ВАЛЯВКА: «Завдання на сезон було виконане на задовільно»

Президент львівського «Кардинала» Володимир ВАЛЯВКА по підсумки виступу команди в сезоні-07/08

Львівський «Кардинал» став найнеочікуванішим новачком футзального сезону, що минув. Команду дещо штучно підвищилася до статусу клубу вищої ліги, і треба сказати, що повною мірою скористалася авансом, наданим керівництвом АМФУ. І хоча у підсумку команда посіла 13-ту сходинку турнірної таблиці, у другому колі «Кардинал» своєю грою примусив всіх скептиків прикусити язика, а суперників підходити до поєдинків з підопічними наймолодшого тренера вищої ліги Романа Свища з повною відповідальністю.

Проте, які враження дебютний сезон справив на президента команди Володимира Валявку, та які зроблені висновки за його результатами, в спеціальному інтерв'ю для www.futsal.sport.ua

- Володимире, все ж таки давайте пригадаємо, як «Кардинал» потрапив у вищу лігу? Хто запропонував спробувати свої сили у «вишці»?
- Історія відома, вже не раз повторювалось, ми посіли 6 місце у першій лізі у своїй зоні. За спортивним принципом команда не мали права грати у вищій лізі. Але у зв'язку з тим, що запорізький «ДСС» припинив своє існування, нам було запропоновано спробувати свої сили у вищій лізі. Ми зважили всі «за» і «проти» і вирішили прийняти пропозицію.
Запропоновано було Асоціацією міні-футболу, а конкретно Геннадієм Анатолієвичем Лисенчуком і так ми опинились у вищій лізі.

- Як команда провела передсезонні збори?
- Передсезонних зборів практично не було, тому що ми готувались до чемпіонату у першій лізі, який мав розпочатись на два місяці пізніше. Тому ніяких передсезонних зборів не було. Більш того, ми попросили АМФУ перенести два стартові матчі у зв'язку з неготовністю команди до матчів. Тому, як такої, підготовки команда взагалі не провела перед чемпіонатом.

- Хто підсилив команду на початку сезону?
- Залишились всі ті хлопці, які грали у першій лізі. Єдине, ми взяли двох молодих футболістів із «Енергії»: Андрія Жезло і Юрія Когута.
Також перед сезоном у нас тренувалось ще кілька гравців із «Енергії». Зокрема Кузь, Лямін, Онищук. Вони тренувались у нас як у фарм-клубі. Але Лямін і Онищук не підійшли Роману Кореню (головний тренер «Кардиналу» на початку сезону - В.К.), а Когут і Жезло його своєю грою задовольнили. Ми просили «Енергію» дозволити Кузю грати за «Кардинал», але його «енергетики» не відпустили.

- Минулого сезону був договір із «Енергією», чому він не продовжився?
- У нас із «Енергією» нормальні дружні відносини. Але у зв'язку з тим, що ми пішли у вищу лігу, то все те, що було задумане раніше, відпало. Оскільки фарм-клуб не може виступати в одній лізі із основним клубом.

- Яке на початку сезону ставилось завдання перед командою?
- Першочергове завдання, це акліматизуватись у вищій лізі і зберегти прописку. Завдання на сезон було виконане на задовільно, якби не кінцівка чемпіонату, то можна би було поставити оцінку добре.

- Перед сезоном кілька гравців хотіли піти з команди, і завершити професійну кар'єру. Як вдалось їх втримати? І чи вдасться зберегти кістяк команди на наступний сезон?
- Кожний гравець, це перш за все людина. Звичайно хоче заробляти на сім'ю. А коли ми грали у першій лізі у нас не було великих грошей, щоб ми могли вимагати від гравців дуже багато. Зараз картина трохи помінялась, у команду вкладаються більше грошей. Ми намагались добавити хлопцям зарплату. Ми грали практично на тому бюджеті, з яким мали грати у першій лізі і зараз будемо змінювати умови хлопцям. На цьому тижні я поговорю із тренерами і ми визначимося із кістяком команди і підсиленням на наступний сезон.

- Початок сезону був не дуже вдалим. Потім була зміна тренера.
- Початок сезону був не такий вже поганий. Ті очки, які ми мали набирати, ми здобували. Після 6 турів у нас було 7 очок, і все було нормально. Спад був після виїзду на схід, де ми програли два матчі поспіль «Єнакієвцю» і «Шахтарю». Ми повністю програли ті два матчі. Хоча ми не були фаворитами у тих матчах, але ми просто бездарно віддали ті ігри. Після тих матчів хлопці психологічно надламались і тому треба було щось міняти. У той період другим тренером став Роман Свищ. Команда після цього стала трошки краще грати. Ми набрали кілька очок і пізніше знову був серйозний спад. Це домашні ігри із харківським «Локомотивом» і житомирським «Контингентом». Це ігри, у яких ми не мали програвати із такими розгромними рахунками. Після цих ігор Роман Корінь сам подав у відставку і головним тренером став Роман Свищ. У нас трохи перебудувалась гра, ми стали грати трохи в інший футбол, налагодили дисципліну в захисті і в той час в кінці першого кола на початку другого ми здобули ті важливі очки, які нам дали змогу зберегти прописку у вищій лізі.

- Який на Вашу думку найкращий і найгірший матч команди у сезоні?
- Я всі матчі не бачив. Але з тих матчів, у яких я брав участь і які я переглянув, то повністю ми програли ігри із луганським «ЛТК» на кубок і у чемпіонаті. Луганчани дуже потужно виглядали в той період, а в нас був спад. Дуже неорганізовано ми провели ігри у першому колі із львівськими командами: «Енергією» і «ТВД», але «Тайму» дали бій. Хоча ми мали досить не погано грати з ними, адже знаємо всі їхні сильні і слабкі сторони. Але у другому колі це було компенсовано. Це нічия із «ТВД», де ми мали перемогу у своїй руках, непогано грали з «Таймом». Про матч із «Енергією» у мене склалась двояка думка, взагалі ніякої гри не було. І чомусь мене бентежить той факт, що ми дуже невдало зіграли заключні ігри другого кола. Ми мали набирати очки у матчах з «Контингентом», «Будівелом» і з «Метрополітеном». Зараз клас футзалістів в нас поки що бажає бути кращим. Адже із такої кількості моментів, які були у матчі із «Будівелом», можна було забити хоча б два голи.
Щодо найкращої гри команди у сезоні. Я не бачив гри в Харкові проти «Локомотива», але я був приємно здивований, коли дізнався результат. Непогану гру зіграли із «ТВД», де заслуговували на перемогу. Також дуже добре зіграли із «Єнакієвцем». У матчі із «Ураганом» ми перемогли, але «Ураган» не така сильна команда в індивідуальному плані, щоб ми їм програвали і тому тут перемога була закономірна.

- «ТВД» на той час боролось із «Локомотивом» за бронзові нагороди і президент «ТВД» Мирон Кіндій пообіцяв видати премію гравцям «Кардиналу» за той матч.
- Гравці про це мені нагадують. Але на разі Мирон ще не заплатив. Перед виїздом збірної у Бразилію, я йому телефонував і він обіцяв, що як приїде, то розрахується. Але поки що це питання відкрите.

- Чому Ви після перших трьох ігор перестали грати. Ви закінчили вже кар'єру чи будете виступати за «Кардинал» у наступному сезоні?
- Професійний спорт потребує віддачі. І цим все сказано. Треба викладатись одній справі до кінця. Тому поєднувати бізнес і професійний спорт дуже важко. Ще у першій лізі можна було поєднувати, а зараз у вищій лізі це дуже важко. Але самі розумієте, я не той гравець, який би пасував команді. Тренери не ставили мене на ігри, не було ігрової практики, загубилась впевненість, а наверстати це дуже важко. Тим більше, я почав більше уваги приділяти одному проекту, тому було прийнято таке рішення, на високому рівні завершити свою професійну кар'єру. Якщо можна вважати кар'єрою, два чи три сезони у першій лізі.
А зараз я тренуюсь, деколи граю в футбол. Думаю, у наступному сезоні буду грати в якійсь команді однозначно. Можливо, ми створимо команду нашої фірми «Кардинал», адже у нас працює багато людей, які колись грали в міні-футбол. І зараз ми плануємо створити команду і будемо виступати у бізнес-лізі.

- У команді не існувало такої диктатури, як в «ТВД»?
- У нас такого не було. Якщо тренер вважав за потрібне, то він випускав мене, а якщо не вважав за потрібне, то не випускав. Це все на думку тренерів. На рішення тренера кого випускати на матч, а кого ні, керівництво клубу не впливало. Перед тренером є конкретне завдання - здобути позитивний результат, а яким чином він той результат здобуде, якими гравцями, це проблема тренера.

- Чи дійсно Ви посперечались із власником «ТВД» Мироном Кіндієм, хто більше голів заб'є у сезоні. Чи це все видумки преси?
- Дійсно, таке парі було. Але на якісь відповідну суму ми не домовлялись.

- Хто був лідером команди у сезоні?
- Дуже непогано зіграв Струк. Велика його заслуга, що команда набрала стільки очок. Хоча очок не дуже багато, але він своїми бійцівськими якостями і самовіддачею дуже допоміг команді. Це один із найкращих гравців і він дуже непогано себе проявив у вищій лізі.

- Який бюджет команди на сезон?
- На цей сезон бюджет був 500 тис гривень. На першу лігу був 300-350 тис., але так чи інакше ми збільшили до 500 тис. На наступний сезон я ще не знаю, який буде бюджет. Але, я думаю, що бюджет команди буде збільшений на відсотків 40 і від тої суми будемо відштовхуватись. Приблизно так ми плануємо.
Зараз у нас ведуться переговори із іншими спонсорами. Якщо буде прийнято рішення залучати їх, то звичайно буде збільшуватись і бюджет і ставитись вищі завдання і буде підсилення складу. Але поки що будемо розраховувати на 10 місце і від цього відштовхуватись.

- Чи є в команди своя дитяча школа?
- На даний момент у нас є три групи із молодих хлопців. Звичайно, поки вони виростуть пройде дуже багато часу, але ми також займаємося і дитячим спортом і вкладаємо гроші в дітей і в розвиток дитячо-юнацького спорту.

- Чи звертались якісь команди за гравцями і чи хто може підсилити команду у наступному сезоні?
- Поки що до мене особисто ніхто не звертався. А на рахунок того, хто може підсилити команду, то про це треба говорити із тренером. Я знаю у Романа Свища є список людей, які йому потрібні у команді. Ми на цьому або на наступному тижні зустрінемося і будемо вирішувати, хто може підсилити нашу команду і на яких умовах. Хоча мені надходили були пропозиції різних гравців, не хотів би їх озвучувати, які готові підсилити нашу команду. Але це були конкретні пропозиції до мене, і я не знаю чи потрібні ці люди головному тренеру.

- Хто допомагає команді фінансово?
- В основному основний тягар несе фірма «Кардинал». Є ще деякі фірми. Це і титульний спонсор «Еконатура», і фірма «Чистотал», і «Імперіал».

- Коли команда повертається із відпустки і де буде проводити свої передсезонні збори.
- Команда з 1 червня у відпустці. Гравці повертаються із відпочинку 1 липня. Далі ми ще не розпланували. Як гравці повернуться з відпустки, будемо розплановувати збір. Можливо будемо тренуватись у Львові, можливо в Трускавці.

- Чи не звертались ж до команди за гравцями з молодіжної чи студентських збірних?
- Я сам здивувався коли побачив склад молодіжної збірної України, яка поїхала до Санкт-Петербурга на турнір. Там були різні люди, той самий Лямін із «Енергії», який немає ігрової практики. Я дзвонив до Лисенчука, пропонував Когута, але ви знаєте, як у нас рішається питання зі складом збірної. Це прерогатива Геннадія Анатолійовича. Він тренер всіх збірних і він вирішує хто йому потрібен і хто не потрібен.
Ми звичайно зацікавлені, щоб наші гравці грали у серйозних змаганнях, таких як молодіжні або студентські чемпіонати світу чи Європи. Але поки що ніхто не звертався.

Володимир КРУПЧУК

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 29 апреля 2024, 19:30 18

Сборная Испании оказалась на грани дисквалификации из Евро-2024 и ОИ-2024