Артем ФЕДЕЦЬКИЙ: «Назву Дніпро-1 не можу сприймати до сих пір»

Екс-захисник збірної України дав велике інтерв’ю Sport.ua

Рік тому Артем Федецький залишив «Карпати» і спробував себе в політиці, але з політичною кар'єрою не склалося і зараз колишній гравець збірної України розмірковує над створенням дитячої футбольної академії.

В ексклюзивному інтерв'ю Sport.ua Федецький поділився враженнями від матчу «Шахтер» - «Базель», оцінив прихід в «Динамо» Луческу, висловив свою думку стосовно ситуації в «Карпатах» та сказав, чому не сприймає клуб «Дніпро-1».

- Артеме, які у вас враження від гри «Шахтаря» з «Базелем»? У швейцарців, здається, взагалі шансів не було…
- Ну, звичайно. На це і сподівалися, адже ми бачили попередню гру проти «Вольфсбурга». Стосовно матчу з «Базелем», я ще до гри казав, що «Шахтар» - команда за класом набагато вища. І тут практично те, що відбувалося на футбольному полі, відповідає результату 4:1 на користь «гірників». «Шахтар» грав у атакуючий футбол, який грає завжди. А у «Базеля» була ставка на випадок, бо вони знали силу «Шахтаря».

- Те, що Валерій Бондар вийшов на відповідальний матч у стартовому складі «Шахтаря», добре?
- Звичайно. Хлопець, незважаючи на вік, має хороший досвід. Він є чемпіоном світу U-20. Так що у «Шахтаря» є майже рівноцінна заміна тим чи іншим футболістам.

- Який ваш прогноз на дуель «Шахтаря» з «Інтером»?
- Тут уже буде цікаво. «Інтер» - це не «Базель» і не «Вольфсбург». Та і, знаючи як Конте діє та тактично розбирає суперників, цікаво буде подивитися цей матч. Але, мені здається, якщо «Шахтар», дай Бог, виграє в «Інтера», то виграє трофей. Матч з «Інтером» буде маленьким фіналом.

***

- Як ви оцінили, що Мірча Луческу очолив київське «Динамо»?
- Якщо брати професійні якості, він доволі непоганий тренер і тут нічого дивного немає. У нього вже серйозний вік тренерський, але людина хоче працювати, у нього є амбіції. Якщо дивитися з боку фанів, то для мене таке рішення дивне. Знаючи Луческу особисто, не сильно здивувався. Здивувався тому, що він перейшов безпосередньо в «Динамо». Це запеклий опонент «Шахтаря» всі роки. Луческу з «Шахтарем» виграв Кубок УЄФА, неодноразово виграв чемпіонат, Кубок та Суперкубок України. І тут він переходить в «Динамо». Напевно, мені важко судити по людських якостях.

- Є думка, що Луческу хоче щось довести «Шахтарю».
- Кому? «Шахтарю»? Я не знаю, хто це може казати.

- Ігор Суркіс сказав, що Луческу хоче довести «Шахтарю», що дарма його не повернули, коли він просився.
- Ну, каже так і каже. Там у «Шахтарі» також є і менеджмент, і президент, які вирішують, в якому напрямку команда розвиватиметься. Луческу пішов з «Шахтаря», у них розпочався новий етап розвитку. Луческу звичайно зробив шалений внесок у розвиток «Шахтаря», але тоді шикарно працювала селекційна служба. Всі бачили, які гравці були у «Шахтаря», на якому рівні вони зараз грають.

Я думаю, навіть таке тріо як Луческу, Ліппі, Анчелотті нічого не зможе протиставити такому «Шахтарю», який на даний момент є. Може, якщо в «Динамо» будуть підсилення та трансфери. А я вважаю, що їх не буде. Суркіс - не та людина, яка буде купувати гравців за доволі серйозні гроші, які витрачав «Шахтар». Я не думаю, що він буде таке робити. І особистий прогноз на майбутні п'ять років - «Шахтарю» не буде рівних в чемпіонаті України.

- Прогнозуєте п'ятирічну гегемонію «Шахтаря»?
- Як мінімум. І «Динамо», якщо хоче повернути ті амбіції, я не кажу вже про чемпіонство, а хоча б про групу Ліги чемпіонів, має серйозно підсилитися. Але я думаю, Ігор Суркіс серйозні кошти не виділить на підсилення. Будуть точечні підсилення. Зараз от Костевич перейшов. І то, наскільки мені відомо, його підписали як вільного агента.

- Як вважаєте, Миколенку вже час переходити в європейський клуб?
- Звичайно! Видно, що у пацана хороший характер. А повірте, для Європи - це важлива риса. Тому, якщо надійде хороша пропозиція, треба відпускати. Нехай хлопець прогресує. Чим швидше він відчує європейський футбол, європейський драйв, тим буде краще, в першу чергу для нього і, звичайно, для збірної України. Можливо, за нього виручать непогані гроші, за які можна взяти більш-менш нормальних футболістів.

- Циганков теж може піти?
- Безумовно. Але у Віті є одна серйозна проблема - висока травматичність. Ми бачимо, скільки матчів він пропускає, особливо на зборах. На зборах тренування пропускає. Але футболіст він хороший. І якщо надійде хороша пропозиція, потрібно його відпускати.

Я вважаю, Андрія Ярмоленка свого часу треба було раніше відпустити. Але у «Динамо» є президент, і він вирішує, чи потрібно то, чи непотрібно. І, звичайно, важлива думка головного тренера. Якщо він скаже, що футболіста треба відпускати в більш серйозний чемпіонат, я вважаю, президент має прислухатись.

- У «ПроФутболі» була інформація: начебто Суркіси жартома сказали Луческу, що куплять в «Динамо» будь-якого футболіста, крім Мораеса. Правда, вони можуть виділити кошти?
- Я думаю, що ні. Якби це сказав Ахметов, то це 100 відсотків гарантії. А, знаючи ситуацію в київському клубі, де бувають проблеми з фінансами, виділити будь-які кошти на придбання того чи іншого футболіста, це питання неактуальне. Тому вони будуть шукати хороших футболістів або не за великі кошти, або, як Володю Костевича, підписувати вільних агентів.

- Може бути таке, що в «Динамо» почнуть брати більше легіонерів і їм віддавати перевагу, а не українцям? Як це було в «Шахтарі» за Луческу.
- Знаючи Луческу, і те, в якому плані він рухається, звичайно, таке може бути. Щоб там Луческу не казав в інтерв'ю, що він однаково ставився до українських футболістів і легіонерів, то далеко неправда. Коли купляють футболістів рівня Вілліана, Фернандіньо, Луїса Адріану, Косту, Тейшейру за 10-20 мільйонів, в це вкладають капітал, щоб в майбутньому заробити в багато разів більше.

Тому, напевно, у Луческу до них було специфічне відношення. Але, чесно кажучи, знаючи школу київського «Динамо», в першу чергу потрібно звертати увагу на своїх вихованців. Зараз такий час, що не кожен президент піде на те, щоб вкласти великі кошти в трансфер одного чи двох футболістів. Треба розвивати власну школу. Школи хороші і в «Динамо», і в «Шахтаря». Тому треба в першу чергу звертати увагу на своїх.

- А на собі ви відчували, що Луческу віддавав більше перевагу легіонерам?
- Звичайно, відчував. Я тренувався так само, був у команді. Бачив відношення до того чи іншого футболіста. Можу сказати, що більше поблажок було легіонерам.

- Андрій Воробей говорив те, що й і ви.
- Так і було. Якби я це бачив з боку, не бувши в команді, то інша річ. Але я, будучи в команді, це відчував на собі. Те, що він міг сказати українським футболістам, легіонерам він того не говорив. З українцями він спілкувався у більш жорсткішому тоні.

- З легіонерами більше панькалися?
- У нас в Україні така ситуація не тільки в «Шахтарі», а й в інших командах. Це нормально, коли приїжджає людина з іншої країни, не знаючи ні мови, ні побуту. Звичайно, їм важко. А у нас, українців, такий менталітет, що ми завжди раді гостям і завжди готові допомогти. А будучи легіонером, я по собі скажу, я відчув, що таке легіонер. Там не дивляться на твоє ім'я, звідки ти прийшов, за які команди грав.

- Там треба доводити, що ти заслуговуєш зайняти місце місцевого гравця?
- Однозначно. Доводити постійно. Не тільки на тренуваннях, а і в побуті. Ти маєш поважати клуб, в який приїхав, ставитися з повагою до персоналу, до футболістів. І це правильно. А в наші команди, наприклад «Карпати» і «Дніпро», деякі люди приїжджали та не завжди цінували політику клубу.

- Те, що ультрас «Динамо» не сприйняли Луческу, може вплинути на гру команди? Яка ваша оцінка діям ультрас киян?
- Я ультрас розумію в цьому плані. То нормальна реакція і правильна реакція, вважаю. У мене був момент, коли я останні роки кар'єри грав у «Карпатах», мені запропонували перейти в ФК «Львів». Я говорю: «Ви що, смієтеся?» У мене тоді було непорозуміння з Смалійчуком, він мене відправив у дубль. І тоді представники «Львова» вийшли на мене, зробили пропозицію, але я відмовив.

І тут така сама паралель. Луческу переходить в стан заклятого спортивного ворога «Динамо» і реакція ультрас цілком закономірна і цілком правильна. А як воно буде в офіційних матчах - побачимо. Цікаво буде подивитися. Але Луческу додасть яскравості чемпіонату. Цікаво буде, напевно, за кожним туром слідкувати. Луческу любить говорити про суддів. А як це вплине на атмосферу в клубі, на безпосереднє спілкування з фанатами і підтримку ультрас, не знаю. Але думаю, що підтримки Луческу з боку ультрас не буде - це точно.

***

- Протистояння між «Карпатами» і «Львовом» дуже принципове?
-Завжди так було, що команда номер один у Львові - це «Карпати». Це команда з історією. Так, зараз «Рух» з'явився. Козловський зробив хороший проект. Це хороша команда, яка ставить перед собою амбітні завдання.

Але дербі є дербі. Наприклад, хтось грає всю кар'єру в «Челсі», а потім переходить в «Арсенал», і фанати це можуть не сприйняти. Так само і тут. Одним вчинком можна перекреслити всі хороші речі, які були зроблені до того. Я маю на увазі Луческу. Те, що він дійсно увійшов в історію «Шахтаря». Він вклав шалений вклад свого здоров'я, своїх знань в цей клуб. Пам'ятник йому готувалися ставити. Стоїть він накритий на базі. (сміється). Ну і тут такі вчинки… Тут мають бути людські якості на першому рівні і розуміння того, що ти робиш і що ти вчиняєш в даному випадку. Моя особиста думка: те, що Луческу перейшов до київського «Динамо», він заплямив свою класну історію в донецькому «Шахтарі».

- Що можете сказати про ситуацію з «Карпатами»?
- Ви ж бачили, що вони емблему змінили? Я вважаю, що це ще одна авантюра з боку Смалійчука. Він думає, що він найхитріший, що він фанатам емблему передає. Я поважаю фанатів, знаю особисто багатьох.

Я не вірю Смалійчуку. Дай Бог, щоб я помилився і буде команда, яка буде розвиватися. Але, мені здається, це якісь схеми, ще одна авантюра Смалійчука. Якщо він думає, що він найхитріший, повірте, в УЄФА більш серйозніші люди працюють. Тому так просто не буде. Але шкода ту всю історію, ту всю роботу, яку було зроблено. Вона, можливо, не така крута, як у «Шахтаря» та «Динамо». Але це історія, це історія «Карпат».

-Так, як ви обіграли «Галатасарай» - то справді історія…
- Так, люди такі речі до сих пір пам'ятають. Кульчицького пам'ятають, коли вони в 1969 році Кубок СРСР виграли. І це буде пам'ятатись. І так плюнути на історію, на вболівальників, аргументуючи це тим, що є там якийсь борг. Це смішно. Шкода не тільки через історію, а і через те, що вирішується доля тих людей, які зараз працюють в клубі, які переживають за нього. І так зробити, задумати свої схеми якісь незрозумілі. Так не можна робити.

- А можуть бути якісь оптимістичні прогнози по «Карпатах»? І, якщо простою мовою, що там відбувається?
- Так, як я розумію, вони зробили нову емблему. Стару емблему, не знаю на яких правах, вони передали фанатам. І вони хочуть, щоб борги залишилися на новій емблемі. А потім клуб збанкрутує і фанати повернуть вже новій команді стару емблему «Карпат». І вони думають, що вони найхитріші і у них все це вийде. Це все авантюра. І те, що їх не допускають до змагань, звичайно, мені неприємно. Адже це та команда, якій я так само віддав багато здоров'я та сил. І за неї та за «Дніпро» переживаю. Але так, як поводить себе керівництво в обличчі Смалійчука… Наприклад, чемпіонат не дограли. Козловський там хотів допомогти. Смалійчук заплатив штраф. Це цирк. Козловський вчинив правильно, адже він також фанат «Карпат». Маючи свою команду, він є фанатом «Карпат» і хотів у тяжкий момент допомогти їм. Хтось це сприймає як хайп, але я Козловського поважаю за це, адже знаю його особисто і він дійсно хотів допомогти «Карпатам».

- А Смалійчук, виходить, відмовився від допомоги.
- Вони вирішили не догравати чемпіонат, аргументуючи це тим, що будуть стартувати в новому сезоні в Першій лізі. Вибачте мене, як це в Першій лізі? Наступного сезону ще будуть команди, які бачитимуть, що вилітають в Першу лігу. І вони скажуть, що у них немає шансів, тому нащо витрачати фінанси на матчі, які залишилися. Ну, є ж якийсь регламент, якісь норми, які треба виконувати. І тут треба, щоб Федерація на це реагувала.

- У ПФЛ заявили, що «Карпати» через те, що не явилися на дві гри, не допускають до чемпіонату України.
- Їх не допускають навіть до Другої ліги? Правильно реагують. Є норми та закони, які прописані в статуті ПФЛ і їх треба виконувати. Подобаються вони чи не подобаються, але вони є і їх треба дотримуватися. А в «Карпат», напевно, у керівництва з Смалійчуком на чолі своє бачення, свої закони. Він вважає, що може поступати по-іншому. І цілком нормальна реакція Федерації, якщо не допускає їх до змагань. І правильно роблять.

- Ви сказали, «Рух» - це нормальний проект. Може ця команда стати новою силою у Львові? Будуть на них ходити львів'яни?
- Думаю, з часом будуть люди ходити. Якщо не вдасться зберегти «Карпати», звичайно, «Рух» повинен стати тією командою, яку будуть підтримувати львів'яни. Але ось, наприклад, ультрас у Дніпрі по сьогоднішній день борються за «Дніпро», який грав у фіналі Ліги Європи. І не так просто переключитися: сьогодні я вболіваю за одну команду, завтра - за іншу. Коли команда в серці, коли вона одна, то важко себе одразу налаштувати в іншому напрямку вболівати. Але те, що у «Руха» підтримка у Львові буде - це однозначно. Тим більше, знаючи амбіції Козловського, люди будуть ходити і підтримувати «Рух», та звичайно у душі тримаючи одну команду для Львова - це команду «Карпати».

- І «Руху» ще треба в УПЛ вийти.
- Зараз цікавий тур буде. Мені хочеться, щоб «Рух» вийшов, щоб «Волинь» так само вийшла. Незрозуміла ситуація з «Інгульцем», «Агробізнесом». «Агробізнес» зовсім не подавав атестат на ліцензування.

- Перша ліга стала цікавішою?
- Однозначно! І в УПЛ зробили плей-оф, коли грали «Колос», «Маріуполь», «Дніпро-1», «Олександрія». Мені це сподобалося. Але хочеться, щоб було більше команд в УПЛ. Тим більше, що є багато класних команд у Першій лізі, які готові вийти в УПЛ та зробити її більш яскравою. Я прибічник того, щоб УПЛ повернулася до стандартного чемпіонату в два кола.

- У Сербії стартував новий сезон і там в Суперлізі 20 команд!
- І це в Сербії. А у нас що, не може бути так? У нас спокійно може бути. У нас має бути 18 команд як мінімум. Хоча б 16! Зараз 12. Хочуть додати тількі дві і вже почався шум-гам, що не потрібно. Є люди, кому це вигідно - 12 команд. Але, я вважаю, що наша країна така, що тут має бути в УПЛ як мінімум 14 команд.

***

- «Десна» та «Зоря» вам сподобалися в минулому сезоні?
- Рябоконь зробив дуже класну команду, так само, як і Скрипник. «Зоря» - молодці. Багато критики було на адресу Микити Шевченка за те, що він тягнув час у матчі з «Десною». Але тут потрібно розуміти ситуацію. Я десь розумію фанатів, коли вони кажуть: «А от могли, а от не могли». Але той результат, який показала «Зоря», то реально класно. Видно, що прийшов тренер з європейським баченням, європейським менталітетом. І подивіться на склад «Зорі». Молоді футболісти, а як вони впевнено грають

А на рахунок «Десни», то це також команда мужиків. І Рябоконь реально класний мужик, класний тренер. І він дійсно зробив хорошу команду. «Зоря» буде грати в груповому етапі Ліги Європи. І хочеться, щоб туди обов'язково потрапила «Десна».

- За «Десну» Олександр Філіппов себе проявив, ставши другим бомбардиром УПЛ. Заслуговує на виклик до збірної?
- Він заслуговує на виклик. Безперечно, заслуговує. Я думаю, як і Фаворов. Граючи на позиції правого захисника, він стільки голів позабивав, стільки гольових передач зробив.

- До речі, що думаєте стосовно того, що Фаворов у «Зорю» перейшов?
- Для мене це стало шоком, що багаторічний капітан «Десни» перейшов у «Зорю». На мою думку, у нього якесь непорозуміння з керівництвом клубу. Тому що таких людей так просто не відпускають. Тим більше людина далі була готова продовжити виступи за «Десну». Але футбольне життя непередбачуване і тому тут треба бути готовим до будь-якої ситуації.

- А оці всі чутки, що Скрипник переходить в «Дніпро-1», Бабич в «Зорю». Що скажете з цього приводу?
- (Сміється). Цим цікавий український футбол. Спати лягаєш - все спокійно, зранку просинаєшся, заходиш в інтернет, там просто шок твориться, сайти горять. Чесно, я те все не зрозумів. Напевно, ніхто не зрозумів, що там відбувалося і куди Скрипник ішов, і чому він ішов, маючи вже гарантоване місце в Лізі Європи. Переходити в «Дніпро-1» - абсолютно не бачу в тому сенсу.

- Писали, що хоче повернутися в рідну команду, в Дніпрі працювати…
- В місто Дніпро повернутися? Там їхати з Запоріжжя до Дніпра буквально 40 хвилин часу. Він, напевно, на кожне тренування їздить на машині. Він постійно був у Дніпрі. Повернутися в рідну команду? Рідної команди вже немає. «Дніпро-1» - це не той «Дніпро», що був. Я не хочу «Дніпро-1» ображати, але, коли я чую «Дніпро-1», у мене починається ностальгія по реальному «Дніпру».

Якщо команда сформована на базі «Дніпра», то це італійська хороша брендова річ, а «Дніпро-1» - це китайська річ. Це якщо паралель провести. Але я не хочу ні в якому разі ображати керівництво і гравців «Дніпра-1». Мені, наприклад, до сих пір болить за той «Дніпро», якого вже немає. Коли чую «Дніпро-1», то якось так не по собі.

- А в «Дніпрі-1» вам щось сподобалося в цьому сезоні?
- Я не слідкую за ним. Не цікаво абсолютно.

- Супряга, Булеца там вистрілили…
- Футболісти хороші, якщо загалом. А так виступи «Дніпра-1» мені абсолютно не цікаві. Назву «Дніпро-1» я не можу сприйняти до сих пір. «Дніпро», «Днепр» - це так! Звучить круто, це бренд!

- І так же думає Зозуля та інші з того складу?
- Думаю, якщо ви запитаєте у Зозулі, він набагато більше розкаже. Просто ви це не опублікуєте, бо там буде багато нецензурних слів (сміється).

***

- Чим ви займаєтеся зараз?
- Плануємо на Волині відкрити дитячу футбольну академію. Ми з моїм кумом Олегом Герасим'юком плануємо це зробити. З ним шукаємо варіанти, спілкуємося на ці теми. Десь буде і підтримка Федерації футболу від Андрія Павелка.

Нам потрібний нормальний плацдарм для дітей, такий плацдарм, який я отримав у академії «Шахтаря». Той плацдарм треба дати діткам, щоб вони з кожним роком прогресували і в майбутньому реально стали хорошими футболістами. Треба створити умови, щоб дати якийсь старт. Тоді буде прогрес. Тому хочеться зробити серйозний проект. Рано чи пізно, він все одно буде. Якщо буде важко, я не та людина, яка буде десь на перешкодах зупинятися.

- На Схід до військових їздите?
- Розмовляли з хлопцями. Треба буде поїхати. Треба їх побачити, давно не бачились. Трішки бойовий дух їм підтримати. Чесно, вже й скучив, тому треба поїхати. Наступного місяця чи через місяць треба буде щось організувати.

- Ви ж балотувалися на виборах від «Слуги народу». Як оціните президентство Володимира Зеленського?
- Я балотувався у Львівській області по мажоритарному округу. Зеленський? Важко йому зараз. Я знаю, що особисто він реально хоче зробити щось для країни. Але мені здається, що йому не вистачає професійних кадрів, щоб вони йому допомогли в тому напрямку. Думаю, нашим людям потрібно потерпіти. Я вірю, що в Україні рано чи пізно все буде добре. Хочеться, щоб це «добре» настало якнайшвидше.

Дмитро КОТКОВ

Дмитрий Котков Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 02 мая 2024, 00:23 1

Уже известны все 5 клубов: Байер, Бавария, Штутгарт, РБ Лейпциг, Боруссия Д

Комментарии