ТОЛОЧКО: «Запорука успіху - в стабільності складу»

Молодіжний склад «Карпат» виграв першість України

У сезоні, що завершився, крім основного складу «Карпат», який виборов путівку до Ліги Європи, історичного успіху досягнув і молодіжний склад «зелено-білих», який вперше в історії клубу став чемпіоном України. Із листопада 2006 року старшим тренером найближчого резерву львівського клубу працює популярний у минулому півзахисник «Карпат» Роман Толочко, який нині в інтерв'ю для «УФ» поділився враженнями від гри своїх підопічних у минулому сезоні.

-Романе Любомировичу, які, на вашу думку, основні складові успішного виступу молодіжного складу «Карпат»?

-Упродовж останніх трьох років склад нашої команди був стабільним. «Карпати» і в минулі роки могли піднятися вище в турнірній таблиці, але завадила нестабільність наших виступів, коли чергувались хороші ігри з поганими.

-Які матчі сезону, що завершився, принесли вам найбільше задоволення та розчарування?
-У першому колі відзначив би перемоги в Дніпропетровську, Одесі, Донецьку, Харкові, а у весняній частині - домашні переможні матчі проти наших конкурентів за чемпіонські медалі «Шахтаря» та «Динамо».

-Чим пояснити не зовсім вдалий виступ «Карпат» на старті весняної частини сезону?

-Завадили погодні умови демонструвати ту гру, яку показали в наступних турах першості. На перший план виходила боротьба, стики, а не комбінаційна гра. Тож програли першу домашню гру з «Металістом», а в наступній, у Луганську, здобули перемогу на останній хвилині. Гра із «Зорею» була переломною для нас, і в подальшому нам було легше виступати.

-Головний тренер «Карпат» Олег Кононов після завершальної гри в Маріуполі зазначив, що в нас є молоді хлопці, які повинні прогресувати, покращувати свої якості до Ліги Європи. І тільки тоді слід дивитись на легіонерів.

-Дуже добре, що залучається до основного складу молодь, наприклад, Юрій Габовда, Ярослав Мартинюк та інші. Разом з тим, деякі з них повинні розуміти, що їм по 21-22 роки, і вони повинні більше себе проявляти в основному складі. Судячи з останньої гри в Маріуполі, та молодь, яка виходила на заміну, абсолютно не підсилила гру. Молоді футболісти повинні прагнути не просто підігрувати, а грати в основному складі, більше брати гру на себе, доводити, що ти гідний грати в основі.

-Хто, на вашу думку, вже голосно «стукає» у двері основного складу?

-Варто більше залучати тих же Габовду, Мартинюка, в яких найбільше шансів, а також Володимира Гудиму, Павла Гордійчука. Все залежить від кожного футболіста - його праці, бажання, дисципліни.

-Ви не згадали про найкращого бомбардира молодіжного складу Юрія Фурту, який забив 15 м'ячів і розділив перше-друге місця в першості з полтавцем Артемом Громовим.

-Юрію притаманне відчуття гола, і, як на мене, йому треба дати черговий шанс проявити себе в основі.

-Яка ймовірність того, що під час літнього міжсезоння з кимось із ваших підопічних доведеться розлучатися?
-Багато гравців, які виступали за молодіжний склад, вже його переросли і повинні заявляти про себе в дорослому футболі. Можливо, комусь з тих, у кого закінчується контракт, треба подякувати і відпустити їх, когось віддати в оренду, наприклад, в один з клубів першої ліги, щоб не сидіти в дублі.

-З іншого боку, потрібно в новому сезоні дати шанс проявити себе в молодіжному складі юним гравцям з «Карпат-2».
-Так, постійно працюємо в цьому напрямку. Минулої першості залучали Володимира Підвірного, Ігоря Озарківа, воротарів Романа Мисака та Івана Піцана, згадуваних вже Гордійчука та Гудиму. Думаю, певного досвіду вони вже набралися і повинні думати, про те, щоб стати гравцями-лідерами основного складу, адже час іде.

-Основу молодіжного складу «Карпат» складають вихованці СДЮШОР «Карпати» та клубної академії «Карпати». Точкова селекція в інших регіонах ведеться?
-Звичайно, слідкуємо, тримаємо зв'язок з місцевими тренерами. Має, наприклад, приїхати до нас молодий гравець з Тернополя. В нашій команді, до речі, виступають вихованці тернопільського футболу Ярослав Дворак та Володимир Бідловський, а також Антон Луцик з Івано-Франківщини. Хорошим придбанням став захисник Олег Тарасенко з Черкас, який вже отримав виклик до молодіжної збірної.

-За молодіжний склад у ході сезону з різних причин епізодично виступали і окремі гравці основного складу. Їхня допомога відчувалась у командних діях на полі?
-Безумовно. В Одесі свій внесок у перемогу вніс Тарас Петрівський, який разом з тим отримав ігрову практику. Допоміг і Самсон Годвин, який у домашній грі з «Чорноморцем» заміняв дискваліфікованого Ярослава Куцябу. Приємно, що гравці основи не роблять великої різниці у виступах за молодіжний та основний склади «зелено-білих», адже це потрібно і для їхніх подальших виступів.

-У сезоні, що завершився, авторами 73-х «молодіжних» голів «Карпат» стали 17 (!) гравців. Суперники «зелено-білих» не знали, від кого чекати найбільшої загрози.
-Це великий плюс, бо не можна було робити ставки на основного бомбардира Юру Фурту. Задоволений, що після зимової перерви почали забивати Юрій Габовда, Ярослав Куцяба, Ярослав Сворак. Забив два м'ячі і 18-річний Ігор Озарків. Тим і сильна команда, адже кожен з гравців може влучно пробити.

-Чи є, на вашу думку, проблемні позиції в окремих ланках команди?

-Нам бракує нападника. Сподіваємось, що знову вийде на свій звичний рівень Олексій Омельченко, який після травми пропустив багато матчів, але в останніх турах я задоволений його діями, він багато старався і забив один з м'ячів. Хотілось би також швидкісних гравців у середню лінію.

-Як пройшло вшанування та нагородження переможців всеукраїнської молодіжної першості?
-У перерві матчу «Карпати» - «Кривбас» керівництво ФК «Карпати» вручило нам медалі, іменні статуетки, кубок. Після гри з «Таврією» привітав генеральний директор прем'єр-ліги Олександр Єфремов і повідомив, що на нашу команду чекають і нагороди та кубок від прем'єр-ліги.


Юрій НАЗАРКЕВИЧ, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 04 мая 2024, 21:01 0

Артем отличился в очном матче команд на 4-й минуте поединка

Комментарии