Чи будуть медалі на килимі й татамі?

Провідні спортсмени України вступили у вирішальну стадію підготовки до Олімпіади-2008

Прихильники спорту пам'ятають, що першим чемпіоном літніх Ігор в історії незалежної України став в Атланті-96 борець греко-римського стилю В'ячеслав Олійник. Ще у багатьох перед очима й подвійне «золото» представників вільного стилю в Афінах-2004 - Ельбруса Тедеєва та Ірини Мерлені, яка стала першою олімпійською чемпіонкою в історії жіночої боротьби. Уже цього року віце-президент НОК України Володимир Бринзак розповів, що за рейтингом НОК, боротьба посідає перше місце, тож отримує від нього найбільше фінансування.

Встигли в «останній вагон»
Послідовникам нашої олімпійської «першої ластівки» Олійника довелося докласти надзвичайних зусиль, щоб врешті-решт здобути шість з семи можливих ліцензій у Пекін. Про драматичні моменти відбору та підготовку «греко-римлян» розповів держтренер Олександр Камач.

- Ми прагнули здобути ліцензій, принаймні стільки ж, як і в Афіни, - каже Олександр Петрович, - тобто шість. Але перший же відповідальний старт видався для нас приголомшливим. На минулорічному чемпіонаті світу в Баку ми залишилися без нагород, а здобути путівку в Пекін вдалося лише Олександрові Хвощу (до 66 кг). Навіть президент НОК Сергій Бубка нас тоді заспокоював, що надія помирає останньою... У квітні ми святкували перемогу Армена Варданяна на чемпіонаті Європи у фінському Тампере, але «золото» він здобув у тій же категорії до 66 кг, де ми вже мали «прописку»! Попереду залишалося лише два турніри - наші борці виявили вольові якості й здобули ще п'ять ліцензій. Спочатку в Римі це зробили Олег Крьока (84 кг) та Олександр Дараган (96 кг), а в «останній вагон» у сербському містечку Нові-Сад встигли вскочити ще троє - Юрій Коваль (55 кг), Олександр Чернецький (120 кг) та чемпіон світу 2006 року Володимир Шацьких (74 кг). Після турніру в Маріуполі та зборів в Алушті тренерський штаб на чолі з головним тренером Нельсоном Давидяном у вазі до 66 кг надав перевагу чемпіону Європи Варданяну, а до 55 кг - Ковалю, конкурентом якого був володар кубка світу та призер континенту В'югар Рагімов. Чотири роки тому наша «шістка» зупинилася за крок від олімпійського п'єдесталу, посівши 4-6 місця. Цього разу, коли відновився після травм Шацьких, на піднесенні перебувають Варданян та інші, головний тренер каже, що медаль у сутичках 12-14 серпня здатен здобути кожен.

Успіх Тедеєва повторити під силу
Старший тренер національної збірної з вільної боротьби Георгій Бураков не приховував прикрість - одну олімпійську ліцензію недобрали.

- Так і не змогли здобути путівку у вазі до 55 кг, - каже Георгій Анатолійович (на фото). - Невдачі зазнали всі кандидати: Хавілов - на чемпіонаті світу, Сайдулбаталов - на чемпіонаті Європи, Маркарян та Голуб - на кваліфікаційних турнірах. Решта ж підтвердили свій рівень на різних етапах. На минулорічному вересневому чемпіонаті світу в Баку по чотири путівки здобули чоловіки - Андрій Стадник (66 кг), Ібрагім Алдатов (74 кг), Василь Тисменецький (96 кг), Вадим Тасоєв (120 кг) та жінки - олімпійська чемпіонка, яка повернулася у спорт після народження дитини, Ірина Мерлені (48 кг), Тетяна Лазарєва (55 кг), Юлія Остапчук (63 кг) та Світлана Саєнко (72 кг). Хлопці ще дві путівки вибороли згодом. Спочатку Василь Федоришин (60 кг) виграв чемпіонат Європи, а на останньому, четвертому етапі відбору у Варшаві переміг Тарас Данько (84 кг). У Пекіні майже в кожній ваговій категорії на медалі претендуватимуть росіяни, іранці та «темні конячки» з США. Проте й у кожного з нашої «десятки» борців вільного стилю достатньо досвіду та майстерності, щоб претендувати на нагороди. На думку тренерського штабу на чолі з Русланом Савлоховим та Ельбрусом Тедеєвим, афінський успіх останнього можуть повторити Алдатов, Федоришин та, звісно, Мерлені. У Пекін вилітаємо за п'ять днів до виходу на килим (19-20 серпня) - цього достатньо для акліматизації.

Розпочали з «Олімпійських надій», щоб завершити медалями в Пекіні
- Ми прагнули здобути 9-10 ліцензій, щоб було не менше, ніж в Афінах-2004, - каже головний тренер збірної України із дзюдо Сергій Діброва. - Наш максималізм задовольнили лише частково, здобувши 9 путівок в Пекін: Максим Коротун (60 кг), Геннадій Білодід (73 кг), Роман Гонтюк (81 кг), Валентин Греков (90 кг), Євген Сотніков (понад 100 кг), Людмила Луснікова (48 кг), Наталя Смаль (70 кг), Марина Прищепа (78 кг), Марина Прокоф'єва (понад 78 кг). Не дивлячись на те, що в Китаї на татамі вийдуть представники 93-95 країн і третина з них мріятиме про подіум, ми прагнемо здобути як мінімум одну медаль. До цього у нас була «бронза» Руслана Машуренка в Сіднеї-2000, «срібло» Романа Гонтюка - в Афінах-2004, тож час вже, напевно, досвідченим Білодіду, Грекову, Прищепі, Прокоф'євій, не кажучи вже, про того ж Гонтюка, спробувати зробити «поступальний» крок до «золота». Тим більше, що востаннє українець був першим ще на Олімпаді-1976 у Монреалі, коли переміг киянин Сергій Новіков. Змагання дзюдоїстів триватимуть у Пекіні цілий тиждень (9-16 серпня), тому наша збірна для кращої акліматизації вилітатиме туди «партіями».

Ігор КОРОЛЬОВ

Високий Замок

Владислав Мельников Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 30 апреля 2024, 07:44 0

Артем отличился с пенальти в ворота Лас-Пальмаса за Жирону, забив 19-й гол