Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
6208
0

Клуби, які зникли. Ч.8

У Харкові було шість професійних команд

Клуби, які зникли. Ч.8
Динамо - ФК Харьков

Ми продовжуємо згадувати всі клуби та команди, які за період незалежності України існували в її чемпіонатах (вища, перша та друга ліги), але нині вже припинили існування (чи то за назвою, чи за статусом).

Нагадуємо, що виступи колективів ми розглядаємо за територіальним принципом - по областях в абетковому порядку. Від Автономної республіки Крим, потім по всіх 24 областях, а також містах Київ і Севастополь, які мають окремий статус.

У попередніх числах ми згадали про колективи АР Крим, Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської та Тернопільської областей. У цьому номері ми пройдемося по Харківській та Херсонській областях.

Частина 1

Частина 2

Частина 3

Частина 4

Частина 5

Частина 6

Частина 7

Харківська область

Хоча «Авангард» (Мерефа) виступав в українському чемпіонаті 1996 року, історія його більша на цілих сімдесят років, адже сама команда зародилася у містечку Мерефа Харківської області, під назвою «Будівельник» ще 1923 року. А якщо зважати на те, що стадіон у Мерефі був збудований при місцевому скляному заводі ще 1912 року, а футбольний колектив існував з 1909-го, то маємо факт, що «Авангард» має історію понад сто років. У чемпіонатах України харків'яни розпочали виступати з сезону-1996/97 у другій лізі, хоча відомо, що у Кубку України колектив грав ще в сезоні-1994/95. Та вже посеред дебютного сезону колектив переїхав до обласного центру і змінив свою назву на «Авангард-Металіст» (Харків). Нині: команда відродилася під назвою «Авангард» (Мерефа) і виступає у чемпіонаті Мерефського району Харківської області.

Команда «Авангард-Металіст» (Харків) фактично те саме, що й «Авангард» (Мерефа). Переїхавши до Харкова посеред сезону-1996/97 і змінивши назву на «Авангард-Металіст», тепер уже харків'яни, вони грали в другій лізі ще рік, аж поки посеред сезону-1997/98 не змінили свою назву на «Металіст-2». Нині: у вищій лізі Харківської області колективу з назвою «Авангард» немає.

Вважається, що «Арсенал» (Харків) був заснований 2005 року, хоча команда існувала вже 1998-го. У чемпіонатах України харків'яни почали виступати з сезону-1999/2000. Пробувши у другій лізі, колектив, за підсумками сезону-2001/02 виборов право грати у першій лізі. Ще за три роки, а саме — за підсумками першості-2004/05 арсенальці здобули право виступати у вищій лізі. Однак виступати в елітному дивізіоні харків'янам не судилося: того ж таки 2005 року на базі «Арсеналу» виник зовсім інший клуб, — «Харків». Саме він і став виступати у вищій лізі, арсенальцям же з сезону-2005/06 довелося знову розпочинати свій шлях із другої ліги. Можливо, саме тому харків'яни захотіли, щоб датою заснування їхнього клубу був 2005 рік. Пробувши у другій лізі ще три роки, на сезон-2009/10 харків'яни уже не вийшли. Нині: команди такої у чемпіонаті області немає, але у вищій лізі ДЮФЛ України вона виступає в чотирьох вікових категоріях (U-14, 15, 16, 17).

Хоча «Газовик-ХГВ» вважався юридично харківським колективом, фактично історія його повністю пов'язана з містечком Краснокутськ Харківської області. Саме на базі краснокутського підприємства з газовидобування і було засновано 2001 року команду. Вже за рік харків'яни стали чемпіонами та володарями Кубка області, а також Кубка Харкова. А вже з сезону-2003/04 «газовики» почали виступати в чемпіонатах України. Пробувши в другій лізі чотири роки, посеред сезону-2007/08 (після 19 туру) харків'яни знялися зі змагань. Нині: у чемпіонаті Харківської області виступає «Газовик», але представляє він містечко Червоний Донець Балаклійського району. У Харкові ж, так само, як і у Краснокутську, команд з такою чи подібною назвою немає.

Вважається, що команда «Локомотив» (Дворічна) з'явилася на початку XXI століття як дітище «Укрзалізниці», найвище керівництво якої було родом з Харківщини. Проте деякі історичні джерела вказують, що уже в 1990-х роках команда існувала як «Республіка» (Дворічна). У чемпіонатах України «залізничники» розпочали виступати із сезону-2006/07 у другій лізі, але провели в професіональній лізі лише чотири тури, після чого знялися зі змагань. Нині: у чемпіонаті області такої команди немає.

Команда «Оскіл» (Куп'янськ) з'явилася на футбольній карті України 1992 року й спочатку виступала у чемпіонаті області. У чемпіонатах України куп'янці розпочали виступати із сезону-1993/94 у третій лізі, а вже за підсумками сезону-1994/95 вибороли право виступати у другій професіональній. Там команда виступала аж сім сезонів і за цей час тричі ставала бронзовим призером першості у другій лізі. Але за підсумками сезону-2001/02 опинилася серед аутсайдерів змагань і вилетіла з другого дивізіону. Нині: у Куп'янську є дві команди — «Локомотив» та «Металург», які виступають у вищій лізі чемпіонату області, але це — два колективи, кожен з яких має історію приблизно по п'ятдесят років кожен.

Цікаво, що «Металіст-2» (Харків), фактично — резервна команда ФК «Металіст», має небагато спільного з флагманом харківського футболу. Колектив зародився не на початку XXI століття (саме тоді виник турнір дублерів у чемпіонаті України) і не в 20-х роках минулого століття, коли з'явився сам харківський клуб.   Історія цієї команди більша, ніж у «Металіста» майже на двадцять років (харківський клуб відсвяткував цього року 85-річний ювілей), а їхня співпраця тривала лише вісім років. «Металіст-2» — фактично та сама команда, що «Авангард» (Мерефа). У середині сезону-1997/98 вона, отримавши назву «Металіст-2» і ставши фарм-клубом ФК «Металіст» (Харків), виступала в чемпіонатах України ще вісім років, аж поки за підсумками сезону-2004/05 не опинилася в аутсайдерах і не опустилася до аматорського рівня. Нині: на першість Мерефського району виступає команда «Авангард», але вона пише історію вже окремого клубу, з Мерефи. Щодо «Металіста-2», то такої команди в чемпіонаті області немає. Але того ж таки 2004-го було засновано турнір дублерів команд вищої ліги. Тож справедливо буде вважати, що резервісти трансформувалися спочатку в команду дублерів ФК «Металіст», а згодом — у молодіжну команду харківського клубу. З того ж таки 2004 року «Металіст» незмінно виступає у елітному дивізіоні чемпіонату України, відтоді незмінно грає і його резервна команда.

ФК «Харків» — з когорти тих клубів, які не народилися як самостійний колектив, а переродилися в новий клуб на базі певного старого клубу. Харків'яни утворилися з ФК «Арсенал» (Харків) у той період, коли арсенальці здобули право виступати у вищій лізі чемпіонату України, а саме — 2005 року (сам же «Арсенал» змушений був розпочинати свій шлях знову з другої ліги). Харків'яни грали в елітному дивізіоні чотири роки, аж поки за підсумками сезону-2008/09 не опинилися в аутсайдерах і понизилися в класі. Там колектив теж надовго не затримався — за підсумками сезону-2009/10 вилетів до другої ліги, але в новому сезоні участі не взяв, а знявся зі змагань. Нині: такої команди не існує.

«Харків-2» з'явився на футбольній карті України водночас із «Харковом», як його резервна команда, тобто, теж 2005 року. Із сезону 2005/06 колектив узяв участь у чемпіонатах України. Однак, провівши в другій лізі рік, харків'яни опинилися за підсумками того ж таки сезону в аутсайдерах і вилетіли з неї. Нині: ще три роки після цього у клубу «Харків» була резервна команда (дублерів), тож можна говорити, що колектив ці три роки й існував. Але після того, як «Харків» вилетів до першої ліги, не стало і її.

Херсонська область

«Водник» (Херсон) — див. «Кристал» (Херсон).

Історія херсонського «Кристалу» офіційно починається з 1961 року (саме тоді було створено ФК «Маяк» (Херсон), хоча багато хто веде початок заснування цього клубу ще з 1938 року, коли на світ з'явився ФК «Водник». За період до виступів в чемпіонатах України команда 1946 року посіла друге місце в Спартакіаді України й здобула право виступати серед майстрів у другій групі на першість країни. Потім команда (на той час «Спартак») брала участь у першості СРСР і тричі (1951, 1953, 1955) ставала переможцем зональних змагань. З 1958 року команда виступає в класі «Б». Найвище досягнення: 1966 року «Локомотив» (Херсон) фінішував на другому місці в зоні, тож йому було надано право розіграти бронзові нагороди першості. З 1968 року херсонці — учасники першості країни в класі «А». Найвище досягнення — «Кристал» 1976 року посів почесне 5-е місце.

У чемпіонатах незалежної України «Кристал» розпочав виступати з 1992 року в першій лізі. Цього ж сезону херсонський колектив змушений був понизитися в класі. Там він одразу ж змінив назву на «Таврія» (Херсон). Пробувши два роки в другій лізі, команда (сезон-1994/95) змінила свою назву на «Водник». Ще за рік (сезон-1995/96) вона знову отримала назву «Кристал», ледь не вийшла до першої ліги, але в матчі плей-офф поступилася донецькому «Металургу». Ще за рік, а саме за підсумками сезону-1997/98, «Кристал» виграв першість України серед команд другої ліги, але у матчах плей-офф посів останнє місце і путівки до першої ліги не завоював. Минуло ще три роки, й у сезоні-1999/2000 команду було перейменовано на СК «Херсон». Така назва колективу, який так і залишався в другій лізі, протрималася до міжсезоння 2002 року, а потім він знов отримав назву «Кристал». Існувала команда з такою назвою ще три роки. На змагання сезону-2006/07 «Кристал» не заявився. Нині: команда регулярно виступає в чемпіонаті України і є чемпіоном і володарем Кубка Херсонської області. У першій лізі чемпіонату ДЮФЛ виступає в двох вікових категоріях (U-15 та 17).

Каховський «Меліоратор» розпочав свою історію ще 1988 року. Тоді ж став чемпіоном Херсонщини, а 1989-го — володарем кубка області. В чемпіонатах незалежної України «Меліоратор» почав виступати у другій лізі з сезону-1992/93. Провівши тут три роки, на сезон-1995/96 команда вийшла під назвою СК «Каховка». За підсумками цього ж сезону, вона вилетіла і з другої ліги. Нині: колектив під назвою «Каховка» виступає у чемпіонаті Херсонської області. І після того, як втратив професіональний статус, доволі успішно: тричі чемпіон області (2001, 2002, 2004), двічі володар Кубка області (2004, 2008), дворазовий чемпіон (2002, 2004) та срібний призер (2003) аматорського чемпіонату України, а також бронзовий призер Кубка регіонів УЄФА (2004/05). У першій лізі чемпіонату ДЮФЛ виступає в двох вікових категоріях (U-15 та 17).

СК «Каховка» — див. «Меліоратор» (Каховка).

«Таврія» (Херсон) — див. «Кристал» (Херсон).

СК «Херсон» — див. «Кристал» (Херсон).

ФК «Херсон» — див. «Кристал» (Херсон).

Олексій КОМАРОВСЬКИЙ, газета «Український футбол»

Оцените материал
(3)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Трубин не спас в серии пенальти. Марсель прошел Бенфику
Футбол | 19 апреля 2024, 00:51 39
Трубин не спас в серии пенальти. Марсель прошел Бенфику

Французская команда выиграла четвертьфинал ЛЕ

Жозе Моуриньо признался, за кого будет болеть в Лиге чемпионов
Футбол | 19 апреля 2024, 10:17 1
Жозе Моуриньо признался, за кого будет болеть в Лиге чемпионов

Португалец выделил единственный клуб, который возглавлял в своей карьере

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.