Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 26 сентября 2012, 13:42
5287
11

Финансовый «фейр-плей» не пугает украинский футбол

Нововведения Мишеля Платини пока не коснулись украинских клубов

| Обновлено 26 сентября 2012, 13:42
5287
11
Финансовый «фейр-плей» не пугает украинский футбол
Мишель Платини

Європейські клуби-порушники фінансового «фейр-плей» мають до кінця тижня дати свої пояснення. України серед них немає. Чи відповідають витрати українських клубів рівню прибутків?

Безжурне спонсорство над футбольними клубами у Європі олігархів доживає останні роки. У майбутньому команди не зможуть купувати фантастично дорогих нових «зірок» на гроші мільярдерів, як-от Романа Абрамовича («Челсі»), Мансура ібн-Зайд аль-Нахайяна («Манчестер Сіті») або ж Ріната Ахметова («Шахтар»). Витрачати дозволено буде лише гроші, зароблені на квитках, рекламі, телетрансляціях, продажу символіки клубу та трансферах гравців. Це головна логіка так званого «фінансового фейр-плею», або «чесної фінансової гри», що поступово набуває чинності в європейському футболі.

Чи не вважає це «тривожним дзвіночком» футбольна Україна, де гроші спонсорів відіграють, як зауважують оглядачі, ключову роль. Адже порушникам загрожують санкції, серед яких і позбавлення права на участь у європейських змаганнях.

Перші санкції проти зіркових команд

На етапі тестування концепції фінансового «фейр-плей» діяльність футбольних клубів перебуває під особливим контролем. «Хто не дотримується правил, той отримує проблеми»,- як завжди, промовисто оголосив президент УЄФА Мішель Платіні. Перші санкції проти порушників вже набули чиннності. До 30 вересня 23 клуби, серед яких переможець Ліги Європи «Атлетіко» (Мадрид), учасник Ліги чемпіонів іспанський клуб «Малага», португальский «Спортінг» (Лісабон) і турецький «Фенербахче», повинні надати докладний звіт про причини виникнення багатомільйонної заборгованості перед іншими організаціями.

Тільки після того, як всі борги будуть сплачені, клуби зможуть отримати премії від УЄФА. Кожен учасник Ліги чемпіонів отримує 8,6 мільйона євро вступних грошей, а кожен учасник Ліги Європи – ще принаймні 1,3 мільйона євро.

Серед порушників України бути не може?

Українських клубів у списку порушників немає. «Ми щойно пройшли аудит, який направив УЄФА, жодних претензій до нас не було, - сказав в інтерв'ю DW перший віце-президент Федерації футболу України Сергій Стороженко. - У футбольних клубах України, які підлягають перевірці та ліцензуванню на предмет відповідності фінансовому «фейр-плей», немає заборгованості перед іншими сторонами, футболістами, футбольними клубами по трансферах. А також відсутня  заборгованість перед державними організаціями. І тому ми досить спокійно себе почуваємо в цьому плані.»

На даний момент, згідно з концепцією фінансового «фейр-плей», допускається дефіцит у розмірі 45 мільйонів євро нарік, але, починаючи від 2015 року, - тільки 30 мільйонів. Це викликає занепокоєння у власників багатьох європейських клубів. На думку ж українських функціонерів, на ситуацію в Україні це не матиме значного впливу.

За словами першого віце-президента Федерації футболу України, всі українські футбольні клуби є ліквідними. Хоча не всі вони є прибутковими, але дефіциту більше, ніж 45 мільйонів євро, не має жоден клуб. «В Україні лише декілька клубів мають бюджет вищий, ніж ця сума, тому такого дефіциту в нас апріорі бути не може», - зазаначає Сергій Стороженко.

Українські клуби прийняли фінансовий «фейр-плей»

Згідно з концепцією фінансового «фейр-плей», клуби, що мають намір брати участь у європейських змаганнях, повинні належним чином вести свої фінансові справи. Тільки те, що клуб отримав у якості доходу, можна витрачати на придбання нових гравців та заробітні плати. Грошові «подарунки» від багатих власників клубів та олігархів до «доходів» не зараховуються.

Однак перший віце-президент ФФУ Сергій Стороженко інакше тлумачить вимоги УЄФА. З його погляду, «фейр-плей» полягає у прозорості клубних фінансів. «В цьому я не вбачаю жодної проблеми. Головним є не те, хто спонсор, а те - щоб ця спонсорська допомога і фінанси проходили через касу клубу. Важливо, щоб у касі клубу ця фінансова допомога була відображена. А витрачати ці гроші клуб, як акціонерне товариство, може на власний розсуд», - прокоментував Стороженко.

Щоб виявити ставлення до нововведення, розповів далі віце-президент Федерації футболу, в усі клуби були розіслані спеціальні, передбачені нормативом запити. «Всі клуби вищого дивізіону оцінили й систему, й процедуру, й вимоги фінансового критерію лише позитивно»,- каже Стороженко.

Зміни в футбольному світі

У Європі нові правила подобаються не всім, але ставлення до них набагато серйозніше. Адже теоретично ті, хто не буде відповідати правилам «фейр-плей», зможуть бути виключені з європейських змагань, вже починаючи з сезону 2014/2015.

Реформа ні для кого не новина, її впроваджують з 2009 року. Тому, наприклад, власник німецького клубу «Гоффенгайм», мільярдер Дітмар Гопп, з 2010 року суттєво знизив обсяг грошових «подарунків» клубу. У результаті команді для поповнення бюджету довелося продати дуже талановитих молодих гравців основи - Карлоса Едуарду й Луїса Густаву.

В Україні таких радикальних урізань у жодному з великих клубів не помічено. Однак, на думку Стороженка, клуби будуть серйозніше ставитися як до прибутків, так і до затратної частини власних бюджетів.

Анастасія Чучман, Deutsche Welle

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Переплюнул Куртуа! Лунин установил невероятный рекорд Реала в ЛЧ
Футбол | 18 апреля 2024, 00:28 17
Переплюнул Куртуа! Лунин установил невероятный рекорд Реала в ЛЧ

Украинский вратарь совершил наибольшее количество сейвов в одном матче

Рассматривает ли Лунин уход из Реала после игры с Ман Сити? Известны детали
Футбол | 18 апреля 2024, 13:54 0
Рассматривает ли Лунин уход из Реала после игры с Ман Сити? Известны детали

Украинский вратарь думает только о «королевском клубе»

Комментарии 11
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
masterbo
ахххаааха..."Кака французы учили славян баблом крутить",..наивная европа..
ne_fanat
+100.
Или например продажа логотипа на футболках за 100 миллионов зелени. И поди докажи что она стоит 100 тысяч...
Sergiychenko
Цена билета в кресло президента будет больше 1 000 000 уе. Или официальная атрибутика - уникальный жезл президента.
Mircha-SD
Блин, Миха так-то правильный чел, но не без мух в голове. "Финансовый фейр-плей" даже звучит дико! Никогда такого НЕ БЫЛО и никогда его НЕ БУДЕТ!
Egorka77
Ахметов оденет в футболки Шахтера весь Донбасс... и не только. Явка населения в "фаншопы" составит 110% . Припоминаю, есть фильм, сюжет в котором предполагает потратить не менее лимона $ в срок. Как же главный герой в нем мучился, чтобы успеть растратиться.
krasavchegx
Это уже не прокатит, написано ведь "Грошові «подарунки» від багатих власників клубів та олігархів до «доходів» не зараховуються".
Теперь будет так по документам - реализация клубных футболок по 2000 Евро за штуку, ну или наподобие. Короче, ничего по сути не поменяется, кроме документации.
kacap1978
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
olegm555
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
afpa
Скоро испугают.
Уже наши налоговики начали "бомбить" футболистов:
"...«скрытность» привела к дополнительной уплате указанного налога (налога с дохода граждан) и штрафных санкций в общей сумме около 4,2 млн. грн. игроками одной из крымских футбольных команд. Проверка соответствия задекларированных по итогам прошедшего года доходов и законтрактованных выплат выявила расхождения, в результате чего укрыватели доходов понесли по закону заслуженное наказание."
==========================

Если 4.2 млн. со штрафом, это 3,36 налога без штрафа. В пересчете сумма скрытого дохода составляет примерно 20-22 млн.грн. И это только по подоходному, а там еще и пенсионный может подтянуться за своим.
Так что Шеве со своей зарплатой в 24 тыс. стоит призадуматься, да и не только ему.
mikulenko1003
нехай кацапiв перевiрят
trophim
опять начнется продажа игроков за 10 евро?
а потом акция - "в конвертике "от президента к президенту""...