже можна переглянути на сайті каналу. Окрім того, до ефіру готується серія нових випусків «Своєї гри з Олексієм Житником»

- Олександре, чому не було трансляції молодіжного чемпіонату світу в Донецьку?
ОМ:
- Питання не зовсім до нас. Із тієї інформації, яка відома нам, велись переговори щодо співпраці, але вони нічим не закінчилися. Відповідальність за трансляції була на плечах федерації, ми готові були співпрацювати, піти назустріч. Але, на жаль…

- Чи планує ТК «Хокей» випускати якусь сувенірну продукцію з емблемою каналу?
- Насправді, у нас є сувенірна продукція, невеличкий наклад. Ми не знали просто, що це викликатиме такий інтерес, якщо він буде, то щось придумаємо.

- Ви самі граєте у хокей?
О.М.
- Насправді, у Саші величезна завантаженність і просто не вистачає часу на те, щоб десь грати. Я теж про своє завнтаження говорив. Але я з 1-го по 3-й клас ходив на «Крижинку» до тренера Альошина, і грав лівого форварда. Один раз навіть з «Соколом» грали, програли, по-моєму, 2:15, в Палаці Спорту грали, між іншим. Після цього я десь ще півроку походив, але був визнаний безперспективним.
О.С.
- Я не грав, хіба що на абсолютно аматорському рівні, коли збираєшся на ковзанці з друзями вночі. І там десь розмови, десь жарти, а поміж цим – хокей. Але, насправді, я ріс у регіоні, де не було можливості займатися хокеєм. Але певний час ми жили у Челябінськії області, через те, що в мене батько був військовослужбовцем. А Челябінськ – це якщо не сердце хокею Росії, то десь близько того, і майже всі зірки були з Челябінську. По телевізору там завжди показували хокей. Після того я став цікавитися грою.

- Олександре, чи маєте Ви приклад для наслідування серед коментаторів?
- Думаю, що всі коментатори знають всіх своїх колег по цеху. Мені подобаються усі потроху: Ігор Циганик, Андрій Малиновский, Юрій Розанов. Подобається Скворцов. Від усіх потроху можна щось взяти, переймати досвід, але я проти копіювання. Можливо хтось хотів, щоб я назвав коментаторів, які взагалі починали працювати в профессії, але думаю, неправильно назвати іх прикладами. Вони корифеї, але якщо зараз послухати того ж Озерова, то буде нецікаво.Зараз будь-який читач знає настільки багато, що коментатор, який працював 30 років тому, просто дитина в порівнянні з нинішніми вболівальниками.

- Вам є ще над чим працювати?
- Є. Але це ж мої мінуси і я їх не озвучую.

- Олександре, який стиль коментування Вам ближчий?
- Коли цікава гра, то ти не відволікаєшся на якісь сторонні моменти. Хороша трансляція ще й тоді, коли хороший режисер. Наприклад, хороший режисер у Донецьку, Микола Лисиченко, він показує «Донбас». З ним завжди можна домовитися, обговорити, хто сьгодні буде геройствувати, хто на трибунах, і тому подібне. Тому, коли ми відпрацьовуємо всі свої розповіді і показуєто те, про що говоримо, зе одне. А не так, як наприклад, ми показуємо трансляцію з Астани, де вона ведеться в трьо камер, і вони навіть після атаки показують не тих хокеїстів, які кидали. У нас все чітко, і тоді виходить і акторство, і про гравців розповісти, що заготував. Але буває, що трансляція нецікава, тоді в хід іде весь той матеріал, що підготував. Але я ніколи не починаю трансляцію з цього. Гра – первинна, і часто так буває, що відсодків 80 з підготовленого просто не йде в ефір. Ми прцюємо по картинці, по грі. Але це комплексна робота, і коментатор дуже залежний від людини, яка перемикає камери.

- Скільки часу у Вас іде на підготовку до коментування одного матчу?
- Коли я тільки починав, то підготовка до матчу була для мене такою епічною подією, дві доби готувався. Але цього непотрібно робити. Колеги досвідченіші говорять, що якщо ти більше ніж дві години готуєшся, то ти не профессіонал. Я так не вважаю, різні обставини бувають. Я люблю, коли в мене є вільний день перед будь якою трансляцією, коли я можу підготуватись. Час забирає вибудування якоїсь їдеології. Я сам для себе розмірковую, чому тренер обирає ту чи іншу тактику.

- Питання до обох Олександрів: коли і де ви останній раз були на хокеї у статусі глядача?
ОМ:
-Я був у грудні на одному з матчів ПХЛ.
О.С.
- А коментування враховується?
ОМ:
-Ні!
ОС:
Тоді як вболівальник я був на матчі Україна-Естонія минулої осені. Мені, до речі, подобається, як вболівають українські глядачі хокею. В Америці там все якось банально: на кожному матчі будь-якої команди кричать «Let´s go....!», а далі підставляють назву команди, а у нас глядач творче підходить до підтримки улюбленої команди. Тішуся з того, що, наприклад, на матчах ПХЛ у Донецьку арена «Дружба» заповнюється вщерть. Це говорить про те, що хокей починає відвойовувати свої позиції.
ОМ:
- Мені теж це подобається. Хороший приклад - фани «Білого Барса», вони завжди активно підтримують свою команду на арені у Білій Церкві.

Sport.ua

Гості онлайy конференції вибрали два найцікавіші, на їх погляд, питання від вболівальників. Автори цих запитань отримують подарунки від ТК «Хокей». Прохання зв’язатися с редакцією по email: info@sport.ua

Отже, кращими визнані питання від:

1)ujin 18.02.2013
Олександр Сукманский, чому Вы пішли з FCDK Web TV?

2) sol_cu 20.02.2013
Питання до обох Олександрів: коли і де ви останній раз були на хокеї у статусі глядача?


 

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 5
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Mayja
Я бы с удовольствием посмотрел пхл!
alex_kor
Хоккей у нас любят меньше футбола, но людей по стране немеряно. И если бы показывали свой чемпионат нормально, многие бы променяли футбол на него.
А баскетбол, зачем НБА... когда оказывали наш чемпионат, то я с удовольствием его смотрел.
Fleury
багато людей дивляться хокей, але вони на цей сайт не заглядають...
t2_romario
Не будет шалэных рейтингов, чуток больше будет согласен, но не на много. Не любят у нас в стране спорт в принципе! Если за кордоном и мужики и женщины смотрят, то у нас только мужики и то 1/3
derMaiStier
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил