Олег ФЕДОРЧУК: «Нива - найкраща моя команда»

Вінницька «Нива» готується до старту в першій лізі

По закінченні товариської гри з «Бастіоном» головний тренер вінницької «Ниви» поспілкувався з кореспондентом «УФ»

- Олеже Вікторовичу, сьогодні ви були незадоволені грою новачків у другому таймі?

-Так, з деякими ми розпрощалися відразу по завершенні гри, а з іншими ще проведемо бесіду.

-Дивлячись на тих новачків, котрі залишилися, можна зробити висновок, що не так багато буде нових облич у команді?

-А я й не обіцяв, що їх буде багато. Нас цікавили лише три ігрові позиції. Деякі гравці, котрі перебували в нас на перегляді й демонстрували хорошу гру, на жаль, не зможуть нас підсилити, адже ми фінансово не зможемо їх залучити в команду. У нас є визначений бюджет, котрий не дозволяє брати футболістів з вищої ліги. Нам потрібні менш відомі, але ті, котрі хочуть і можуть грати. До речі, варто зазначити, що рівень вінницьких гравців - вищий за деяких з тих, котрих ми переглядали.

-Кілька днів тому відбулася ваша зустріч з Володимиром Продівусом та Олегом Караванським. Які справи з забезпеченням команди?

-Я можу сказати, що багато питань закрито, а багато - на стадії розгляду. Вирішене питання щодо рівня зарплати. Нині зарплати й премії в Україні - це 50 відсотків бюджету клубів. Зрештою, ми не заможний клуб, щоб тринькати гроші абикуди. Нехай краще грають Ярмолюки, Бовтруки, котрі віддані клубу, ніж ті, хто невідомо для чого й для кого в команді...

-Яке місце може посісти «Нива» в першій лізі?
-Нині рівень команди відповідає 6-8 місцю першої ліги, та як складеться сезон невідомо. Більшість гравців не має досвіду гри на вищому рівні. А можуть і вистрілити. Ми не готувалися до першої ліги, все трапилося раптово, й ми підвищились в класі. Знаючи амбіційність нашого керівництва, я скажу, що гравці не будуть просто прохолоджуватися на футбольному полі.

-17 липня «Нива» розпочне сезон матчем проти харківського «Геліоса». Володієте інформацією про суперника?
-Ми його вивчаємо. Отримали матеріали з їхньою грою проти «Львова» (0:0).

- Які команди, на ваш погляд, є найсильнішими у першій лізі?
-Я особливо не слідкую за виступами команд цього рівня. А тих колективів, які понизилися в класі, вилетівши з вищої ліги, взагалі нема чого боятися. Часто вони погано виступають і в першій лізі, спускаючись на дно турнірної таблиці.

-Чи продовжить виступи за «Ниву» Андрій Веретинський?

-Він єдиний, хто торік підписав річний контракт, котрий закінчився цього року. Клуб запропонував йому певні умови, проте відповіді не отримав. Я думаю, що це схоже на прощання по-англійськи з клубом, котрий годував його десять років. «Нива» пропонувала йому умови не гірші за ті, які в нього були раніше.

-Проясніть ситуацію зі стадіоном. Де «Нива» гратиме в першій лізі?

-Де-юре існує один стадіон (Центральний міський стадіон). Де-факто інший (СК «Нива»). Команда проводитиме матчі на ЦМС. На спорткомплексі «Нива» нам дали можливість провести дві гри, але все інше - на стадії вирішення.
Мені подобається новий стадіон, і думаю, що глядачі залюбки спостерігатимуть з його трибун за грою команди.

-Олеже Вікторовичу, «Нива» - це ваша найкраща команда в кар'єрі?
-За 20 років моєї футбольної кар'єри це моя найкраща команда за обдарованістю. «Оболонь», «Нафком», «Таврія», «Кримтеплиця» - всі поступаються їй за обдарованістю й талантом.
У мене є об'єктивні тести, в тому числі, й комп'ютерні. Тож за всіма показниками - розумовим, функціональним, психологічним та ігровим - вінницька «Нива» краща, ніж симферопольська «Таврія»!

-Майже рік «Нива» перебуває в ігровому тонусі. Як вам вдається тримати футболістів на гідному рівні?

-Це той досвід, який я накопичив як тренер, це дає мені можливість відчувати хлопців. Я не заздрю тим тренерам, яким ставлять завдання на сезон. Спортивне завдання ми виконали на відмінно. Тому й опинилися на другому місці. Усі футбольні фахівці говорили, що ми виглядали найкраще серед колективів другої ліги. Кількість забитих та пропущених м'ячів, кількість зароблених пенальті характеризують нашу команду з кращого боку.

- Що можете сказати вболівальникам Вінниччини?

- Ми граємо для них, граємо в атакувальний футбол, а коли нам не вдається досягати бажаного результату, то причини цього - в браку майстерності та молодості гравців. З жодною командою в новому сезоні ми не будемо грати в нечесний футбол. Гравцям дуже подобається Вінниця. Багато хто хоче залишитися тут назавжди. Я впевнений, що одному чи двом пощастить заграти у прем'єр-лізі і за національну команду. Віддам своїх гравців лише в хороші команди, щоб футболіст мав можливість професіонального росту. Таким чином можна отримати за них непогані гроші на трансферному ринку. Та гроші грошима, а ними м'ячів не заб'єш.


Олег ФЕДЧЕНКО, газета «Український футбол»

Александр Тишура Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 08 мая 2024, 09:51 2

47-летний украинский тренер был комиссован задолго до 2022 года

Комментарии