ФЕДЕЦЬКИЙ: «Готуємося до матчу з Шахтарем у звичному режимі»

Амплуа оборонця не заважає Артему Федецькому регулярно забивати за «Карпати»

Одним із лідерів нинішніх львівських «Карпат» є захисник Артем Федецький, який зараз із сімома голами очолює список найкращих бомбардирів «зелено-білих». За діями Федецького уважно спостерігає тренерський штаб футбольної збірної України (хоч наразі цього не афішує). Без сумніву, з особливими почуттями готувався Артем Федецький до матчу 15 квітня на львівському стадіоні «Україна» - проти володаря Кубка УЄФА донецького «Шахтаря». Адже свого часу Федецький виступав і за «помаранчево-чорних»...

- Артеме, ви народилися на Волині, а в 16-річному віці почали виступати за юнацьку команду донецького «Шахтаря», згодом за «Шахтар-3», «Шахтар-2»... Вихованцем якого футболу себе вважаєте?
- Мій батько Андрій родом із Гамаліївки, що поблизу Львова. Свого часу він успішно виступав за луцьку «Волинь», привів мене до однієї зі шкіл Луцька... Гадаю, дві футбольні школи є для мене рідними - луцька й донецька.

- Свого часу ви зробили хет-трик і дубль у складі ФК «Харків», нині є найрезультативнішим у складі «Карпат». Як почувається номінальний захисник у статусі «голеадора»?
- Стати найкращим бомбардиром команди для мене не самоціль. Моє основне амплуа - крайній захисник, тож найголовніше, щоб ворота «Карпат» залишались недоторканими, були «на нулю». Звичайно, забивати голи приємно, і наші захисники активно допомагають гравцям атакувальної ланки. Своєю чергою, нападники «Карпат» за потреби повертаються назад і допомагають руйнувати атаки суперників.

- Що очікуєте від матчу «Карпати» проти «Шахтаря». До Львова ви переїхали саме з Донецька...
- Не сумніваюсь, що на всіх нас чекає цікавий напружений матч. І «Карпати», і «Шахтар» сповідують атакувальний, швидкісний, результативний футбол, який подобається вболівальникам. Водночас, готуємося до матчу з «гірниками» у звичному режимі, як і до кожної календарної гри. Без зайвої напруги.

- Під час гри з «Шахтарем» «Карпати», очевидно, матимуть шалену підтримку з боку своїх уболівальників...
- Користуючись нагодою, хочу подякувати їм за підтримку, яка особливо відчувається у наших матчах весняної частини чемпіонату. Заповнені трибуни дають нам не друге, а третє дихання! Хочеться нестися вперед, шукати шляхи до взяття воріт суперників «Карпат»...

- Артеме, а чим поясните втрату «Карпатами» двох очок на останніх секундах гри із «Закарпаттям» в Ужгороді?
- Мене здивували відгуки деяких вболівальників в Інтернеті про те, що гравці «Карпат», мовляв, економили сили у грі проти «Закарпаття», зберігаючи їх на поєдинок проти «Шахтаря»... Це неправда. Нам просто забракло концентрації на останніх хвилинах гри. Можливо, гравці зарано повірили в перемогу. Але це футбол, і життя триває... Треба вже думати, як перемагати в наступних календарних матчах.

- У «Карпатах» ще довго виступатимете на правах оренди?
- Наразі, згідно з домовленістю керівників «Карпат» і «Шахтаря», до літа 2011 року. А потім побачимо, бо залишиться ще рік контракту з донецьким клубом.

- Які клуби й футболісти були в юнацькі роки вашими футбольними кумирами?
- Раніше подобалась гра італійського «Мілана». Щодо гравців, то моїм футбольним кумиром був мій батько, коли виступав за «Волинь». Саме він прищепив мені футбол до серця.

- Ваш батько відвідує кожен домашній матч «Карпат»... Відчуваєте його підтримку?
- Звичайно. Крім тата, з Луцька приїжджає до Львова моя велика група підтримки, в тому числі й дружина Юля. А маленький син Андріан наразі вболіває за тата вдома, біля екрана телевізора.

- Якою є футбольна мрія Артема Федецького?
- Впевнений: аби збулася мрія, має бути один відсоток удачі, а 99 відсотків - важкої щоденної праці. Звісно, в мене є футбольна мрія, але відкрию цей секрет лише після завершення чемпіонату.

Довідка
Артем Федецький народився 26 квітня 1985 р. у Нововолинську. Починав займатися футболом у Луцьку (перший тренер - Віктор Попко). У «Карпати» перейшов з «Шахтаря», дебютував за «зелено-білих» 18 липня 2009 р. У Прем'єр-лізі провів 64 матчі (13 голів), в тому числі за «Карпати» 23 гри (7 голів).

Юрій НАЗАРКЕВИЧ, Високий Замок

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 30 апреля 2024, 00:10 1

Исход матча решил хет-трик Левандовски во втором тайме